Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř led 20, 2021 12:41 am
Když už jsme tedy zabrousili na technologii... Prosazuji zděnou udírnu právě z důvodu tepelné kapacity. Mám vyzkoušeno uzení v plechové "dvouplášťové", v jednoduché dřevěné a v betonové. Plechová a betonová jsou (nazvěme je třeba), "společenské". Okolo chodí tucet hladovců a navzdory pověřenému správci, kdo má pocit, že je chytřejší tak se vrtá v ohništi. V betonové se jenom tomu největšímu blbci podaří přetopit. V plechové jsem už viděl tak spálené maso, že ho ano pes nežral, dřevěnou mám doma, ale musím hodně hlídat oheň.Madra píše:...Tak z čeho je udírna udělaná nehraje zas až takovou roli, protože to s výrobkem nepřichází do styku. Ale má to vliv na jinou vlastnost a to vyhřátí a prohřátí udírny. Protože teplota stěn ovlivní srážení kouře a dehtování. Aneb čím teplejší před vlastním uzením tim lépe (v teplotách do 100°C)
Takže zděná se vyhřívá nejdéle, ale drží teplo. Plechová se prohřeje rychle, ale má ztráty a často se dodatečně izoluje.
Teplota uzení je velice důležitá.
mobilik píše::mrgreen:
Inak len taka poznámka k dreveným pylinam...
Pozor ak sú tie pyliny z rezu dreva motorovou pílou, tak to by som s tým neudil...
Z motorovej pili sa do pylin uvoľňuje mazací olej reťaze.
Zpět na Výkonné domácí spotřebiče
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků