Oddělovací transformátor
Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
-
- Reputace: 249
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 65
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
Oddělovací transformátor
Napadla me jedna vec. Mejme situaci 3x menic za kazdym menicem je jeden oddelovaci transformator 230/230V patricneho vykonu. Z kazdeho trafa vezmu 1 vyvod sekundaru a spojim je takze mam "PEN". a zbydou me "tri fáze". PEN uzemim na stavajici zemneni v rozvadeci dam proudovy chranic jistice ....
To by melo takto fungovat ne???
Jde mi jen o galvanicky oddeleni ne o vznik tociveho mag. pole v motorech.
Je to jen uvaha cena tech traf by byla vysoka.
To by melo takto fungovat ne???
Jde mi jen o galvanicky oddeleni ne o vznik tociveho mag. pole v motorech.
Je to jen uvaha cena tech traf by byla vysoka.
-
- Reputace: 68
Re: Oddělovací transformátor
A k čemu by to bylo? A jak chceš docílit fázový posun o 120°?
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
-
nechcu docilovat posun nejde me o motory. jen uvazuju. ten muj menic samozrejme nema oddelenej vstup a vystup takze jsem dnesa dostal peknej kopanecJiříK píše:A k čemu by to bylo? A jak chceš docílit fázový posun o 120°?
-
- Reputace: 11
Ak už to riešiť takýmto atypickým spôsobom, použi radšel tri jednofázové chrániče. V štandartnej trojfázovej sieti tečú prúdy medzi fázami (vďaka ich stálemu fázovému posunu) a cez pracovný nulák tečie iba "vyrovnávací" prúd, ak sú nerovnomerne zaťažené fázy. To znamená od 0A do I-fázy. Ak použiješ trojfázový chránič, pri tvojej "neštandartnej trojfázovej sieťi", vzniknú stavy, keď pôjdu zdroje synchrónne a vtedy pôjde cez pracovný nulák úplne všetko!
To znamená pri rovnakých meničoch a rovnakom zaťažení, môže behať prúd cez nulák od 0A, do 3x I-fázy
.
Tiež sa ľahšie hľadá prípadná porucha za jednotlivými chráničmi, ako za jedným "centrálnym".
Prajem všetkým veľa slnka.
To znamená pri rovnakých meničoch a rovnakom zaťažení, môže behať prúd cez nulák od 0A, do 3x I-fázy

Tiež sa ľahšie hľadá prípadná porucha za jednotlivými chráničmi, ako za jedným "centrálnym".
Prajem všetkým veľa slnka.

-
- Reputace: 45
To se divím - jste si jist, že ten měnič nemá galvanicky oddělen vstup-výstup? Kopanec (předpokládám na baterkách ?) jste mohl dostat i od parazitních indukovaných proudů v měniči, tam pomáhá baterky uzemnit.
Popravdě existuje velmi málo měničů které galvanické oddělení nemají. Spíše jde o ty indukované proudy. Nicméně navrhuju Vám změřit odpor mezi vstupními a výstupními svorkami ohmmetrem.
Jinak když Vám nejde o točivé pole, proč chcete používat tři trafa? Pokud je myšlenka taková že chcete využít tři měniče na tři fáze, tak ale budete mít asi patálie s rozdělením zátěží mezi ty 3 měniče. To radši jeden velký měnič a zapojit všechny 3 fáze paralelně na měnič.
Popravdě existuje velmi málo měničů které galvanické oddělení nemají. Spíše jde o ty indukované proudy. Nicméně navrhuju Vám změřit odpor mezi vstupními a výstupními svorkami ohmmetrem.
Jinak když Vám nejde o točivé pole, proč chcete používat tři trafa? Pokud je myšlenka taková že chcete využít tři měniče na tři fáze, tak ale budete mít asi patálie s rozdělením zátěží mezi ty 3 měniče. To radši jeden velký měnič a zapojit všechny 3 fáze paralelně na měnič.
Pravda a Láska zvítězí!.
-
[quote="matej"]To se divím - jste si jist, že ten měnič nemá galvanicky oddělen vstup-výstup? Kopanec (předpokládám na baterkách ?) jste mohl dostat i od parazitních indukovaných proudů v měniči, tam pomáhá baterky uzemnit.
Jinak když Vám nejde o točivé pole, proč chcete používat tři trafa? Pokud je myšlenka taková že chcete využít tři měniče na tři fáze, tak ale budete mít asi patálie s rozdělením zátěží mezi ty 3 měniče. To radši jeden velký měnič a zapojit všechny 3 fáze paralelně na měnič.[/quote]
Asi radsi prestanu vymyslet blbiny. Ale jsem si jisty mezi dc a vytupnima svorkama cca150v
Jinak když Vám nejde o točivé pole, proč chcete používat tři trafa? Pokud je myšlenka taková že chcete využít tři měniče na tři fáze, tak ale budete mít asi patálie s rozdělením zátěží mezi ty 3 měniče. To radši jeden velký měnič a zapojit všechny 3 fáze paralelně na měnič.[/quote]
Asi radsi prestanu vymyslet blbiny. Ale jsem si jisty mezi dc a vytupnima svorkama cca150v
- tomas
- Reputace: 242
Právě že většina "levných" automobilových měničů galvanické oddělení nemá a jejich zapojení se moc neliší od těchto schémat:PavelR píše:Popravdě existuje velmi málo měničů které galvanické oddělení nemají. Spíše jde o ty indukované proudy. Nicméně navrhuju Vám změřit odpor mezi vstupními a výstupními svorkami ohmmetrem.
http://danyk.wz.cz/menic230_6.html
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... ve_497.gif
A z těch schémat jasně vyplývá co se stane když se jeden výstupní vodič uzemní a jaké hrozí nebezpečí.
Ohmmetrem se to změřit nedá.
Na generování 3f. točivé stačí dva měniče a dvě oddělovací trafa (pokud nejsou měniče galvanicky oddělené) a jeden frekvenční měnič.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
- Lui
- Reputace: 148
- Lokalita: Senec
- Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
- Kapacita baterie [kWh]: malá
Presnejšie jeden menič,jedno oddelovacie trafo (ak nie je galvanicky oddelený,tak naozaj dve trafá) jedno zvyšovacie trafo,dva večšie kondenzátory (stabilnejšie to funguje) dva usmerňovače a fekvenčný menič...samozrejme nie hocijaký,lebo všetky takto nefungujú,nie sú určené na "takúto" prevádzku...tomas píše:Na generování 3f. točivé stačí dva měniče a dvě oddělovací trafa (pokud nejsou měniče galvanicky oddělené) a jeden frekvenční měnič.

málo kwp
, 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion
+ 60V 198Ah Lifepo4
, 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp
,12V LiFePO4 60Ah
, epsolar 10 ,victron 350w sinus

Záloha:180Wp

- tomas
Ano, stačí dokonce i jeden měnič a jedno trafo z 230V na 400V (trochu zdatnější elektronik to zvládne i bez trafa). Ale také těch měničů může být více dle požadovaného výkonu
.

Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
kdyz se jeden vystupni vodic uzmeni tak na sasi spotrebice je napeti vuci DC strane coz je resitelny opatrenimtomas píše:Právě že většina "levných" automobilových měničů galvanické oddělení nemá a jejich zapojení se moc neliší od těchto schémat:PavelR píše:Popravdě existuje velmi málo měničů které galvanické oddělení nemají. Spíše jde o ty indukované proudy. Nicméně navrhuju Vám změřit odpor mezi vstupními a výstupními svorkami ohmmetrem.
http://danyk.wz.cz/menic230_6.html
A z těch schémat jasně vyplývá co se stane když se jeden výstupní vodič uzemní a jaké hrozí nebezpečí.
Ohmmetrem se to změřit nedá.
Na generování 3f. točivé stačí dva měniče a dvě oddělovací trafa (pokud nejsou měniče galvanicky oddělené) a jeden frekvenční měnič.
- tomas
Když se uzemní svorka N (buď poruchou nebo schválně aby se vytvořila klasická TN síť) a sepne MOSFET Q5, tak se napětí +315V spojí se zemí. Opačný pól -315V je spojen s - pólem baterky vedle diody D4 a tedy - pól baterky bude kopat proti zemi napětím 315V a +pól baterky bude proti zemi kopat napětím 315V - napětí akumulátoru. To že je tam většinou neměřitelné napětí jen cca 115V je dáno tím, že měřák měří efektivní hodnotu a tam proti zemi pulzuje jen jedna půlvlna sinusovky/obdélníku.PavelR píše:kdyz se jeden vystupni vodic uzmeni tak na sasi spotrebice je napeti vuci DC strane coz je resitelny opatrenim
Podobně to dopadne když se uzemní svorka L.
Pokud bude se zemí spojen i DC obvod, tak v měniči shoří řídící obvody a MOSFETy Q5 až Q6.
Proto není možné ani vzájemné propojení výstupů měničů ani po jejich usměrnění.
Ano je to řešitelné, stačí měnič upravit a dodělit od sebe DC a AC část i řídící obvody a regulační zpětnou vazbu regulující napětí +315V v meziobvodu měniče, nebo použít neefektivní a velký oddělovací transformátor.
- tomas
Takto vypadá "levný" 3kW měnič z 12VDC na 230VAC
Je to 12xDC/DC měnič z 12V na 315VDC, podobný jako tento:
http://danyk.wz.cz/dcdc.html jen je dvojčinný a pracují do společného meziobvodu 315VDC. Na výstupu je jeden H můstek který to napětí rozseká a převrací.
Mám tu zrovna dva kusy na opravu. Teoreticky by šlo je propojit DC obvodem a mít tak 6kW, ale nezkoušel jsem to. Spíše by nebylo špatné je upravit tak, aby z nich lezlo cca 570VDC a ty pustit přímo do 3f. frekvenčního měniče pro generování točivého pole pro motory. Potom by tam nemusel být transformátor.
Je to 12xDC/DC měnič z 12V na 315VDC, podobný jako tento:
http://danyk.wz.cz/dcdc.html jen je dvojčinný a pracují do společného meziobvodu 315VDC. Na výstupu je jeden H můstek který to napětí rozseká a převrací.
Mám tu zrovna dva kusy na opravu. Teoreticky by šlo je propojit DC obvodem a mít tak 6kW, ale nezkoušel jsem to. Spíše by nebylo špatné je upravit tak, aby z nich lezlo cca 570VDC a ty pustit přímo do 3f. frekvenčního měniče pro generování točivého pole pro motory. Potom by tam nemusel být transformátor.

