FVE Jizerky - ve výstavbě
Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
-
FVE Jizerky - ve výstavbě
Tak jak se blíží zprovoznění mojí hybridní FVE, tak bych rád prodiskutoval celkové řešení.
Měnič je Axpert King 5kW/48V.
Baterie Samsung SDI 60Ah celkem 45 ks zapojené 15S3P s tím, že bych chtěl každý pack 15 baterií jistit samostatně pro případ údržby a paralelní spojení dělat až za jištěním.
Baterie budou osazeny BMS/balancery - aktuálně vybírám vhodný model.
Na měření stavu baterie bude použit BMV-700.
Baterie budou umístěny v hliníkové bedně s tepelnou a elektrickou izolací a s instalovaným automatickým hasícím systémem (https://www.samohas.cz/cz/e-shop/hasici ... ng-electro)
Konstrukce pro panely bude varianta pro trapézové střechy od firmy Krajiczech.
Panely 48ks Avancis Powermax 110W umístěné na střeše stodoly viz vlákno https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=21&t=5024 s orientací 24 panelů východ, 24 panelů západ.
Panely musím kvůli napětí zapojovat pouze 2S, takže bude zapojení 2S24P s tím, že chci jistit každé dva panely samostatně a pak celé pole přivést samostatně až k měniči a tam terpve spojit obě paralelně.
Každé pole bude mít svoji přepěťovou ochranu na výstupu do měniče s napětím maximálně 150V.
Přemýšlím jestli má cenu dávat oddělovací diody na každé dva panely nebo pouze mezi východní a západní pole.
Pro měření výroby a řízení vytěžovačů bude použit systém Loxone s tím, že mám zprovozněnu komunikaci s měničem a BMV-700 a ještě přidám měření mezi DS a Axperta a Axperta a spotřebiče pomocí Modbus elektroměrů.
Využití přebytků bude do bojleru případně topení přes samostatný 3kW elektrokotel.
Monitoring FVE pomocí systému Zabbix přímo z Loxonu.
Prosím o zhodnocení řešení a případné návrhy na vylepšení.
Měnič je Axpert King 5kW/48V.
Baterie Samsung SDI 60Ah celkem 45 ks zapojené 15S3P s tím, že bych chtěl každý pack 15 baterií jistit samostatně pro případ údržby a paralelní spojení dělat až za jištěním.
Baterie budou osazeny BMS/balancery - aktuálně vybírám vhodný model.
Na měření stavu baterie bude použit BMV-700.
Baterie budou umístěny v hliníkové bedně s tepelnou a elektrickou izolací a s instalovaným automatickým hasícím systémem (https://www.samohas.cz/cz/e-shop/hasici ... ng-electro)
Konstrukce pro panely bude varianta pro trapézové střechy od firmy Krajiczech.
Panely 48ks Avancis Powermax 110W umístěné na střeše stodoly viz vlákno https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=21&t=5024 s orientací 24 panelů východ, 24 panelů západ.
Panely musím kvůli napětí zapojovat pouze 2S, takže bude zapojení 2S24P s tím, že chci jistit každé dva panely samostatně a pak celé pole přivést samostatně až k měniči a tam terpve spojit obě paralelně.
Každé pole bude mít svoji přepěťovou ochranu na výstupu do měniče s napětím maximálně 150V.
Přemýšlím jestli má cenu dávat oddělovací diody na každé dva panely nebo pouze mezi východní a západní pole.
Pro měření výroby a řízení vytěžovačů bude použit systém Loxone s tím, že mám zprovozněnu komunikaci s měničem a BMV-700 a ještě přidám měření mezi DS a Axperta a Axperta a spotřebiče pomocí Modbus elektroměrů.
Využití přebytků bude do bojleru případně topení přes samostatný 3kW elektrokotel.
Monitoring FVE pomocí systému Zabbix přímo z Loxonu.
Prosím o zhodnocení řešení a případné návrhy na vylepšení.
-
Re: FVE Jizerky - ve výstavbě
To hašení u Lionek nebude mít podle.mne žádný vliv určitě ne tou hadickou
-
To je jen sichr, snad mně neblafnou. A ta hadička je naplněná plynem, takže to kromě hašení i ochlazuje, což by mohlo pomoci zabránit znovuzapálení. Chtělo by to vyzkoušet, ale nemám Liionky na kterých by to šlo.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Oddělovací diody u panelů nejsou vůbec potřeba.
Ostatně proč amorfy, někde je rozdávali zadarmo? Nejlíp vychází poly, v běžnejch výkonech 250-300Wp na 60čl. panel,
tohle má míň než poloviční výkon na jednotku plochy. Mám na ukázku v systému 4ks avancis 125Wp a je to fakt jenom na ukázku, ne na výrobu elektriky.
Ostatně proč amorfy, někde je rozdávali zadarmo? Nejlíp vychází poly, v běžnejch výkonech 250-300Wp na 60čl. panel,
tohle má míň než poloviční výkon na jednotku plochy. Mám na ukázku v systému 4ks avancis 125Wp a je to fakt jenom na ukázku, ne na výrobu elektriky.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
Co se případného hašení Li-Ionek týče , dle mého názoru dokáží hořet plamenem i v prostředí bez vzdušného kyslíku . K zastavení šíření žáru na okolní nezasažené články je nejdůležitější ochlazení a chlazení velkým množstvím chladícího média . V počátku má největší smysl halonové médium zchladí malé ohnisko , udusí plameny v okolí ohniska a díky jeho "čistotě" není zničeno více než-li požárem .
Pokud je zahoření již intenzivnější , zásah je určitě vhodnější provádět vodou dostupná ve velkém množství , má velkou chladící schopnost a před kontaktem s produkty hoření je eko-friendly .
Elektronům zdar
Zmíněná samohasící hadice není plněna plynem , plynový pšouk z kusu hadice by nic nezmohl . Hadice je naplněna halonem v kapalném stavu . Po narušení stěny hadice vzniklou trhlinou unikne přímo na zdroj poškození hadice - celkem dobrý nápad .xmasin píše:To je jen sichr, snad mně neblafnou. A ta hadička je naplněná plynem, takže to kromě hašení i ochlazuje, což by mohlo pomoci zabránit znovuzapálení. Chtělo by to vyzkoušet, ale nemám Liionky na kterých by to šlo.
Co se případného hašení Li-Ionek týče , dle mého názoru dokáží hořet plamenem i v prostředí bez vzdušného kyslíku . K zastavení šíření žáru na okolní nezasažené články je nejdůležitější ochlazení a chlazení velkým množstvím chladícího média . V počátku má největší smysl halonové médium zchladí malé ohnisko , udusí plameny v okolí ohniska a díky jeho "čistotě" není zničeno více než-li požárem .
Pokud je zahoření již intenzivnější , zásah je určitě vhodnější provádět vodou dostupná ve velkém množství , má velkou chladící schopnost a před kontaktem s produkty hoření je eko-friendly .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
Zadarmo nebyly, ale byly za dobrou cenu. Už je mám delší dobu a teď konečně dojde na jejich instalaci a nemyslím si, že by zrovna Avancisy byly špatné panely.kodl69 píše:Oddělovací diody u panelů nejsou vůbec potřeba.
-
V zásadě jde o to, že pokud nevíš, co se střechou, a máš možnost hodně levně pořídit nosnou konstrukci, tak proč ne. Já ty svoje bezrámovky kupoval za cca 1000Kč/120Wp, což je z dnešního pohledu strašně moc...
Ekonomicky vychází líp poly, třeba už proto, že stačí poloviční nosná konstrukce na danej výkon, a ta taky není zadarmo, na POLY vychází cca 2500Kč/kWp, na bezrámový amorfy cca 6000Kč/kWp...
Mám jakýsi měření jednotlivejch stringů, a z těch avancisů jsem nikdy neviděl ani 80% jmenovitýho Wp, z poly běžně, dokonce i v tomhle hicu tam pořád je cca 80% jmen. výkonu. Ale není nad osobní zkušenost, ta je nepřenositelná
Ekonomicky vychází líp poly, třeba už proto, že stačí poloviční nosná konstrukce na danej výkon, a ta taky není zadarmo, na POLY vychází cca 2500Kč/kWp, na bezrámový amorfy cca 6000Kč/kWp...
Mám jakýsi měření jednotlivejch stringů, a z těch avancisů jsem nikdy neviděl ani 80% jmenovitýho Wp, z poly běžně, dokonce i v tomhle hicu tam pořád je cca 80% jmen. výkonu. Ale není nad osobní zkušenost, ta je nepřenositelná
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Já je vyzkouším snad o víkendu, ale jen dva opřené o dům, na konstrukci se pracuje. Navíc Avancisy nejsou amorfy, ale CIGS a když spočítám kolik mě stály tak jsem na 6 Kč/Wp a to u poly nedám. A jelikož mám rámové Avancisy, tak konstrukce je stejná jako na poly akorát potřebuju víc matiček, šroubů a středových úchytů, protože jsou o něco užší. (70 cm proti metru.)
-
Ano, moje Avancisy jsou taky CIGS. a fungují jak fungují.
Na kWp spotřebuješ zhruba dvakrát tolik profilů, háků, úchytek, matiček. Tvůj panel je širokej 70cm a má 110Wp, 9ks na kWp bude mít na dýlku 7m, poly je širokej 99cm a dá 225-300Wp, takže 3-4.5m dýlky, ty potřebuješ na kWp cca 14m profilu a 20 úchytek, s poly potřebuješ 6-8m profilu a 8-12 úchytek. to fakt není stejně, hlavně s výkonnějšíma panelama je rozdíl až extrémní...
P.S. proč asi prakticky nikdo ty CIGS nevyrábí a prodávají se nějaký uloženky?
Na kWp spotřebuješ zhruba dvakrát tolik profilů, háků, úchytek, matiček. Tvůj panel je širokej 70cm a má 110Wp, 9ks na kWp bude mít na dýlku 7m, poly je širokej 99cm a dá 225-300Wp, takže 3-4.5m dýlky, ty potřebuješ na kWp cca 14m profilu a 20 úchytek, s poly potřebuješ 6-8m profilu a 8-12 úchytek. to fakt není stejně, hlavně s výkonnějšíma panelama je rozdíl až extrémní...
P.S. proč asi prakticky nikdo ty CIGS nevyrábí a prodávají se nějaký uloženky?
-
Ale krytina na pristavky by z toho(amorfu apod.) mohla byt cajk. Sklo je dobre
-
Ja to taky planuju na strechu terasy u domu - amorfni panely mne vyjdou levneji, nez sklo... a navic mi jeste par Wattu prispejou pres samostatny regl do systemu. Jinak mam PERC monokrystaly.
nejaky ten Victron, k tomu 3x Fronius SYMO 3f 10kW+10kW+5kW v AC couplingu pres MODBUS/SUNspec, 10x Pylontech US5000 (48kWh), 20kWp+...
https://www.4solar.cz
https://www.4solar.cz
-
Znova jsem se podíval na srovnání panelů z australské stránky a pořád mně CIGS panely nevycházejí špatně, mají minimálně stejný, ne-li lepší výnos nez poly nebo mono. Dneska si zprovozním monitoring výroby a uvidíme, kolik budou dávat při sobotním testu.
-
Včera jsem udělal test a na měnič připojil dva panely s celkovým výkonem 220Wp s tím, že byly jen opřeny o barák. Když bylo zataženo (podle meteostanice o cca 3 km dále byla intenzita záření kolem 300W/m2) tak dávaly 55 - 60W, což by odpovídalo tomu, že mají prakticky lineární křivku výkonu v závoslosti na osvětlení. Když svítilo a panely jsem natočil na slunce, tak držely výkon 190W a když jsem je položil na zem směrem ke slunci a jen přizvednul (cca 15°úhel), tak dávaly cca 120 - 140W podle osvitu. Takže já bych Avancisy zas tak nezatracoval.
-
Dneska dělám dlouhodobější test Avancisů. Zatím jen dva panely o celkovém výkonu 220Wp připojené na Axperta a aktuálně dávají cca 185W při slunečním záření cca 850W/m2.
Večer sem zkusím dát graf výkonu za skoro celý den (panely jsem připojil asi v devět).
Večer sem zkusím dát graf výkonu za skoro celý den (panely jsem připojil asi v devět).
-
Graf výroby za včerejšek. Maximum bylo 190W z 220Wp a to není špatné. Nevím, co budu dělat s elekřinou z 5 kWp pole
Teoretický výpočet s praktickým měřením kupodivu sedí.
Teoretický výpočet s praktickým měřením kupodivu sedí.
-
Připravuji montáž panelů a nakonec budu zapojovat 4S a přemýšlím, jestli mám do série zapojit vždy 4 panely v jedné řadě nebo dva a dva panely po dvojici z obou řad viz obrázky. Primárně mně jde o to, co bude lepší z hlediska zastínění, panely mám amorfní CIGS.
-
krom zastínění je potřeba taky udělat minimální plochu smyčky vodičů. Nejlepší cigs panely jsou polykystalický nebo mono, na polovině plochy dostaneš stejnej výkon.
-
Ta minimální smyčka je kvůli indukci při bouřce?kodl69 píše:krom zastínění je potřeba taky udělat minimální plochu smyčky vodičů.
-
Jasně, do velké smyčky se naindukuje velký napětí, i při blesku poměrně daleko.
-
- Lokalita: Liberec
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Tak minimalizovat smyčku by mohl za cenu delších kabelů a spojení řad nalevo nebo napravo a vrácením se vodičem doleva nebo doprava. Bude to stát vodič, ale smyčku minimalizuješ na skoro nic.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4 Odpovědi
- 800 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od kodl69
-
- 6 Odpovědi