Multiplus II

Měniče Victron
Dagus
Příspěvky: 1941
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Multiplus II

Příspěvek od Dagus »

Jestli ti jde jen o první setup, tak já ti ho můžu poslat na půjčení, nebo komukoliv kdo by potřeboval zásilkovnou. Nevím ale co znamená požičal, každopádně ho budu chtít vrátit :D
Já ai ho koupil a na prvním setup, nebo debug je fajn, ale nutné to není. Pro paralelní a 3 faz to potřeba bude, zatím.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Wulfgar
Příspěvky: 25
Registrován: úte črc 26, 2022 8:21 pm

Re: Multiplus II

Příspěvek od Wulfgar »

Taky jsem vyčetl že by multiplus 2 měl jít nastavit jen s použitím vrm. Spoléhám na to a kabel sem nebral. Dám sem zvědavý zda se mě to povede. Už mám doma vše zapojeno a čekám jen na baterie. Tak doufám že si na mivy pospíší s vyskladněním. Ať můžu přejít od teorie k praxi.

Jen mě teď vrtá hlavou že jsem narazil i cerba že některá série má problém s napájením z 48v. A že tam doporučuji přidat kondenzátor. Setkali ste se s tím někdo? Mělo se jednat o serie hQ2200xxx. Já mám ještě HQ 2146. Tak ne in jestli ten kondenzátor tam dávat nebo ne. Nechce se mě kvůli tomu stříhat napájecí konektor cerba tak přemýšlím zda to zapojit bez něj a doufat že moje cerbo nemá tu závadu a nechcipne
mihlit
Příspěvky: 493
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Multiplus II

Příspěvek od mihlit »

kde jsi četl o tom cerbu, to slyším poprvé?
Wulfgar
Příspěvky: 25
Registrován: úte črc 26, 2022 8:21 pm

Re: Multiplus II

Příspěvek od Wulfgar »

Tady je odkaz. Narazil jsem na to na comunity.victronenergy.com

https://www.bimblesolar.com/docs/2022-0 ... -%20v5.pdf
fofo44
Příspěvky: 28
Registrován: čtv zář 01, 2022 12:46 pm

Re: Multiplus II

Příspěvek od fofo44 »

Rozmyslam nad kupou menica 5kw 48V. V ponuke Victronu je multiplus za cca 2300€ alebo multiplus II za cca 1800€.
Novšia verzia vačšinou ma nove funkcie aj logicky vyššiu cenu. Prečo je v tomto prípade staršia verzia o tolko drahšia?
Pripadne v čom je rozdiel vo funcionalite medzi tymito verziami?
FRSO
Příspěvky: 2266
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Multiplus II

Příspěvek od FRSO »

fofo44 píše:Rozmyslam nad kupou menica 5kw 48V. V ponuke Victronu je multiplus za cca 2300€ alebo multiplus II za cca 1800€.
Novšia verzia vačšinou ma nove funkcie aj logicky vyššiu cenu. Prečo je v tomto prípade staršia verzia o tolko drahšia?
Pripadne v čom je rozdiel vo funcionalite medzi tymito verziami?
MPII má jinou technologii výroby stejnou jako Studer, funkce mají stejné. Stará verze má fetty na chladičích.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
mihlit
Příspěvky: 493
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Multiplus II

Příspěvek od mihlit »

Popis rozdílu ceny:
https://community.victronenergy.com/que ... d-one.html

Rozdíl funkční:
https://www.victronenergy.com/upload/do ... son-EN.pdf

Suma sumárum, pokud nemáš důvod brát MP 1, kup MP II. Hlavní důvod vzniku MP II byl prý kvůli splnění některých národních požadavků pro připojení do sítě v dalších zemích.
fofo44
Příspěvky: 28
Registrován: čtv zář 01, 2022 12:46 pm

Re: Multiplus II

Příspěvek od fofo44 »

Ešte som niekde čital že Multiplus II nezvlada siet TN-C, starý to vraj zvlada.
mihlit
Příspěvky: 493
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Multiplus II

Příspěvek od mihlit »

MP II má problém s TN-C jen pokud je připojen do sítě jako hybrid (přetoky/dodávka do sítě) se zadaným grid-code. Při použití offgrid či jako UPS (bez přetoků do sítě) je to v pohodě. Je to dáno, že grid-code nastavuje národní podmínky, co musí měnič splnit z legálního hlediska. Kvůli tomu dělá test zemnícího relé a ten test u TN-C sítě neprojde. MP 1 má též zemnící relé, takže mi přijde zvláštní, že by TN-C (legálně připojen do sítě s přetoky/dodávkou) zvládal.
Diablo1st
Příspěvky: 1601
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Multiplus II

Příspěvek od Diablo1st »

Je to hlavne pri Grid Code Europe. Iný Grid Code ako Other alebo Australia by malo ísť bez problémov aj v TN-C, aspoň také mám informácie. Ale nie je to v súlade s podmienkami siete v ČR a SR.

