Multiplus II
Měniče Victron
-
- Reputace: 154
- Lokalita: poblíž Hodonína
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7200
- Kapacita baterie [kWh]: 9
Re: Multiplus II
Síť jen přebere zátěž bez výpadku jako UPS-ka a může i nabíjet aku, pokud se nastaví .
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 31.1.2025 12400kWh
k 31.1.2025 12400kWh
-
- Reputace: 8
- Lokalita: Čestice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Samozřejmě jsem nejdřív investoval do soukromého elměru co měří i z5.Na baráku mám ještě mechanický,tam bych toho moc nezjistil.Což je dobře.Jakmile zapnu Powerasisstant,tak to nehorázně začne přisosávat z DS.Ne až když už Victron nemůže,ale prakticky téměř furt.To je první zásadní věc co mi vadí.Druhá věc jsou přetoky.Se změnou zátěže,když vypne větší zátěž v baráku,logicky Victron nedobrzdí a za dvě hodiny pokusu mi poslal do DS 0.2kWh přetoku.
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
-
- Moderátor
- Reputace: 668
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Ale to je přece vlastnost PA, že to jede ze sítě, a až teprve, když to začne dosahovat nastavené hodnoty, tak začne přidávat i z baterky. Tj. ne že přisosává ze sítě, ale z baterky, až je potřeba.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 12
Vlastnost PA to sice je, ale zase je tu další potvrzení, že vznikají přetoky, i když tam nemají co dělat...
-
- Reputace: 159
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Je to ako píše Cipis, pri pripojení DS berie maximum možného z DS a až zbytok berie z batérie.
Pavel111: Čo sa týka pretokov, zaujímali ma detaily ako máš čo nastavené a kedy presne nastali pretoky. Lebo si prvý, ktorému sa podaril namerať pretok, a že sa niektorí sakra snažili.
Pavel111: Čo sa týka pretokov, zaujímali ma detaily ako máš čo nastavené a kedy presne nastali pretoky. Lebo si prvý, ktorému sa podaril namerať pretok, a že sa niektorí sakra snažili.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
-
Ještě by mě zajímalo, zda a jakou ochranu má MPII proti spojení se sítí v době jejího výpadku...?
Někdo používá mód VS Ignore AC, někdo režim generátor a připíná síť externím stykačem podle zvolených podmínek přetížení/stavu baterie.
A nastane následující scénář.
- dojde k výpadku DS
- MPII jede ostrovně v režimu Ignore AC
- nastane přetížení nebo dosažení nízkého prahu napětí baterie a MP2 přestane ignorovat síť
- transfer relé propojí AC IN s AC OUT >>> na svorkách AC IN (tedy na straně DS se objeví napětí z měniče
Jak je zamezeno tomuto nepřípustnému stavu?
Pokud je tam ten externí stykač a jeho cívku napájí DS, tak se to tím řeší, ale co vnitřní logika MP2??
Někdo používá mód VS Ignore AC, někdo režim generátor a připíná síť externím stykačem podle zvolených podmínek přetížení/stavu baterie.
- dojde k výpadku DS
- nastane přetížení nebo dosažení nízkého prahu napětí baterie a MP2 přestane ignorovat síť
- transfer relé propojí AC IN s AC OUT >>> na svorkách AC IN (tedy na straně DS se objeví napětí z měniče
Pokud je tam ten externí stykač a jeho cívku napájí DS, tak se to tím řeší, ale co vnitřní logika MP2??
-
Stano, podle mě to přeteče.Diablo1st píše: ↑sob úno 08, 2025 8:50 amJe to ako píše Cipis, pri pripojení DS berie maximum možného z DS a až zbytok berie z batérie.
PA má svoje nastavení za jaký čas se má síť připnout a po jakém čase pominutí zátěže (většinou jsou nastaveny minuty) odpojit...
Pokud jsou baterky plné, měnič v přetížení, které pomine, je to stejný stav jako s kterýmkoliv hybridem, paralelně připojeným k síti

Pokud baterie nejsou plné a nastavený max. proud ze sítě (Power Control) je menší než součet příkonu nabíječky a spotřebičů,
pak věřím, že k přetoku nedojde, pořád se to bude chovat jako spotřebič, v opačném případě, popsaném výše, vůbec bych si jistý nebyl (a nejsem)...
-
A k čemu je dobré používat PA s ostrovem, nedává to logiku. Není lepší při krátkém přetížení přepnout na DS a využívat přednostně pořád ostrov ? Přetoky nejsou žádné.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 31.1.2025 12400kWh
k 31.1.2025 12400kWh
-
- Reputace: 48
Pánové, téma přetoků na Multiplusu je podle mě skvěle zpracované tady:
https://solarforum.cz/viewtopic.php?p=19149#p19149
Můj názor je, že nejjednodušší je dneska nahlásit balkónovku, a přetoky neřešit. I když vám doma náhodou vymění elektroměr za moderní, žádná pokuta nehrozí.
Můj názor je, že nejjednodušší je dneska nahlásit balkónovku, a přetoky neřešit. I když vám doma náhodou vymění elektroměr za moderní, žádná pokuta nehrozí.
-
-
To vlákno a řešení zapojení od PK23 dobře znám. Na cejchovaném elektroměru přetoky monitoroval a zkoušel co šlo, a nenaměřil nic...vk_1 píše: ↑sob úno 08, 2025 9:36 amPánové, téma přetoků na Multiplusu je podle mě skvěle zpracované tady:
Naproti tomu tady se přetoky naopak vyskytly.
Určitě se dopátráme toho stavu systému, kdy vznikly... (já bych to tipoval na PA, nabitou baterii a pominutí zátěže)
-
Na svorkách ACin sa NIKDY neobjaví napätie z meniče ak DS nie je k dispozícii. MP2 tam má dve relé, ktorá sa odpoja pri strate napätia na DS strane. Spätné pripojenie nastane až po zosynchronizovaní sínusovky. Až vtedy kontrolný obvod zopne DS relé.Radar píše: ↑sob úno 08, 2025 9:11 amJeště by mě zajímalo, zda a jakou ochranu má MPII proti spojení se sítí v době jejího výpadku...?
- dojde k výpadku DS
Victron ESS AC Coupling:
-
Veď práve preto ma to zaujíma za akých podmienok pretečie. Doteraz sa to nikomu nepodarilo, takže neviem, či ide o náhodou, alebo zlé nastavenie či chybu v meraní.Radar píše: ↑sob úno 08, 2025 9:22 amStano, podle mě to přeteče.Diablo1st píše: ↑sob úno 08, 2025 8:50 amJe to ako píše Cipis, pri pripojení DS berie maximum možného z DS a až zbytok berie z batérie.
PA má svoje nastavení za jaký čas se má síť připnout a po jakém čase pominutí zátěže (většinou jsou nastaveny minuty) odpojit...
Pokud jsou baterky plné, měnič v přetížení, které pomine, je to stejný stav jako s kterýmkoliv hybridem, paralelně připojeným k síti![]()
Pokud baterie nejsou plné a nastavený max. proud ze sítě (Power Control) je menší než součet příkonu nabíječky a spotřebičů,
pak věřím, že k přetoku nedojde, pořád se to bude chovat jako spotřebič, v opačném případě, popsaném výše, vůbec bych si jistý nebyl (a nejsem)...
Už som sa stretol, že niekto tvrdil, že Victron robí pretok a nakoniec sa z toho vyklulo, že to robil nejaký starý sústruh či také niečo. Tým nevravím, že nie je možné spraviť pretok na Victrone, len ma zaujímajú aj detaily.
Victron ESS AC Coupling:
-
Třeba se to od autora dozvíme...
Dumám nad tím a napadá mě snad jediné řešení, jak se riziku přetoku u PA vlivem pominutí zátěže v případě plné baterie vyhnout.
Systém by musel být plně DC coupled a na MPPT by musely být nastaveny nižší max. hodnoty nabíjení než v interní nabíječce MP2,
aby i na horním okraji pásma nabití baterie zůstávala kapacita pro "požrání" peaku výkonu invertoru do baterie
Jestli je to vhodné pro provoz baterií a vůbec pro celý monitoring systému, nevím...
Dumám nad tím a napadá mě snad jediné řešení, jak se riziku přetoku u PA vlivem pominutí zátěže v případě plné baterie vyhnout.
Systém by musel být plně DC coupled a na MPPT by musely být nastaveny nižší max. hodnoty nabíjení než v interní nabíječce MP2,
aby i na horním okraji pásma nabití baterie zůstávala kapacita pro "požrání" peaku výkonu invertoru do baterie
Jestli je to vhodné pro provoz baterií a vůbec pro celý monitoring systému, nevím...
-
Šak to přepíná bez výpadku při přetížení i při podpětí na síť a zpět, přetoky 0, jede to tak 3 roky, pokud by byla ztráta sítě, tak se to přepne zpět ba ostrov než to úplně spadne.Radar píše: ↑sob úno 08, 2025 9:41 am
k 31.1.2025 12400kWh
k 31.1.2025 12400kWh
-
FRSO: Pls, popiš nastavení, když se teda nejedná o režim Ignore AC a Power Assit nepoužíváš ... asi nechápu
Zejména JAK to PŘEPÍNÁ...? Pokud vidím správně, nikde ve schématu není žádný prvek, co by měnič/síť přepínal.
Vidím pouze výstup z měniče přes trafo na AC OUT a dvojici relé, které k tomu po sfázování buď AC IN připnou nebo nepřipnou natvrdo...

Zejména JAK to PŘEPÍNÁ...? Pokud vidím správně, nikde ve schématu není žádný prvek, co by měnič/síť přepínal.
Vidím pouze výstup z měniče přes trafo na AC OUT a dvojici relé, které k tomu po sfázování buď AC IN připnou nebo nepřipnou natvrdo...
-
Já nikde nepsal, že se nejedná o VS. Chvilku jsi psal o PA a pak že to není bez výpadku, už se to nějak plete.
k 31.1.2025 12400kWh
k 31.1.2025 12400kWh
-
Šak to přepíná bez výpadku při přetížení i při podpětí na síť a zpět, přetoky 0, jede to tak 3 roky, pokud by byla ztráta sítě, tak se to přepne zpět ba ostrov než to úplně spadne.
[/quote]
Psal jsi toto a já se ptal pouze na to jak to "přepíná" na tu síť a zpět a co je to za nastavení ...
Pavel111 tady psal, že mu PA udělal za 2 hodiny přetok 200Wh, já na to reagoval s domněnkou, že to může být v případě kolísání výkonu při plné baterii.
Na info o tom, jak to má nastavené on čekáme.
[/quote]
Psal jsi toto a já se ptal pouze na to jak to "přepíná" na tu síť a zpět a co je to za nastavení ...
Pavel111 tady psal, že mu PA udělal za 2 hodiny přetok 200Wh, já na to reagoval s domněnkou, že to může být v případě kolísání výkonu při plné baterii.
Na info o tom, jak to má nastavené on čekáme.
-
- Reputace: 8
- Lokalita: Čestice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
Už jsou to téměř 2 roky,co jsem to zkoušel.Měl jsem tehdy jen jeden MPII.Defaultně je tam PA povolen.Normálně jsem měl nastaven AC ignore jako teď.Pouze jsem povolil PA.Ostatní detaily si napamatuji.Jeden MP byl slabý,tak jsem ho chtěl tehdy posílit.Fungovalo to perfektně,najednou bylo síly dost.Až na ty přetoky.Podotýkám,že vznikly opravdu jen když se s odběrem "cvičilo"Při vypnutém PA jsou přetoky čistá nula.Výpadek DS poznám jen podle chybové hlášky"chybí napětí na AC vstupu".Zrovna tak při přetížení,resp.přehřátí(když se to ještě stávalo,to už nehrozí)se to přepnulo na DS tak rychle,že si nikdo nevšimnul.
Jo a co se týká přetoku,tak těch 0,2kWh bylo asi za delší dobu.Možná 4 hodiny.Ale to asi není postatné.Kdybych měl jen jeden měnič,tak bych to z hecu klidně vyzkoušel znovu.
-Nevím,jestli to sem patří,ale při změně z 3xMP na 6xMP nastal problém,že mi VS začal cyklovat ve spínání přebytků.Tak když byl čas,vzal jsem syna(víc očí víc vidí,on je do toho celej hin)a zjistil jsem,že u jednoho z těch šesti kousků MP jsem zapomněl vypnout PA.Stane se,při tomto množství...
Po vypnutí vše OK.
Jo a co se týká přetoku,tak těch 0,2kWh bylo asi za delší dobu.Možná 4 hodiny.Ale to asi není postatné.Kdybych měl jen jeden měnič,tak bych to z hecu klidně vyzkoušel znovu.
-Nevím,jestli to sem patří,ale při změně z 3xMP na 6xMP nastal problém,že mi VS začal cyklovat ve spínání přebytků.Tak když byl čas,vzal jsem syna(víc očí víc vidí,on je do toho celej hin)a zjistil jsem,že u jednoho z těch šesti kousků MP jsem zapomněl vypnout PA.Stane se,při tomto množství...

16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
-
Z toho mi pořád vychází, že problém tkví v tom PA. Nabíječka byla povolena? Vzpomenout si, při jakém stavu nabití baterie to bylo, bude po 2 letech asi těžké 
Pokud PA není povolený a systém funguje v režimu ignore AC, při připojení sítě měnič funguje pouze jako nabíječka (pokud není charger disabled) a žádný vlastní výkon k síti nepřidává. Zátěž je též plně pokryta ze sítě.
U 3F systému je to ještě znásobeno tím, že se tak děje ve všech fázích (i na těch, kde přetížení, které připnutí sítě způsobilo, není)

Pokud PA není povolený a systém funguje v režimu ignore AC, při připojení sítě měnič funguje pouze jako nabíječka (pokud není charger disabled) a žádný vlastní výkon k síti nepřidává. Zátěž je též plně pokryta ze sítě.
U 3F systému je to ještě znásobeno tím, že se tak děje ve všech fázích (i na těch, kde přetížení, které připnutí sítě způsobilo, není)
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek