Infinisolar 3f 10kW - nejde SNMP

Souhrn tématu

Uživatelé Infinisolar 10kW měničů často řeší problém, kdy SNMP karta reaguje na ping, ale SNMP web management ji nenajde. Diskuze odhaluje, že starší verze SNMP karty nemá webové rozhraní a může být nestabilní, proto se doporučuje pořídit novější SNMP Web Pro Card s lepším WebGUI. Problémy také způsobuje nevyhovující software Solar Power Pro, který je často nespolehlivý. Řešením může být reset karty, přechod na pevnou IP adresu nebo využití přístupu přes webové rozhraní místo SNMP klienta.
zdenek_kudrnac
Reputace: 0

Infinisolar 3f 10kW - nejde SNMP

Nový příspěvek od zdenek_kudrnac »

Ahoj, po uvedení do provozu mám SNMP kartu v měniči, má přiřazenou IP adresu DHCP serverem, na ping reaguje ale SNMP web management ji nechce najít. Nějaký tip co s tím?
youda
Reputace: 961

Re: Infinisolar 3f 10kW - nejde SNMP

Nový příspěvek od youda »

Ahoj Zdenek_kudrnac,
vítej v klubu solárních postiženců :lol:

Tento problém má dvě roviny:

1) Program Solar Power Pro, který podporuje komunikaci s měničem přes SNMP, je jedna z nejhorších aplikací, jaké jsem kdy viděl. Client-Server architektura, obojí napsáno v Javě. Funguje to jen "ve středu a ve čtyři". Když už se to úspěšně připojí, tak ty údaje co to vypisuje jsou pravdivé asi tak na 50%. Celý ten software je jedním slovem katastrofa.

Když to přes SNMP nechce nic najít, tak občas pomáhá otevřít "SNMP Manager", který běží na pozadí v System Tray a promazat jeho konfiguraci. Když to člověk promázne, tak se občas stane, že po pár vteřinách SNMP Manager sám najde všechny karty v lokálním IP subnetu. Pozor, fakt to hledá jen v aktuálním subnetu:
snmp manager.png
Pak už stačí jen otevřít tu klientskou část a všechny měniče v síti tam naskáčou:
SolarPowerPro via SNMP.png
2) Karta SNMP WebPro Card obsahuje bug, kvůli kterému po pár dnech přestane komunikovat s měničem. Karta jako taková běží, bude odpovídat na ping i http requesty, ale ukazovat bude blbosti. Mám tyhle kousky dva, a oba se chovají úplně stejně. Jediné co pomůže, je tvrdý reset karty, Na ten je bohužel potřeba vypnout celý měnič, jelikož karta na sobě nemá vypínač (ale dodělat by v pohodě šel). Pokud tedy nezabral postup z bodu číslo 1, tak doporučuji provést ON/OFF a celý postup opakovat.

Doporučení:
Tento typ karty umí generovat i webové GUI, které je o dost lepší a spolehlivější, než program Solar Power Pro. V GUI lze nastavit vše, co člověk potřebuje. GUI zobrazuje online hodnoty i statistiky za několik let dozadu. Online hodnoty se ukazují správně jen tehdy, pokud karta není v zaseklém stavu. Statistiky ukazují blbosti neustále. Takže pokud funguje ping, tak doporučuji otevřít IP adresu karty normálně v prohlížeči a používat tento způsob přístupu. Pokud WebGUI nenaběhne, někde je chyba. V takovém případě provést ON/OFF, následně pak vyzkoušet také pevnou IP místo DHCP.
SNMP Web Pro Card - WebGUI.png
Já osobně už používám jen toto WebGUI. Aplikace Solar Power(RS232) a Solar Power Pro(SNMP) mám sice nainstalované, ale nepoužívám je.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
zdenek_kudrnac
Reputace: 0

Nový příspěvek od zdenek_kudrnac »

No jenže tato karta nemá web GUI ale prý pouze SNMP - tak to bude lepší asi vyměnit a nebo si napsat sólo monitoring přes RS232 nebo RS485. Mj. nemá někdo popis protokolu na RS485?
youda
Reputace: 961

Nový příspěvek od youda »

Ok, pak je to ta horší, starší, levnější verze SNMP karty, se kterou není žádná zábava.

Doporučuju dokoupit verzi "SNMP WEB CARD Pro" viz popis zde: https://gbc-solino.cz/produkty/stridace ... ar-aktual/

Ta umí to samé, ale navíc má i to vestavěné WebGUI. Protokol RS485 InfiniSolar používá primárně na komunikaci s elektroměrem a nebo s BMS baterek. Pro monitoring a správu měniče slouží RS232 a USB (které obsahuje vestavěný USB to RS232 konvertor a v PC tak emuluje opět COM port).

Popis RS232 protokolu InfiniSolar tu někde na fóru lítá, já ho mám v druhém PC.
Popis RS485 protokolu nikoliv.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz