Victron a HDO problem.

Měniče Victron
Frana
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Frana »

PavelR: Myslis ted aktualizaci na fw menice 4.75? Tak to ji asi nemusim ani zkouset - ale podle changelogu to vypadalo nadejne...
nejaky ten Victron, k tomu 3x Fronius SYMO 3f 10kW+10kW+5kW v AC couplingu pres MODBUS/SUNspec, 10x Pylontech US5000 (48kWh), 20kWp+... :-)
https://www.4solar.cz
ZdendaZZZ
Příspěvky: 2
Registrován: ned čer 28, 2020 4:36 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od ZdendaZZZ »

Zdravím vespolek,
vychází nový update ESS 017A, který by snad už konečně měl řešit problém s HDO.
Zkoušel někdo?

017A
(home)
Release date: July 22, 2020
• Solves instability which occurred due to the ripple control mechanism exploited by the grid operator. (Czech republic)
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

no to snad není ani možný :) že by konečně?

Hned jak se domluvím s majitelem, tak to na jedné instalaci vyzkouším.
Miloslav SLádek
Příspěvky: 11
Registrován: pát srp 23, 2019 4:21 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Miloslav SLádek »

Vyzkoušeno na 3 x mltpl II 3kva v paralelním provozu, a zdá se že je to konečně v pořádku. Při vysílání HDO je výkyv +- 40W, což je paráda.
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

Tak hlásím úspěch. Victronu se to konečně podařilo i když to teda trvalo. Dnes mám vyzkoušenou novou verzi ESS na instalaci 3f 3xMultiplus 48/3000 a na druhé instalaci 1f Multiplus 48/5000. Ani jeden měnic zatím žádné passthru. Kontrolováno i dle proudu na DC straně při HDO telegramu - proud se nijak nepohnul ( měnič invertoval/nabíjel tak jak měl). Majitelé spokojení. Slavit se ale bude později, zatím sleduji vrm portál :)
Zajímalo by mě co Vám ostatním? Jaké máte frekvence HDO? u nás je 216,6Hz
Uživatelský avatar
mati
Příspěvky: 363
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od mati »

Mohu také potvrdit "zatím" úspěšné zvládnutí eliminace českého signálu HDO chlapci od Victrona.
Skoro 24hod - a již žádné Passthru.

Asi opravdu v tom EU začínáme být zajímavý - když se s tím u Victrona úspěšně poprali.
By mě zajímalo , kdo to zaloboval : Babiš, Kalousek nebo koronavirus..
2x 390Wp Trina Solar ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, Victron SmartSolar MPPT 150/35 ,Victron SmartSolar MPPT 250/60 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , 4x Pylontech UP2500 , Victron Multiplus II 24/3000/32
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

Na jedne instalaci žádné passthru, na druhé jedno jediné - ale to nedokážu říct proč mohlo být i něčím jiným. Průběžně to sleduju a šlape to jak hodinky. Obě instalace jsou v AC couplingu - retrofity na starý ongridy.
Ronn
Příspěvky: 266
Registrován: pon úno 08, 2016 2:09 pm
Bydliště: Ondřejov

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Ronn »

Potvrzuji finalní fix. Stačí provést update assistenta ESS a poslední dva dny žádné Passthru.
FVE01 - 3,9kWp JolyWood 390 (JJZ 230°/43°sklon) => Fronius IG Plus 5kW => AC-OUT 3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4 <= SmartSolar RS 450/200 <= 15,6kWp Jolywood 390
FVE02 - 9,75kWp JolyWood 390 (JJZ 230°/43°sklon) => SolarEdge => AC-OUT 3xMultiplus 5000VA
Frana
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Frana »

Tak jsem prave taky updatnul - jak fw v menici MultiPlus II, tak i ESS asistenta a jsem zvedav na vysledek... :-)
nejaky ten Victron, k tomu 3x Fronius SYMO 3f 10kW+10kW+5kW v AC couplingu pres MODBUS/SUNspec, 10x Pylontech US5000 (48kWh), 20kWp+... :-)
https://www.4solar.cz
Jiri.Korec
Příspěvky: 1
Registrován: pon čer 08, 2020 6:00 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Jiri.Korec »

Zdravím. Pridavam se zde k dotazu ohledně rušení Victronu Multiplus 2 5000 přes HDO. Poslední příspěvek je zde už dost vousatý.
Měření na pate baráku mam přes ET340, pripojeno pomocí FTP kabelu delky cca 40m. Pripjen převodník rs485 na USB.
Pokud svítí sluníčko, baterky se nabíjí tak HDO vypadá že je ok.
Ale večer a v noci když jedu na baterky, mam trvalou spotřebu 6kW tak mi spotřeba skáče od 0kW do 11kW. Některé fáze hází 0, některé nesmysl a pořád dokola.
FW na stridacich i CCGX mám tak 3 měsíce starý, používám CCS.
Polovinu spotreby mam za stridac (zalohovany výstup) tam HDO vliv nemá.
Druhá polovina spotreby je na AC IN takže to cpu do vstupu z baterek a tam právě to HDO zlobí.
Nějaký tip co s tím?
Jediné co mě napadlo je celý barák zapojit ZA VICTRONY na OUT vystupy, akorát teda musím komplet pretahat instalaci což je asi 200m kabelu.
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

HDO problem jsem na MP II nezazanamenal uz s firmwarem co nam tech chodií. Ani 3kva ani 5kva. Vidím cca 25 instalací a není problém. U MP 1 3kva s novým FW taky ok. udělá to jen ojedinělě.

U tebe byh tipl na problém s komunikací s ET340. Jestli to nechodí spolehlivě, tak to může zlobit. Mám dvě instalace v Tvé konfiguraci Jedna s MP1 3kva druhou s MP2 5kva. Jedna je v průmyslu s AC couplingem a 40kw fronius. Chodí to dobře.
Zkus to vysledovat podle zvuku. Když přijde dastagram HDO tak to na trafech jde slyšet. Pak se dívej na VE.bus status jetli to přepína do passthru. Pokud by to přepínalo po passthru tak to ovlivní i napájení zátěže za měničem. Šlo by to ze sítě celý. Případně sledovat datagramy HDO a sledovat klešťák na DC jestli to padne na nulu.

Nemáš to utp nějakým souběhem se silovinou?
Uživatelský avatar
Marcus81
Příspěvky: 373
Registrován: pát dub 28, 2017 8:05 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Marcus81 »

Ja mam tento problem stale, navyse mi to riadne skresluje statistiku.
Vcera som nahral najnovsi firmware do menicov v domnení, ze sa nieco zmeni k lepsiemu, bohuzial nic nove sa neudialo.
Tie hausnumera co haze pri merani musi rusit nejaky velmi silny signal, len neviem ci z mojej alebo DS siete.
Dnes v noci mi znicoho nic natocilo v danej hodine 160kWh odber zo siete, co je nemozne (prosím, vyhnite sa štipľavým poznámkam typu "pestovateľ marihuany"!!!)
Najviac sa obavam, aby to nebolo nieco chybne v menicoch, lebo ak externe meranie ET 340 prepnem na meranie interne, teda samotnu nabijacku/menič, nic nove sa neudeje a hausnumera hádže stále.
Niekedy to nespraví za 24h ani raz a inekedy v priebehu dna tych hausnumer je tam kopec.
Predpokladam, ze tento problem mam asi len ja, trva to vyse roka a asi nik iny sa s tym nestretol...
Skuste popradit, mozno nieco prehliadam, lebo uz nic ine ma nenapada... :cry:
Za kazdu radu budem vdacny!
Haussnumera~2.jpg
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
Diablo1st
Příspěvky: 1520
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Diablo1st »

To ti robí len keď je zopnuté HDO?
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Uživatelský avatar
Marcus81
Příspěvky: 373
Registrován: pát dub 28, 2017 8:05 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Marcus81 »

Diablo1st píše:To ti robí len keď je zopnuté HDO?
Nemam dvojtarif, takze neviem s presnostou povedat ze je to HDO, ale mam take podozrenie ze nieco v sieti musi kolovat.
Ked si pozriem grafy, vacsinou tie hausnumera nabehnu na 1s ked menic prepne z bulk na passthru a opacne.
Haussnumera2~2.jpg
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
Uživatelský avatar
Marcus81
Příspěvky: 373
Registrován: pát dub 28, 2017 8:05 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Marcus81 »

Haussnumera4~2.jpg
Je to take divne a nechapem, co to moze robit?!
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
lzahradil
Site Admin
Příspěvky: 915
Registrován: ned srp 12, 2012 1:18 am
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: CZ

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od lzahradil »

Takový obrázek je zcela k ničemu. Nemůžeš si udělat výřez?
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
Uživatelský avatar
Marcus81
Příspěvky: 373
Registrován: pát dub 28, 2017 8:05 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Marcus81 »

Ved to je vyrez, ale ked to chcem dat do prilohy, tak mi pise ze je vacsi ako 6912 pix.
Neviem ako inak to tam dat vacsie !?
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
lzahradil
Site Admin
Příspěvky: 915
Registrován: ned srp 12, 2012 1:18 am
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: CZ

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od lzahradil »

Udělej si výřez, pak si třeba v malování otevři nový soubor, obsah zmenši na minimum a dej vložit výřez. Bude mít velikost toho výřezu.
Nebo ve fotkách Google, tam si to obřízneš rovnou.
Ty jsi vložil výřez do velikánského bílého obrázku.

Všechny 3 fotky jsem ti upravil.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
Uživatelský avatar
Marcus81
Příspěvky: 373
Registrován: pát dub 28, 2017 8:05 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Marcus81 »

Dakujem za radu, tak este raz posielam graf.
Tie predošlé grafy prosím zmazať. Dakujem.
Přílohy
Haussnumera3.jpg
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
PavelR
Příspěvky: 3060
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

Marcus81 píše:Ja mam tento problem stale, navyse mi to riadne skresluje statistiku.
Vcera som nahral najnovsi firmware do menicov v domnení, ze sa nieco zmeni k lepsiemu, bohuzial nic nove sa neudialo.
Tie hausnumera co haze pri merani musi rusit nejaky velmi silny signal, len neviem ci z mojej alebo DS siete.
Dnes v noci mi znicoho nic natocilo v danej hodine 160kWh odber zo siete, co je nemozne (prosím, vyhnite sa štipľavým poznámkam typu "pestovateľ marihuany"!!!)
Najviac sa obavam, aby to nebolo nieco chybne v menicoch, lebo ak externe meranie ET 340 prepnem na meranie interne, teda samotnu nabijacku/menič, nic nove sa neudeje a hausnumera hádže stále.
Niekedy to nespraví za 24h ani raz a inekedy v priebehu dna tych hausnumer je tam kopec.
Predpokladam, ze tento problem mam asi len ja, trva to vyse roka a asi nik iny sa s tym nestretol...
Skuste popradit, mozno nieco prehliadam, lebo uz nic ine ma nenapada... :cry:
Za kazdu radu budem vdacny!
Haussnumera~2.jpg
Nesmíš pěstovat tolik té marihuany :lol: :lol: Jen pro vlastní potřebu :D

Teď vážně.
Když jsem toto řešil kdysi tak to dělalo doopravdu hodně. Něco jak ukazuješ ty.
Akurát bez těch hausnumer.
Dělá to i na ET340? jak tz výkonový špičky tak to na ET340 načte nesmyslnou spotřebu?
Působí to na mě jako by AD převodníky šli v tu chvíli nadoraz.

Moje letošní zkušenost s MPII 48/3000 (cca 65 3f instalací)
Někde to udělá 10x za měsíc. Někde jednou. - To je na dědině. Jedna instalace v Brně - několikrát za den.
Akorát jsem se ještě nesetkal s těma hausnumerama.
Z toho usuzuju že to interaguje ze sítí. Mnohdy je to znát i na hlučnosti. Někde měniče vyloženě řinčí i bez výkonu jinde jsou potichu.

Jediný co mě napadá - nemáš někoho se síťovým analyzátorem?
Nechat měřit alepoň sekundové údaje a zkusit chytnout čas kdy to udělá a mrknout do měření.
Analýza kvality sítě - flikr, napěťový a proudový harmonický atp.

Případně bych se zkusil zeptat p. Dvořáka z Neosolaru.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek