Victron a HDO problem.

Měniče Victron
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

Hmm jako 40MW za victronem :D zřejmě lepší oddíl
glottis
Příspěvky: 1812
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od glottis »

Me neco podobneho driv delal home assistanet. Obcas to treba ze smartshuntu vycetlo nulu misto stavu a pak HA jako by zdvojnasobil hodnotu a ja to musel rovnat v databazi rucne. Prisuzoval jsem to ruseni od menicu, ze se nejakej bordel naindukuje a pak se to blbe precte ale victron sam by to asi udelat nemel :) Dokonce i jejich ve dicert ma kontrolni soucty.
Uživatelský avatar
Marcus81
Příspěvky: 373
Registrován: pát dub 28, 2017 8:05 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Marcus81 »

PavelR píše:
Dělá to i na ET340? jak tz výkonový špičky tak to na ET340 načte nesmyslnou spotřebu?
Ano, vsimol som si to aj na ET340 ked som cez USB nad pripojeny.
Najskor som to prisudzoval prevodniku org. od victronu USB to RS485, ten som vymenil za nový a chvilu bol klud, no potom to zacalo znova.
Som na dedine, takze neviem...
Ano, je to niekedy pocut aj na menicoch, vydavaju taky cudny zvuk.
Mam pristroj na meranie harmonickych zloziek, mozem este vyskusat to zmerat.
Len tie haunumera hadze aj ked je fyzicky ET340 odpojene, ze na meranie vyuzivam nabijacku/menič.
Naposledy upravil(a) Marcus81 dne sob pro 17, 2022 3:37 pm, celkem upraveno 1 x.
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
glottis
Příspěvky: 1812
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od glottis »

Marcus81 píše:
PavelR píše:
Dělá to i na ET340? jak tz výkonový špičky tak to na ET340 načte nesmyslnou spotřebu?
Ano, vsimol som si to aj na ET340 ked som cez USB nad pripojeny.
Najskor som to prisudzoval prevodniku org. od victronu USB to RS485, ten som vymenil za nový a chvilu bol klud, no potom to zacalo znova.
Som na dedine, takze neviem...
Ano, je to niekedy pocut aj na menicoch, vydavaju taky cudny zvuk.
Mam pristroj na meranie harmonickych zloziek, mozem este vyskusat to zmerat.
Nefenuje se zrovna manzelka? :) Me tu dela fen teda slusny bordel i v lab zdrojich.
Uživatelský avatar
Marcus81
Příspěvky: 373
Registrován: pát dub 28, 2017 8:05 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Marcus81 »

Praveze nie, ja mam skor pocit, ze to robi hlavne ked je domacnost +- v kludovom stave a ked je riadny odber, tak to az tak nepozorujem...
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

Pokud to dělá jak na měničích tak na ET340 - což už je šlušnej elměr tak bych to přisuzoval něčemu v síti.
Zkus napěťový harmoniky.
Pokud nezjistíš. Zkusil bych ještě flikr. Jestli někdo v okolí nemá triakovou regulaci něčeho velkýho.

V nejhorším si zaplatit analýzu kvality sítě a pokud se něco prokáže chctít od distributora nápravu. Elektřina má být dodávána v nějaké kvalitě dle norem.
Uživatelský avatar
Marcus81
Příspěvky: 373
Registrován: pát dub 28, 2017 8:05 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Marcus81 »

Neviem ci dokazes nieco s toho vycitat?!
Přílohy
Harmonicke zlozky napatia.jpg
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
Uživatelský avatar
Marcus81
Příspěvky: 373
Registrován: pát dub 28, 2017 8:05 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Marcus81 »

PavelR píše:Pokud to dělá jak na měničích tak na ET340 - což už je šlušnej elměr tak bych to přisuzoval něčemu v síti.
Zkus napěťový harmoniky.
Pokud nezjistíš.
Este ma napada jedna vec, nebolo by lepsie umiestnit ET340 pred hl. istič, nemozu tieto udaje skreslovat aj istice ktore su pre ET340?
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

jističe ne.
Ta 3,5 a 7 harmonická je celkem hodně. hlavně ta 3 - 3ti nasobky harmonických se sčitají v nulovém vodiči ( netočivá složka - teda u proudových harmonickych) takto vysoke harmonicke napěťové můžou být způsobeny buď zátěží když je velká impedance sítě. Už jsem víckrát změřil na přípojce impedaci 1ohm ... to je co ampéra to volt dle směru. To už je mazec. Nejsi někde na ocase trafa? Nemáš někde poblíž na tvé NN lince nějakou výrobu? (pohony, usměrňovače atp?)
Mrkni na dokument
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... 2jor03BwTj

článek 4.2.5
je to sice dokument pro nějakou LDS ale ta 3 harmonicka je u tebe skoro dvojnásobná. Aji ostatní jsou vysoko.
Podíval bych se co říká PPDS tvého distributora o harmonických a kvalitě sítě.

Neříkám že to musí být důvod, ale je to už podnět k prověření. Neznám tvoji situaci. Nemáš třeba přes zahradu souseda který je na jiným distribučním trafu ke kterýmu by se dalo na zkoušku připojit?

Teď mě napadlo. Zkus ještě ve Veconfigu zapnout weak AC input. Jen na zkoušku. Sice to rozhodí účiník ale zkusit se to dá.
Uživatelský avatar
Marcus81
Příspěvky: 373
Registrován: pát dub 28, 2017 8:05 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Marcus81 »

Ano, 3,5,7 to som si vsimol aj ja ze je abnormal.
No na konci trafa skoro som, to je pravda, o nejakej vyrobe neviem, skor nie ako ano.
Impedanciu som nemeral, mozem skusit, aky bude vysledok.
Sused predpokladam zze bude na tom istom trafe ako ja :?
Vyskusam este zapnut weak AC input, za pokus nic nedam.
Prikladam este dnesný graf, ako krasne to je rozhadzane, ide ma s toho porazit!!!
Přílohy
Haussnumera5.jpg
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

jako by bylo zajímavý kdyby se ti podařilo odchytnout - přijde zvýšená úroveň nějaké harmoniky a bum jsou tam megawaty a passthru.
To vypadá na měkkou síť. Se divím že ti distributor schválil připojení. jsem zvědavej na impedanci.
Uživatelský avatar
Marcus81
Příspěvky: 373
Registrován: pát dub 28, 2017 8:05 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Marcus81 »

Prave som to meral na pripojke do domu, namerana harmonicka je uz na vstupe pred hl.isticom vysoka, 3,5 a 7 harmonicka.
Impedancia je relativne ok, siet je na vstupe TN-C:
L1-PE - 229,1V, 0,316Ω
L2-PE - 232,9V, 0,4Ω
L3-PE - 213,9V, 0,426Ω
Tak dom tu stoji uz 55 rokov, no nevravim o tom, kolko novych domov sa postavilo a trafostanica je stale povodna.
Este ma napadla jedna vec, ale to je len moja domienka, vela ludi ma momentalne na domoch a okolo domov vianocne LED svetielka, ci tá harmonicka nemoze byt zvysena aj zdrojmi od tych LED svetielok!?
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

obecně to zpusobuji nelinearní zátěže.
škoda že nemáš jak vyzkoušet na jiné přípojce. Teď bud si nechat udělat analýzu kvality a obrátit se na distributora s reklmací nebo to zkusit reklamovat že ti síť ovlivňuje střídače.
Uživatelský avatar
Marcus81
Příspěvky: 373
Registrován: pát dub 28, 2017 8:05 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Marcus81 »

PavelR píše:obecně to zpusobuji nelinearní zátěže.
Mas na mysli to co sa deje iu mna s hausnumerami alebo vseobecne?
Mozno by som to este vedel vyskusat u kamosa, on je na opacnom konci dediny a na inom trafe.
Distributorovi o menicoch nemozem povedat absolutne nic, ja to nemam ofiko a zatial ani nechcem, to ze som v hybride, to som iba cez zimu, inak ostrovne...
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

Marcus81 píše:
PavelR píše:obecně to zpusobuji nelinearní zátěže.
Mas na mysli to co sa deje iu mna s hausnumerami alebo vseobecne?
Mozno by som to este vedel vyskusat u kamosa, on je na opacnom konci dediny a na inom trafe.
Distributorovi o menicoch nemozem povedat absolutne nic, ja to nemam ofiko a zatial ani nechcem, to ze som v hybride, to som iba cez zimu, inak ostrovne...
harmoniky zpusobují nelineární zátěže obecně.

Provozovat takto zdroj paralelně ze sítí není dobrej nápad. Buď si požádám o připojení a výkon, nebo ty AC iny ani nezapojuju.
Uživatelský avatar
Marcus81
Příspěvky: 373
Registrován: pát dub 28, 2017 8:05 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Marcus81 »

Chapem ta,len ako je mozne, ze doteraz s tym problem nebol a zrazu sa vyskytol, alebo bol ale som si to nevsimol?!
To silne pochybujem!
Co tak zrazu sposobi nelinearnu zataz, co ludia zacali viacej kurit elektrinou ako plynom, alebo ako je to mozne, je na to nejake vysvetlenie?!
System FVE mam 6 rokov a tieto problemy zacali zhruba pred rokom sporadicky a teraz je to neunosne, ked vidim tie hasnumera, ide ma rohodit...
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
Miloslav SLádek
Příspěvky: 11
Registrován: pát srp 23, 2019 4:21 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Miloslav SLádek »

Mám už delší dobu podezření, že pánům z Victrónu z posledních verzí firmwaru nějakým nedopatřením vypadlo řešení problému s HDO, který jsme si kdysi tolik vymodlili. Jestli je to limitovalo v jinych situacích nebo na to zapoměli netuším, ale posledni dobou si všímám že to střidače zase rozhazuje.
Uživatelský avatar
Marcus81
Příspěvky: 373
Registrován: pát dub 28, 2017 8:05 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Marcus81 »

Dakujem za reakciu,
vcera som menil firmware zo 430 za najnovší 500, no mam pocit ze je to horsie ako to bolo, vazne!
Az tolko hausnumer ako mam od vcera, som nemal tusim za cely cas...Takze potvrdzujem vasu teoriu!
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
turbyho
Příspěvky: 97
Registrován: sob lis 27, 2021 5:56 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od turbyho »

Mam v496 a je to ok.Zkusil bych prehodit fazi z DS. Bordel muze jit klidne i od nejakeho souseda po trase.
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 1xMP II Quatro 4kW v serii s 2xMP-II 2.4kW, 2x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
RimmerCZ
Příspěvky: 7
Registrován: úte srp 01, 2017 9:48 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od RimmerCZ »

Přidávám se, že mám asi podobný problém. Poslední dny to dělá hodně, i v noci několikrát do hodiny. Někdy to trvá vteřiny, někdy minuty. Tady mám grafy z jedné hodiny v noci, abych vyloučil přetížení fází. Myslíte, že se jedná o problém s HDO nebo rušení něčím jiným? Měniče při tom vydávají podivný zvuk.

Na grafu je první baterka pak odběr z fází ze sítě. Jde vidět, že to fakt přestane invertovat, protože klesne odběr z baterky.

https://photos.google.com/share/AF1QipO ... twdk9HN0l3

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek