youda píše:Díky za info, už tomu začínám trochu rozumnět
Ten třífázový střídač je vevnitř určitě jen jeden. Akorát bude doplněn o relé, které jej při výpadku DS odpojí, aby nemohl dodávat do vedení, a připojí jej místo toho k EPS výstupu. Podle mne je trochu škoda, že to výrobce neudělal tak, že EPS by byl aktivní stále a to relé jen odpojovalo síťový AC-IN. Pak by výpadek sítě byl pro EPS okruh zcela nepostřehnutelný. Asi k tomu měl konstruktér nějaké důvody, ať už technické nebo potřeboval vyhovět nějaké normě.
Je to z důvodu aby mohl být použit externí přepínač sítě a tedy nic proudově neomezovalo použití tohoto střídače třeba i v průmyslu. Tak je toto zapojení možné udělat i tam kde mají odběr třeba i 100A a omezuje to jen ten přepínač sítě. Kdyby byl přepínač sítě uvnitř střídače nebo to bylo jak píšeš, tak by to mohl být omezující pro některá použití. Mne to tak přijde že toto je univerzálnější řešení.
To co popisuješ, bezvýpadkové přepnutí tak to dělá ten nový GoodWe ET
https://www.solidpower.cz/goodwe-gw10k-et-p994/
má to ale zase jiná omezení, např. nejde zapojit paralelně. Solax prý už umí paralelní chod (spojení EPS s více kusy) jak mi dodavatel napsal (sám tomu zatím moc nevěřím). Je to o kompromisech každé řešení má nějaké + a -.
youda píše:To, jakým způsobem SolaX dodává energii do spotřebičů, že takto dokáže vybíjet i baterky, a po jejich vybití na určitou úroveň se přepnout do IdleMode, z něj dělá mašinu, která dokáže sluneční energii opravdu maximálně zužitkovat. Baterka je tam vlastně proto, aby člověk nemusel přes den prodávat vyrobenou energii za pár haléřů a večer ji nakoupit zpět za 4Kč. Je pochopitelné, že v takové architektuře je to právě High-Voltage AKU. Dokonce k tomu ani není potřeba žádný Wattrouter nebo GreenBono a přesto bude mít tento systém velmi dobré výsledky.
Do ostrova se to moc nehodí, ale pro někoho kdo má smlouvu s DS, je to ideální systém jak mít co nejlepší ROI. Jsem docela zvědavý, jaké budou zkušenosti majitele s účtem za EE po prvním roce
Tome, to že SolaX nechce nabíjet baterky do 100% může být naschvál. V tomhle setupu dostávají baterky hodně na prdel. Každý den se nabijí a večer je během pár hodin vycucnou silné spotřebiče jako topení apod. Výrobce to možná věděl a proto je nechce trápit neustálým nabíjením do plna. Pylon si ale umí sám říct přes datový kabel, že potřebuje provést nabití do 100%, aby BMS mohla srovnat články. Tuším, že pokud 5 dní za sebou nenabiješ, tak si o to řekne. Je-li ta komunikace se SolaXem opravdu vyšperkovaná, pak takové chování zpozoruješ. (No, nebo je to jenom bug...)
Do ostrovu bych ho možná dal, kdyby někdo požadoval 3 fáze a s dalším záložním zdrojem. Ta vlastní spotřeba 65W v EPS provozu na tři fáze 10kW (14kW po dobu 60s a jinde zase 16kW po dobu 60s) mi nepřijde zas tak strašná jak u Infinisolaru kde to bylo kolem 160W.
No v další instalaci to mám udělat s regulací přebytků, chtěl jsem použít GreenBonO-Aku, ale jestli se to napětí akumulátoru bude různě měnit a nebude odpovídat stavu nabití, tak tu regulaci budu muset odvodit od jiné veličiny, možná lépe asi proudu. Nebo se na to vyprdnout a použít ty vestavěná relé nebo tu podporu pro dálkově ovládané zásuvky kterou má tento střídač, potom to sice nebude plynulé a fázově vyvážené, ale tento střídač by to mohl fázově srovnat, záleží na výkonech. Musím to chvíli sledovat jak se to chová a potom rozhodnout.