- abrams
- Reputace: 427
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
ten spálený měnič vypadá podobně jako můj 5kW : https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... 4%9B#p6048 , akorát mě ještě nebouchl
. Pravda je , že i po
úpravě (opravě) stále ruší . Jelikož aku jsou zapojeny jen a pouze na měnič a dobíječ (nic jiného nenapájí) tak mi to
nijak moc nevadí
. Rušení se projevuje jen na kamerách snímajících elektroměry , v obraze se v horizontálních
pásech pohybuje průhledá rýže , mrzí mě že není obraz jako obrázek , ale záznamy jsou čitelné což je podstatné
.
Elektronům zdar
ten spálený měnič vypadá podobně jako můj 5kW : https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... 4%9B#p6048 , akorát mě ještě nebouchl

úpravě (opravě) stále ruší . Jelikož aku jsou zapojeny jen a pouze na měnič a dobíječ (nic jiného nenapájí) tak mi to
nijak moc nevadí

pásech pohybuje průhledá rýže , mrzí mě že není obraz jako obrázek , ale záznamy jsou čitelné což je podstatné

Elektronům zdar

3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič 48MWh+ , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny

-
tomas píše:Když se uzemní svorka N (buď poruchou nebo schválně aby se vytvořila klasická TN síť) a sepne MOSFET Q5, tak se napětí +315V spojí se zemí. Opačný pól -315V je spojen s - pólem baterky vedle diody D4 a tedy - pól baterky bude kopat proti zemi napětím 315V a +pól baterky bude proti zemi kopat napětím 315V - napětí akumulátoru. To že je tam většinou neměřitelné napětí jen cca 115V je dáno tím, že měřák měří efektivní hodnotu a tam proti zemi pulzuje jen jedna půlvlna sinusovky/obdélníku.PavelR píše:kdyz se jeden vystupni vodic uzmeni tak na sasi spotrebice je napeti vuci DC strane coz je resitelny opatrenim
Podobně to dopadne když se uzemní svorka L.
Pokud bude se zemí spojen i DC obvod, tak v měniči shoří řídící obvody a MOSFETy Q5 až Q6.
Proto není možné ani vzájemné propojení výstupů měničů ani po jejich usměrnění.
Ano je to řešitelné, stačí měnič upravit a dodělit od sebe DC a AC část i řídící obvody a regulační zpětnou vazbu regulující napětí +315V v meziobvodu měniče, nebo použít neefektivní a velký oddělovací transformátor.
A nebo proste vytvorit PE N a L. a zamezi dotyku s DC stranou coz bude asi muj pripad. ja tam proudovy chranice chcu. to radsi nebudu pouzivat nikde v baraku DC rozvod.
Edit: beztak mam 24 a na DC rozovd potrebuju 12 takze by to slo odelit DC/DC menicem
- vata
- Reputace: 93
Zdravím, o tom přepínaném AC rozvodu, resp. o aspektu ochranného vodiče jsme hovořili zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... t=60#p5377
Každopádně já podle těch rad to takhle postavila a nic mě nekope, nic nehoří a snad i chrániče chrání
Každopádně já podle těch rad to takhle postavila a nic mě nekope, nic nehoří a snad i chrániče chrání

Inteligentní ostrov - www.vati.cz
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek