Ostrov pro RD

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od youda »

No jak znám moji vedoucí oddělení přípravy stravy, tak by místo chystání svačinky nejspíš přemýšlela, jak mi podkopnout žebřík a shrábnout pojistku...

Když jsem nahoru lezl naposled, tak jsem pod okapem našel opřený tohle...
brany za traktor.jpg
Ale je pravda, že pár dní přetím probíhala ta diskuse o nákupu nové kabelky, tak je to snad polehčující okolnost.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od tomas »

youda píše: Mimochodem, už tady někdo podobnou prekérku řešil?
Na to stačí podhled do termokamery.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od rottenkiwi »

No a čo keď bude 80-nik programátor dronov ? O 10 rokov bude dron na baterky resp.
na streche by mohol mať ako prívod aj nejaké kábliky, rameno na zachytenie 18 kg panelu,
ako aj rameno na povolenie skrutiek.

Alebo si 1:4 postaví takéto niečo:
https://www.youtube.com/watch?v=GlLtRw7jQfI

Celú strechu dá dole a potom spať. :) :)
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od youda »

tomas píše:
youda píše: Mimochodem, už tady někdo podobnou prekérku řešil?
Na to stačí podhled do termokamery.
Flir mám, takže dobrý :) Ale co potom ten výlez a demontáž panelu uprostřed plochy? Žebříky a polystyreny, jak tu napsal Admin? Mě se dělají bobky už teď, natož v důchodu... asi to opravdu bude chtít uspořádat nejprve zahradní slavnost pro širokou rodinu a někde mezi polívkou a hlavním chodem jen tak mimochodem zmínit, že je potřeba, aby potomci přiložili ruku k dílu a nohu k žebříku :lol:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od SJM »

FoByCZ píše:marko250 >
ano, o TČ s přímým odparem jsem už taky slyšel, jenže jedinná firma co s tím má u nás zkušenost "mastertherm" už je nedělá. I když jsem se bavil s obchoďákem na veletrhu, a možná by dali jeden dohromady. COP pak vychází podobně jako u voda/voda.
Pro přímý odpar:
http://www.regucon.cz/cz/produkty/cerpadla/natea
http://www.cerpadlaavrty.cz/tepelna-cerpadla-zv.php
Naposledy upravil(a) SJM dne ned říj 14, 2018 5:39 pm, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od youda »

Prostě kdybych teď stavěl ostrovní RD pro zapšklého důchodce, tak by mi stačilo miniaturní obydlí, jak např toto. Jen bych tam chtěl mít navíc krb s výměníkem, vodní podlahovku a jednu klasickou zděnou stěnu pro akumulaci tepla. A panely bych nasázel na louku.
airhouse render.jpg
ground-mount-solar-electric-PV-array.jpg
FoByCZ ale potřebuje zabezpečit tuším 6-ti členou rodinu, takže logicky potřebuje k bydlení něco násobně většího.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od střídač_N »

youda píše:...
FoByCZ ale potřebuje zabezpečit tuším 6-ti členou rodinu
Ono záleží jaká je skladby rodiny, pokud 2+2+2, pak vcelku nároky nejsou větší než 2+2. Mám tři malé kousky, tudíž 3+2 a vcelku bych si s nastíněnou budovou vystačil. A toho prostoru na panely, to by se budovalo, v metráži. Dvacet metrů panelů směr jih, deset metrů panelů východ, další metry západ, tak nějak si představuji ráj již na Zemi.
Brčo
Příspěvky: 126
Registrován: čtv říj 20, 2011 8:04 am
Bydliště: Trnava

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od Brčo »

youda píše:Admine, tak tahle solární terasa, to je samozřejmě nádhera!
Jen je otázka, jestli ta hacienda pod terasou není tak trochu mimo můj rozpočet. Mě by na důchod asi stačilo něco na způsob dvojité maringotky, nebo proskleného námořního kontejneru...

V situaci kdy mám panely přes celou sedlovou střechu, mám prostě hrůzu z toho, až mi bude 80 let a vykazí se panel číslo XY. Nejdřív ho budu muset identifikovat, takže jich tak třetinu postupně odmontovat a proměřit (případně proměřovat metodou binárního stromu). No a potom ten jeden vadný vyměnit. Na mojí barabizně to snad ještě nějak půjde, ale například výměna vadného panelu zde, musí být fakt maso:
důchodové cvičení na střeše.jpg
- Být řemeslník, tak si za to řeknu cenu za lešení a den práce pro dva lidi.
- Být důchodce zákazník, tak by mne po doručení cenové nabídky asi omejvali.
Mimochodem, už tady někdo podobnou prekérku řešil?
na to sa da požičať plošina a za por hodin nemam čo robiť http://bestrent.info/SK/product-4033004 ... -TM13G.htm
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od youda »

To máš samozřejmě pravdu Brčo, ale já se tu snažil nastínit případ chudého česko-slovenského důchodce, který je po inflaci rád, že má na rohlíky. Tudíž mi fakt vychází, že na důchod je nejlepší mít panely na konstrukci umístěné metr nad zemí, viz výhody výše: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... =80#p78950
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
brin
Příspěvky: 930
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od brin »

No, já být 80letý důchodce a stát se mi tohle, jdu na půdu a ten jeden panel prostě z těch stringů vyhodím a na té střeše ho nechám. Pokud to jde. Ale to je už jen o tom to udělat tak, aby to šlo.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od tomas »

SJM píše:
FoByCZ píše:marko250 >
ano, o TČ s přímým odparem jsem už taky slyšel, jenže jedinná firma co s tím má u nás zkušenost "mastertherm" už je nedělá. I když jsem se bavil s obchoďákem na veletrhu, a možná by dali jeden dohromady. COP pak vychází podobně jako u voda/voda.
Pro přímý odpar:
http://www.regucon.cz/cz/produkty/cerpadla/natea
http://www.cerpadlaavrty.cz/tepelna-cerpadla-zv.php
Tam je strašně moc chladiva > velká byrokracie a pravidelné revize. A při poruše potrubí může vzniknout docela velká škoda, zvláště pokud se tam dostane vlhkost.
Když už toto tak s chladivem R744 CO2 nebo snad R718 voda:
https://vetrani.tzb-info.cz/klimatizace ... o-chladivo
nebo jiným ekologickým a levným chladivem, jinak tomu moc šancí do budoucna nedávám.

Mne se líbí toto tepelné čerpadlo:
https://vytapeni.tzb-info.cz/tepelna-ce ... o-cely-rok
umí topit do nádrže (vzduch/voda) i chladit a topit do vnitřních jednotek (vzduch/vzduch). Ale myslím že trošku šikovnější chlaďař by to zvládl takto zapojit s pomocí přepínače chladiva i s jakoukoliv jinou klimatizační jednotkou nebo TČ.
Na podzimní a jarní počasí kdy je venku tepleji než má teplotu spodní voda a na večerní přitopení kdy není vhodné rozehřívat podlahovku (na druhý den by bylo horko) je to vhodné přepnout do režimu vzduch/vzduch a přitopit si tímto.
Ale záleží na domě jak je navržen a jak je moc pasivní.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od kodl69 »

Ta voda je snad nějakej úlet, ne? asi se nedá použít za mrazu. To CO2 a tuším propan jsou nový ekoteroristický výmysly, ale zatím každej chlaďař mi řekl, že s tímhle má aparát menší celkovou účinnost, že se oproti R410 musí zvětšovat plochy výparníků, chladičů, a celkově systém na tohle předělat, a i tak to prej není ono...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
mopadzi
Příspěvky: 989
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od mopadzi »

[Mne se líbí toto tepelné čerpadlo:
https://vytapeni.tzb-info.cz/tepelna-ce ... o-cely-rok
umí topit do nádrže (vzduch/voda) i chladit a topit do vnitřních jednotek (vzduch/vzduch). Ale myslím že trošku šikovnější chlaďař by to zvládl takto zapojit s pomocí přepínače chladiva i s jakoukoliv jinou klimatizační jednotkou nebo TČ.
Na podzimní a jarní počasí kdy je venku tepleji než má teplotu spodní voda a na večerní přitopení kdy není vhodné rozehřívat podlahovku (na druhý den by bylo horko) je to vhodné přepnout do režimu vzduch/vzduch a přitopit si tímto.
Ale záleží na domě jak je navržen a jak je moc pasivní.[/quote]

mám ho, a topím s ním do vody + klimatizace dvou místností
jen mi chybí možnost regulace tepelného výkonu pomocí analogového vstupu
řídím to jen kontaktem ze synco livig a topí dle ekvitermy
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od youda »

Mopadzi,
chybí ti vstup 0-10V viď?
Má to dálkový ovládání na IR? (jasně že má..)
Existuje převodník z domácí automatizace na IR, kterým můžeš klimošku řídit přes IR:
ZXT-120.jpg
ZXT-120.jpg (11.78 KiB) Zobrazeno 593 x
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
mopadzi
Příspěvky: 989
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od mopadzi »

chybí, ale tohle není můj případ. Já mám hydrobox, takže topím do ústředního topení.
maximálně jsem přemýšlel, že nahradím termistor originálního pokojového termostatu proměnným odporem (programovatelným)
ale zatím tak ekviterma pracuje dobře.
o zbytek se postará Syncoliving a motorky na ventilech
Ještě řeším náhradu původní oběhovky Willo Grundfosem Alpha2 s autoadaptem kvůli snížení hluku
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
FoByCZ
Příspěvky: 21
Registrován: sob říj 06, 2018 6:42 am
Bydliště: Nový Jičín

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od FoByCZ »

Koukám, že jsem spustil plodnou diskuzi, ale už se to trochu rozjíždí mimo základní téma. Každopádně je to tu plné dobrých rad a nápadů, na co se podívat. Rád bych to shrnul:

V první řadě jsem vypozoroval různý význam slova "ostrov". Popíšu, co si pod pojmem ostrov představuji já. Nejsem natolik utopista, abych tvrdil, že dokážeme být 100% soběstační (voda, jídlo, vzduch ....). Pro mě ostrov znamená nezávislost na veřejných sítích, tedy takový provoz, abych nebyl nikomu smluvně zavázán, neplatil nikomu žádné paušály a mohl svého dodavatele vybírat podle aktuální potřeby a nejlépe ho nemusel vybírat vůbec. Ale ne za cenu, že se budu z práce jezdit na druhou šichtu doma.

Poprosil bych admina o úpravu názvu na "(Polo)Ostrov pro RD", tak aby nadpis nebyl zavádějící. Případně kopnutí, kde to můžu udělat sám.

Situace domu znamená při popsané konfiguraci potřebu náhradního zdroje tepla a elektřiny minimálně dva měsíce v roce. Jako alternativní zdroj tepla může sloužit kotel na pevná paliva či pb. Ale co s elektřinou? Vidím jako výhodnější a čistší nastartovat v místě centrálu se spotřebou paliva cca 1L na 1kWh elektřiny a cca 3-4kWh tepla. Než autem se spotřebou 10L/100km (taky LPG) dojíždět k nabíječce, naládovat baterky elektřinou z nejbližší uhelné elektrárny a zase dojet zpátky a navíc bez tepla. 33kg LPG flašku (cca 64l), odhaduji, že vyměním za zimu dvakrát a ještě to sfouknu při služební cestě autem. V principu jde pokaždé o stejný postup, jen ten druhý je podstatně méně pracný.

Jak jsem psal na začátku popsaná konfigurace je startovací, kterou bych chtěl realizovat při stavbě, počítá se s rozšiřováním jednak bateriového pole, tak i s možností rozšíření FV plochy na některé stěny domu. Pokud se to ukáže jako nutné, tak lze uvažovat i o možnosti posadit pár panelů na tracker. A jako úplně poslední je tady vždy možnost ustoupit ze svého přesvědčení a nechat vybudovat přípojku. Vše daném pořadí a po důkladném shodnocení předchozího kroku.

Jako hlavní zdroj tepla stále preferuji TČ, jelikož jde o způsob jak s málem elektřiny dostat do domu tepla hodně. Vzhledem k plánovanému rozšiřování elektrárny v budoucnu se bude využívání centrály snižovat, takže s ní nelze počítat jako stálým zdrojem.

Osobně jsem od tohoto tématu spíše čekal, při předložení konfigurace, doporučení vhodných měničů, konfigurace elektrárny a podobně. Ideálně o nasměrování do tématu, kde se něco podobného řeší. Vím jak používat hledání, ale času není tolik, abych si mohl prolézt vždy celé vlákno. Ale i tak tady padlo několik zajímavých názorů a já za ně děkuji a určitě se nad nimi zamyslím.

Teď budu nějakou domu mimo, ale až zas budu mít něco nového, tak se ozvu. Prozatím se můžete podívat na blog: stavba.pislovi.cz. Třeba vás někoho napadne, co mi ještě poradit ;)
ikovlabs
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od ikovlabs »

Moje rada je nesnazit se za kazdou cenu byt bez pripojky DS. Ještě to neni potřeba .Topit LPG motorem bude za jiné peníze(a komfortu) nez si tu elektrinu v zime zaplatit z DS.
Navíc bude zaloha kdyby si třeba stresni FVE udelala neplánovanou technologickou prestavku s požadavkem na kapesne na vylet....
Pripadne se da elektřina dodavat do DS a mit s toho peníze(dnes tedy spise dobry pocit :-))
Co mi vime - třeba bude jednou full netmetering i u nas.

Ted se divam na ten blog a sloupy s DS na hranici pozemku.
A vy chcete jezdit s 64KG LPG flaskama .... :twisted:
FoByCZ
Příspěvky: 21
Registrován: sob říj 06, 2018 6:42 am
Bydliště: Nový Jičín

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od FoByCZ »

Asi jsem se nedobře vyjádřil... DS tam je, ale je to taková poboční linka, která tam visí jen z historických důvodů. Proto jsem psal nevyužitelné, ne nedostupné. Vedle je areál bývalého teletína a z druhé strany je truhlářská dílna...

Je pravda, že když jsem uvažoval o přípojce, tak jsem počítal s tím, že bude pro RD dost nestabilní, uvažovat jen o záloze mě nenapadlo, viz můj minulý příspěvek o mém pohledu ostrovnosti a nelásce k sítím :)
rasto
Příspěvky: 46
Registrován: sob dub 08, 2017 8:53 am

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od rasto »

FoByCZ píše: Osobně jsem od tohoto tématu spíše čekal, při předložení konfigurace, doporučení vhodných měničů, konfigurace elektrárny a podobně. Ideálně o nasměrování do tématu, kde se něco podobného řeší. Vím jak používat hledání, ale času není tolik, abych si mohl prolézt vždy celé vlákno. Ale i tak tady padlo několik zajímavých názorů a já za ně děkuji a určitě se nad nimi zamyslím.
Zdravim

doporucujem victron 2x multiplus 5000VA paralelne zapojeny. Ako zalohu pri poruche pridat multiplus2 3000VA prepojit cez automaticky prepinac sieti, alebo rucne prepinat, ale to uz je potrebne naucit manzelku "prepni lavy spodny stykac hore..." pretoze elektrina vypne vtedy ked bude sama doma :lol: moju to ucim 2roky :uh: Victron umoznuje automaticke nastartovanie elektrocentraly a dodat to co chyba v bateriach+slnka. Celkove ovladanie a dohlad na system je cez https://vrm.victronenergy.com/ vratane prehladov a instalacii firmware jednoduche prehladne. ;) Pocet a typ regulatorov podla panelov predpokladam ze min 3 budu potrebne. Baterie ktore victron rad doporucuje ;) funguju tak ako maju bez ziadnej udrzby min2x BYD B-Box 10.0.

rm
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od youda »

FoByCZ píše: ... Podle různých kalkulaček (jelikož neznám předchozí spotřebu rodiny, která teprve příjde) jsem odhadl denní spotřebu na cca 20kWh a maximální potřebný příkon do 10kw. Ale to bude při plném obsazení. Ze začátku bude dle mého spotřeba do 8kwh/5kw.

... Jinak 1F rozvod na silové spotřebiče. Spotřebiče budu vybírat v nejvyšší třídě úspornosti a buď vestavěným nebo doplněným softstartem.

... Chtěl bych škálovatelnou výrobu, aby se co nejvíce snížila vlastní spotřeba elektrárny.

... Osobně jsem od tohoto tématu spíše čekal, při předložení konfigurace, doporučení vhodných měničů, konfigurace elektrárny a podobně
2x měnič Studer XTH 8000-48 7kVA
Z hlediska vlastní noční spotřeby to nejlepší co tu máme.
Možnost spojení více měničů do paralelního režimu = až 3x 7kVA
Hybridní = lze bez problémů připojit k DS, centrále, kogeneraci atd.
Lze kupovat postupně.

4x regulátor nabíjení Studer VS-120
2x MPPT vstup, celkem 7kW, nabíjení až 120A x 48V
High-voltage stringy až 900V
Lze kupovat postupně.

1x vytěžovač GreenBono+ AKU
Vytěžovač s fázovým řízením výkonu vhodný pro ostrovní elektrárny.
Odpadá potřeba bastlení.

1x LFP baterie BYD B-BOX 10 + 4x B-BOX 2.5
Podporuje měniče Studer.
Lze postupně dokupovat další moduly 2.5kWh.

http://solarni-panely.cz/content/downlo ... asheet.pdf
http://solarni-panely.cz/content/downlo ... manual.pdf
http://solarni-panely.cz/content/downlo ... String.pdf

Kdybych na to měl, tak si to koupím přesně takto. Ale jelikož jsem chudý, vyřešil jsem to čínskými InfiniSolary :lol:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek