Přepnutí z DS na FV

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od PavelR »

drama píše:No videl jsem jen vykonove bistabilni rele, vsak taky pisu, ze je to dira na trhu :). Ale stacilo by me i bistabilni vykonove rele. To jsem sice nasel, ale jen jako informaci, ne ze by se u nas prodavalo.
prave to je problem pokecal bych o tom ale v jinym vlaknu aby jsme to nezasirali tady

Admin edit: rozdeleno od puvodniho tematu "shop.mypower.cz"
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od drama »

No ja myslel, ze se sem maji davat napady na dovoz zarizeni...
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od PavelR »

drama píše:No ja myslel, ze se sem maji davat napady na dovoz zarizeni...
mrkni na toto http://www.eatonelektrotechnika.cz/prir ... rs132.html
http://www.bbelektro.cz/dilm25-10rdc24/d-75705/

pisou tam prikon pri drzeni 0,5W to uz zni zajimave ikdyz to neni bistabil
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od drama »

PavelR píše:
drama píše:No ja myslel, ze se sem maji davat napady na dovoz zarizeni...
mrkni na toto http://www.eatonelektrotechnika.cz/prir ... rs132.html
http://www.bbelektro.cz/dilm25-10rdc24/d-75705/

pisou tam prikon pri drzeni 0,5W to uz zni zajimave ikdyz to neni bistabil
Pro me je ale bistabil zajimavy v tom, ze zapojim klasicky 4 polovy stykac, pres ktery bude jen prolezat AC ze stridace a soucasne z DS. Kdyz se stykac sepne (a tim se rozepne jak DS tak FV) tak soucasne dalsim polem vytvori impuls pro bistabilni rele, ktere prepne spotrebice na FV nebo DS. To je nejjednodussi a pritom velice bezpecne reseni pro prepinani DS/FV, ktere me napadlo.
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od PavelR »

drama píše:
PavelR píše:
drama píše:No ja myslel, ze se sem maji davat napady na dovoz zarizeni...
mrkni na toto http://www.eatonelektrotechnika.cz/prir ... rs132.html
http://www.bbelektro.cz/dilm25-10rdc24/d-75705/

pisou tam prikon pri drzeni 0,5W to uz zni zajimave ikdyz to neni bistabil
Pro me je ale bistabil zajimavy v tom, ze zapojim klasicky 4 polovy stykac, pres ktery bude jen prolezat AC ze stridace a soucasne z DS. Kdyz se stykac sepne (a tim se rozepne jak DS tak FV) tak soucasne dalsim polem vytvori impuls pro bistabilni rele, ktere prepne spotrebice na FV nebo DS. To je nejjednodussi a pritom velice bezpecne reseni pro prepinani DS/FV, ktere me napadlo.
tomu nejak nerozumim nemas obrazek? jako galvanicky spojit FV a DS ???? to se nesmi ne?
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od drama »

PavelR píše:
drama píše: Pro me je ale bistabil zajimavy v tom, ze zapojim klasicky 4 polovy stykac, pres ktery bude jen prolezat AC ze stridace a soucasne z DS. Kdyz se stykac sepne (a tim se rozepne jak DS tak FV) tak soucasne dalsim polem vytvori impuls pro bistabilni rele, ktere prepne spotrebice na FV nebo DS. To je nejjednodussi a pritom velice bezpecne reseni pro prepinani DS/FV, ktere me napadlo.
tomu nejak nerozumim nemas obrazek? jako galvanicky spojit FV a DS ???? to se nesmi ne?
Popisoval jsem to tady: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 3%AD#p4412
luge
Příspěvky: 765
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od luge »

Ahoj
drama nejak mi to nejde do hlavy môžeš sem hodit schemu?
Ďakujem
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od drama »

Tak tady je schéma, je to ve stavu, kdy je zrovna stykač sepnutý. Je bezpečně odpojena jak DS tak FV a pomocný kontakt stykače zrovna spíná bistabilní relé, které se přestavuje z FV na DS. Jakmile se stykač vypne, bistabilní relé zůstane přepnuto na DS a stykač propojí DS na vstup relé. Snad je to už teď jasné...
Přílohy
prepinani.gif
(1.64 KiB) Staženo 2334 x
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od PavelR »

drama píše:Tak tady je schéma, je to ve stavu, kdy je zrovna stykač sepnutý. Je bezpečně odpojena jak DS tak FV a pomocný kontakt stykače zrovna spíná bistabilní relé, které se přestavuje z FV na DS. Jakmile se stykač vypne, bistabilní relé zůstane přepnuto na DS a stykač propojí DS na vstup relé. Snad je to už teď jasné...
To je dobrej napad rozhodne. jedinou slabinu bych videl v tom bistab rele. ja bych pres nej tahnul 5-6kw spickove tzn vic nez 20A a neerad bych aby se kontakty spekly.
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od drama »

On je obrovsky rozdil mezi tim zda se rele spina pod napetim, nebo ne. V tomto pripade je to vzdy bez napeti, protoze o odpojeni se stara stykac. Teprve ve chvili, kdy je stykac bezpecne rozepnut se zacne prepinat rele. Nicmene ja jsem vyse stejne poptaval bistabilni stykac...
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od vata »

Zdravím, až to postavíte dramo, dejte vědět - tohle téma mě pořád dost zajímá, ačkoliv jsem prozatím šla do mechanického přepínače sítí.
Zajímala by mě rychlost přepnutí (kolik z té doby stráví zátěž bez napětí?) a způsob aktivace přestavení - u bistabilního prvku to nemusí být tak jednoduché.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od drama »

Az sezenu ten bistabilni stykac, tak to postavim. Me rychlost prepnuti moc nezajima. Cim delsi to bude, tim lepe, alespon to bude opravdu extremne bezpecne. Nemame zadny spotrebic, u ktereho by me vadila kratka prestavka v napajeni. Pracka si zapamatuje kde skoncila prat a to ze motoru luxu ci pily nachvilicku vypadne napajeni je jedno. Lednice se s prepinanim zatim take vyrovnala.
Jinak aktivace prestaveni je medle pulsni. Co puls to prepnuti. Cili to bude chtit nejakou kontrolni zpetnou vazbu. Tot vse.
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od PavelR »

drama píše:Az sezenu ten bistabilni stykac, tak to postavim. Me rychlost prepnuti moc nezajima. Cim delsi to bude, tim lepe, alespon to bude opravdu extremne bezpecne. Nemame zadny spotrebic, u ktereho by me vadila kratka prestavka v napajeni. Pracka si zapamatuje kde skoncila prat a to ze motoru luxu ci pily nachvilicku vypadne napajeni je jedno. Lednice se s prepinanim zatim take vyrovnala.
Jinak aktivace prestaveni je medle pulsni. Co puls to prepnuti. Cili to bude chtit nejakou kontrolni zpetnou vazbu. Tot vse.
vadit by to mohlo pocitacum pred ty ja chci dat ups. Dalsi otazkou je lednice kdyz se s ni blikne pokud jede kompresor. jak uz tu bylo zminovano tak se nerozbehne a kompresor odepina tepelna ochrana. chce to naladit tak aby to zadnymu spotrebici neskodilo.
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od drama »

Pouzivat neco jineho nez notebook v ostrovnim systemu mi prijde jako obrovske plytvani. U lednice je to individualni. Jde o to, jak je inteligentni a jak tento stav detekuje a pripadne zapne startovaci vinuti. Nase lednice to snasi v pohode. Hlavne to ale nema mnoho spolecneho se zpusobem prepinani, jako s prepinanim vlastnim. I v pripade pouziti manualniho prepinani se musi resit stejne problemy.
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od PavelR »

drama píše:Pouzivat neco jineho nez notebook v ostrovnim systemu mi prijde jako obrovske plytvani.
to bych musel koupit dva notebooky a to by prislo draho. beztak by k nim byla pripojena klavesnice mys monitor externi disky + k tomu si rad zahraju takze by zral i ten notas ... atd a zvykat si na notas .... ee
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od PavelR »

Panove diskuze co jsem zacal na elektrika.cz to si myslim ze se bude hodit
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/t ... 311.0.html
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od vata »

Zdravím, já nad tím furt dumám a nějak nechápu, proč ten stykač musí být bistabilní. Vždyť ten stykač je tam jen proto, aby v okamžiku přestavování relé odpojil oba AC zdroje od relé a proto, aby vyrobil impulz pro bistabilní relé (resp. impulz je dán dobou sepnutí stykače). Tzn. běžný provozní stav stykače je vypnuto.
A pak dumám nad tím, že jestli pomocný kontakt stykače vyrobí impulz pro relé právě v témže okamžiku, kdy odpojuje oba AC zdroje, pak tam nevidím nějakou významnou časovou rezervu , která tam musí být od zahájení stavu systému "bez proudu" po stav systému "zahájení přepínání". Resp. trvání tohoto klidového stavu je dáno reakční dobou relé (od začátku impulzu do začátku přepínání) a dobou potřebnou na přepnutí (kontakty relé v luftu).

Co jsem přehlédla?
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od PavelR »

vata píše:Zdravím, já nad tím furt dumám a nějak nechápu, proč ten stykač musí být bistabilní. Vždyť ten stykač je tam jen proto, aby v okamžiku přestavování relé odpojil oba AC zdroje od relé a proto, aby vyrobil impulz pro bistabilní relé (resp. impulz je dán dobou sepnutí stykače). Tzn. běžný provozní stav stykače je vypnuto.
A pak dumám nad tím, že jestli pomocný kontakt stykače vyrobí impulz pro relé právě v témže okamžiku, kdy odpojuje oba AC zdroje, pak tam nevidím nějakou významnou časovou rezervu , která tam musí být od zahájení stavu systému "bez proudu" po stav systému "zahájení přepínání". Resp. trvání tohoto klidového stavu je dáno reakční dobou relé (od začátku impulzu do začátku přepínání) a dobou potřebnou na přepnutí (kontakty relé v luftu).

Co jsem přehlédla?
problem vidim v rele. napr v mem pripade by to muselo byt tripolove rele ktere prenese alespon 6kw na coz relatka nebyvaji stavena. to uz je na stykac. ono totiz hodne zalezi na druhu zateze odporova indukcni kapacitni ....

aby se neslepili kontakty rele a pak z rozvadece nevyletel kokes :-D
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Přepnutí z DS na FV

Příspěvek od drama »

Presne tak, aby se to nepletlo, tak v obrazku je napsano bistabilni rele, ale na jeho miste ma byt bistabilni stykac. Stykac na obrazku samozrejme muze byt normalni.
Casova prodleva je dana casem nutnym k sepnuti stykace. Neni to moc, ale ne zas malo.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek