Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte říj 04, 2022 1:15 am


Multiplus II

Měniče Victron
PředchozíDalší

Re: Multiplus II

Příspěvekod Dagus » čtv zář 08, 2022 5:41 am

Jestli ti jde jen o první setup, tak já ti ho můžu poslat na půjčení, nebo komukoliv kdo by potřeboval zásilkovnou. Nevím ale co znamená požičal, každopádně ho budu chtít vrátit :D
Já ai ho koupil a na prvním setup, nebo debug je fajn, ale nutné to není. Pro paralelní a 3 faz to potřeba bude, zatím.
7010Wp, SV 1710Wp Poly, J 1820Wp Mono, JZ 1680Wp Poly, JZ2 1800Wp Mono.
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 6.4kWh AKU1, 15kWh AKU 2
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1435
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Wulfgar » pát zář 09, 2022 6:21 pm

Taky jsem vyčetl že by multiplus 2 měl jít nastavit jen s použitím vrm. Spoléhám na to a kabel sem nebral. Dám sem zvědavý zda se mě to povede. Už mám doma vše zapojeno a čekám jen na baterie. Tak doufám že si na mivy pospíší s vyskladněním. Ať můžu přejít od teorie k praxi.

Jen mě teď vrtá hlavou že jsem narazil i cerba že některá série má problém s napájením z 48v. A že tam doporučuji přidat kondenzátor. Setkali ste se s tím někdo? Mělo se jednat o serie hQ2200xxx. Já mám ještě HQ 2146. Tak ne in jestli ten kondenzátor tam dávat nebo ne. Nechce se mě kvůli tomu stříhat napájecí konektor cerba tak přemýšlím zda to zapojit bez něj a doufat že moje cerbo nemá tu závadu a nechcipne
?
Wulfgar
 
Příspěvky: 19
Registrován: úte črc 26, 2022 7:21 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod mihlit » pát zář 09, 2022 8:44 pm

kde jsi četl o tom cerbu, to slyším poprvé?
?
mihlit
 
Příspěvky: 262
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Wulfgar » pát zář 09, 2022 9:11 pm

?
Wulfgar
 
Příspěvky: 19
Registrován: úte črc 26, 2022 7:21 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod fofo44 » úte zář 13, 2022 8:45 pm

Rozmyslam nad kupou menica 5kw 48V. V ponuke Victronu je multiplus za cca 2300€ alebo multiplus II za cca 1800€.
Novšia verzia vačšinou ma nove funkcie aj logicky vyššiu cenu. Prečo je v tomto prípade staršia verzia o tolko drahšia?
Pripadne v čom je rozdiel vo funcionalite medzi tymito verziami?
?
fofo44
 
Příspěvky: 15
Registrován: čtv zář 01, 2022 11:46 am

Re: Multiplus II

Příspěvekod FRSO » úte zář 13, 2022 8:53 pm

fofo44 píše:Rozmyslam nad kupou menica 5kw 48V. V ponuke Victronu je multiplus za cca 2300€ alebo multiplus II za cca 1800€.
Novšia verzia vačšinou ma nove funkcie aj logicky vyššiu cenu. Prečo je v tomto prípade staršia verzia o tolko drahšia?
Pripadne v čom je rozdiel vo funcionalite medzi tymito verziami?

MPII má jinou technologii výroby stejnou jako Studer, funkce mají stejné. Stará verze má fetty na chladičích.
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500kWH
?
FRSO
 
Příspěvky: 1851
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod mihlit » úte zář 13, 2022 8:57 pm

Popis rozdílu ceny:
https://community.victronenergy.com/que ... d-one.html

Rozdíl funkční:
https://www.victronenergy.com/upload/do ... son-EN.pdf

Suma sumárum, pokud nemáš důvod brát MP 1, kup MP II. Hlavní důvod vzniku MP II byl prý kvůli splnění některých národních požadavků pro připojení do sítě v dalších zemích.
?
mihlit
 
Příspěvky: 262
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod fofo44 » stř zář 14, 2022 7:02 am

Ešte som niekde čital že Multiplus II nezvlada siet TN-C, starý to vraj zvlada.
?
fofo44
 
Příspěvky: 15
Registrován: čtv zář 01, 2022 11:46 am

Re: Multiplus II

Příspěvekod mihlit » stř zář 14, 2022 7:14 am

MP II má problém s TN-C jen pokud je připojen do sítě jako hybrid (přetoky/dodávka do sítě) se zadaným grid-code. Při použití offgrid či jako UPS (bez přetoků do sítě) je to v pohodě. Je to dáno, že grid-code nastavuje národní podmínky, co musí měnič splnit z legálního hlediska. Kvůli tomu dělá test zemnícího relé a ten test u TN-C sítě neprojde. MP 1 má též zemnící relé, takže mi přijde zvláštní, že by TN-C (legálně připojen do sítě s přetoky/dodávkou) zvládal.
?
mihlit
 
Příspěvky: 262
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Diablo1st » stř zář 14, 2022 7:25 am

Je to hlavne pri Grid Code Europe. Iný Grid Code ako Other alebo Australia by malo ísť bez problémov aj v TN-C, aspoň také mám informácie. Ale nie je to v súlade s podmienkami siete v ČR a SR.