Keď mi prídu všetky veci na moju FVE tie Grid Code testnem ;)
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Diablo1st
Příspěvky: 1601
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Multiplus II

Příspěvek od Diablo1st »

Otestoval som niektoré Grid Code, aby som sa pripojil na sieť v sietí TN-C. Ako tu bolo spomenuté, meniču je jedno či je v sieti TN-C alebo TN-S, problémom sú jednotlivé normy, ktoré vyžadujú mať sieť TN-S (hlavne tie v EU).
Do siete sa mi s EU Grid Code nepodarilo pripojiť (vyskúšal som Germany, Austria, Europe a Belgium). Pri pokuse o pripojenie vyhodí chybu 8 - Ground relay test failed a reštartuje sa.
Jediný Grid Code v sieti TN-C mi funguje Australia.
Bez Grid Code funguje MP2 v TN-C úplne bez problémov. Vie dobíjať baterku, aj sa pripojiť na sieť pri preťažení alebo pri nízkom napätí batérie.
Keď mi príde Cerbo GX vyskúšam aj ESS, či to bude korektne fungovať s Australia Grid Code.

Vedel by mi niekto povedať, čo sa môže stať ak použijem takéto nastavenie, ktoré nie je v súlade s pripojovacími podmienkami siete? Rozhodím tým sieť? Hrozí nejaké poškodenie?

P.S. Týmto by som rád poďakoval Dagusovi za požičanie MK3-USB prevodníka. :yes:
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Frana
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Multiplus II

Příspěvek od Frana »

A co zkusit tenhle grid code...? :-)
Přílohy
grid code MPII.JPG
nejaky ten Victron, k tomu 3x Fronius SYMO 3f 10kW+10kW+5kW v AC couplingu pres MODBUS/SUNspec, 10x Pylontech US5000 (48kWh), 20kWp+... :-)
https://www.4solar.cz
Diablo1st
Příspěvky: 1601
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Multiplus II

Příspěvek od Diablo1st »

No ten tam ja nemám.
Grid_Codes.jpg
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Frana
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Multiplus II

Příspěvek od Frana »

Je potreba mit v menici posledni verzi firmware, respektive jednu z poslednich, uz to tam nejaky cas je - takze doporucuji update, ostatne ten doporucuji delat i tak... :-)
nejaky ten Victron, k tomu 3x Fronius SYMO 3f 10kW+10kW+5kW v AC couplingu pres MODBUS/SUNspec, 10x Pylontech US5000 (48kWh), 20kWp+... :-)
https://www.4solar.cz
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Multiplus II

Příspěvek od xmasin »

Asi bude záležet na verzi VE Configure, já tu volbu ve verzi 90.04.232 mám.
Frana
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Multiplus II

Příspěvek od Frana »

Tak to samozrejme predpokladam, ze uzivatel ma aktualni verzi alespon VE.configure, jinak aktualni verze firmwaru v menicich je tusim 4.97
xmasin píše:Asi bude záležet na verzi VE Configure, já tu volbu ve verzi 90.04.232 mám.
nejaky ten Victron, k tomu 3x Fronius SYMO 3f 10kW+10kW+5kW v AC couplingu pres MODBUS/SUNspec, 10x Pylontech US5000 (48kWh), 20kWp+... :-)
https://www.4solar.cz
Diablo1st
Příspěvky: 1601
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Multiplus II

Příspěvek od Diablo1st »

Frana píše:Je potreba mit v menici posledni verzi firmware, respektive jednu z poslednich, uz to tam nejaky cas je - takze doporucuji update, ostatne ten doporucuji delat i tak... :-)
Máš u mňa pivo ;)

Keď som sa pripojil prvý krát cez VEconfig, nejaký update prebehol, ale evidentne len update VEconfig. Po update fw už tam tá položka je a zdá sa, že funguje.
Ďakujem

Keď mi príde Cerbo vyskúšam ten Grid Code s ESS, či bude fungovať.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Frana
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Multiplus II

Příspěvek od Frana »

Neni zac, hlavne az prijde Cerbo, dej pozor na napajeni, je dobre do napajeciho konektoru pridat kondenzator, aby jsi ho zase neposilal zpet... :-)
nejaky ten Victron, k tomu 3x Fronius SYMO 3f 10kW+10kW+5kW v AC couplingu pres MODBUS/SUNspec, 10x Pylontech US5000 (48kWh), 20kWp+... :-)
https://www.4solar.cz
Diablo1st
Příspěvky: 1601
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Multiplus II

Příspěvek od Diablo1st »

To platí pre všetky Cerbá? Ja som myslel, že to bola len jedna zlá várka a takto sa to dalo ľahko poriešiť.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
JiTr
Příspěvky: 83
Registrován: ned kvě 20, 2018 5:00 pm
Lokalita: Uprostřed republiky

Re: Multiplus II

Příspěvek od JiTr »

Ahoj,
Tyka se to:
Model: Cerbo GX, part number BPP900450100
Serial numbers: HQ2201xxxxx up and including HQ2220xxxx//cloud.tapatalk.com/s/63398ba8ebd ... -%20v5.pdf

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek