Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv říj 28, 2021 5:39 am


Multiplus II

Měniče Victron
PředchozíDalší

Re: Multiplus II

Příspěvekod Quickyprd » stř zář 09, 2020 7:49 am

Dobrý den,
otevřu toto téma po roce. Hledám optimální vylepšení svého on-gridu na hybrid (tedy systém co bude fungovat i při blackoutu a bude mít slušné bateriové uložiště). Technologicky a výkonově mě zatím optimálně vychází AC coupling, k mému Froniusu Primo 3kW, právě Multiplus II 5000VA. Chci se tak optat, jak jste po delší době spokojeni, zda jsou nějaké zásadní problémy. Chtěl bych to s Gerbo GX či Venus GX. Hledám systém stabilní s minimální obsluhou, rozumím elektřině jen o něco více než Amišové...děkuji.
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 142
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod stminy116 » stř zář 23, 2020 5:04 am

Mám Victrom EASY solar 5KW rok v prevádzke a som nadmieru spokojný. 6MW cez neho pretieklo, šlape ako má.
?
stminy116
 
Příspěvky: 59
Registrován: čtv bře 07, 2019 9:47 am

Re: Multiplus II

Příspěvekod Quickyprd » pát říj 01, 2021 7:52 am

Sice toto téma je trochu starší, ale optám se. Od středy mám testovacím provozu zapojený AC coupling Fronius + MP II 5kVa. Victron při zátěži jasně spouští větrák, to mě je jasný, ale je to takový dost hlasitý rezonujicí zvuk, jako bys někde něco o něco drhlo, či se to nějak divně přenášelo. Větrák má i vedle Froniusu a za zády 4 větráky rekuperace, ale to je takový ten, byť třeba hlasitější, ale klidný zvuk proudícího vzduchu. A I přesto, že Fronius je taky natvrdo přivrtán ke zdi, tak žádné rezonance nedělá. Příští týden má přijet firma nahodit ostrý provoz, tak abych měl argumenty. Díky.
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 142
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod DanoP » pát říj 01, 2021 8:40 am

nemam sice multiplus, ale rozne ine menice a ani jeden aj ked istiel naplno nerezonoval. Nech otvoria menic a skontroluju ci tam nie je nieco uvolnene, pripadne ci ventilator nie je poskodeny - ohnuta/chybajuca lopatka a pod. co sposobuje nevyvazenie a sekundarne vibracie sposobuju rezonanciu. Nemoze to byt zvuk od zatazeneho trafa?
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
?
DanoP
 
Příspěvky: 885
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Multiplus II

Příspěvekod Quickyprd » pát říj 01, 2021 10:04 am

Pročítal jsem i zahraniční fóra a nejsem sám, pravděpodobně to bude právě bud zatížené trafo či větráček přenáší vibrace nekvalitně na konstrukci. Už jsem jím to psal, ať se na to připraví. Buď dát gumové kolíčky místo šroubků u větráku...v PC jsem měl Noctuu na kolíčkách 12let jeden a ten stejný kus a ticho celou dobu. A pokud řeknou, že to je klasika, tak jsem jim předem řekl, ať MP II dají na nějaké silent bloky či na gumovou protivibrační/hlukovou podložku, ať to aspoň nepřenáší na zeď.... přímo v TM ať si vrní třeba do konce světa, ale ten přenos na zeď a dále je na prd.
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 142
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod LIX » pát říj 01, 2021 12:00 pm

Podobne mi vrčala kedysi 1200VA verzia, uchytil som ju na gumené podložky na stenu a pohral sa s dotiahnutím šróbikov na meniči. Určite tento zvuk išiel od trafa a to zvuk prenášalo ďalej na bedňu meniča. Jediná nevýhoda LF meničov, inak sú to super mašinky.
?
LIX
 
Příspěvky: 733
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Quickyprd » pát říj 01, 2021 1:17 pm

Po dalším studiu jsem zjistil, že to tak bude jak píšete, již jsem chlapíkům psal ať si připraví nějaké silent bloky či antivibrační/gumovou podložku, aby to nebylo přímo na zdi. To mě sejří právě nejvíc, že to rezonuje přes tu zeď.
A jak píše LIX, přesně proto jsem nakonec vybral Victron, jinak se to totiž tváří jako vcelku vymakaná mašinka a BMZ baterie je taky slušnej kvádr :-)
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 142
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Dagus » pát říj 01, 2021 3:58 pm

No prvně rezonuje přední dekl(jdd vyřešit nalepením tlumící hmoty jako v autoaudiu na bázi bitumelu) a druhak alespoň u mě byl ten větrák odpad a uchycení jakbysme. Vrčení trafa není až tak závislé na výkonu. Zjistil jsem že při pračce měnič vrčí jako blázen, ale při pračce, nebo klimě ne a to je rozdíl třeba 200/2000W. Osobně jsem vyměnil ventilátor, dal ho na antivybrační uchycení a pod nožky nalepil ty nálepky co se dávají na židle na plovoučku proti poškrábání. Mám to v chodbě 4m od gauče a již mě provoz neobtěžuje. Ventilátor je hold dělaný dle pracovního rozsahu teplot, ale já doma tolik nikdy nemám, takže nezájem a výměna za slušnější. Klidně mrkni ke mě do vlákna, celkem jsem to tam rozepisoval. Montážní firmě to bude asi fuk, protože záruka a co by se s tím dělali, ale o záruku nepřijdeš, konektory jsou tam normální a ventilátor jde snadno vyndat.
Je fakt že 50Hz trafa se může rezonovat stěnou, ale u mě to jde do panelu, tak není problém, na sádroš to může být trága, ale hold LF.
?
Dagus
 
Příspěvky: 872
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Quickyprd » stř říj 06, 2021 10:25 am

Díky Dagus, zítra přijedoiu technici doědlat prá věcí a předělat pár chyb co jsem ještě po nich našel, tak uvidím co vymyslí. Mionimálně gumové pěnové silent bloky na zde by dát mohli. Ventilátor jsem jim, taky psal, průmyslová Noctua tolik nestojí. Mě v case u PC držela Noctua 12let a jela jako nová...magnet je magnet, gumové uchycení jakbysmet...
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 142
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Mirek123 » stř říj 06, 2021 11:00 am

Quickyprd píše:Díky Dagus, zítra přijedoiu technici doědlat prá věcí a předělat pár chyb co jsem ještě po nich našel, tak uvidím co vymyslí. Mionimálně gumové pěnové silent bloky na zde by dát mohli. Ventilátor jsem jim, taky psal, průmyslová Noctua tolik nestojí. Mě v case u PC držela Noctua 12let a jela jako nová...magnet je magnet, gumové uchycení jakbysmet...

Mi takhle rezonoval Studer XTM4000 - od trafa 50 Hz. Bylo to slyset v noci pres steny do pulky baraku. Stacilo povolit sroubky v hmozdinkach o 1 otacku a je klid.
?
Mirek123
 
Příspěvky: 53
Registrován: pát čer 07, 2019 7:23 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Quickyprd » čtv říj 07, 2021 1:06 pm

Vyřešeno, dnes tu hoši z firmy dodělávali pár drobností po týdenním testovacím provozu a pod držák MP II a na spodní hranu dali vysokou gumovou podložku a rezonance přes zeď jsou neskonale lepší, více už je teď slyště trafo a větráček přes dveře, to se vyřeší akustickou pěnou. Čili samotný hluk je celkem v klidu, ale ty rezonance přes zeď byly problém. Díky za rady. Přes víkend zkusím založit vlákno a sepsat cestu z ongrid na AC coupling z pohledu amatéra.
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 142
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Dagus » čtv říj 07, 2021 3:07 pm

Quickyprd píše:Díky Dagus, zítra přijedoiu technici doědlat prá věcí a předělat pár chyb co jsem ještě po nich našel, tak uvidím co vymyslí. Mionimálně gumové pěnové silent bloky na zde by dát mohli. Ventilátor jsem jim, taky psal, průmyslová Noctua tolik nestojí. Mě v case u PC držela Noctua 12let a jela jako nová...magnet je magnet, gumové uchycení jakbysmet...

Pozor noctua nakonec šla zpět Alze. Nechtěla se roztáčet na nižší otáčky. Nakonec je tam maglev Sunon 24V.
?
Dagus
 
Příspěvky: 872
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Marek_Kuřim » pon říj 11, 2021 12:48 pm

Protože hledám měnič, který bude bezpečně bez přetoků, obrátil jsem se s dotazem přímo na techniky Neosolar.
A oficiální vyjádření zní:
"To co požadujete je režim ESS, kdy je měnič jako generátor a je trvale přifázovaný k síti a dochází k technickým přetokům i když odebíráte energii pouze z baterií, takže je nutný souhlas distributora."

Bohužel, byť by se mi nakrásně 5kW Multiplus líbil, je to na legislativní hraně, ne-li za hranou.
Marek Svoboda
___________________________
oblíbená muzika: metal, folk, country
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
 
Příspěvky: 190
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Bydliště: Blansko

Re: Multiplus II

Příspěvekod Quickyprd » pon říj 11, 2021 1:56 pm

Mám MP II 5kVa (tedy 4kW) a mám ho légalně ČEZ distribucí schválený...ale je fakt, že mám panely jen 3,57kWp, tak to brali dle toho a nad těmi 4kW přihmouřili očko. Dobré je, že umí odlišit přetoky z AC a DC vazby...tedy AC coupling s Fronius mám legálně přetokový a až časem když přibude MPPT regl, tak DC přetoky se vypnou. I případné výkyvy při zapínání vypínání spotřebičů se ztratí, jelikož nikdy nejsou přetoyk plných 3,57kW, už jen proto, že Fronius je 3kW....
Jo a přetokyx fakt jsou, on si tak kmitá +/- se sítí v řádech desítek wattů, dle aktuálního zatížení. Každopádně využítí výroby je díky AC couplingu totálně někde jinde, nežli obyčejný tupý on-grid...
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 142
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Marek_Kuřim » pon říj 11, 2021 2:07 pm

Díky rozumím.
Nicméně, právě proto, abych nemusel diskutovat s distributorem, sháním v zásadě něco podobného jako je Axpert, ale bez těch MPPT okruhů pro panely.
Prostě jen čistý sinus měnič/nabíječ zálohovaný distribuční sítí. bez jakýchkoliv přetoků.
A to Victron bohužel neumí.
Marek Svoboda
___________________________
oblíbená muzika: metal, folk, country
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
 
Příspěvky: 190
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Bydliště: Blansko

Re: Multiplus II

Příspěvekod Dagus » pon říj 11, 2021 3:55 pm

Victron to umí, ale ne ve funkci ESS. Pokud ti stačí výkon měniče a nepotřebuješ slučovat MP2+ds na výstup, tak v tom problém nevidím.
?
Dagus
 
Příspěvky: 872
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Marek_Kuřim » pon říj 11, 2021 6:09 pm

Zajímavé tvrzení.
Technik Neosolaru, p. Jelínek na můj dotaz na měnič od Victronu, který bude zálohovaný DS a bude bez přetoků tvrdí, cituji, že: “toto není principiálně možné u žádného hybridního měniče. K technickým přetokům bude docházet vždy.”

Tak teď nevím.
Marek Svoboda
___________________________
oblíbená muzika: metal, folk, country
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
 
Příspěvky: 190
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Bydliště: Blansko

Re: Multiplus II

Příspěvekod Dagus » pon říj 11, 2021 6:52 pm

Ale po vybalení od výrobce je Multiplus nakonfigurovaný jako ups. Je tam i zaškrtávací políčko UPS. V tomhle stavu není třeba mít ani vybranou zemi na grid a to mě v mé toerii ubezpečuje. Předpokládám, že to funguje jako klasická UPS. Pokud je grid, jede se z něj. Pokud není odpojí vstup a připojí měnič a zpátky obráceně to samé. Virtuálním přepínačem VS můžeš nuceně automaticky odpojit vstup (třeba soc 30-100% no grid). A tím pádem pokud nechceš přisosávat, tak to tvůj požadavek plní. Pokud chceš použít něco z nabídky asistent, tak tě upozorní okamžitě, že chce grid code. S přisosáváním je mi jasný, že přetoky prostě budou a jediný kdo se tváří s hybridem, že nedělá je Studer, protože má lepší procesor. Při poruše ti to ale samozdřejmě i Studer může udělat a jednomu již i udělal. To je furt riziko podnikání, ale i UPS asi při poruše může udělat přetok. Když jsem o tom psal s pánem taky, tak mi jen napsal, že takhle se to nepoužívá a jediné správné je ESS a že bez žádných přetoků to nelze (logicky). Ale nic si z toho nedělám, protože takhle mi ho zasílá výrobce a jako UPS je funkce popsána i v manuálech myslím.
?
Dagus
 
Příspěvky: 872
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod FRSO » pon říj 11, 2021 7:03 pm

Marek_Kuřim píše:Díky rozumím.
Nicméně, právě proto, abych nemusel diskutovat s distributorem, sháním v zásadě něco podobného jako je Axpert, ale bez těch MPPT okruhů pro panely.
Prostě jen čistý sinus měnič/nabíječ zálohovaný distribuční sítí. bez jakýchkoliv přetoků.
A to Victron bohužel neumí.

Ale umí, mám to doma už tak 6 let a žádný problém, prostě navolíš funkci UPS a je to, mužeš i zapnout, nebo vypnout nabíjení aku, pokud máš jiný MPPT regulátor. Nevím, jak by udělal ten přetok, když není nafázovaný na DS, píše ti to i Dagus, asi jste se špatně pochopily s p.Jelínkem.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1521
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod vk_1 » úte říj 12, 2021 12:52 am

FRSO píše:Ale umí, mám to doma už tak 6 let a žádný problém, prostě navolíš funkci UPS a je to, mužeš i zapnout, nebo vypnout nabíjení aku, pokud máš jiný MPPT regulátor. Nevím, jak by udělal ten přetok, když není nafázovaný na DS, píše ti to i Dagus, asi jste se špatně pochopily s p.Jelínkem.


Prosím, dá se v režimu UPS použít i v paralelním režimu? Moje představa je mít vše na jedné fázi a na ní 2x Multiplus II, v ostrovním režimu. Při nízkém stavu akumulátoru, třeba 20%, v jednom z těch měničů zapnout nabíječku, která dobije baterky do 50%. Tj. nikdy nepřifázovat na síť, jen občas sepnout nabíječku. Pak předpokládám, že to bude bez rizika přetoků.

Díky
?
vk_1
 
Příspěvky: 158
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm

PředchozíDalší

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'