Keď mi prídu všetky veci na moju FVE tie Grid Code testnem ;)
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 545
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Diablo1st » ned říj 02, 2022 10:55 am

Otestoval som niektoré Grid Code, aby som sa pripojil na sieť v sietí TN-C. Ako tu bolo spomenuté, meniču je jedno či je v sieti TN-C alebo TN-S, problémom sú jednotlivé normy, ktoré vyžadujú mať sieť TN-S (hlavne tie v EU).
Do siete sa mi s EU Grid Code nepodarilo pripojiť (vyskúšal som Germany, Austria, Europe a Belgium). Pri pokuse o pripojenie vyhodí chybu 8 - Ground relay test failed a reštartuje sa.
Jediný Grid Code v sieti TN-C mi funguje Australia.
Bez Grid Code funguje MP2 v TN-C úplne bez problémov. Vie dobíjať baterku, aj sa pripojiť na sieť pri preťažení alebo pri nízkom napätí batérie.
Keď mi príde Cerbo GX vyskúšam aj ESS, či to bude korektne fungovať s Australia Grid Code.

Vedel by mi niekto povedať, čo sa môže stať ak použijem takéto nastavenie, ktoré nie je v súlade s pripojovacími podmienkami siete? Rozhodím tým sieť? Hrozí nejaké poškodenie?

P.S. Týmto by som rád poďakoval Dagusovi za požičanie MK3-USB prevodníka. :yes:
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 545
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Frana » ned říj 02, 2022 11:38 am

A co zkusit tenhle grid code...? :-)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
nejaky ten Victron, k tomu 3x Fronius SYMO 3f 10kW+10kW+5kW v AC couplingu pres MODBUS/SUNspec, 10x Pylontech US5000 (48kWh), 20kWp+... :-)
https://www.4solar.cz
?
Frana
 
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Multiplus II

Příspěvekod Diablo1st » ned říj 02, 2022 11:49 am

No ten tam ja nemám.
Grid_Codes.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 545
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Frana » ned říj 02, 2022 11:54 am

Je potreba mit v menici posledni verzi firmware, respektive jednu z poslednich, uz to tam nejaky cas je - takze doporucuji update, ostatne ten doporucuji delat i tak... :-)
nejaky ten Victron, k tomu 3x Fronius SYMO 3f 10kW+10kW+5kW v AC couplingu pres MODBUS/SUNspec, 10x Pylontech US5000 (48kWh), 20kWp+... :-)
https://www.4solar.cz
?
Frana
 
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Multiplus II

Příspěvekod xmasin » ned říj 02, 2022 11:56 am

Asi bude záležet na verzi VE Configure, já tu volbu ve verzi 90.04.232 mám.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1722
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Frana » ned říj 02, 2022 11:59 am

Tak to samozrejme predpokladam, ze uzivatel ma aktualni verzi alespon VE.configure, jinak aktualni verze firmwaru v menicich je tusim 4.97

xmasin píše:Asi bude záležet na verzi VE Configure, já tu volbu ve verzi 90.04.232 mám.
nejaky ten Victron, k tomu 3x Fronius SYMO 3f 10kW+10kW+5kW v AC couplingu pres MODBUS/SUNspec, 10x Pylontech US5000 (48kWh), 20kWp+... :-)
https://www.4solar.cz
?
Frana
 
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Multiplus II

Příspěvekod Diablo1st » ned říj 02, 2022 12:19 pm

Frana píše:Je potreba mit v menici posledni verzi firmware, respektive jednu z poslednich, uz to tam nejaky cas je - takze doporucuji update, ostatne ten doporucuji delat i tak... :-)


Máš u mňa pivo ;)

Keď som sa pripojil prvý krát cez VEconfig, nejaký update prebehol, ale evidentne len update VEconfig. Po update fw už tam tá položka je a zdá sa, že funguje.
Ďakujem

Keď mi príde Cerbo vyskúšam ten Grid Code s ESS, či bude fungovať.
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 545
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Frana » ned říj 02, 2022 12:59 pm

Neni zac, hlavne az prijde Cerbo, dej pozor na napajeni, je dobre do napajeciho konektoru pridat kondenzator, aby jsi ho zase neposilal zpet... :-)
nejaky ten Victron, k tomu 3x Fronius SYMO 3f 10kW+10kW+5kW v AC couplingu pres MODBUS/SUNspec, 10x Pylontech US5000 (48kWh), 20kWp+... :-)
https://www.4solar.cz
?
Frana
 
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Multiplus II

Příspěvekod Diablo1st » ned říj 02, 2022 1:04 pm

To platí pre všetky Cerbá? Ja som myslel, že to bola len jedna zlá várka a takto sa to dalo ľahko poriešiť.
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 545
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod JiTr » ned říj 02, 2022 2:02 pm

Ahoj,
Tyka se to:
Model: Cerbo GX, part number BPP900450100
Serial numbers: HQ2201xxxxx up and including HQ2220xxxxhttp://cloud.tapatalk.com/s/63398ba8ebd7f/2022-08%20Cerbo%20GX%20power%20supply%20issue%20in%2048V%20systems%20-%20v5.pdf
?
JiTr
 
Příspěvky: 82
Registrován: ned kvě 20, 2018 4:00 pm

PředchozíDalší

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'