Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned čer 11, 2023 1:20 am
Havlas píše:Jenže já je chápu, prostě je budeš legálně okrádat a oni nemůžou nic dělat, vlastně budeš okrádat i mě a taky nemůžu nic dělat dokud se neodstřihnu od sítě. Tož tak.
MiraMMM píše:Zdravím.. rád bych se zeptal.. dá se takto nachystaná fve nějakým způsobem provozovat pro svoji potřebu? Mám totiž několik panelů a střídač, co jsem chtěl použít na RD s dodávkou do sítě, ale kvůli památkářům z toho sešlo. Teď bych rád celý systém namontoval a používal na chalupě, kde není el. přípojka. Jenže měnič není ostrovní, je to SMA SMC 5000TL. Dá se prosím takový komplet používat bez přípojky od distributora?
MiraMMM píše:Díky za odpověď.. Zkoušel jsem pátrat, ale technický rozdíl mezi měničem pro připojení a pro ostrovní systém jsem nenašel.. Proto tedy ani nerozumím, proč se pro tohle používají různé měniče. Je to dané napájením?
Problém je v tom, že ten měnič 6000TL již mám.. Nedal by se nijak využít? třeba v kombinaci s jiným zařízením, nebo jej něčím doplnit.. Ještě se zeptám.. je možno třeba zapojení, kdy budu mít nějakou malou jednofázovou přípojku od distributora, tak tohle připojit ve vlastní režii, a všechnu vyrobenou el spotřebovat? ..se už nemůžu koukat, jak na to sedá prach v garáži..
OTi píše:MiraMMM píše:Díky za odpověď.. Zkoušel jsem pátrat, ale technický rozdíl mezi měničem pro připojení a pro ostrovní systém jsem nenašel.. Proto tedy ani nerozumím, proč se pro tohle používají různé měniče. Je to dané napájením?
Problém je v tom, že ten měnič 6000TL již mám.. Nedal by se nijak využít? třeba v kombinaci s jiným zařízením, nebo jej něčím doplnit.. Ještě se zeptám.. je možno třeba zapojení, kdy budu mít nějakou malou jednofázovou přípojku od distributora, tak tohle připojit ve vlastní režii, a všechnu vyrobenou el spotřebovat? ..se už nemůžu koukat, jak na to sedá prach v garáži..
zkušenosti stím nemám ale když tam dáš i malý menič na 230 a spravýš z toho tři fázy pak by to teoreticky mělo fungovat. jediná otázka je co na to poví ten malý menič když bude fungovat jako paralelní zdroj?
OTi píše:MiraMMM píše: Problém je v tom, že ten měnič 6000TL již mám.. Nedal by se nijak využít? třeba v kombinaci s jiným zařízením, nebo jej něčím doplnit.. Ještě se zeptám.. je možno třeba zapojení, kdy budu mít nějakou malou jednofázovou přípojku od distributora, tak tohle připojit ve vlastní režii, a všechnu vyrobenou el spotřebovat? ..se už nemůžu koukat, jak na to sedá prach v garáži..
zkušenosti stím nemám ale když tam dáš i malý menič na 230 a spravýš z toho tři fázy pak by to teoreticky mělo fungovat. jediná otázka je co na to poví ten malý menič když bude fungovat jako paralelní zdroj?
MiraMMM píše:Uvažoval jsem jen s jednou fází.. nebo je třeba kvůli paralelnímu zapojení 3fázový?
LUI píše:OTi píše:MiraMMM píše:No takto to asi nepojde....
Lebo dajme tomu zoženie 1kw menič dajme tomu že je trojfázový (ja viem,že je nepravdepodobné zohnat taký menič za rozumnú cenu)....neviem síce kolko ma kw v paneloch....ale dajme tomu 4kw...
Zapne menič....samozrejme z baterky.....má aktuálnu spotrebu na chate 500W.....a začne svietit slnko troška viac....no a ten velký 6kw sietový menič začne tlačit povedzme 3 kw akože do siete.....ale spotreba je len 500W...a sietový menič by určite "pretlačil" svoj aktuálny výkon....![]()
No nechcel by som vidiet ten 1 kw menič čo spraví.....![]()
A chcelo by to viac podrobností okolo celej zostavy...niečo by sa vymysliet dalo,ale pravdepodobne to bude drahšie ako kúpa ostrovného meniča plus samozrejme baterky a regulátor....
LUI píše:MiraMMM píše:Uvažoval jsem jen s jednou fází.. nebo je třeba kvůli paralelnímu zapojení 3fázový?
Tak ako som vysvetlil podstatu toho fungovania,či bude jednofázový alebo trojfázový....jednoducho povedané,nepojde to....
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků