výběr Axperta LV5048 vs MK5048
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
výběr Axperta LV5048 vs MK5048
Mám dilema. Mám 5 kWP v panelech(zatím nenamontované) a teď přemýšlím co k tomu za měnič. Domá mám 3F a nevím přesně, jak je která fáze vytížená.
VArianta 1:
převést dům na 1F a koupit axpert MK5048 - výhody - niižší paušální poplatky. NA 3f už nic nemáme kromě sporáku, který už dožívá.
Varianta 2)
koupit axperta LV5048 a zapojit to na 3 fáze.
Spotřeba domu cca 16 kWh - klima, vaření deska + trouba, pračka, suška, 3 Lednice,PC, TV, Bojler 125l obojživelný dražice - přes léto natápěný na nízký tarif. Přes zimu z automatického kotle na tuhá paliva.
Do budoucna bych možná přikoupil panyly, pokud to nebude stačit. Místo na to mám. Sice východ a západ, ale zato dost.
VArianta 1:
převést dům na 1F a koupit axpert MK5048 - výhody - niižší paušální poplatky. NA 3f už nic nemáme kromě sporáku, který už dožívá.
Varianta 2)
koupit axperta LV5048 a zapojit to na 3 fáze.
Spotřeba domu cca 16 kWh - klima, vaření deska + trouba, pračka, suška, 3 Lednice,PC, TV, Bojler 125l obojživelný dražice - přes léto natápěný na nízký tarif. Přes zimu z automatického kotle na tuhá paliva.
Do budoucna bych možná přikoupil panyly, pokud to nebude stačit. Místo na to mám. Sice východ a západ, ale zato dost.
-
Re: výběr Axperta LV5048 vs MK5048
Pokud si nepohlidas souběh spotřebičů tak to co popisujes ti 5kw měnič dokáže přetížit a ten se nebude mít kam přepnout když bude DS omezeno na 25A jistič
-
Ahoj solárníku, používám 2P PIP5048MK, přečti si moje vlakno, no a zatím dobrý... ani jednou mi ta 25A nevypadla protože baterky jsem nikdy nevybil pod 70 procent nabití tušim.
O panelech mnoho ale východ západ si přečti vlákno docenta youdy ( mnoho štěstí - příliž košaté)
vlastní spotřeba axpertů není nejmenší, ale dá se to provozovat. 130W v paralelu není málo kor když je zima dlouhá a chčije týden v kuse.
na poslední krátký bod bych doporučil - mám 5,4 kWp na jednom axpertu - východ západ a zatím sem se nedostal do stavu jmenovitého proudu z PV panelů, měření v létě zkusím.... ale zdáse že tam prozatím rezerva je.
Zapojení V-Z má velkou výhodu - symetricky zatížíš krov. a uchováš tašky pro další generace v dobrém stavu.
Zapojení V-Z i ve velkém stejně v zimě nedává trochu smysl.
nicméně difuzního světla více panelů pobere malinko víc než méne panelů na jih...
pokud ale chceš tahnout rozumně celů dům tak se mi jeví jako elegantnější varianta 2x studer (3500W tušim ) v paralelu - vlastní spotřeba a dynamické řízení usínání je fajn, k tomu lion baterky bud homemade nebo pylontech, pak 2 nabíječe jeden na pole V-Z a jeden na pole jih které stejně at chceš nebo nechceš doděláš...
Zdar V.
O panelech mnoho ale východ západ si přečti vlákno docenta youdy ( mnoho štěstí - příliž košaté)
vlastní spotřeba axpertů není nejmenší, ale dá se to provozovat. 130W v paralelu není málo kor když je zima dlouhá a chčije týden v kuse.
na poslední krátký bod bych doporučil - mám 5,4 kWp na jednom axpertu - východ západ a zatím sem se nedostal do stavu jmenovitého proudu z PV panelů, měření v létě zkusím.... ale zdáse že tam prozatím rezerva je.
Zapojení V-Z má velkou výhodu - symetricky zatížíš krov. a uchováš tašky pro další generace v dobrém stavu.
Zapojení V-Z i ve velkém stejně v zimě nedává trochu smysl.
nicméně difuzního světla více panelů pobere malinko víc než méne panelů na jih...
pokud ale chceš tahnout rozumně celů dům tak se mi jeví jako elegantnější varianta 2x studer (3500W tušim ) v paralelu - vlastní spotřeba a dynamické řízení usínání je fajn, k tomu lion baterky bud homemade nebo pylontech, pak 2 nabíječe jeden na pole V-Z a jeden na pole jih které stejně at chceš nebo nechceš doděláš...
Zdar V.
-
- Lokalita: SZ od Mělníka
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 20000
- Kapacita baterie [kWh]: 44
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ahoj, pravdu dí diablo007 . Mám to hodně podobné. Jak dům, tak konfiguraci FV. Necelých 5kW v panelech 5 kW PIP MK 13 kWh v Lithiu a po cca měsíci provozu už hodně vážně uvažuju o tom, že druhý měnič paralelně bude co nejdříve... Ale pššš, manželce nic neříkejte, zatím jí "drtím" s tím že se musí naučit to hlídat... Je to ale obtěžující a celkem je dost nespokojená s tím, že jsem za spoustu peněz stvořil něco, co jí výrazně snižuje doma konfort. Takže asi tak.
Vytížení FV hlídám přes LK3, kde postupně spínám / vypínám dodatečné zátěže (boiler a klima) podle úrovně nabití baterie a aktuální zátěže z domu a i tak se občas nevyhnu přepadnutí do bypásu , když doma zapne plotýnka / trouba / konvice. to mě fakt štve
Vytížení FV hlídám přes LK3, kde postupně spínám / vypínám dodatečné zátěže (boiler a klima) podle úrovně nabití baterie a aktuální zátěže z domu a i tak se občas nevyhnu přepadnutí do bypásu , když doma zapne plotýnka / trouba / konvice. to mě fakt štve
FV pole - 20kWp mono panelů (24ks AUO+42ks GWL)
MPPT a invertory - 3x PIP5048MK paralelně + EPever IPower Plus 5kW, 2x 60A MrPower
Baterie - 44kWh LiIon (10P15S 60Ah+1P15S 200Ah)
Řízení, vytěžování a vzdálené ovládání - LK3, na RPi běžící SolarAssistant, Home Assistant
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/9257/,
MPPT a invertory - 3x PIP5048MK paralelně + EPever IPower Plus 5kW, 2x 60A MrPower
Baterie - 44kWh LiIon (10P15S 60Ah+1P15S 200Ah)
Řízení, vytěžování a vzdálené ovládání - LK3, na RPi běžící SolarAssistant, Home Assistant
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/9257/,
-
Díky za reakce. Mám právě ještě jednu malou střechu na jih. Budu osazovat jih + západ). Tím pádem se mi může stát, že při osvitu obou polí hlavně na podzim, kdy chladnější panely dají max výkon se mi potká cca 5,4kw na vstupu měniče, což nevím jak pobere ten 5kw axpert. A pokud tak bude svítít cca od 12h do večera, tak to není jen špička, ale trvalé zatížení obou větví po 2,7kwp.
Naposledy upravil(a) Hrebik dne pon dub 20, 2020 3:25 pm, celkem upraveno 1 x.
-
zatěžuju axperty vytěžovačem takže z 11 kW pole dostanu ted 65 kWh, kolikrát mi jede třeba 3 hodiny na 3 kW,Hrebik píše:Díky za reakce. Mám právě ještě jednu malou střechu na jih a tím pádem se mi může stát, že při osvitu obou polí hlavně na podzim, kdy chladnější panely dají max výkon se mi potká cca 5,4kw na vstupu měniče, což nevím jak pobere ten 5kw axpert. A pokud tak bude svítít cca od 12h do večera, tak to není jen špička, ale trvalé zatížení obou větví po 2,7kwp.
Jinak měnič má jmenovité pole 4 kWp a 145V a proud max 80A do baterie. tak jen abys s tím počítal
-
Můžu se zeptat jak máš zapojeného toho axperta? Řeším jak k němu připojit 2 pole po 10 panelech. MK verze má jen jedno mppt.Jestli radši nekoupit axperta bez mppp a nekoupit zvlášť mppt na každé pole o 10 panelech. Co myslíš? Máš někde seznam součástek co jsi všechno použil, ať nemusím bádat. Díky moc za info. Jinak asi taky půjdu do dvou axpertů a časem ještě přikoupím pár panelů. Místo na to zatím je. Nebo vezmu tu LV variantu a ta má v sobě 2x MPPT.
-
Je potřeba se přestat bavit o počtech panelů jelikož to nevypovídá nic i možnosti jejich zapojení
-
čau hřebíku, pokud je to otázka na mě a na zapojení polí dovolím si přidat jedno malování tam jsem to skicnul …Hrebik píše:Můžu se zeptat jak máš zapojeného toho axperta? Řeším jak k němu připojit 2 pole po 10 panelech. MK verze má jen jedno mppt.Jestli radši nekoupit axperta bez mppp a nekoupit zvlášť mppt na každé pole o 10 panelech. Co myslíš? Máš někde seznam součástek co jsi všechno použil, ať nemusím bádat. Díky moc za info. Jinak asi taky půjdu do dvou axpertů a časem ještě přikoupím pár panelů. Místo na to zatím je. Nebo vezmu tu LV variantu a ta má v sobě 2x MPPT.
kdybych to maloval rukou už to dávno mám...
občas je malování trošku challenge
-
Diky Vitku, malovani to je mocny carodej:) Tak to asi udelam podobne jako to mas ty. Vezmu ted jedno 5048 MK a dam na to 5 stringu po 3s To je 4050Wp. Dokoupim 10 panelu, abych mel zas 15 a pak rozchodim druhy stejny. Mas ty axperty kazdy na jedne fazi? Nekde na zacatku teto diskuse jsi zminoval, ze by bylo lepsi v mem pripade vzit 2x studer. Dival jsem se na ceny a za cenu jednoho studeru mam skoro ty dva axperty, tak mi to neprijde moc idealni. Radeji dam vic panelu. Co myslis? Vnimas nejake vylozene nevyhody tech axpertu mimo to, ze je to hlucne a ma to klidovy odber? Pocitam, ze kdyz v zime nebude svitit, tak to odpojim a prepnu na bypas z DS a je.
-
Hele z mého zapojení si neber příklad. ale mohu říct že to fakt funguje. mam oba dva na jedné fázi paralelně. studer je drahej ale žere jen 13W... no a k tomu musíš koupit ještě nabíječ....
je to dražší ale...
Já už mám MK a já jsem spokojen ztráty nejsou pro mě ztráty, vytápím s tím dílnu ...já těch panelu mam hodně ale jsou zde lidi kteří maj daleko víc.
zatím mi nikdy nevypadly, resp nebyl blackout, nikdy jsem nevybil baterku a nikdy jsem nešel do bypasu nechtěně, vždy to bylo řízené.... t
jinak v zimě používám režim SUB, a nebo nabíjím přes noc 2A ze sítě....
řeknu to jak to je měl jsem v roce 2018 spotřebu z DS 5MWh, 2019 mám spotřebu 1MWh ( většinou zpusobenou právě ohřevem tuv ze sítě )
nejsem z těch co chtěji ostrov.
zapojení 2 axpertu na jednu fázi má výhodu - velký rezervovaný výkon ( 10kW trvale , a 20 kW po dobu 5s tuším )
nikdy to nevypadlo vinou axperta....
napiš PM at to zde neplevelíme
je to dražší ale...
Já už mám MK a já jsem spokojen ztráty nejsou pro mě ztráty, vytápím s tím dílnu ...já těch panelu mam hodně ale jsou zde lidi kteří maj daleko víc.
zatím mi nikdy nevypadly, resp nebyl blackout, nikdy jsem nevybil baterku a nikdy jsem nešel do bypasu nechtěně, vždy to bylo řízené.... t
jinak v zimě používám režim SUB, a nebo nabíjím přes noc 2A ze sítě....
řeknu to jak to je měl jsem v roce 2018 spotřebu z DS 5MWh, 2019 mám spotřebu 1MWh ( většinou zpusobenou právě ohřevem tuv ze sítě )
nejsem z těch co chtěji ostrov.
zapojení 2 axpertu na jednu fázi má výhodu - velký rezervovaný výkon ( 10kW trvale , a 20 kW po dobu 5s tuším )
nikdy to nevypadlo vinou axperta....
napiš PM at to zde neplevelíme
-
Hrebiku, neda se rict prepnu na DS a je. V pripade dobreho panelovani budes na cca.3 mesice v simbioze.Hrebik píše:Diky Vitku, malovani to je mocny carodej:) Tak to asi udelam podobne jako to mas ty. Vezmu ted jedno 5048 MK a dam na to 5 stringu po 3s To je 4050Wp. Dokoupim 10 panelu, abych mel zas 15 a pak rozchodim druhy stejny. Mas ty axperty kazdy na jedne fazi? Nekde na zacatku teto diskuse jsi zminoval, ze by bylo lepsi v mem pripade vzit 2x studer. Dival jsem se na ceny a za cenu jednoho studeru mam skoro ty dva axperty, tak mi to neprijde moc idealni. Radeji dam vic panelu. Co myslis? Vnimas nejake vylozene nevyhody tech axpertu mimo to, ze je to hlucne a ma to klidovy odber? Pocitam, ze kdyz v zime nebude svitit, tak to odpojim a prepnu na bypas z DS a je.
Kazdej strasi, ze zima je vyroba 0, ale neni to tak
-
Vítku, taky přemýšlím o postavení FVE na MK5048. Jak je to s tou jeho vlastní spotřebou? Těch 50W bere trvale k zátěži (celkem = 50W + zátěž) nebo s nenulovou zátěží je ta spotřeba menší?Vitek píše:Hele z mého zapojení si neber příklad. ale mohu říct že to fakt funguje. mam oba dva na jedné fázi paralelně. studer je drahej ale žere jen 13W... no a k tomu musíš koupit ještě nabíječ....
je to dražší ale...
Jde mi o to, že noční spotřebiče mají cca 80W (přes noc = 8h x 80W = 640 Wh) a chtěl bych je živit starými autobateriemi zapojené ve 4S na 48V každá cca 45Ah (tedy celkem 2 160 Wh). To by znamenalo hloubku vybití 30%, což by mohlo být OK.
Nicméně pokud je těch 50W spotřeby měniče přičteno k těm 80W, tak celkový odběr vzroste na 1040 Wh a DoD stoupne na 48%, což by ty autobaterky mohlo poměrně rychle zabít. Dá se v tom Axpertovi nastavit limit DoD na těch 30% aby si mohl docucnout ze sítě?
10x Bi-facial Canadian Solar Poly 365Wp BiKu CS3U-PB-365 (glass/glass, half-cut, 9-bus-bar, 72-cell)
1x MPP Solar PIP-5048MK 5kW
4x Pb12V 45Ah[/size]
4x Pb12V 45Ah[/size]
-
Ahoj, na autobaterky zapomeň. to je fakt krok vedle. a má to volnoběžnou bez sítě cca 55W a když připojíš sít tak asi 65W z baterek trvale nehledě na velikosti zátěže. pokud přidáš zátěž jsou tam úbytky atd a při 5 kW máš klidně 500W vlastní spotřebu .... to jen abys věděl jak to zhruba je..Ricardo píše:Vítku, taky přemýšlím o postavení FVE na MK5048. Jak je to s tou jeho vlastní spotřebou? Těch 50W bere trvale k zátěži (celkem = 50W + zátěž) nebo s nenulovou zátěží je ta spotřeba menší?Vitek píše:Hele z mého zapojení si neber příklad. ale mohu říct že to fakt funguje. mam oba dva na jedné fázi paralelně. studer je drahej ale žere jen 13W... no a k tomu musíš koupit ještě nabíječ....
je to dražší ale...
Jde mi o to, že noční spotřebiče mají cca 80W (přes noc = 8h x 80W = 640 Wh) a chtěl bych je živit starými autobateriemi zapojené ve 4S na 48V každá cca 45Ah (tedy celkem 2 160 Wh). To by znamenalo hloubku vybití 30%, což by mohlo být OK.
Nicméně pokud je těch 50W spotřeby měniče přičteno k těm 80W, tak celkový odběr vzroste na 1040 Wh a DoD stoupne na 48%, což by ty autobaterky mohlo poměrně rychle zabít. Dá se v tom Axpertovi nastavit limit DoD na těch 30% aby si mohl docucnout ze sítě?
mužeš používat režim SUB a nebo ho na noc přepínat do SUB že noc pojede ze sítě docucáváním ... pak ty autobaterky stačit budou....
-
Díky za odpověď. Hm tak to je docela nemilé, ale nadruhou stranu nějaké ztráty z konverze jsou přirozená věc a má je každý měnič. Takže zhruba mám počítat 55W + 10% ze zátěže. Dobrá.
Umí ten Axpert omezit tyto parametry na baterce?
1) omezit max nabíjecí proud (protože při 0.2C zvládnou jen asi 9A)
2) omezit max vybíjecí proud
3) lze tam nastvit DoD nebo napětí pod které nemá nikdy klesnout?
Je mi jasné že ty autobaterky jsou naprosto nevhodné, ale leží mi doma tak jsem si řekl proč jim nedát nějaký smysl existence. Navíc někde jsem četl že ten MK5048 ani bez baterek neumí. Je to pravda?
A je lepší Axpet nebo PIP nebo to je jedno?
A kdes jej kupoval?
Je mi jasné že ty autobaterky jsou naprosto nevhodné, ale leží mi doma tak jsem si řekl proč jim nedát nějaký smysl existence. Navíc někde jsem četl že ten MK5048 ani bez baterek neumí. Je to pravda?
A kdes jej kupoval?
10x Bi-facial Canadian Solar Poly 365Wp BiKu CS3U-PB-365 (glass/glass, half-cut, 9-bus-bar, 72-cell)
4x Pb12V 45Ah[/size]
4x Pb12V 45Ah[/size]
-
1 ano, 2 ne, 3 ano, dle napětí.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
-
Bez baterek to nejede. Pip 5048mk je uplne stejny jako axpert king. Ja kupoval u pana Madera ve fve-mp kvuli zaruce a ceskemu dodavateli.Ricardo píše:Díky za odpověď. Hm tak to je docela nemilé, ale nadruhou stranu nějaké ztráty z konverze jsou přirozená věc a má je každý měnič. Takže zhruba mám počítat 55W + 10% ze zátěže. Dobrá.
A kdes jej kupoval?
Ale je to uz rok. Ma natocino pres 3.7 Mwh a ten druhy pres 1.3 Mwh
Moje zkusenost je vesmes pozitivni.
-
Sakra. Ale jak mám vyřešit aby večerní spotřebiče mi nevycucly ty slabé baterky a zůstala mi možnost běhu NAS+IP kamer na baterky. Jedině přepnout Axpert King do SUB modu a dokoupit DC/DC měnič přímo na baterky.josse píše:1 ano, 2 ne, 3 ano, dle napětí.
Jenže ten mi zase může ty baterky vycucnout úplně a tak je zlikvidovat. Takže mi zbývá:
- Buď se na tu zálohu vykašlat
- nebo koupit Lifepo baterku Pylontech, která pokryje i večerní spotřebiče
- nebo to ošéfovat přes RPi4, LK3, Loxone nebo jiné programovatelné zařízení.
4x Pb12V 45Ah[/size]
4x Pb12V 45Ah[/size]
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
pokud by šlo jen o napájení zmíněné drobotiny , šlo by to udělat pouze DC cestou .
regl DC/DC měniče na potřebné napětí a k ochraně použít AC/DC nabíječ nastavený na vhodné napětí jehož dosáhne při poklesu na uvažované SOC .
Přes den pojede regl do a v noci klesne-li SOC tak se přidá AC/DC nabíječka a tak dokola dokola dokola .
Elektronům zdar
pokud by šlo jen o napájení zmíněné drobotiny , šlo by to udělat pouze DC cestou .
regl DC/DC měniče na potřebné napětí a k ochraně použít AC/DC nabíječ nastavený na vhodné napětí jehož dosáhne při poklesu na uvažované SOC .
Přes den pojede regl do a v noci klesne-li SOC tak se přidá AC/DC nabíječka a tak dokola dokola dokola .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
Vlastně jo, ten MK5048 mi ty baterky v SUB modu vlastně umí ochránit a dobít kdyby je ta drobotina chtěl úplně vycucnout. Tak to je super. Problém vyřešen. Díky moc!
4x Pb12V 45Ah[/size]
4x Pb12V 45Ah[/size]
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 657 Zobrazení