Axpert komunikacni protokol

Měniče Axpert
camel1cz
Příspěvky: 765
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od camel1cz »

Kód: Vybrat vše

[08:14:51][D][pipsolar:836]: Sending polling command : QPIRI with length 5
...
[08:14:51][D][pipsolar:772]: checking crc on incoming message
[08:14:51][D][pipsolar:775]: CRC OK
esp ti správně vyčítá data - problém bude v MQTT. Zkus to protestovat popř. použít nativní API integraci.
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od 007ToMMaS »

camel1cz píše:

Kód: Vybrat vše

[08:14:51][D][pipsolar:836]: Sending polling command : QPIRI with length 5
...
[08:14:51][D][pipsolar:772]: checking crc on incoming message
[08:14:51][D][pipsolar:775]: CRC OK
esp ti správně vyčítá data - problém bude v MQTT. Zkus to protestovat popř. použít nativní API integraci.

ESPhome tiež vyčítava dáta ale tam mi napíše neznámy...

neni som v tomto úplne doma , nativne myslíš takto?
# Example configuration entry
api:
password: !secret api_password
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
PetrDubi
Příspěvky: 1335
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od PetrDubi »

A není třeba problém, že tam u těchh hodnot není id? Já mám u každé hodnoty name i id a funguje to bez problémů.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
camel1cz
Příspěvky: 765
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od camel1cz »

007ToMMaS píše: ESPhome tiež vyčítava dáta ale tam mi napíše neznámy...
HA píše neznámý, pokud nemá komunikaci s tím zařízením nebo ta položka neexistuje (není nastavena v esp).

Trochu zavěštím z křišťálové koule: nezkoušel si nastavení několikrát měnit? HA ti totiž nabídne automatickou konfiguraci ESP jen poprvé a když to pak měníš, tak se ty změny projevují blbě.
Doporučil bych:
1) zjistit si IP/jmeno přes které HA hledá to ESP, třeba ze začátku logu po bootu a api key, který je v konfiguračním yaml (popř. ho přidej),
2) Nastavení/Zařízení/ESPhome a smazat to zařízení,
3) na stejné stránce vpravo dole "Přidat integraci", vybrat ESPhome, zadat IP/jméno a pak API key

To by mělo natáhnout do HA všechny hodnoty... následně je můžeš přidat do nějaké karty atd.
PetrDubi píše:A není třeba problém, že tam u těchh hodnot není id? Já mám u každé hodnoty name i id a funguje to bez problémů.
Pokud zadáváš name i id, tak má přednost name... a id se používá jen k interní referenci v tvém yaml. Tím to nebude.
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
PetrDubi
Příspěvky: 1335
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od PetrDubi »

Jo, já jsem myslel aby nebyl problém v komunikaci do MQTT, když tam třeba nebude mít id. Některý věci, který se nastavují v config.yaml taky nechodí, pokud tam není id a je tam jenom name.

Já osobně když si hraju s něčím v esphome a měn í se mi tam názvy hodnot a podobně a zůstávají mi ty starý u zařízení, tak se mi osvědčilo jako nejjednodušší smazat to v zařízení a potom znovu nahrát přes esphome, dole vyskočí zpráva o novém zařízení, dám ho přidat a je to hotový.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
camel1cz
Příspěvky: 765
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od camel1cz »

Jo, to je možný. MQTT moc nepoužívám, tak nemůžu radit. Proto taky navrhuji API integraci... tam vlastně není co nastavovat/mít blbě.

To mazání podepisuju - tohle mají divně a docela mi trvalo, než sem přišel na ten vztah name vs. id. Jsem zvyklý, že id je id, ale v ha je to jinak :D
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od 007ToMMaS »

tak dnes opäť tomu venujem večer, som z toho už na vetvičke....
Zobral som druhé ESP kde som pripojil DHT20 aby som overil funkčnosť esphome na raspberry.
Dáta sa zobrazujú úspešne, MQTT som zrušil na vaše odporúčanie tj zariadenie sa pridalo samé + som si nastavil pevnú IP na ESP.
spravil som toto aj na druhom esp kde je pipsolar. vymazal som, zkompiloval, pridal na základe výzvy v notifikáciach a pri danej hodnote mi napíše neznáme. :(
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
camel1cz
Příspěvky: 765
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od camel1cz »

Nevím, jestli to je tím, ale všiml jsem si ještě jedné divnosti na tvé konfiguraci - používáš proměnnou ${name} ale nikde ji nedefinuješ... já to dělám takhle:

Kód: Vybrat vše

substitutions:
  devname: mojejmeno

...

sensor:
  name: "${devname} - velicina"
Pro jistotu se vyhni jménu proměnné name, to může dělat bordel.
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od 007ToMMaS »

camel1cz píše:Nevím, jestli to je tím, ale všiml jsem si ještě jedné divnosti na tvé konfiguraci - používáš proměnnou ${name} ale nikde ji nedefinuješ... já to dělám takhle:

Kód: Vybrat vše

substitutions:
  devname: mojejmeno

...

sensor:
  name: "${devname} - velicina"
Pro jistotu se vyhni jménu proměnné name, to může dělat bordel.

Skúsil som nepomohlo, taktiež som skúšal ten program čo si mi poslal. Len som si upravil meno a nešlo mi to.
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
PetrDubi
Příspěvky: 1335
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od PetrDubi »

A zkusil jsi (jenom na zkoušku) načítat třeba jenom výstupní napětí? Rozchodit to jenom takhle a potom teprve přidat všechno ostatní.
Autor taky píše o problémech se zahlcením paměti a nutnosti změnit stack, pokud použiješ moc proměnných, ale zmiňuje se o tom u ESP32, tak nevím jestli to je stejné i na ESP.
Ještě můžeš zkusit použít hardwarový uart, já na něm jedu normálně a žádný problém nebyl - mám Wemos D1 mini.
A poslední věc, ty jsi nezkoušel přehodit mezi sebou RX a TX, aby jsi vyloučil, že to máš špatně zapojený? Jinak RX z ESP jde na RX převodníku, TX z ESP na TX převodníku a potom TX z převodníku na RX měniče a RX z převodníku na TX měniče. Pokud to máš kdekoliv obráceně, tak to nebude fungovat.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
camel1cz
Příspěvky: 765
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od camel1cz »

To je dobrý tip - zkus jen jednu nebo několik veličin. ESP8266 má větši problémy s pamětí než ESP32 - i když to hlásí chyby z kterých se to dá pochopit.

Jinak podle logu to s axpertem komunikuje a správně validuje CRC - to mi příjde OK.
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od 007ToMMaS »

PetrDubi píše:A zkusil jsi (jenom na zkoušku) načítat třeba jenom výstupní napětí? Rozchodit to jenom takhle a potom teprve přidat všechno ostatní.
Autor taky píše o problémech se zahlcením paměti a nutnosti změnit stack, pokud použiješ moc proměnných, ale zmiňuje se o tom u ESP32, tak nevím jestli to je stejné i na ESP.
Ještě můžeš zkusit použít hardwarový uart, já na něm jedu normálně a žádný problém nebyl - mám Wemos D1 mini.
A poslední věc, ty jsi nezkoušel přehodit mezi sebou RX a TX, aby jsi vyloučil, že to máš špatně zapojený? Jinak RX z ESP jde na RX převodníku, TX z ESP na TX převodníku a potom TX z převodníku na RX měniče a RX z převodníku na TX měniče. Pokud to máš kdekoliv obráceně, tak to nebude fungovat.

začnem z konca,
RX a TX som prehadzoval medzi prvými lebo to je taká bežná vec že na prevodníkoch netušia ako to oni myslia...

Skúsim tých menej hodnôt, ak to nepomôže skúsim ESP32, mám doma aj to.


edit: skúsil som vymazať esp, upravil som konfiguraciu tak aby bolo iba jedno zariadenie ale aj tak to nefunguje.
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od 007ToMMaS »

Tak skúšal som aj projekt axpertino.
nerozchodil som to.
Urobil som log seriovej linky a asi je to iný protokol.

Kód: Vybrat vše

43,5600,5600,480,480,570,450,572,544,2,030,060,0,1,2,9,0,0,0,0,1,01”a
^P005GSX.
^D1060000,000,2302,500,2350,2350,041,544,000,000,000,004,092,041,000,000,2823,0000,3322,0000,0,2,0,1,1,2,0,0t˛
^P006GMNÝW
^D00507ůÝ
^P006MODÝľ
^D00503ąY
^P006FWSĹC
^D03900,1,0,0,0,0,0,0,0,1,0,0,0,0,0,0,0,0+ 
^P006VFWöć
^D02005600,08025,00000ďÂ
^P007PIRIî8
^D0892300,243,2300,500,243,5600,5600,480,480,570,450,572,544,2,030,060,0,1,2,9,0,0,0,0,1,01”a
^P005GSX.
^D1060000,000,2300,500,2369,2355,042,544,000,000,000,004,092,041,000,000,2831,0000,3314,0000,0,2,0,1,1,2,0,0<ł
^P006GMNÝW
^D00507ůÝ
^P006MODÝľ
^D00503ąY
^P006VFWöć
^D02005600,08025,00000ďÂ
^P006FWSĹC
^D03900,1,0,0,0,0,0,0,0,1,0,0,0,0,0,0,0,0+ 
^P007PIRIî8
^D0892300,243,2300,500,243,5600,5600,480,480,570,450,572,544,2,030,060,0,1,2,9,0,0,0,0,1,01”a
^P005GSX.
^D1060000,000,2300,500,2369,2365,042,544,000,000,000,004,092,041,000,000,2832,0000,3286,0000,0,2,0,1,1,2,0,0ós
^P006GMNÝW
^D00507ůÝ
^P006MODÝľ
^D00503ąY
^P006VFWöć
^D02005600,08025,00000ďÂ
^P007PIRIî8
^D0892300,243,2300,500,243,5600,5600,480,480,570,450,572,544,2,030,060,0,1,2,9,0,0,0,0,1,01”a
^P013ED20220601é.
^D01100001888.t
^P006FWSĹC
^D03900,1,0,0,0,0,0,0,0,1,0,0,0,0,0,0,0,0+ 
^P013ED20220602Ůc
^D01100001888.t
^P005GSX.
^D1060000,000,2300,500,2369,2365,042,544,000,000,000,004,092,041,000,000,2832,0000,3286,0000,0,2,0,1,1,2,0,0ós
^P006GMNÝW
^D00507ůÝ
^P006MODÝľ
^D00503ąY
^P013ED20220603ÉB
^0.ă
^P013ED20220603ÉB
^D01100001890ąM
^P006VFWöć
^D02005600,08025,00000ďÂ
^P007PIRIî8
^D0892300,243,2300,500,243,5600,5600,480,480,570,450,572,544,2,030,060,0,1,2,9,0,0,0,0,1,01”a
^P013ED20220604ąĄ
^D01100001892™.
^P006FWSĹC
^D03900,1,0,0,0,0,0,0,0,1,0,0,0,0,0,0,0,0+ 
^P005GSX.
^D1060000,000,2301,500,2347,2345,041,544,000,000,000,004,092,041,000,000,2827,0000,3319,0000,0,2,0,1,1,2,0,0%-
^P013ED20220605©„
^D01100001892™.
^P006GMNÝW
^D00507ůÝ
^P013ED20220606™ç
^D01100001893‰.
^P006MODÝľ
^D00503ąY
^P013ED20220607‰Ć
^D01100001893‰.
^P006FWSĹC
^D03900,1,0,0,0,0,0,0,0,1,0,0,0,0,0,0,0,0+ 
^P006VFWöć
^D02005600,08025,00000ďÂ
^P013ED20220608x)
^D01100009783.í
^P007PIRIî8
^D0892300,243,2300,500,243,5600,5600,480,480,570,450,572,544,2,030,060,0,1,2,9,0,0,0,0,1,01”a
^P013ED20220609h.
^D01100012650Ö¬
^P013ED20220610Ę.
^D01100001365.'
^P013ED20220611Ú1
^D01100013064.o
^P005GSX.
^D1060000,000,2301,500,2347,2345,041,544,000,000,000,004,092,041,000,000,2827,0000,3319,0000,0,2,0,1,1,2,0,0%-
^P006FWSĹC
^D03900,1,0,0,0,0,0,0,0,1,0,0,0,0,0,0,0,0+ 
^P011EM202201hô
^D01100001896Ů‹
^P006GMNÝW
^D00507ůÝ
^P011EM202202X—
^D011000018988E
^P006MODÝľ
^D00503ąY
^P011EM202203H¶
^D011000018988E
^P006FWSĹC
^D03900,1,0,0,0,0,0,0,0,1,0,0,0,0,0,0,0,0+ 
^P006VFWöć
^D02005600,08025,00000ďÂ
^P011EM2022048Q
^D01100001899)d
^P007PIRIî8
^D0892300,243,2300,500,243,5600,5600,480,480,570,450,572,544,2,030,060,0,1,2,9,0,0,0,0,1,01”a
^P011EM202205)p
^D01100001899)d
^P011EM202206..
^D01100031185Şš
^P011EM202207.2
^D01100001901$Ä
^P005GSX.
^D1060000,000,2301,500,2347,2345,041,544,000,000,000,004,092,041,000,000,2827,0000,3319,0000,0,2,0,1,1,2,0,0%-
^P006FWSĹC
^D03900,1,0,0,0,0,0,0,0,1,0,0,0,0,0,0,0,0+ 
^P011EM202208ůÝ
^D01100001901$Ä
^P006GMNÝW
^D00507ůÝ
^P006MODÝľ
^D00503ąY
^P011EM202209éü
^D01100001903.†
^P006VFWöć
^D02005600,08025,00000ďÂ
^P007PIRIî8
^D0892300,243,2300,500,243,5600,5600,480,480,570,450,572,544,2,030,060,0,1,2,9,0,0,0,0,1,01”a
^P011EM202210Kä
^D01100001904ta
^P006FWSĹC
^D03900,1,0,0,0,0,0,0,0,1,0,0,0,0,0,0,0,0+ 
^P005GSX.
^D1060000,000,2301,500,2351,2351,041,544,000,000,000,004,092,041,000,000,2827,0000,3317,0000,0,2,0,1,1,2,0,0Ńű
^P011EM202211[Ĺ
^D01100001904ta
^P006GMNÝW
^D00507ůÝ
^P006MODÝľ
^D00503ąY
^P011EM202212k¦
^D01100001904ta
^P006VFWöć
^D02005600,08025,00000ďÂ
^P007PIRIî8
^D0892300,243,2300,500,243,5600,5600,480,480,570,450,572,544,2,030,060,0,1,2,9,0,0,0,0,1,01”a
^P009EY2016”Ë
^D01100001906T#
^P006FWSĹC
^D03900,1,0,0,0,0,0,0,0,1,0,0,0,0,0,0,0,0+ 
^P009EY2017„ę
^D01100001906T#
^P005GSX.
^D1060000,000,2301,500,2351,2351,041,544,000,000,000,004,092,041,000,000,2827,0000,3317,0000,0,2,0,1,1,2,0,0Ńű
^P009EY2018u.
^D01100001907D.
^P006GMNÝW
^D00507ůÝ
^P006MODÝľ
^D00503ąY
^P009EY2019e$
^D01100001907D.
^P006FWSĹC
^D03900,1,0,0,0,0,0,0,0,1,0,0,0,0,0,0,0,0+ 
^P006VFWöć
^D02005600,08025,00000ďÂ
^P007PIRIî8
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2187
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od gupa »

Jakým způsobem se řeší zem a rušení při komunikacích? Vzal jsem si do ruky náhodou dlouhý obyčejný černý plastový magnet a procházel okolo měničů v plném výkonu a pěkně mi vrtěl rukou. Druhá nedávná zkušenost je oddělený počítač od sítě, Wxp, kterým řídím jeden stroj přes makra, to co dělaly souběžné kabely USB myš a klávesnice s rs485 bylo jak podívaná když někdo hekne pc nadálku. Prostě otevírající okna v kterých se něco dělo a zavírání, píšící texty, velice zajímavé, jak zarušení úplně rozhodí komunikaci.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
juraptak
Příspěvky: 4
Registrován: sob zář 10, 2022 2:59 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od juraptak »

Ahoj, daří se mi dostat z klonu Axperta pomocí Arduina/ESP32 určité údaje po seriovém portu, ale není tam například výkon na FVE vstupu (pouze napětí), také nabíjení baterky tam není. Sice se bez toho dá žít, ale docela by se mi hodilo i to zmiňované:

Kód: Vybrat vše


String QPIGS = "\x51\x50\x49\x47\x53\xB7\xA9\x0D";
String stringOne;

Serial2.print(QPIGS);
        stringOne = Serial2.readStringUntil('\r');
          Serial.println(stringOne);
            delay(100);
              stringOne = "";

výsledek:

Kód: Vybrat vše

(000.0 00.0 229.6 49.9 0551 0459 010 352 50.00 019 033 0026 05.7 284.1 00.00 00000 00010110 00 00 01625 010 k

(000.0 00.0 229.8 50.0 0549 0393 010 352 50.00 018 033 0026 05.7 282.3 00.00 00000 00010110 00 00 01621 010⸮

(000.0 00.0 229.8 50.0 0574 0473 011 352 49.90 016 032 0026 05.3 285.7 00.00 00000 00010110 00 00 01528 010-P

(000.0 00.0 230.6 50.0 0553 0414 010 351 49.90 015 032 0026 05.0 286.8 00.00 00000 00010110 00 00 01452 010 ^

(000.0 00.0 229.9 50.0 0622 0496 011 351 49.90 015 032 0026 05.1 282.0 00.00 00000 00010110 00 00 01439 010⸮V

(000.0 00.0 230.1 49.9 0528 0427 010 351 49.90 016 032 0026 05.4 270.5 00.00 00000 00010110 00 00 01470 010⸮#
Zkoušel jsem i knihovnu WathchPower z Githubu se stejným výsledkem.
juraptak
Příspěvky: 4
Registrován: sob zář 10, 2022 2:59 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od juraptak »

Tak ne, lezou mi z toho i uvedené hodnoty jako PV proud, nebo proud jdoucí do baterky. Ale s použitím knihovny WatchPower z githubu mi to dává jen např: proud 6. namísto 6.5, prostě to ořezává desetinné místo.
juraptak
Příspěvky: 4
Registrován: sob zář 10, 2022 2:59 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od juraptak »

Aha, tak ve WatchPower.cpp je potřeba upravit délku char pro PV proud ze 4 na 5 znaků.
Uživatelský avatar
johnny1212
Příspěvky: 1
Registrován: pon říj 17, 2022 1:24 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od johnny1212 »

juraptak píše:Ahoj, daří se mi dostat z klonu Axperta pomocí Arduina/ESP32 určité údaje po seriovém portu, ale není tam například výkon na FVE vstupu (pouze napětí), také nabíjení baterky tam není. Sice se bez toho dá žít, ale docela by se mi hodilo i to zmiňované:

Kód: Vybrat vše


String QPIGS = "\x51\x50\x49\x47\x53\xB7\xA9\x0D";
String stringOne;

Serial2.print(QPIGS);
        stringOne = Serial2.readStringUntil('\r');
          Serial.println(stringOne);
            delay(100);
              stringOne = "";

výsledek:

Kód: Vybrat vše

(000.0 00.0 229.6 49.9 0551 0459 010 352 50.00 019 033 0026 05.7 284.1 00.00 00000 00010110 00 00 01625 010 k

(000.0 00.0 229.8 50.0 0549 0393 010 352 50.00 018 033 0026 05.7 282.3 00.00 00000 00010110 00 00 01621 010⸮

(000.0 00.0 229.8 50.0 0574 0473 011 352 49.90 016 032 0026 05.3 285.7 00.00 00000 00010110 00 00 01528 010-P

(000.0 00.0 230.6 50.0 0553 0414 010 351 49.90 015 032 0026 05.0 286.8 00.00 00000 00010110 00 00 01452 010 ^

(000.0 00.0 229.9 50.0 0622 0496 011 351 49.90 015 032 0026 05.1 282.0 00.00 00000 00010110 00 00 01439 010⸮V

(000.0 00.0 230.1 49.9 0528 0427 010 351 49.90 016 032 0026 05.4 270.5 00.00 00000 00010110 00 00 01470 010⸮#
Zkoušel jsem i knihovnu WathchPower z Githubu se stejným výsledkem.
Mohl bych tě poprosit o celkové zapojení včetně převodníku TTL a ESP32, prosím? Případně základ programu do arduina (bez rozporcování na jednotlivé údaje stačí).

Já zkoušel ESP32 i nodeMcu s převodníkem MAX3232 a Axpert Max8000. Vyzkoušel jsem mnoho různých zapojení RX,TX i pročetl mnoho již napsaných programů a nemám jedinou informaci a o co víc vůbec netuším ze které strany začít hledat chybu, když ta komunikace asi neběží vůbec. Děkuji.
PetrDubi
Příspěvky: 1335
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od PetrDubi »

Kontrolní otázka, máš správně zapojený vodiče?
Z ESP na převodník RXD->RXD a TXD->TXD a z převodníku na měnič RXD->TXD a TXD->RXD?

Pokud je to takhle zapojený a všechny části jsou funkční, tak to běží na první zapojení.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Sirsaimon
Příspěvky: 22
Registrován: ned bře 13, 2022 8:22 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od Sirsaimon »

Ahoj jsem naprostá lama k tomu se přiznám hned :wall: zkoušel jsem zprovoznit tohle https://github.com/daromer2/InverterOfThings podle mqtt explorer z toho nějaka data lezou ale asi jen nesmysly a ani ty nedokážu dostat do HA . POtřeboval bych pomocnou ruku kdo mě provede krok po kroku jak třeba prostřednictvím ideálně ESP dostat vše do HA už tu 14 dní koukam na vše možné všude možně a akorát jediné co tak mám hlavu jak pátrací balon :wall: Moc díky za pomoc Jinak střídače mám Kombi měnič Axpert VM IV 24V 3600W s najivní představou že když má wifi pujde automaticky do HA :wall: a pak Masterpower UM 3000-24V ten asi bude stejný s voltronicem nějakým. Moc díky

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek