7280W

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Uživatelský avatar
OTi
Příspěvky: 86
Registrován: ned črc 24, 2011 8:15 pm

7280W

Příspěvek od OTi »

Už To existuje! Konečne, na prvního května se podařilo na eternitovou střechu postavit výsledek dvoleté vybavování, čtyřleté spoření a velice tvrdé práce, snahy a nadmírné trpělivosti. Síce to není ostrovní ale je to moje. Takže 7280W elektrárna a zatím, kým se mi podaří prosadit to i přes závistivé oči ve vesnici, je to hybridní *cloud*, pokavať nechtějí vystavit na to povolení na obecnom úřade, pak to nemůžu připiojit na síť, takže je to hybrid (ani ostrov ani sítová), ale existuje a čeká kdy dostane rozum starosta 500 občanové vesnice, když mám všechny ostatné povolenia a souhlasy. Věřte nebo ne drazí přátelé né proto se máme špatne lebo musíme ale proto lebo jiný vysloveně nechtejí aby sme se měli líp. Takže na toto téma vítám všechny příspěvky, ale současne otevřu i novou diskuzi o teplovzdušném kolektoru teda "pivním kolektoru" co se cystám postavit z pivních plechovek.
luge
Příspěvky: 756
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: 7280W

Příspěvek od luge »

Držím palce,nech to vyjde. :yes: 7280W :shock: super
Uživatelský avatar
dedo
Příspěvky: 234
Registrován: čtv zář 22, 2011 10:33 pm
Bydliště: SK

Re: 7280W

Příspěvek od dedo »

Silno držím pazúry a želám pevné-pevné nervy!
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: 7280W

Příspěvek od mypower.cz »

Technicka: musi obec nějak zamítnutí zdůvodnit, nebo nemusí a jde o momentální ranní vyspání starosty / přátelské vztahy se starostou / potřeba odklonu patřičného obnosu v obálce ?

A je vubec povoleni starosty nutne?
Havlas
Příspěvky: 180
Registrován: úte bře 20, 2012 9:39 pm

Re: 7280W

Příspěvek od Havlas »

Jenže já je chápu, prostě je budeš legálně okrádat a oni nemůžou nic dělat, vlastně budeš okrádat i mě a taky nemůžu nic dělat dokud se neodstřihnu od sítě. Tož tak.
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm

Re: 7280W

Příspěvek od SJM »

Havlas píše:Jenže já je chápu, prostě je budeš legálně okrádat a oni nemůžou nic dělat, vlastně budeš okrádat i mě a taky nemůžu nic dělat dokud se neodstřihnu od sítě. Tož tak.
Nejsem si jistý, zda je o tak, jak píše Havlas, možná je to právě naopak s tím kdo je okrádán a kdo okrádaný.
Možná někdo prostě jenom chce, "ať druhýmu ta kráva chcípne".

Zdraví SJM.
Uživatelský avatar
OTi
Příspěvky: 86
Registrován: ned črc 24, 2011 8:15 pm

Re: 7280W

Příspěvek od OTi »

Víte kluci před třema lety jsem sim koupil solarboiler který funguje jenom počas léta, doma (to vidí celá vesnice), leto na to jsem si koupil peletovač (ale to eště nefunguje) pak leto na to šrotovač(to som vytvoril sám ale v továrni) pak na podzim jsem koupil mamke na dom dvere na celý dom, pak jsem začal se věnovat fotovoltaice a eště jsem postaviil jeden systém na podporu vytápění. To z dálky vyzerá že se chvastám, ale nech mně nékdo poví že je to lehk,é z nuly čestne zarobyť peniaze, pak to nemynout, ale ušetřít a pak investovat tak aby to bylo rozumné. ja nejsem z toho unavený ale nechápu lidí bo oni mezi sebou se ptají odkud ten kluk na to má, ale správný způsob je : prezrad nám jak to dělat, aby jsme to mněli i my? No to nikoho nenapadne ani náhodou. Oběcný úřad vymyšlí abych dokládal papíry jako na velikou stavbu a jako pro podnikaní, ale to způsobí jenom tolik, abych vyklouzl z termínu a stratil z výkupní ceny 20% a to není málo. Jednou to fungovat bude a vtedy už mně to štvat nebude.
MiraMMM
Příspěvky: 7
Registrován: pon čer 04, 2012 9:26 pm

Re: 7280W

Příspěvek od MiraMMM »

Zdravím.. rád bych se zeptal.. dá se takto nachystaná fve nějakým způsobem provozovat pro svoji potřebu? Mám totiž několik panelů a střídač, co jsem chtěl použít na RD s dodávkou do sítě, ale kvůli památkářům z toho sešlo. Teď bych rád celý systém namontoval a používal na chalupě, kde není el. přípojka. Jenže měnič není ostrovní, je to SMA SMC 6000TL. Dá se prosím takový komplet používat bez přípojky od distributora?
Naposledy upravil(a) MiraMMM dne úte čer 05, 2012 12:07 am, celkem upraveno 1 x.
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm

Re: 7280W

Příspěvek od matej »

MiraMMM píše:Zdravím.. rád bych se zeptal.. dá se takto nachystaná fve nějakým způsobem provozovat pro svoji potřebu? Mám totiž několik panelů a střídač, co jsem chtěl použít na RD s dodávkou do sítě, ale kvůli památkářům z toho sešlo. Teď bych rád celý systém namontoval a používal na chalupě, kde není el. přípojka. Jenže měnič není ostrovní, je to SMA SMC 5000TL. Dá se prosím takový komplet používat bez přípojky od distributora?
Ten 5000TL by bylo potřeba nahradit SunnyIslandem nebo jiným měničem pro ostrovní systém.
Pravda a Láska zvítězí!.
MiraMMM
Příspěvky: 7
Registrován: pon čer 04, 2012 9:26 pm

Re: 7280W

Příspěvek od MiraMMM »

Díky za odpověď.. Zkoušel jsem pátrat, ale technický rozdíl mezi měničem pro připojení a pro ostrovní systém jsem nenašel.. Proto tedy ani nerozumím, proč se pro tohle používají různé měniče. Je to dané napájením?
Problém je v tom, že ten měnič 6000TL již mám.. Nedal by se nijak využít? třeba v kombinaci s jiným zařízením, nebo jej něčím doplnit.. Ještě se zeptám.. je možno třeba zapojení, kdy budu mít nějakou malou jednofázovou přípojku od distributora, tak tohle připojit ve vlastní režii, a všechnu vyrobenou el spotřebovat? ..se už nemůžu koukat, jak na to sedá prach v garáži..
Naposledy upravil(a) MiraMMM dne úte čer 05, 2012 12:06 am, celkem upraveno 1 x.
rimi
Příspěvky: 390
Registrován: čtv říj 13, 2011 10:45 am
Bydliště: Příbor

Re: 7280W

Příspěvek od rimi »

Menic, ktery dodava energii do site kontroluje, zda je v siti napeti a snazi se zasynchronizovat, bez napeti nebezi.
Je to taky jako ochrana, aby distributor mohl odpojit vedeni (treba kvuli udrzby) a mel jistotu, ze mu tam nic nepronikne.
luge
Příspěvky: 756
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: 7280W

Příspěvek od luge »

MiraMMM
Příspěvky: 7
Registrován: pon čer 04, 2012 9:26 pm

Re: 7280W

Příspěvek od MiraMMM »

Díky.. prostuduji..
Uživatelský avatar
OTi
Příspěvky: 86
Registrován: ned črc 24, 2011 8:15 pm

Re: 7280W

Příspěvek od OTi »

MiraMMM píše:Díky za odpověď.. Zkoušel jsem pátrat, ale technický rozdíl mezi měničem pro připojení a pro ostrovní systém jsem nenašel.. Proto tedy ani nerozumím, proč se pro tohle používají různé měniče. Je to dané napájením?
Problém je v tom, že ten měnič 6000TL již mám.. Nedal by se nijak využít? třeba v kombinaci s jiným zařízením, nebo jej něčím doplnit.. Ještě se zeptám.. je možno třeba zapojení, kdy budu mít nějakou malou jednofázovou přípojku od distributora, tak tohle připojit ve vlastní režii, a všechnu vyrobenou el spotřebovat? ..se už nemůžu koukat, jak na to sedá prach v garáži..
zkušenosti stím nemám ale když tam dáš i malý menič na 230 a spravýš z toho tři fázy pak by to teoreticky mělo fungovat. jediná otázka je co na to poví ten malý menič když bude fungovat jako paralelní zdroj?
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1232
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: 7280W

Příspěvek od Lui »

OTi píše:
MiraMMM píše:Díky za odpověď.. Zkoušel jsem pátrat, ale technický rozdíl mezi měničem pro připojení a pro ostrovní systém jsem nenašel.. Proto tedy ani nerozumím, proč se pro tohle používají různé měniče. Je to dané napájením?
Problém je v tom, že ten měnič 6000TL již mám.. Nedal by se nijak využít? třeba v kombinaci s jiným zařízením, nebo jej něčím doplnit.. Ještě se zeptám.. je možno třeba zapojení, kdy budu mít nějakou malou jednofázovou přípojku od distributora, tak tohle připojit ve vlastní režii, a všechnu vyrobenou el spotřebovat? ..se už nemůžu koukat, jak na to sedá prach v garáži..
zkušenosti stím nemám ale když tam dáš i malý menič na 230 a spravýš z toho tři fázy pak by to teoreticky mělo fungovat. jediná otázka je co na to poví ten malý menič když bude fungovat jako paralelní zdroj?
No takto to asi nepojde....
Lebo dajme tomu zoženie 1kw menič dajme tomu že je trojfázový (ja viem,že je nepravdepodobné zohnat taký menič za rozumnú cenu)....neviem síce kolko ma kw v paneloch....ale dajme tomu 4kw...
Zapne menič....samozrejme z baterky.....má aktuálnu spotrebu na chate 500W.....a začne svietit slnko troška viac....no a ten velký 6kw sietový menič začne tlačit povedzme 3 kw akože do siete.....ale spotreba je len 500W...a sietový menič by určite "pretlačil" svoj aktuálny výkon.... ;)
No nechcel by som vidiet ten 1 kw menič čo spraví..... :eek2:

A chcelo by to viac podrobností okolo celej zostavy...niečo by sa vymysliet dalo,ale pravdepodobne to bude drahšie ako kúpa ostrovného meniča plus samozrejme baterky a regulátor....
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
MiraMMM
Příspěvky: 7
Registrován: pon čer 04, 2012 9:26 pm

Re: 7280W

Příspěvek od MiraMMM »

OTi píše:
MiraMMM píše: Problém je v tom, že ten měnič 6000TL již mám.. Nedal by se nijak využít? třeba v kombinaci s jiným zařízením, nebo jej něčím doplnit.. Ještě se zeptám.. je možno třeba zapojení, kdy budu mít nějakou malou jednofázovou přípojku od distributora, tak tohle připojit ve vlastní režii, a všechnu vyrobenou el spotřebovat? ..se už nemůžu koukat, jak na to sedá prach v garáži..
zkušenosti stím nemám ale když tam dáš i malý menič na 230 a spravýš z toho tři fázy pak by to teoreticky mělo fungovat. jediná otázka je co na to poví ten malý menič když bude fungovat jako paralelní zdroj?
Uvažoval jsem jen s jednou fází.. nebo je třeba kvůli paralelnímu zapojení 3fázový?
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1232
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: 7280W

Příspěvek od Lui »

MiraMMM píše:Uvažoval jsem jen s jednou fází.. nebo je třeba kvůli paralelnímu zapojení 3fázový?
Tak ako som vysvetlil podstatu toho fungovania,či bude jednofázový alebo trojfázový....jednoducho povedané,nepojde to....
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
MiraMMM
Příspěvky: 7
Registrován: pon čer 04, 2012 9:26 pm

Re: 7280W

Příspěvek od MiraMMM »

LUI píše:
OTi píše:
MiraMMM píše: No takto to asi nepojde....
Lebo dajme tomu zoženie 1kw menič dajme tomu že je trojfázový (ja viem,že je nepravdepodobné zohnat taký menič za rozumnú cenu)....neviem síce kolko ma kw v paneloch....ale dajme tomu 4kw...
Zapne menič....samozrejme z baterky.....má aktuálnu spotrebu na chate 500W.....a začne svietit slnko troška viac....no a ten velký 6kw sietový menič začne tlačit povedzme 3 kw akože do siete.....ale spotreba je len 500W...a sietový menič by určite "pretlačil" svoj aktuálny výkon.... ;)
No nechcel by som vidiet ten 1 kw menič čo spraví..... :eek2:

A chcelo by to viac podrobností okolo celej zostavy...niečo by sa vymysliet dalo,ale pravdepodobne to bude drahšie ako kúpa ostrovného meniča plus samozrejme baterky a regulátor....
No sestavou bych to ještě nenazýval.. :D Prostě v současnosti mám 20 panelů po 190W, nějaké držáky, konektory, kabeláž, a síťový měnič SMC 6000TL. Leží mi to v garáži, tak bych to rád využil. Proto jsem uvažoval o zapojení na chalupě, kde v současnosti el. přípojka není. Napadly mne tyhle možnosti:
a) místo bude bez přípojky, vyrobená elektřina se přes den spotřebuje
b) místo se připojí malou jednofázovou přípojkou od distributora, přes den bych využíval elektřinu z panelů, nadbytek pouštěl do akumulačky na TUV a topení, a v případě potřeby (za tmy) by se manuálně přepnulo na venkovní síť.

Jde mi o to, jak oživit ten měnič, abych mohl používat ten co mám. S bateriemi zatím neuvažuji, nicméně bych to chystal tak, aby do budoucna se mohly použít.
MiraMMM
Příspěvky: 7
Registrován: pon čer 04, 2012 9:26 pm

Re: 7280W

Příspěvek od MiraMMM »

LUI píše:
MiraMMM píše:Uvažoval jsem jen s jednou fází.. nebo je třeba kvůli paralelnímu zapojení 3fázový?
Tak ako som vysvetlil podstatu toho fungovania,či bude jednofázový alebo trojfázový....jednoducho povedané,nepojde to....
Za současného stavu tedy bych mohl využívat jen stejnosměrné napětí? Tím myslím osvětlení, nějakou spirálu do nádrže atd..
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1232
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: 7280W

Příspěvek od Lui »

Presne tak,takto máš len jednosmerné napetie...
Ale ak s tým chceš svietit,zase len potrebuješ regulátor a baterky....však cez deň pravdepodobne nebudeš svietit...

...no a špirálu do nádrže....tak to musí byt zase taký,ktorý funguje aj na jednosmerné napetie...je to kvoly zapínaniu a vypínaniu tej špirály...totižto klasický bojler (teda ten spínač v ňom) nemá rád jednosmerné napetie....ale fungovat to samozrejme bude,len nie moc bezpečne...
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus