Jakej používáte vytěžovač

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.

Jaký používáte vytěžovač

Anketa končí za pát pro 11, 2020 10:10 pm

Vlastní (prosím v komentáři naznačit)
12
26%
Kybosův
10
21%
GreenBon0 (prosím v komentáři o jakou verzi se jedná)
11
23%
Wattrouter
3
6%
VALC
1
2%
Drama
1
2%
Solarcontrols
0
Žádná hlasování
Jinej
9
19%
 
Celkem hlasů: 47

petrd
Příspěvky: 145
Registrován: pát srp 09, 2019 8:56 am
Bydliště: Brno jih

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od petrd »

Připomel bych reseni Vaty ktera do vytezovace tahala jako vstup jeste mimo napeti nebo soc i proud co leze do baterii.
Uživatelský avatar
mati
Příspěvky: 364
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od mati »

youda píše:Přemýšlím teď na takovou inovací, tak by mne zajímalo, jak jste to kdo vyřešil:
Objednal jsem si druhý bojler, abych měl na podzim větší zásobu teplé vody a nemusel se omezovat. Dokopala mne k tomu nedávná situace, kdy jsem si v pátek večer napustil plnou vanu vařící vody. Jelikož tu však v sobotu a neděli celý den mrholilo, tak výroba utáhla jen AC spotřebu baráku a na vytěžovač moc nezbylo. Já se pak další dny musel otužovat ve vodě vlažné a to nemám rád.


Takže nově by to mělo vypadat takto:
  • Dva 160L bojlery v sérii. Studená voda půjde do B1, tam se předehřeje a pak proleze do B2, kde se ohřeje hodně.
  • Do B2, 2600W, půjdou přebytky vždycky, řízeno SSR B2.
  • Do B1, 2000W, půjdou přebytky jen tehdy, pokud bude SSR B2 otevřeno naplno.
No a nad čím právě váhám je, jestli to zapojit jako SSR+Stykač a udělat tam nějakou komutaci, nebo jestli nebude jednodušší mít 2xSSR (ano bude).

Ošetřit totiž potřebuji tyto situace:
  • B2 se musí nahřívat veškerým dostupným výkonem, teprve pokud je k dispozici více než je příkon B2, tak lze připnout B1. Přitom B2 ale musí být stále nahříván.
  • V B2 odepne po nahřátí termostat, takže SSR je sice otevřené naplno, ale neteče proud. Jak v tuto chvíli plynule regulovat výkon B1, když by byl připojen jen stykačem ON/OFF? Nebudou-li na střeše k dispozici zrovna celé 2kW přebytku, nastane problém, protože sepnutím stykače dojde k jeho cyklování.
  • Z B2 se odpustí trochu horké vody, tudíž sepne termostat. Jak toto poznat, vypnout B1, přepnout zpět na B2 a začít jej opět plynule regulovat?
Napadlo mne, že bych mohl použít modifikované zapojení "komutace SSR pomocí stykačů" jako je u GreenBona: Stykačomat by se přepínal tak, že při maximálním otevření SSR B2 by napájení B2 sepnul natvrdo, SSR výstup by přehodil na B1, kde by se spojitě stáhl jeho výkon.
  • Pokud by rozepnul termostat v B2, není problém, B1 by byl regulován spojitě.
  • Pokud by následně termostat v B2 sepnul (odpuštění horké vody), došlo by ke skokovému zvýšení zátěže. Vytěžovač by tedy postupně odebíral výkon SSR a pokud by došel až k nule, rozepnul by komutační stykač.
Dotaz zní:
  • Máte to někdo takto podobně udělané?
  • Narazili jste na nějaké nečekané potíže?
Stále jsem v pokušení namontovat tam prostě jen druhé SSR relé a na komutaci se vykašlat, neboť shodou okolností jedno volné SSR mám, a to i s modulem pro ovládání přímo z mojí automatizace.
Ještě je varianta osadit B2 termostatem s přepínacím kontaktem - pokud vypne ( tedy přepne ) termostat v B2 tak se energie přebytků automaticky přesměruje do B1 - a potom stačí 1 SSR . Nestává se mi často , že bych měl přebytky větší než spotřebu B1.

Anebo také je možnost vyhodit vanu a namontovat sprchu - v tý tak dlouho nevydržíš.. A dokud nepřivedeš nějakou divoženku , co se bude potřebovat po akci také převařit - tak to B1 dá ( mimo vánoc ) !!
2x 390Wp Trina Solar ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, Victron SmartSolar MPPT 150/35 ,Victron SmartSolar MPPT 250/60 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , 4x Pylontech UP2500 , Victron Multiplus II 24/3000/32
rva
Příspěvky: 3631
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od rva »

Vytěžování se spíná ON/OFF dle proudu do baterie a SOC baterie pomocí HB404 + bočníku. A dle ročního období se vytěžuje do podlahového topení, boileru, klimatizace, filtrace bazénu.
HB404-ECPC404-JLD404 měřič SOC
HB404-ECPC404-JLD404 měřič SOC
Vytěžovač se zapíná mnohem dříve, než jsou baterie nabité. A to z několika důvodů:
1. Jak se baterie blíží cílovému napětí, regulátory snižují proud a část energie by zůstala na střeše.
2. Nechci zbytečně vysoké nabíjecí proudy do baterie
Ideálem je, aby se přes noc vybité baterie po celý den dobíjely takovým proudem, aby byly večer dostatečně nabité na noc.
Proto mám vytěžovač nastaven takto:
1. Jakmile ráno proud do baterií přesáhne nastavenou hodnotu (aktuálně +40A), sepne se stykač, na který jsou navěšeny různé spotřebiče. Jakmile proud do baterie klesne pod nastavenou hodnotu (aktuálně pod 0A=baterie by se vybíjela), stykač se vypne
2. Baterie se během dne dobíjejí a jakmile SOC překročí nastavenou hodnotu (aktuálně 80%), zapnou se vytěžovače a zůstanou zapnuty, dokud SOC neklesne pod další nastavenou hodnotu (aktuálně 70%).
Běží to tak 5 let a žádný problém.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Vitek
Příspěvky: 1929
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od Vitek »

mám to podobně, jen se o to stará greenbono, od instalace jsem do toho nemusel sahnout. mám kaskádu 6 spotřebičů a 5 komutačních stykačů, a jsem spokojen. na malé výkony v řádech do 2500W se to dá....
každopádně mám ted i nadstavbu a to přesně v podobě druhého greenboa aku, kde již bude možnost 6 x SSR a komutační kaskáda. to pravděpodobně nahradí moje dosavadní GBO. ted běí současně obě GBO´s, a dobrý, za mě spokojenost.

Vím že youda si to tutově bude dělat sám a proto mu doporučuji 2 x SSR, termostaty a havarijní bimetaly nechat jak jsou a regulovat zvenku... teplotu měřit na nějakým dallas 18BS20 nebo jak se to jmenovalo a nebo KTY81 pokud pamatuju dobře.
Nemyslím že to je špatná volba navíc mát digitálně teplotu tak v jeho systému se perfektně bude měnit i požadovaná nastavená teplota obou bojlerů zvlášť.

Youdo kdyby cokoliv kolem GBO a kaskády tak přijeď.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od youda »

Digitální měření teploty, proudu i kWh už u prvního bojleru mám. Teplotní snímač má dvě čidla, takže přidám i do druhého bojleru. Proud a kWh protáhnu stejným digi elměrem:
bojlerrr.PNG
Každopádně se mi to rozleželo v hlavě a vzpomněl jsem si na jednu důležitou věc:

Vždy je lepší, když je větší část zátěže připojená přímo a proporcionálně se řídí jen menší část. Produkuje to pak méně špiček, rušení, a méně to namáhá invertory. V tomto konkrétním případě by totiž mohlo nastat to, že bude připojeno 4600W zátěže a SSR z toho při částečném otevření vyseká jen kousky. Jenomže invertor už sinusovku vyrobil, takže nespotřebovaná energie se vrací zpět do něj a tam dělá paseku.

Pokud se při postupném otvírání připojí v určitém okamžiku 2600W napřímo a řídit se dále bude jen zbylých 2000W, tak to bude v invertoru dělat paseku menší.

