Prosím o RADU.
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Prosím o RADU.
A pokud to postavíš správně tak i návratnost je kratší a životnost některých součástí delší,hlavně baterie...pokud si to ještě jsi schopen udělat sám,tak i levnější...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
-
Vôbec neulahčuješ situaciu,len ju viac zamotavaš. Ja keď chcem niekomu poradiť,tak potrebujem vedieť čo ta konkretna osoba chce a nie čo si iny domnieva,že asi chce. A o dotaciach tu už padol taky huf informacii,lebo iba drobne percento predajcov je korektnych,no stale iba tym nekorektnym ľudia veria medove motuze. A naproti tomu,ak si to človek dokaže zmontovať sam,tak ma to jak kvalitnejšie,tak lacnejšie,aj navzdory dotacii a čo je hlavne vie de a jak to ma napojene a de kamufloval chybu. Nekorektna firma iba nahodi a len zoberie prachy za montaž,ostatok je kaša kupujuceho.ikovlabs píše:Je to jednoduche - chce FVE s rozumnou navratnosti a u ktere nebude rodit jezky.Od firmy to bude vzdy nastaveno tak aby byla maximalni dotace(max 50 procent z platby) takze FVE je celkem napr. za 250000 ale aku je tak max 4kW - coz je dost malo a navic ty baterky pojedou po hrane max parametru. Je potreba si udelat jednoduchy soucet - za takovou elektrarnu zaplati 125000 + dotace .Za jak dlouho se mi REALNE vrati investice - tedy ne kolik elektrarna vyrobi energie ale kolik mi ji realne uspori - vyjde navratnost v case (soucasne ceny ) minus naklady na servis FVE s uvahou o nejake zivotnosti komponent (umre batreka - treba 40000 fuc...).Svepomoci si muze sestavit prakticky co chce ALE bez dotace a zaruky/servisu na FVE - zbytek stejny.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
-
No pokud je popis hlavnich bodu pro porovnani rentabilnosti pristupu k reseni FVE zamotanim situace tak tvoje uvaha ze pokud si to clovek dokaze "zmontovat sam " tak automaticky to bude kvalitnejsi,levnejsi - protoze firma je automaticky nekorektni je zase demagogicke . Pokud prehlednu vyber komponentu a koncepci takove firemni FVE tak co jsem videl tak za cenu( po odectu dotace) nekoupis komponety takze montaz,legalizaci a servis v ramci zaruky uz mas jako bonus .Opakuji koncepci a vyber komponetu v teto uvaze neresim a zel taky (asi) neovlivnim.Proste kazdy nad FVE nechce klecet kazdy den a rozjimat - jsou i lide ktery to chteji jako vyjadreni zivotniho postoje pripadne jako investici....
-
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Samozřejmě že existují firmy,které to dělají poctivě a dobře ale v dnešní době pokud firma chce vydělávat a mít zakázky,nemůže moc říkat něco jiného než konkurence,která to dělá jen za účelem zisku a po instalaci ji zákazník moc nezajíma,vždyt podepsal smlouvu a souhlasil s podmínkama.Doporučuji pořádně prostudovat podmínky,přepočítat si návratnost,nezřídka nevychází z podmínek zákazníka ale z tech nejhorších podmínek na trhu a podrobně se seznámit se vším co podepisujete a teprve potom vše po důkladné úvaze podepsat.Nálokterá firma to dělá kvůli dobrému pocitu z dobře odvedené práce,jelokož jsem dotaci nevyužil a podmínky moc neznám,jen z doslechu a ti co to mají až zas tak moc nejásají,hezký den přeji ...
7,5kWp-
-
Tak tak. Pokud člověk o tom nic neví, a nechce naletět, měl by smlouvu podepisovat s právníkem a soudním znalcem z daného oboru. V daném případě z oboru fotovoltaika.jahodovák píše:Samozřejmě že existují firmy,které to dělají poctivě a dobře ale v dnešní době pokud firma chce vydělávat a mít zakázky,nemůže moc říkat něco jiného než konkurence,která to dělá jen za účelem zisku a po instalaci ji zákazník moc nezajíma,vždyt podepsal smlouvu a souhlasil s podmínkama.Doporučuji pořádně prostudovat podmínky,přepočítat si návratnost,nezřídka nevychází z podmínek zákazníka ale z tech nejhorších podmínek na trhu a podrobně se seznámit se vším co podepisujete a teprve potom vše po důkladné úvaze podepsat.Nálokterá firma to dělá kvůli dobrému pocitu z dobře odvedené práce,jelokož jsem dotaci nevyužil a podmínky moc neznám,jen z doslechu a ti co to mají až zas tak moc nejásají,hezký den přeji ...
11S (8 REC 295Wp POLY + 3 Canadian Solar 300Wp) Axpert VM II 24V/3000W, 2P Canadian Solar + MPPT Victron Smart Solar 100/20 + Carspa 24/230, 600W Pure sine + 4x Varta 6V/232Ah.
-
Ano je tak - nekvalitni prace bych se nebal jde hlavne o to ze ten komercni navrh je zameren aby spnil podminky dotace,bylo s tim co nejmin prace a zaroven aby dotace byla vybrana v max. mozne castce.
-
Taky si myslím, že nekvalitní práce nikomu za to nestojí. Jednak zbytečně poškodí pověst firmy, a taky aby se bál, že vyhoří chalupa a on pujde sedět.
11S (8 REC 295Wp POLY + 3 Canadian Solar 300Wp) Axpert VM II 24V/3000W, 2P Canadian Solar + MPPT Victron Smart Solar 100/20 + Carspa 24/230, 600W Pure sine + 4x Varta 6V/232Ah.
-
Děkuji všem za rady. V jednom máte pravdu asi přesně nevím co chci,ale já psal že to analyzuji porovnávám. Nejlépe mi vychází a jak už tady někdo radil ohřev do teplé vody .Hlavní klady jsou, nemusím mít baterky a v podstatě pravidelný každý den stejný odběr který se pohybuje 8 kw za den. Takže 7000kč za rok. Jak silnou elektrárnu musím mít aby to vyrobila. Je mi jasné že realita bude v zimě tvrdá,ale jak vám to v praxi vychází. A pořád nechápu že mi radíte at si to udělám sám že mě to vyjde levněji,vždyt ty dotace dostanou jenom firmy ne ? Tak by mě to vyšlo šul nul jak jsem se už někde dočetl.Upřímně montáž bych zvládl zapojení ne. A co říkáte na toto? http://www.vitasolar.cz/document/C.3.4.pdf Děkuji za odpověd.
-
Tohle řešeni ma asi nejlepši navratnost cena vykon , pokud maš doma lidi přes den tak tohle je idealni pro duchodce nebo matky s dětmi . Ja bych si osobně připlatil za watroter MX a za vykonějši měnič , ale pokud tě FV nebaví a nechceš se stim hrat tak to vem tak jak to je. FV z baterkama je pro nadšence .
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000 .FV 2 Kwp měnič GW5048 D-ES bat 3x pylontech us2000
-
Jo mám dvě malé děti půl a tři roky .ti se furt čachtají. Díky za radu.zbek píše:Tohle řešeni ma asi nejlepši navratnost cena vykon , pokud maš doma lidi přes den tak tohle je idealni pro duchodce nebo matky s dětmi . Ja bych si osobně připlatil za watroter MX a za vykonějši měnič , ale pokud tě FV nebaví a nechceš se stim hrat tak to vem tak jak to je. FV z baterkama je pro nadšence .
-
Když odhlédneme od faktu, že odběr se definuje jednotkou energie nikoli výkonu, pak si vynásob denní odběr 365 a máš číslo. Potom si uvědom že poměr výroby květen:prosinec je 6:1 a sám si odpověz co vlastně chceš? Aby Ti to vyrobilo dost i v prosinci? To ovšem budeš mít 6x přepanelováno a ještě furt to bude málo. Nebo to chceš na maximální denní odběr? A co když zaleze i v květnu na týden slunce? V zimě se pak neokoupeš nikdy.BARNEY píše:....... každý den stejný odběr který se pohybuje 8 kw za den. Takže 7000kč za rok. Jak silnou elektrárnu musím mít aby to vyrobila. .......
Milej zlatej, na jasnou a jednoduchou otázku holt neexistuje jednoduchá správná odpověď. Takže ve svých úvahách klidně dále pokračuj.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
-
A přesně na tohle jsem se ptal,nedělám ze sebe chytrého,zase jenom přemýšlím ptám se zkušenějších.Co to tak tady čtu ,je tady asi 90% borců co si to kutí sami a je mi jasné že mě budou pomlouvat. Ted nemyslím tebe ty jsi poradil , diky .brumlaj píše:Když odhlédneme od faktu, že odběr se definuje jednotkou energie nikoli výkonu, pak si vynásob denní odběr 365 a máš číslo. Potom si uvědom že poměr výroby květen:prosinec je 6:1 a sám si odpověz co vlastně chceš? Aby Ti to vyrobilo dost i v prosinci? To ovšem budeš mít 6x přepanelováno a ještě furt to bude málo. Nebo to chceš na maximální denní odběr? A co když zaleze i v květnu na týden slunce? V zimě se pak neokoupeš nikdy.BARNEY píše:....... každý den stejný odběr který se pohybuje 8 kw za den. Takže 7000kč za rok. Jak silnou elektrárnu musím mít aby to vyrobila. .......
Milej zlatej, na jasnou a jednoduchou otázku holt neexistuje jednoduchá správná odpověď. Takže ve svých úvahách klidně dále pokračuj.
-
V listopadu , prosinci a lednu elektrarna spinká
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000 .FV 2 Kwp měnič GW5048 D-ES bat 3x pylontech us2000
-
proč by měla??vyrábí míň ale vyrábízbek píše:V listopadu , prosinci a lednu elektrarna spinká
-
Záleží na orientaci panelů a podmínkách zastínění. V prosinci je Slunce opravdu nízko nad obzorem a tak vyhnout se stínění je problém. A i ty solární výkony jsou velmi slabé. Takže elektrárna opravdu vyrábí tak málo, že spinká. Komu nespinká, tomu lze jen závidět.
-
Já si to taky kutím sám. Nesmíš se toho bát, to je zásada číslo jedna. Ale nějaké ty základní znalosti o elektrotechnice bys mít měl, to je fakt. A pak hodně studovat problematiku, číst, ležet na internetu. Chce to hodně času. Já ho mám, jiný třeba ne. Pokud bych se měl starat o dvě děti a chodit do práce, asi bych to vzdal.BARNEY píše:A přesně na tohle jsem se ptal,nedělám ze sebe chytrého,zase jenom přemýšlím ptám se zkušenějších.Co to tak tady čtu ,je tady asi 90% borců co si to kutí sami a je mi jasné že mě budou pomlouvat. Ted nemyslím tebe ty jsi poradil , diky .brumlaj píše:Když odhlédneme od faktu, že odběr se definuje jednotkou energie nikoli výkonu, pak si vynásob denní odběr 365 a máš číslo. Potom si uvědom že poměr výroby květen:prosinec je 6:1 a sám si odpověz co vlastně chceš? Aby Ti to vyrobilo dost i v prosinci? To ovšem budeš mít 6x přepanelováno a ještě furt to bude málo. Nebo to chceš na maximální denní odběr? A co když zaleze i v květnu na týden slunce? V zimě se pak neokoupeš nikdy.BARNEY píše:....... každý den stejný odběr který se pohybuje 8 kw za den. Takže 7000kč za rok. Jak silnou elektrárnu musím mít aby to vyrobila. .......
-
A to je dobře, definuj si jestli chceš rozumnou návratnost, tak dej 2kWp (příkon bojleru) na střechu, vše cpi přes "oplockého" regulátor do něj a zbytek dohřívej z distribuce. Až se Ti investice splatí, tak si dej další metu. Ono Tě to stejně chytí a budeš špekulovat co dál. Svoboda je opojná, máš-li na ni peníze. Kdyžtak pošleš dál jen oplockého a nahradíš jej jiným vrabčím hnízdem.BARNEY píše:...... zase jenom přemýšlím ........
-
Nebo Siton 210. Objednat můžeš zde: http://tnweb.tode.cz/fotovoltaicky-mppt ... siton-210/ Omezen jsi jen maximálním napětím stringu VoC 400V (počítat se vzrůstem napětí v zimě) a max výkonem pole 2800W. A vyjde to za hubičku proti jiným měničům. Akorát si počkáš nejmíň tři měsíce. Ale mašinka funguje velmi dobře a dost toho za ty love umí. Doporučuju.
-
To už radšej toto originálne riesienie od pôvodného Oplockeho: https://dom.bazar.sk/30925574-fotovolti ... -solareco/
Dostupné hneď, 3 roky záruka...
Dostupné hneď, 3 roky záruka...
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
-
Pôvodný Oplocký byl za 3500,- Toto je nová verze. I tak cena v inzerátu je mimo mističku. Tak do 200Éček na bazaru snad.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 22 Odpovědi
- 2576 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od mobilik
-
- 17 Odpovědi