Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř srp 10, 2022 5:53 am


Greenbono

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
Předchozí

Re: Greenbono

Příspěvekod mobilik » sob úno 06, 2021 5:26 pm

Presne tak, tam nejde o presne meranie. Tam ide iba o smer toku energie, ak bude záporná okamžite vypne vytazovanie.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik
 
Příspěvky: 2579
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Greenbono

Příspěvekod redcrown » sob úno 06, 2021 7:09 pm

S proudem nevím, ale teď jsem do toho zkoušel strčit CYA 90 a veslo by se ještě o mnoho větší průřez.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1089
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Greenbono

Příspěvekod Tomanjan » sob úno 06, 2021 8:01 pm

Přesně to jsem potřeboval vědět. Děkuji za rady.
?
Tomanjan
Schválený prodejce
 
Příspěvky: 208
Registrován: stř bře 07, 2018 12:34 pm

Re: Greenbono

Příspěvekod jirak » pon bře 08, 2021 7:31 pm

máte někdo zkušenosti s nastavením rychlosti - hodnot kI a kP - PI regulátoru ?

Když se v programu klikne s CTRL klávesou na Pi regulátor, je možné měnit jejich hodnoty. Default je 12 a 8. Když hodnoty snížím, reaguje GreenBono na přetoky pomaleji a obráceně. Zajímalo by mě, zda jste měl musel tyto hodnoty přenastavovat a pokud ano, jaký zachováte poměr mezi kI a kP ?

Používám greenbono pro omezení přetoků z Grid-tie měniče. U klasického "modráska" SUN-1000GH vše funguje a reakce greenbono je dostatečná. Od vánoc mám ale připravený jiný invertor - MG5KTL, který komunikuje se smart meterem SPM91 pres RS-485. Pokud zapnu omezení přetoků, pošle SPM91 info do MG5KTL info o přetoku takřka okamžitě a greenbono přebytek nezachytí (a nepustí tak zatez do bojleru). Tak mě napadá, zda jste někdo něco podobného již neřešil ...

https://www.nichethai.com/article/16/di ... B8%87-invt
?
jirak
 
Příspěvky: 8
Registrován: pon lis 11, 2019 9:25 pm

Re: Greenbono

Příspěvekod redcrown » pon bře 08, 2021 8:39 pm

To asi používáš spínání v nule, že? Možná by fázové řízení bylo rychlejší. Nebo pak mě ještě napadá vypnout regulaci na měniči a nechat pracovat jen GB. Ještě by se to dalo vylepšit, že pokud by GB bylo nasycené nebo nepracovalo, tak by se zapnula interní regulace na měniči....
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1089
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Greenbono

Příspěvekod misa84 » stř lis 24, 2021 5:30 pm

Jaké používáte ssr pro fázové spínání? Dík
?
misa84
 
Příspěvky: 50
Registrován: úte říj 19, 2021 9:21 pm

Re: Greenbono

Příspěvekod pavelsiman » pát pro 24, 2021 1:35 pm

Zdravim . vie mi niekto poradit . Mam taky problem 2x victron 3000 paraelne a k tomu Greenbono + SSR ale akonahle začne vyťazovatˇnastava problem s chladničkou a na nej začne trhať motorom
?
pavelsiman
 
Příspěvky: 165
Registrován: čtv lis 01, 2018 9:36 am

Re: Greenbono

Příspěvekod RRR » sob pro 25, 2021 7:38 pm

Stejná otázka jako výše. Jaké používáte spínání SSR? V nule nebo fázové?
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 206
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: Greenbono

Příspěvekod NOPAR » sob pro 25, 2021 11:24 pm

Fázové (spínáno okamžitě) každopádně je to i na stránkách výrobce napsáno (i s vysvětlením)
?
NOPAR
 
Příspěvky: 2
Registrován: ned lis 28, 2021 10:39 am

Re: Greenbono

Příspěvekod Pawel » stř led 05, 2022 3:05 pm

Zdravím
Můžu rychlí dotaz může Greenbono spínat klimatizaci nebo TČ. Jak jsem koukal na stránky tak tam se zmiňují jen o odporové zátěži. Nebo jsem koukal blbě. Předem díky za odpověď.
?
Pawel
 
Příspěvky: 415
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Greenbono

Příspěvekod Kostěj » stř led 05, 2022 5:07 pm

Pawel píše:Zdravím, můžu rychlý dotaz: Může Greenbono spínat klimatizaci nebo TČ? Jak jsem koukal na stránky, tak tam se zmiňují jen o odporové zátěži. Nebo jsem koukal blbě. Předem díky za odpověď.

Mrkněte se do pdf souboru, co je přibalen v "yorix/download/firmware", tam se tepelnému čerpadlu věnují.
?
Kostěj
 
Příspěvky: 232
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm

Re: Greenbono

Příspěvekod Pawel » stř led 05, 2022 5:35 pm

Díky kouknu.
?
Pawel
 
Příspěvky: 415
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Greenbono

Příspěvekod Tichyc » sob led 08, 2022 10:26 pm

Kostěj píše:
Pawel píše:Zdravím, můžu rychlý dotaz: Může Greenbono spínat klimatizaci nebo TČ? Jak jsem koukal na stránky, tak tam se zmiňují jen o odporové zátěži. Nebo jsem koukal blbě. Předem díky za odpověď.

Mrkněte se do pdf souboru, co je přibalen v "yorix/download/firmware", tam se tepelnému čerpadlu věnují.


Dobrý den,
jaký firmware se má použít, pokud potřebuji řídit TČ, které je 1F a zároveň potřebuji ukládat do vody pomocí dvou tepelných spirál? Našel jsem pouze FW pro TČ nebo FW pro řízení 3F zátěže.
děkuji
?
Tichyc
 
Příspěvky: 9
Registrován: pon lis 08, 2021 10:37 am

Re: Greenbono

Příspěvekod Tichyc » ned led 09, 2022 8:14 pm

Tichyc píše:
Kostěj píše:
Pawel píše:Zdravím, můžu rychlý dotaz: Může Greenbono spínat klimatizaci nebo TČ? Jak jsem koukal na stránky, tak tam se zmiňují jen o odporové zátěži. Nebo jsem koukal blbě. Předem díky za odpověď.

Mrkněte se do pdf souboru, co je přibalen v "yorix/download/firmware", tam se tepelnému čerpadlu věnují.


Dobrý den,
jaký firmware se má použít, pokud potřebuji řídit TČ, které je 1F a zároveň potřebuji ukládat do vody pomocí dvou tepelných spirál? Našel jsem pouze FW pro TČ nebo FW pro řízení 3F zátěže.
děkuji


Ještě upřesnění, jak je vše zapojené
L1:1F FVE,1F TČ a 1F odporová zátěž 2kW
L2:1F FVE, 1F odporová zátěž 2kW
L3: nic

S jakým FW toto řídit v GB:
a) řídit TČ (L1)
b) připínat odporové zátěže (L1 a L2) a ohřívat vodu v nádrži
?
Tichyc
 
Příspěvky: 9
Registrován: pon lis 08, 2021 10:37 am

Re: Greenbono

Příspěvekod jirak » ned bře 06, 2022 7:03 pm

pavelsiman píše:nastava problem s chladničkou a na nej začne trhať motorom


přesně jak odpovídají kolegové, záleží na použitém firmware pro spínání SSR v nule - zero switch nebo fázové řízení - phctr . Fázové řízení je v tomhle směru lepší volba, vyžaduje dražší SSR RM1B48D50.

https://www.yorix.cz/cz/greenbono/gbo-aku.htm#ext_pristroje
?
jirak
 
Příspěvky: 8
Registrován: pon lis 11, 2019 9:25 pm

Re: Greenbono

Příspěvekod jirak » ned bře 06, 2022 7:07 pm

Tichyc píše:jaký firmware se má použít, pokud potřebuji řídit TČ, které je 1F a zároveň potřebuji ukládat do vody pomocí dvou tepelných spirál?


zkuste variantu firmware GBo3003_TC_phctrl_upg.hex Tepelné čerpadlo je jen rozšíření, stejně jako wallbox. Přímo v hex souboru je po otevření v text editoru vidět komentář, k čemu je firmware určený.

Kód: Vybrat vše
*      GBo3003_TC_phctrl_upg.hex          *
*    --- zdroj.kód: 20.02.2022            *
* ----------------------------------------*
*  pro hardware:     G B O - A k u        *
* pro SSR spínaná okamžitě(fázové řízení) *
* až 5 ks SSR v kaskádě                   *
* pracovní mód: wattrouter                *
* ----------------------------------------*
* Firmware pro 1f. on-grid elektrárny     *
* s rozšířením pro tepelné čerpadlo       *
* s řízením výkonu napětím 0...10V=.      *
* Signál PWM k řízení TČ je na DO1        *
* (=výstup původně určený k řízení SSR6). *
?
jirak
 
Příspěvky: 8
Registrován: pon lis 11, 2019 9:25 pm

Re: Greenbono

Příspěvekod FíraD » pát srp 05, 2022 10:57 am

Protože jsou komponenty k greenbono dlouhodobě nedostupné bylo potřeba hledat náhradu.
Psal jsem email a bylo mě odpovězeno že budou až příští rok, a co mě trochu zklamalo že hned v první větě bylo že dodávají jen certifikovaným montážním firmám FVE,( psal jsem na ofiko CZ distribuci)
Greenbono mám s bazaru
Snímač napětí:
https://www.aliexpress.com/wholesale?ca ... .1000002.0
Snímač proudu baterie:
https://www.aliexpress.com/item/3298674 ... UxINhXwgIX
Snímač proudu měniče objednán stejný senzor jako u proudu baterie akorád s menším rozsahem.
Vše má výstupní signál 0-5v tak to snad bude fungovat, když mě to někdo potvrdí, budu rád.
Komponenty na cestě.
?
FíraD
 
Příspěvky: 92
Registrován: pon dub 16, 2018 6:46 pm

Re: Greenbono

Příspěvekod Dudo8585 » ned srp 07, 2022 9:58 am

Dobrý den. Dokázal by mi někdo poradit s nastavením gbo-Aku? Mám takový problém že když mám připojené proudové čidlo na baterku tak tam nejde nastavit vytěžování. Když dám místo něj propoj tak to jde. Mám verzi firmwaru 3005. Jak máte dany uvnitř jumper? Ukazuje mi to v okamžitýh hodnotách výstup na síti a ne na měnici a přitom mám ostrov. Tak nevím co mám špatně. Děkuji za rady.
?
Dudo8585
 
Příspěvky: 4
Registrován: úte srp 02, 2022 7:18 pm
Bydliště: Poblíž Valašského Meziříčí

Re: Greenbono

Příspěvekod Dudo8585 » pon srp 08, 2022 8:09 pm

Dudo8585 píše:Dobrý den. Dokázal by mi někdo poradit s nastavením gbo-Aku? Mám takový problém že když mám připojené proudové čidlo na baterku tak tam nejde nastavit vytěžování. Když dám místo něj propoj tak to jde. Mám verzi firmwaru 3005. Jak máte dany uvnitř jumper? Ukazuje mi to v okamžitýh hodnotách výstup na síti a ne na měnici a přitom mám ostrov. Tak nevím co mám špatně. Děkuji za rady.


Dobrý den. Děkuji za ochotu, ale už jsem našel chybky co jsem udělal.
1. po vyresetováni a přehrání firmwaru to začalo v okamžitých hodnotách už ukazovat správně
2. to proudové čidlo jsem blbec umístil u měniče ( multiplus 2 - ostrov bez sítě)a tudiš jsem měl pouze minusove hodnoty proudu - čidlo jsem přemístil k baterce kde to pak začalo ukazovat i proud ze solarního regulátoru
?
Dudo8585
 
Příspěvky: 4
Registrován: úte srp 02, 2022 7:18 pm
Bydliště: Poblíž Valašského Meziříčí

Předchozí

Zpět na Boilery, ohřev TUV, vytápění, klimatizace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'