Výše uvedený princip bych samozřejmě mohl zakomponovat i do sestavy dvou SSR. Tedy, že druhé SSR se začne otevírat až tehdy, co začne první SSR dávat plný výkon. Ale to už pak zase postrádá tu krásu nezávislé regulace.

Takže se asi vydám do vesnice nakoupit stykač s přepínacími kontakty a udělám to jako komutaci...
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
mati
Příspěvky: 364
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od mati »

Vitek píše:
Vím že youda si to tutově bude dělat sám a proto mu doporučuji 2 x SSR, termostaty a havarijní bimetaly nechat jak jsou a regulovat zvenku
Vyměnit provozní termostat za takový co má přepínací kontakt - to youda dá , se neboj - se bude muset snažit jinak nebude žhavá vana. Samozřejme havarijní termostat musí zůstat tak jak je.. Jen ten kabel od B1 k B2 dát správně dimenzovaný a nemotat ho na propojovací trubku mezi bojlery - ten nemá mít funkci ani přítápění ani osvětlení pro pavouky.

Youdo , právě že tím přepínacím kontaktem provozního termostatu může být připojen vždy jen jeden bojler. A když se ošéfuje počátek vytěžování softwarově ( třeba jak v Greenbonu ) , tak se nebude do spirál courat každá 15tá půlvlna..
Mám to takto na axpertovi ( střídač je jen pro vytěžování pro bojlery a akunádobu ) a stále O.K. Neříkám , že mručí spokojeně , ale funnguje.
Zastávám systém , že čím méně krámů v cestě - tím méně divítek pro zásah v případě nedostatku té vroucí vody případnou neškolenou obsluhou bez solarytýdy.
2x 390Wp Trina Solar ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, Victron SmartSolar MPPT 150/35 ,Victron SmartSolar MPPT 250/60 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , 4x Pylontech UP2500 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Vitek
Příspěvky: 1929
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od Vitek »

mati píše:
Vitek píše:
Vím že youda si to tutově bude dělat sám a proto mu doporučuji 2 x SSR, termostaty a havarijní bimetaly nechat jak jsou a regulovat zvenku
Vyměnit provozní termostat za takový co má přepínací kontakt - to youda dá , se neboj - se bude muset snažit jinak nebude žhavá vana. Samozřejme havarijní termostat musí zůstat tak jak je.. Jen ten kabel od B1 k B2 dát správně dimenzovaný a nemotat ho na propojovací trubku mezi bojlery - ten nemá mít funkci ani přítápění ani osvětlení pro pavouky.

Youdo , právě že tím přepínacím kontaktem provozního termostatu může být připojen vždy jen jeden bojler. A když se ošéfuje počátek vytěžování softwarově ( třeba jak v Greenbonu ) , tak se nebude do spirál courat každá 15tá půlvlna..
Mám to takto na axpertovi ( střídač je jen pro vytěžování pro bojlery a akunádobu ) a stále O.K. Neříkám , že mručí spokojeně , ale funnguje.
Zastávám systém , že čím méně krámů v cestě - tím méně divítek pro zásah v případě nedostatku té vroucí vody případnou neškolenou obsluhou bez solarytýdy.
Na u poslední větu platí pouze jednoduchá věc - a to přepínač sítí hager 2P 25A. dojde li teplá, přepneš na sít a vše jede ze sítě. v zimě stejně nikdo z nás TUV neohřeje z FVE.
Uživatelský avatar
mati
Příspěvky: 364
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od mati »

Vitek píše:
mati píše:
Vitek píše:
Na u poslední větu platí pouze jednoduchá věc - a to přepínač sítí hager 2P 25A. dojde li teplá, přepneš na sít a vše jede ze sítě. v zimě stejně nikdo z nás TUV neohřeje z FVE.
Na to mám zase ve vysoteplotním bojleru dvojitou topnou vložku - jedna spirála se dá v NT zapnout samostatně , ale aby se vědělo , že tato voda nebude ze sluníčka! mám paralelně ke spirále připojený nepříjemně blikající majáček - to i sousedi přes okno vidí , že se u mě děje něco nekalého..

Takovýto hybryd již tedy není pro sestavení jen tak nějakým kovozemědělcem - to je fakt..( (tím není myšlena žádná konkrétní osoba ).
2x 390Wp Trina Solar ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, Victron SmartSolar MPPT 150/35 ,Victron SmartSolar MPPT 250/60 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , 4x Pylontech UP2500 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od youda »

Mati, Vítku,

nápady máte samozřejmě výborné, jak přepínací termostat tak i hybridní bojler.

Věc se má tak, že já už jeden tento systém mám, stávající 160L OKHE jsem upravil tak, že má uvnitř dvě spirály a dva samostatné provozní termostaty. Jedna spirála a termostat, 2.66kW, je krmena z FVE. Druhý termostat a 1.33kW spirála je krmena z NT DS. Tento termostat je nastaven tak, aby sepnul až teprve tehdy, je-li voda skutečně ledová a jen mírně ji ovlažil. Schéma i foto jsem dával sem: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=87680#p87680

No a právě ten druhý, nový bojler, už bych chtěl nechat v továrním stavu. Přepínací termostat by bylo suprovní a velmi elegantní řešení, které by odbouralo i rizika fázového řízení příliš velké zátěže. Ale já se zařekl, že ten druhej bojler už prostě otvírat nechci. Takže asi opravdu použiju ten přepínací stykač.

Abych si tu moji lenost nějak ospravedlnil, tak to bude mít například i tu výhodu, že bude možné bojlery automaticky nahřívat jak postupně, tak v případě velkých přebytků i souběžně. A občas tu velký přebytek mám, tak to bude fajn :)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
lemra79
Příspěvky: 448
Registrován: sob bře 09, 2019 5:30 pm
Lokalita: Usteckoorlicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8800
Kapacita baterie [kWh]: 10?
Bydliště: Usteckoorlicko

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od lemra79 »

Do dražic se dá koupit spirála, která má dvě oddělená vynutí po 2 kW, mohlo by tak jít použít jedno na ds a druhý na FV, ještě vyřešit termostat. Koumal jsem s automatickým přepínáním FV/DS pro bojler a není to tak jednoduchý, nelze to udělat prostřednictvím přepínacího kontaktu, bo natahující oblouk mi vyhazovat chrániče. Ale je to řešitelný. Pak jsem nainstaloval kombiňák a odpojil ho od DS.

Pro vytěžování používám plynulé SSR, momentálně dva kusy, ale budu expandovat. Uvažoval jsem nad stykačovou kombinací + jedno SSR, ale když sleduju, jak to dle slunce běhá nahoru a dolu, stykač by měl honičku a klepalo by to s celým barákem.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR,
li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+, celkem instalováno 8,865 kWp, 460 m.n.m.
Vitek
Příspěvky: 1929
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od Vitek »

lemra79 píše:Do dražic se dá koupit spirála, která má dvě oddělená vynutí po 2 kW, mohlo by tak jít použít jedno na ds a druhý na FV, ještě vyřešit termostat. Koumal jsem s automatickým přepínáním FV/DS pro bojler a není to tak jednoduchý, nelze to udělat prostřednictvím přepínacího kontaktu, bo natahující oblouk mi vyhazovat chrániče. Ale je to řešitelný. Pak jsem nainstaloval kombiňák a odpojil ho od DS.

Pro vytěžování používám plynulé SSR, momentálně dva kusy, ale budu expandovat. Uvažoval jsem nad stykačovou kombinací + jedno SSR, ale když sleduju, jak to dle slunce běhá nahoru a dolu, stykač by měl honičku a klepalo by to s celým barákem.
Ahoj stykač honičku má kor když jich mám 5. je potřeba mít bud tiché provedení nebo relé a nebo to omezit na 1-3 ssr a 1-2 stykače. nicméně mě to nevadí, já spotřebuju většinu... bojler podlahovky, klimatizace, a ted makám na aku nádržích. je potřeba se s tím smířit a nebo řešit jinak a jinde.
Uživatelský avatar
hurvayz
Příspěvky: 951
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od hurvayz »

Nazdar, kdo tu má nejvíc bojlerů? Už jsi zapoměl.
Uplně primitivní a levné řešení je připojit na kontrolku bojleru, resp.těleso přepínací stykač. Po nahřátí přescvakne na B2. Ideál pokud nemám kapacitu ve slunci, bat., nebo měniči. To ale už bylo psáno tuším.Značka ideál. Pak Vítkův štýl kaskádou přes GB je the best off. Mám ještě provedeny upravy, kdy GB řídí tři různé měniče na jiných vlnách. To už je ale uplně jiný level. Tak Youdo, zehřívej ;)
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
1010.cz
Příspěvky: 38
Registrován: čtv srp 27, 2020 9:48 am

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od 1010.cz »

Tak předně jsem nechtěl zasahovat do zapojení bojleru a tak jsem si vzal jen signál z doutnavky.
Ale protože reguluji napětím tak doutnavka se jen slabě rozsvěcuje podle výkonu a není jednoduché poznat, kdy termostat odepne (reguluji od 0 do 100% výkonu). Ale vyřešil jsem to.
K termostatu:
Do bojleru už nemám možnost natáhnout kabel a ani do něj zabudovat snímač teploty neb nemá jímku.
Otázkou bylo jak poznat, že je bojler ohřátý na teplotu v nastaveném termostatu, tedy že těleso už neohřívám.
Naštěstí jsem k bojleru táhl kabel 5x2,5mm2 a tak jsem měl 2 žíly volné.
Problém bylo nějak změřit to měnící se napětí a přivést ten signál do dig. vstupu PLC a poznat, že termostat odpojil těleso ... ale jde to. K doutnavce jsem připojil oba dráty (stačil by i jeden) a na druhé straně rozvaděče jsem použil Optorelé od Murr elektronik přes který si spínám 24VDC do PLC. Funguje to celkem spolehlivě ... jen nejsem schopen to poznat pokud do boljeru pouštím výkon pod 5% ale tento stav prakticky nevyhodnocuji. Co je nad 5% výkonu a nevrací se mi do PLC jako 24VDC (log. 1) je stav kdy termostat vypnul a voda je už v bojleru nahřátá. Pak zas reguluji zátěž jinam.
14kWp, GoodWe 10K-ET, Pylontech Force H2 14,2kW.
Vlastní vytěžovač na PLC Simatic, komunikace po Modbus RTU/TCP a nově přes Home Assistant.
Uživatelský avatar
hurvayz
Příspěvky: 951
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od hurvayz »

Počkej, já to odpovídal Youdovy..
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2738
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od kybos »

youda píše:Přemýšlím teď na takovou inovací, tak by mne zajímalo, jak jste to kdo vyřešil:
Objednal jsem si druhý bojler, abych měl na podzim větší zásobu teplé vody a nemusel se omezovat. Dokopala mne k tomu nedávná situace, kdy jsem si v pátek večer napustil plnou vanu vařící vody. Jelikož tu však v sobotu a neděli celý den mrholilo, tak výroba utáhla jen AC spotřebu baráku a na vytěžovač moc nezbylo. Já se pak další dny musel otužovat ve vodě vlažné a to nemám rád.


Takže nově by to mělo vypadat takto:
  • Dva 160L bojlery v sérii. Studená voda půjde do B1, tam se předehřeje a pak proleze do B2, kde se ohřeje hodně.
  • Do B2, 2600W, půjdou přebytky vždycky, řízeno SSR B2.
  • Do B1, 2000W, půjdou přebytky jen tehdy, pokud bude SSR B2 otevřeno naplno.
Chceš-li dosáhnout lepšího komfortu, musíš změnit systém a ne flikovat stejným způsobem stávající řešení. Pokud se k problému přistupuje modulárně (chci-li zásobu teplé vody na dvojnásobek doby, pak si pořídím dva stejné boilery), nevychází řešení optmálně. Je potřeba vzít v úvahu ztráty, které jsou u akumulační nádoby dány zejména poměrem objemu a povrchu akumulátoru. Tento poměr vychází u modulárního řešení špatně a tím hůř, čím více je modulů.
Z uvedeného důvodu bych se spíš přikláněl ke koncepčnímu řešení, kdy se použije jedna větší nádrž. Podle mých vlastních zkušeností se i při mizerné izolaci dá vydržet s jednou větší nádrží celý týden bez doplnění energie.
Průběh teplot únor
Průběh teplot únor
Průběh teplot duben
Průběh teplot duben
U větší nádrže není třeba řešit zapojení modulů, neboť vše funguje zcela bezobslužně na samotížném principu stratifikace. Je vhodné dát si pozor na materiál nádrže. Dobře tepelně vodivý plášť kromě toho, že zvyšuje ztráty také poškozuje stratifikaci. Není problém zajistit vícezdrojové napájení nádrže. Není nutno řešit ani přepínání balastních topných odporů, které za nás pořeší stratifikace automaticky a vždy správně a optimálně. Stačí zvolit potřebný objem dle požadované míry komfortu a doby zálohování.
Chybu v koncepci řešení pak nedožene ani regulátor ani žádný sebesofistikovanější algoritmus přepínání topných tyčí.
Naposledy upravil(a) kybos dne úte zář 01, 2020 3:30 pm, celkem upraveno 1 x.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od rottenkiwi »

Zatiaľ som nepochopil, prečo riešiť veľké bojlery a tam dávať cistú energiu z panelov.

Ja mám v sérii 15 l + 85 l bojler, 85 l má 1200 W špirálu a tam som roky
dával prebytky, lebo som mal malé baterky a neťažil som v noci,
a cez deň som ťažil menej.

Ale teraz, keď všetko spotrebujem, udržiavam v bojleroch 28 - 29 *C.
Keď sa potrebujem osprchovať, tak ten 15 l nahrejem na 37 - 38 *C.

To mi zožerie 0.14 kWh energie.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2738
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od kybos »

rottenkiwi píše:Zatiaľ som nepochopil, prečo riešiť veľké bojlery a tam dávať cistú energiu z panelov.
Je to tím, že jednak někteří máme vícečlenné domácnosti a někteří členové mají vyšší spotřebu než 15l na jedno použití. Voda ohřátá na 38°C v 15l boileru po několika dnech již není teplá ke komfortnímu osprchování. A nakonec proč si nenechat nějakou tu energii do zásoby, když ji dávají zdarma a můžeme ji najisto uschovat k přímému použití na rozdíl od volatilní měny (Bitcoiny). Proč bychom měli boiler ohřívat špinavou energií, když se slunce schovává za mraky?
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od dumi »

Presne tak, mam 220l bojler a i kdyz ho nahreju na 85 tak mi dyl nez dva dny nevydrzi. Proste dojde. :-)
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od rottenkiwi »

No ak vrazím 15 kWh prebytkov do vody, ktorá aj tak vychladne, tak som si veľmi nepomohol.
Síce budem mať dobrý pocit, že som všetko zo strechy spotreboval, budem tri krát denne
čistejší a čistejší, ale zomriem od hladu, lebo nebudem mať 19 USD v BTC per day.

Síce ja sa s 15 l bojlerom na 38 *C osprchujem 3-krát.

Ale to je asi tým, že som roky plával 24 / 7 / 365 od novembra do marca
v ľadovej vode 15 - 18 min denne od 00:00 až do 2:00 v noci, záleží
čo som večer robil.

Takže pre mňa je 15 l teplej vody v bojleri taký luxus ako toto:
https://www.youtube.com/watch?v=TaP18IFOpUM
https://www.youtube.com/watch?v=HvJlhKaVyzA
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
1010.cz
Příspěvky: 38
Registrován: čtv srp 27, 2020 9:48 am

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvek od 1010.cz »

hurvayz píše:Počkej, já to odpovídal Youdovy..
Já Tě taky necitoval.
Jen jsem se pozastavil nad tím termostatem, tak jsem k tomu něco řekl těm, co to třeba bude zajímat.
Smazat to nejde ... jinak už by se to stalo.
14kWp, GoodWe 10K-ET, Pylontech Force H2 14,2kW.
Vlastní vytěžovač na PLC Simatic, komunikace po Modbus RTU/TCP a nově přes Home Assistant.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek