Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř úno 08, 2023 1:27 am


Automatický prepínač FVE a Public power

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Předchozí

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod soami » pát pro 09, 2022 8:24 pm

Tak jsem zjistil, že ten CN ATS (v různých modifikacích se tady x-krát zmiňuje- Tomzon/Geya) se nevleze do rozvaděče. Rozměr čelního panelu je OK, ale zbytek příliš vystupuje, takže se nevejde kryt.
Var 1 - vyříznout díru v plastovém krytu
Var 2 - vyměnit za jiný?
Jak to máte řešené?
?
soami
podporuje fórum
 
Příspěvky: 355
Registrován: pon lis 08, 2021 9:10 pm
Bydliště: Posázaví


Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod cipis » pát pro 09, 2022 8:52 pm

On se nevleze ani ten český, tak jsem to pořešil extra rozváděčem z plastové krabice s DIN lištou a třema průchodkama.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW, 1x CARSPA 4kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
?
cipis
Moderátor
 
Příspěvky: 2311
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Lokalita: blízko Brna
Chci prodávat energii a využít dotace: NE

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod jova » pát pro 09, 2022 8:56 pm

Na to že je vyšší jsem už upozorňoval v jiném vlákně.
Já to vyřešil tak, že jsem u konců DIN lišty, kde se upevňije v rozvaděči, odřezal ten profil a rovné dno ohnul do tvaru Z. Tím jsem posunul celou lištu o pár mm níže a už se to dá normálně zakrýt.
?
jova
 
Příspěvky: 80
Registrován: ned črc 10, 2016 9:39 pm


Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod soami » pát pro 09, 2022 9:25 pm

cipis píše:On se nevleze ani ten český, tak jsem to pořešil extra rozváděčem z plastové krabice s DIN lištou a třema průchodkama.

Už mám 3 rozvaděče - 1x silový AC (54M), 1x MaR pro TČ a FV (54M), a 1x menší na FV DC(18M). Na stěně dochází místo :D
Asi to říznu tím "multifunkčním kmitačem" a dočistím pilníkem. Rozvaděč je https://rozvadece.heureka.cz/eaton-bc-o ... /#prehled/ a ten ABS (nebo co to je) je docela tenký.
?
soami
podporuje fórum
 
Příspěvky: 355
Registrován: pon lis 08, 2021 9:10 pm
Bydliště: Posázaví


Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Soban » pát pro 09, 2022 9:34 pm

Já jsem tu din lištu připevnil na zadní stranu rozvaděče, normálně je 1cm od stěny.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) -> na mppt v mustu + 2kWp (4x 500Wp 4S) -> victron 250/60 | MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1661
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory


Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod TomHC » pát pro 16, 2022 11:13 am

Ahojte, asi viem v podstate použiť GEYA switch spôsobom, že FV source bude 1F (premostené na všetky tri fázy) a distribúcia 3F. Chcem ho iba ako manuálny prepínač na zimné obdobie, prípadne ako rýchle prepnutie na distribúciu ak by sa pokazil menič alebo niečo podobné...
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), 18650 13S20P (3.3 kWh) pre DC spotrebiče (NAS Synology, IPcam, switche, routre...)
Uživatelský avatar
TomHC
 
Příspěvky: 167
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Bydliště: Hlohovec, SR


Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod PetrDubi » pát pro 16, 2022 11:31 am

TomHC:
Taky jsem ho měl takhle zapojený a fungovalo to. Jenom nechápu ten příspěvek - jestli to má být dotaz a něco tam chybí nebo jenom oznámení?

Jinak na manuální přepínání je asi lepší koupit například Hager SFT340. Cenově to vyjde asi i o něco levněji a kvalita se nedá s tím čínským srovnávat. K tomu zabere míň místa, má správnou výšku, násobně větší životnost a jde s ním přepnout (s trochou šikovnosti) i bez výpadku elektřiny.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 677
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am
Bydliště: Blízko Ústí nad Labem


Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Kobra23 » pát pro 16, 2022 11:35 am

Radši bych vzal SFT440 a přepínal i N vodiče.
Uživatelský avatar
Kobra23
 
Příspěvky: 433
Registrován: ned úno 12, 2017 9:32 pm


Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod TomHC » pát pro 16, 2022 12:34 pm

PetrDubi píše:TomHC:
Taky jsem ho měl takhle zapojený a fungovalo to. Jenom nechápu ten příspěvek - jestli to má být dotaz a něco tam chybí nebo jenom oznámení?

Jinak na manuální přepínání je asi lepší koupit například Hager SFT340. Cenově to vyjde asi i o něco levněji a kvalita se nedá s tím čínským srovnávat. K tomu zabere míň místa, má správnou výšku, násobně větší životnost a jde s ním přepnout (s trochou šikovnosti) i bez výpadku elektřiny.


Dík za tip na SFT 340/440. Chcel som len potvrdiť, že je to v pohode riešenie :) Inak pozerám že ten prepínač SFT je skoro všade nedostupný, ETI robí SSQ 440, vyzerá to byť ekvivalent.

EDIT: ešte aj Tracon SVK4-63, tiež všade nedostupný...
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), 18650 13S20P (3.3 kWh) pre DC spotrebiče (NAS Synology, IPcam, switche, routre...)
Uživatelský avatar
TomHC
 
Příspěvky: 167
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Bydliště: Hlohovec, SR


Předchozí

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'