Victron a HDO problem.

Měniče Victron
PavelR
Příspěvky: 2976
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

ZdendaZZZ píše:Zdravím vespolek,
vychází nový update ESS 017A, který by snad už konečně měl řešit problém s HDO.
Zkoušel někdo?

017A
(home)
Release date: July 22, 2020
• Solves instability which occurred due to the ripple control mechanism exploited by the grid operator. (Czech republic)

Ahoj
tak se mi zdá že to u victronu zase posrali a děje se to znovu. Nemáte někdo tuto starou verzi asistenta '? Já namůžu už najít.
Díky
Beru zpět ono to jde najít v pc složce ve configu.
Mám vše.
PavelR
Příspěvky: 2976
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

Probouzím téma.
Máme zjištění. Se supportem jsme se dostali o kousek dál. Zkoušel jsem FW od 467 do 507. Starší mi už nefungoval.
Na FW to očividně nezáleží.
To co udělá rozdíl je asistent nezkoušel jsem všechny, ale všechny co jsem zkoušel od ESS015D do 184 to dělají včetně toho co to měl řešit aspoň tak se to jeví.
Verze ESS015C což je historicky druhá verze je o mnoho lepší. Skoro bez reakce. Jen se bojím, že to probudí už vyřešený bugy. No zatím zkouším u sebe.
kodl69
podporuje fórum
Příspěvky: 7227
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od kodl69 »

Ještě že nikam žádnou elektriku nedodávám a pravděpodobně ani nebudu... Dokonce jsem tak daleko, že ani k multiuplusu nemám DS přivedenou :) Je jenom otázka času, než bude HDO zrušený, protože rozdíl ceny NT/VT nestojí vůbezc za řešení dvousazby... To, co naši otcové a dědové budovali od šedesíátejch let, dokázala tahle vláda rozdrbat za dva roky. Trochu offtopic, ale je to vlastně taky HDO problém...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr.,MPPT 250/100, 16S a různě P cca 300Ah Winston, MP II 5000,( Ex Powerjack 8kW, Ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
unicast
Příspěvky: 1003
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od unicast »

Časem se NT/VT zase vrátí. A rozdíl bude veliký. Zakopaný canis lupus familiaris bude v tom, že NT bude tehdy, když my sami budeme mít elektříny tolik, že nebudeme mít sebemenší potřebu jí kupovat...
pibi
Příspěvky: 395
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od pibi »

Teď je rozdíl cca 2kč/kWh v distribučních poplatcích (D25), silovka je skoro, nebo úplně stejná
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
cipis
Moderátor
Příspěvky: 3622
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od cipis »

Presne tak, je to o dostribucce, ne o cene samotne elektriny.
Na byte mam finalni aktualni rozdil skoro 2,40 Kc.
Budoucnost jsou profily domacnosti, tedy chytre elmery. Abychom jako ostrovnici v zime zaplatili treba 10x tolik nez ostatni, co maji konstantni spotrebu.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415, Tr 150/70
3x CARSPA 2kW, 1x CARSPA 4kW, iPower+ 3kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
1 kW "nabíječka" 24 V
26 280 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
PavelR
Příspěvky: 2976
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

kodl69 píše: úte lis 14, 2023 2:42 am Ještě že nikam žádnou elektriku nedodávám a pravděpodobně ani nebudu... Dokonce jsem tak daleko, že ani k multiuplusu nemám DS přivedenou :) Je jenom otázka času, než bude HDO zrušený, protože rozdíl ceny NT/VT nestojí vůbezc za řešení dvousazby... To, co naši otcové a dědové budovali od šedesíátejch let, dokázala tahle vláda rozdrbat za dva roky. Trochu offtopic, ale je to vlastně taky HDO problém...
dobrá volba multi na ostrov. rozhodně. Nemášli výrobnu či mikrozdroj u egd tak je správně že ac in je prázdný. dá se použít pro centrálu. Jsou ale lidé co si fve koupili na klíč včetně vyřízení na egd. Ať s přetokny nebo bez hybridní režim připojený na síti je velmi poohodlný a bezobslužný z pohledu uživatele. A lidé co si to koupili by měli taky dostat správně fungující produkt. Ono to nedělalo jen při doávce do sítě ale i při dodávce do zátěže logicky protože to je spojený.Proto to řeším. A vypadá to že se to někam posunulo. Což je dobře.

Dnes ani jeden přechod do passthru. Super. graf na gridu když to drži nastavený gridsetpoint -40W se velmi zklidnil i ta drobná spotřeba ze sítě kterou to způsobovalo šla pěkně dolů z 0,7kwh den cca na 0,2kwh dnes. Bude taky někdo zkoušet nalít starýho asistenta 15C ?

offtopic:
HDO je přežitek minulosti a jen to plýtvá energií na straně vysílače i přijímačů. Možnostmi to přesně odpovídá těm letem.
Dnes tam kde je výrobna či mikrozdroj bez přetoků je elměr s LTE a sazbu nespína jíž HDO ale samotný elměr má výstupní kotant na blokování. Zatím jsou časy dány pevně a nemění se na dálku. To je předpokládám dočasný stav a čekám že nové generace elměrů budou mít více možností včetně dálkovýho ovládání sazby dle potřeb distribuce. Prozatím se HDO v těchto případech používá pouze pro regulaci výrobny 0/100% u zrojů do 100kw. EGD to prozatím neosazuje. čez to osazuje a zkouší. větší zdroje mají rtu tam hdo vůbec není.
Řešení po komunikaci mi přijde lepší. Ubyde další krám.
ElektroEzs
podporuje fórum
Příspěvky: 754
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od ElektroEzs »

Ahoj nepouzivam tedy ESS prepinanam pres asistenty na DS mam pripojeny AC IN a povolenou nabijecku a ovladam ji pres current charger asistenta a pokud mam menic pruchozi tak i kdyz mam nabijecku vypnutou tak se porad strida bulk s passthru nemuze to take souviset s HDO? Pomohlo smazat asistenta nabijecky a zakazat nabijecku. Mam dve instalace a dela to stejne u obou.
Přílohy
IMG_2115.jpeg
IMG_2114.jpeg
IMG_2114.jpeg (108.38 KiB) Zobrazeno 334 x
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
PavelR
Příspěvky: 2976
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

to nevypadá na HDO to je moc často.

já nepoužívám tyto asitenty nemám s tím zkušenost. Pokud bych potřeboval dělat takový veletoče tak bych to beztak řidíl po modbusu.

Máš poslední FW? poslední verze asistentů? projdi si changelogy k asistentům jestli se tam o tom něco nepíše, případně zkusit nějaký starší verze
ElektroEzs
podporuje fórum
Příspěvky: 754
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od ElektroEzs »

Nahral jsem FW506 tam to delalo taky a tu 507 jsem jeste nemel cas, zatim jsem zakazal nabijecku. Oni se nejak aktualizuji i asistenti? Je fakt ze kdyz aktualizuji FW tak asistenty ulozim do PC a pak je jen nahraju zpet. Ja mam na rozvadeci prepinac pro pripad ze bych nekdy potreboval nabit baterku ze site.
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
Diablo1st
podporuje fórum
Příspěvky: 1389
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Diablo1st »

ElektroEzs píše: úte lis 14, 2023 8:11 pm Ahoj nepouzivam tedy ESS prepinanam pres asistenty na DS mam pripojeny AC IN a povolenou nabijecku a ovladam ji pres current charger asistenta a pokud mam menic pruchozi tak i kdyz mam nabijecku vypnutou tak se porad strida bulk s passthru nemuze to take souviset s HDO? Pomohlo smazat asistenta nabijecky a zakazat nabijecku. Mam dve instalace a dela to stejne u obou.
Máš voľné relé1 u Cerba?
Skús to spraviť ako týpek v tomto videu. Už som pár krát písal, že mne tieto asistenti nefungovali korektne pre Ignore AC. Lepšie sa mi osvedčilo NodeRed, riešenie čo je vo videu som neskúšal.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
PavelR
Příspěvky: 2976
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

v jedné isntalaci pomocí startstop gnerátoru na cerbu spínáme dobíječku aku. Multi je v offgridu. Nabíječka je jednosměrná, z pohledu gridu je to košer.
Node red má sofistikovanější možnosti. Dělat to přes asistenty je předpotopa. Při každé změně nalívat tři měniče ... to ne.
ElektroEzs
podporuje fórum
Příspěvky: 754
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od ElektroEzs »

Obe rele na cerbo pouzivam na vytezovani. Me ignorovani site funguje bez problemu zlobi jen to ze se takhle zapina nabijecka i kdyz je vypnuta vypinacem. Vyzkousim si s tim pres zimu pohrat.
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
ElektroEzs
podporuje fórum
Příspěvky: 754
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od ElektroEzs »

Pres node red vytezuju a koukam ze se s tim budu muset lepe naucit. Ja mam jeden menic a stve me jak se to musi porad prehravat halvne kdyz potrebuju menit SOC na zimu treba.
PavelR píše: úte lis 14, 2023 8:42 pm v jedné isntalaci pomocí startstop gnerátoru na cerbu spínáme dobíječku aku. Multi je v offgridu. Nabíječka je jednosměrná, z pohledu gridu je to košer.
Node red má sofistikovanější možnosti. Dělat to přes asistenty je předpotopa. Při každé změně nalívat tři měniče ... to ne.
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
ElektroEzs
podporuje fórum
Příspěvky: 754
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od ElektroEzs »

Programovani je pro me zatim spanelska vesnice:-D Jak se aktualizuji ty asistenti?
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
ElektroEzs
podporuje fórum
Příspěvky: 754
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od ElektroEzs »

Ted me napadlo ze mam volne rele na MPPT tak bych ho mohl pouzit na vytezovani misto rele na cerbo a na cerbu pouzit start/stop generator na prepinani multiplusu a pak bych mohl menit soc primo na cerbu
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
PavelR
Příspěvky: 2976
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19520
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od PavelR »

ElektroEzs píše: úte lis 14, 2023 9:04 pm Ted me napadlo ze mam volne rele na MPPT tak bych ho mohl pouzit na vytezovani misto rele na cerbo a na cerbu pouzit start/stop generator na prepinani multiplusu a pak bych mohl menit soc primo na cerbu
startstop na cerbu jen cvaká relátkem1 na cerbu. neovládá multi.

jak používat starší asistenty je popsáno v dokumento co lze najít u FW na victron proffesional. Musí se tyn ovější odstranit z aktuální složky v pc kde to přehráváš. Je tam i changelog. To si projdi.

multi má nějaký aux vstupy. Nejde tam z asistentů naskládat víc sad parametrů podle aktivního vstupu?
Ale toto je pořád takový škrábání se levou rukaou za pravým uchem.
Do multi základní nastavení a přes modbus TCP to řídit nějakým PLC nebo noderedem. PLC má výhodu že už má víc vstupů/výstupů. Já to mám zatím na scadě na minipc ale půjde to do foxtrotu. To je plán na zimu.
Diablo1st
podporuje fórum
Příspěvky: 1389
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Diablo1st »

Čím spínaš ten Aux1 vstup? Nejakým externým relé, alebo nejakým spínačom? Alebo je to automatické na základe nejakej logiky?
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
ElektroEzs
podporuje fórum
Příspěvky: 754
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od ElektroEzs »

Mam tam vypinac na rozvadeci
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
Diablo1st
podporuje fórum
Příspěvky: 1389
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY
Re: Victron a HDO problem.

Příspěvek od Diablo1st »

Nie je vadný ten vypínač? Teraz toho asi už moc nevyťažíš, tak skús napojiť ten Aux1 vstup na relé od Cerba (príp. na iné relé, ktoré vieš manuálne ovládať) a výskušaj, či to bude robiť aj tak.
Inak Passthru nemusí nutne znamenať chybu, to len naznačuje, že spotreba je pokrývaná z DS.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS

Zpět na