Oddělovací transformátor

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
PavelR
Příspěvky: 3122
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Oddělovací transformátor

Příspěvek od PavelR »

Napadla me jedna vec. Mejme situaci 3x menic za kazdym menicem je jeden oddelovaci transformator 230/230V patricneho vykonu. Z kazdeho trafa vezmu 1 vyvod sekundaru a spojim je takze mam "PEN". a zbydou me "tri fáze". PEN uzemim na stavajici zemneni v rozvadeci dam proudovy chranic jistice ....

To by melo takto fungovat ne???


Jde mi jen o galvanicky oddeleni ne o vznik tociveho mag. pole v motorech.
Je to jen uvaha cena tech traf by byla vysoka.
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvek od JiříK »

A k čemu by to bylo? A jak chceš docílit fázový posun o 120°?
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
PavelR
Příspěvky: 3122
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvek od PavelR »

JiříK píše:A k čemu by to bylo? A jak chceš docílit fázový posun o 120°?
nechcu docilovat posun nejde me o motory. jen uvazuju. ten muj menic samozrejme nema oddelenej vstup a vystup takze jsem dnesa dostal peknej kopanec
bert
Příspěvky: 365
Registrován: stř zář 07, 2011 10:09 pm

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvek od bert »

Ak už to riešiť takýmto atypickým spôsobom, použi radšel tri jednofázové chrániče. V štandartnej trojfázovej sieti tečú prúdy medzi fázami (vďaka ich stálemu fázovému posunu) a cez pracovný nulák tečie iba "vyrovnávací" prúd, ak sú nerovnomerne zaťažené fázy. To znamená od 0A do I-fázy. Ak použiješ trojfázový chránič, pri tvojej "neštandartnej trojfázovej sieťi", vzniknú stavy, keď pôjdu zdroje synchrónne a vtedy pôjde cez pracovný nulák úplne všetko!
To znamená pri rovnakých meničoch a rovnakom zaťažení, môže behať prúd cez nulák od 0A, do 3x I-fázy :eek2: .
Tiež sa ľahšie hľadá prípadná porucha za jednotlivými chráničmi, ako za jedným "centrálnym".
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvek od matej »

To se divím - jste si jist, že ten měnič nemá galvanicky oddělen vstup-výstup? Kopanec (předpokládám na baterkách ?) jste mohl dostat i od parazitních indukovaných proudů v měniči, tam pomáhá baterky uzemnit.

Popravdě existuje velmi málo měničů které galvanické oddělení nemají. Spíše jde o ty indukované proudy. Nicméně navrhuju Vám změřit odpor mezi vstupními a výstupními svorkami ohmmetrem.

Jinak když Vám nejde o točivé pole, proč chcete používat tři trafa? Pokud je myšlenka taková že chcete využít tři měniče na tři fáze, tak ale budete mít asi patálie s rozdělením zátěží mezi ty 3 měniče. To radši jeden velký měnič a zapojit všechny 3 fáze paralelně na měnič.
Pravda a Láska zvítězí!.
PavelR
Příspěvky: 3122
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvek od PavelR »

[quote="matej"]To se divím - jste si jist, že ten měnič nemá galvanicky oddělen vstup-výstup? Kopanec (předpokládám na baterkách ?) jste mohl dostat i od parazitních indukovaných proudů v měniči, tam pomáhá baterky uzemnit.

Popravdě existuje velmi málo měničů které galvanické oddělení nemají. Spíše jde o ty indukované proudy. Nicméně navrhuju Vám změřit odpor mezi vstupními a výstupními svorkami ohmmetrem.

Jinak když Vám nejde o točivé pole, proč chcete používat tři trafa? Pokud je myšlenka taková že chcete využít tři měniče na tři fáze, tak ale budete mít asi patálie s rozdělením zátěží mezi ty 3 měniče. To radši jeden velký měnič a zapojit všechny 3 fáze paralelně na měnič.[/quote]
Asi radsi prestanu vymyslet blbiny. Ale jsem si jisty mezi dc a vytupnima svorkama cca150v
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2573
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvek od tomas »

PavelR píše: Popravdě existuje velmi málo měničů které galvanické oddělení nemají. Spíše jde o ty indukované proudy. Nicméně navrhuju Vám změřit odpor mezi vstupními a výstupními svorkami ohmmetrem.
Právě že většina "levných" automobilových měničů galvanické oddělení nemá a jejich zapojení se moc neliší od těchto schémat:
http://danyk.wz.cz/menic230_6.html
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... ve_497.gif
A z těch schémat jasně vyplývá co se stane když se jeden výstupní vodič uzemní a jaké hrozí nebezpečí.
Ohmmetrem se to změřit nedá.
Na generování 3f. točivé stačí dva měniče a dvě oddělovací trafa (pokud nejsou měniče galvanicky oddělené) a jeden frekvenční měnič.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1232
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvek od Lui »

tomas píše: Na generování 3f. točivé stačí dva měniče a dvě oddělovací trafa (pokud nejsou měniče galvanicky oddělené) a jeden frekvenční měnič.
Presnejšie jeden menič,jedno oddelovacie trafo (ak nie je galvanicky oddelený,tak naozaj dve trafá) jedno zvyšovacie trafo,dva večšie kondenzátory (stabilnejšie to funguje) dva usmerňovače a fekvenčný menič...samozrejme nie hocijaký,lebo všetky takto nefungujú,nie sú určené na "takúto" prevádzku... :mrgreen:
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2573
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvek od tomas »

Ano, stačí dokonce i jeden měnič a jedno trafo z 230V na 400V (trochu zdatnější elektronik to zvládne i bez trafa). Ale také těch měničů může být více dle požadovaného výkonu ;) .
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
PavelR
Příspěvky: 3122
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvek od PavelR »

tomas píše:
PavelR píše: Popravdě existuje velmi málo měničů které galvanické oddělení nemají. Spíše jde o ty indukované proudy. Nicméně navrhuju Vám změřit odpor mezi vstupními a výstupními svorkami ohmmetrem.
Právě že většina "levných" automobilových měničů galvanické oddělení nemá a jejich zapojení se moc neliší od těchto schémat:
http://danyk.wz.cz/menic230_6.html
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... ve_497.gif
A z těch schémat jasně vyplývá co se stane když se jeden výstupní vodič uzemní a jaké hrozí nebezpečí.
Ohmmetrem se to změřit nedá.
Na generování 3f. točivé stačí dva měniče a dvě oddělovací trafa (pokud nejsou měniče galvanicky oddělené) a jeden frekvenční měnič.
kdyz se jeden vystupni vodic uzmeni tak na sasi spotrebice je napeti vuci DC strane coz je resitelny opatrenim
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2573
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvek od tomas »

PavelR píše: kdyz se jeden vystupni vodic uzmeni tak na sasi spotrebice je napeti vuci DC strane coz je resitelny opatrenim
Když se uzemní svorka N (buď poruchou nebo schválně aby se vytvořila klasická TN síť) a sepne MOSFET Q5, tak se napětí +315V spojí se zemí. Opačný pól -315V je spojen s - pólem baterky vedle diody D4 a tedy - pól baterky bude kopat proti zemi napětím 315V a +pól baterky bude proti zemi kopat napětím 315V - napětí akumulátoru. To že je tam většinou neměřitelné napětí jen cca 115V je dáno tím, že měřák měří efektivní hodnotu a tam proti zemi pulzuje jen jedna půlvlna sinusovky/obdélníku.
Podobně to dopadne když se uzemní svorka L.
Pokud bude se zemí spojen i DC obvod, tak v měniči shoří řídící obvody a MOSFETy Q5 až Q6.
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... ve_497.gif
Proto není možné ani vzájemné propojení výstupů měničů ani po jejich usměrnění.
Ano je to řešitelné, stačí měnič upravit a dodělit od sebe DC a AC část i řídící obvody a regulační zpětnou vazbu regulující napětí +315V v meziobvodu měniče, nebo použít neefektivní a velký oddělovací transformátor.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2573
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvek od tomas »

Takto vypadá "levný" 3kW měnič z 12VDC na 230VAC
Je to 12xDC/DC měnič z 12V na 315VDC, podobný jako tento:
http://danyk.wz.cz/dcdc.html jen je dvojčinný a pracují do společného meziobvodu 315VDC. Na výstupu je jeden H můstek který to napětí rozseká a převrací.
Mám tu zrovna dva kusy na opravu. Teoreticky by šlo je propojit DC obvodem a mít tak 6kW, ale nezkoušel jsem to. Spíše by nebylo špatné je upravit tak, aby z nich lezlo cca 570VDC a ty pustit přímo do 3f. frekvenčního měniče pro generování točivého pole pro motory. Potom by tam nemusel být transformátor. ;)
Přílohy
12_230_3k.JPG
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

ten spálený měnič vypadá podobně jako můj 5kW : https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... 4%9B#p6048 , akorát mě ještě nebouchl :sm35: . Pravda je , že i po
úpravě (opravě) stále ruší . Jelikož aku jsou zapojeny jen a pouze na měnič a dobíječ (nic jiného nenapájí) tak mi to
nijak moc nevadí ;) . Rušení se projevuje jen na kamerách snímajících elektroměry , v obraze se v horizontálních
pásech pohybuje průhledá rýže , mrzí mě že není obraz jako obrázek , ale záznamy jsou čitelné což je podstatné :mrgreen: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
PavelR
Příspěvky: 3122
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvek od PavelR »

tomas píše:
PavelR píše: kdyz se jeden vystupni vodic uzmeni tak na sasi spotrebice je napeti vuci DC strane coz je resitelny opatrenim
Když se uzemní svorka N (buď poruchou nebo schválně aby se vytvořila klasická TN síť) a sepne MOSFET Q5, tak se napětí +315V spojí se zemí. Opačný pól -315V je spojen s - pólem baterky vedle diody D4 a tedy - pól baterky bude kopat proti zemi napětím 315V a +pól baterky bude proti zemi kopat napětím 315V - napětí akumulátoru. To že je tam většinou neměřitelné napětí jen cca 115V je dáno tím, že měřák měří efektivní hodnotu a tam proti zemi pulzuje jen jedna půlvlna sinusovky/obdélníku.
Podobně to dopadne když se uzemní svorka L.
Pokud bude se zemí spojen i DC obvod, tak v měniči shoří řídící obvody a MOSFETy Q5 až Q6.
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... ve_497.gif
Proto není možné ani vzájemné propojení výstupů měničů ani po jejich usměrnění.
Ano je to řešitelné, stačí měnič upravit a dodělit od sebe DC a AC část i řídící obvody a regulační zpětnou vazbu regulující napětí +315V v meziobvodu měniče, nebo použít neefektivní a velký oddělovací transformátor.

A nebo proste vytvorit PE N a L. a zamezi dotyku s DC stranou coz bude asi muj pripad. ja tam proudovy chranice chcu. to radsi nebudu pouzivat nikde v baraku DC rozvod.

Edit: beztak mam 24 a na DC rozovd potrebuju 12 takze by to slo odelit DC/DC menicem
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvek od vata »

Zdravím, o tom přepínaném AC rozvodu, resp. o aspektu ochranného vodiče jsme hovořili zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... t=60#p5377
Každopádně já podle těch rad to takhle postavila a nic mě nekope, nic nehoří a snad i chrániče chrání :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek