Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon říj 03, 2022 12:16 pm


Axpert komunikacni protokol

Měniče Axpert
PředchozíDalší

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod sasy » stř črc 21, 2021 7:20 am

Tak jak ho donutit ke komunikaci.Nastavej ho mám,jde mi jenom o vzdálenej dohled přes PC abych nemusel běhat k měniči.Když ho připojím k PC tak se nezobrazí žádné hodnoty.Asi jsem hodně natvrdlej,ale už nevím co udělat aby to načítalo ty základní hodnoty.Díky všem za radu.Dodavatel Axperta se vůbec neozval.
?
sasy
 
Příspěvky: 27
Registrován: sob čer 26, 2021 10:33 am

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod Lubik » stř črc 21, 2021 8:34 am

Jak jsi připojený k PC?
Mám klon s USB portem a komunikace normálně funguje přes USB. Nic jsem nenastavoval akorát se musí zadat heslo (je v návodu)
"
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 3kVA, Easun MPPT60A, 24V 300 Ah
Uživatelský avatar
Lubik
 
Příspěvky: 222
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Bydliště: Praha

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod dequeue » stř črc 21, 2021 8:45 am

ja uz si to celkom nepamatam, ale podla navodu program skenuje vsetky Seriove porty a snazi sa najst zariadenie sam, takze by si nemal nic nastavovat

v "Com. port Plug And Play Setting" ti ukazuje vsetky porty ktore program vidi a ktore skenuje
takze si skontroluj ci tam je aj ten tvoj prevodnik

http://www.mppsolar.com/manual/Watchpower%20(off-grid)/WatchPower%20user%20manual.pdf
3120Wp + 100Ah 48V Pb + PIP-4048MS
?
dequeue
 
Příspěvky: 44
Registrován: úte úno 21, 2017 11:29 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod sasy » stř črc 21, 2021 9:50 am

Pánové díky za odpovědi,ale bohužel s PC se nemám rád.Axpert má jen RJ výstup a mám ho připojený přes kabely k němu dodané.Progam mi nahrál ajťák tak to bude snad dobře.Zobrazí to akorád com 3 a to je všechno.Naprogramoval jsem ho přes displey,ale jde mi o občasnou kontrolu a na to by mi stačilo základní zobrazení na tom WatchPower.
?
sasy
 
Příspěvky: 27
Registrován: sob čer 26, 2021 10:33 am

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod dequeue » stř črc 21, 2021 11:58 am

nestracaj trpezlivost :)

ten prevodnik uz mas odskusany na niakom inom projekte, alebo ho pouzivas prvy krat? Lebo ovladace a funkcnost tychto prevodnikov byva najvacsia zrada.

vo windows pozri "Control Panel > Device Manager > Ports", ci sa tam objavy prevodnik pri odpojeni/zapojeni do PC a ake cislo dostane

COM3 byva vacsinou Modem
3120Wp + 100Ah 48V Pb + PIP-4048MS
?
dequeue
 
Příspěvky: 44
Registrován: úte úno 21, 2017 11:29 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod pavlioso » pát lis 05, 2021 6:07 pm

Zdravím, na začátku vlákna jsem si myslel že je to přesně co hledám, ale sklouzlo to k brutálním profesionálním zaříázením:-). Můj dataz je, nemáte někdo vyrobený převodník PIP 5048Gk, např. přes arduino, aby bylo možné sledování přes WEB aktuálních hodnot? Žádné nastavování, jen na první pohled vidim - panely davaji 500w, spotřeba 800w, nenabijim. Tod vse:-)
Uplně by stačilo přecist COM hodnoty a poslat např. na https://thingspeak.com/
9 x LONGI 375Wp + MPP Solar PIP 5048GK + US2000C
?
pavlioso
 
Příspěvky: 24
Registrován: stř říj 20, 2021 11:49 am
Bydliště: Kralice na Hané

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod jpecin » ned led 30, 2022 6:34 pm

Programuji PLC od Unitronics asi 20let a tak jsem se rozhodl jej použít pro řízení a monitoring mé solární elektrárny.

https://www.unitronicsplc.com/programmable-controllers-vision-series

Problém nastal když jsem se pokoušel o serivou komunikaci s měničem KING.
Návodů na fórech je pomálu ale hlavně pro normálního protokolama nepolíbenýho smrtelníka jsou nepoužitelné.
Proto jsem se rozhodl podrobně popsat mou cestu a popisovat postup krok za krokem.
Dnes po cca týdnu neůspěchů konečně malé světélko na konci tunelu.

komunikace na serial terminálu konečně funguje.

monitor232.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
jpecin
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned lis 14, 2021 6:44 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod jpecin » ned led 30, 2022 6:40 pm

Zde je ke stažení !! funkční !! seriový terminál
https://www.redis.cz/index.php?inc=sw_produkty&add=monitor_rs232

funguje sice jen 15 minut ale dá se pustit znovu nebo si ho můžete zaplatit

a zde jsem čerpal základní příkazy pro testy komunikace
https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?f=64&t=5955
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
jpecin
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned lis 14, 2021 6:44 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod jpecin » ned led 30, 2022 6:46 pm

zde jsou náhledy nastavení serial monitoru
monitor nastaveni.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
jpecin
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned lis 14, 2021 6:44 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod binarybase » čtv úno 10, 2022 7:52 pm

Zezacatku jsem byl lenivy a pouzival jsem jednoduchy programek inverter_poller (https://giters.com/manio/skymax-demo).
syntaxe: ./inverter_poller -r QPIGS -1

Odeslu postupne prikazy QPIGS, QPIRI, QMOD a QPIGS2 (pro druhy vstup panelu), pak si informace zpracuji a vlozim do databaze. Pozor na QPIGS2 pres USB - mam zkusenost, ze tento prikaz funguje pouze pri pripojeni pres RS-232, jinak pres USB na nej Axpert nereaguje (asi bug ve FW).
?
binarybase
 
Příspěvky: 11
Registrován: čtv úno 10, 2022 7:27 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod jpecin » úte úno 22, 2022 9:00 pm

Dnes jsem pomocí logu z Watchpoweru odhalil příkazy na vyčtení denní spotřeby a denní výroby měniče
QLD20220221 formát "QLD" spotřeba denní "2022" rok "02" měsíc "21" den
stejné je to s výrobou
QED20220201 formát "QED" výroba denní "2022" rok "02" měsíc "21" den
?
jpecin
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned lis 14, 2021 6:44 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod camel1cz » stř čer 01, 2022 10:48 am

Zdravím. Já těžce bojuju se zapojením RS232 - mohl byste mi prosím někdo poradit?
Mám axperta king a na konektoru (RJ45 nejvíc vpravo) měřím voltmetrem napětí jen mezi PIN1 a PIN2 (13,6 V) a PIN1 a PIN8 (14 V)... chtěl jsem najít napájení a RX/TX najít metodou pokus omyl, ale nedokážu identifikovat ani GND a VCC :(

Netušíte někdo? Moc díky!

PS samozřejmě jsem googlil, ale nenašel jsem zapojení, které by odpovídalo naměřeným hodnotám.
3,78 kWp [12 x AUO 315 W mono]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
?
camel1cz
 
Příspěvky: 710
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod camel1cz » čtv čer 02, 2022 9:12 am

Zatím mám jistotu jen v PIN8 = GND. Rozebral jsem ovládací panel a tohle jsem jediné zvládnul zjistil.

Také vím jistě, že PIN1 a 2 nevypadá na RX/TX. Mezi těmi piny je dost tvrdé napětí - odžhavil jsem na tom konvertor TTL/RS232. Na odporu 1k4 to drží 7V... to je asi 35 mA. To mi fakt nepříjde jako sériové RX/TX.

Opravdu nemáte nikdo tip co s tím? Popř. můžete mi někdo proměřit kabel RJ45 na DB9 od axperta king od MPP Solar? (buď sem ho ztratil nebo nedostal)

Moc díky!

20220602_080818.jpg


20220602_080805.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,78 kWp [12 x AUO 315 W mono]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
?
camel1cz
 
Příspěvky: 710
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod lzahradil » čtv čer 02, 2022 9:39 am

Tímhle jsi mi ušetřil to co jsem chtěl udělat o víkendu.
V manuálu se píše i o CAN ale semnou CAN nechce mluvit tak jsem se chtěl podívat kde by měl mít vývody na konektor.

Když vydržíš do odpoledne až se dostanu domů, napíšu ti kde je v konektoru rs232.
Ale jestli mohu doporučit. Použij spíš microUSB.
Funguje to stejně jak rs232. Má to uvnitř vlastní usb-serial převodník. A díky USB to nebudeš mít tak háklivé na případné rušení atd.

Já používám na jednom Kingovi rovnou obojí souběžně. Funguje to.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 526
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod proasnet » čtv čer 02, 2022 9:45 am

camel1cz píše:Zdravím. Já těžce bojuju se zapojením RS232 - mohl byste mi prosím někdo poradit?
Mám axperta king a na konektoru (RJ45 nejvíc vpravo) měřím voltmetrem napětí jen mezi PIN1 a PIN2 (13,6 V) a PIN1 a PIN8 (14 V)... chtěl jsem najít napájení a RX/TX najít metodou pokus omyl, ale nedokážu identifikovat ani GND a VCC :(

Netušíte někdo? Moc díky!

PS samozřejmě jsem googlil, ale nenašel jsem zapojení, které by odpovídalo naměřeným hodnotám.

Stačí hledat a číst...
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=61&t=7574&start=40
Máš tam schému komunikační desky.
JV 1,38kWp + 1,1kWp JZ 700Wp, iSolar SMV 3KW 24V Plus, MPP Solar PIP3024MSXE , panely Chaori, CanadianSolar, Lifepo4
?
proasnet
 
Příspěvky: 213
Registrován: čtv kvě 27, 2021 11:06 am
Bydliště: Je to neobvyklé, jsem Čech žijící na Slovensku..Rajecké T.

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod camel1cz » čtv čer 02, 2022 10:05 am

lzahradil píše:Když vydržíš do odpoledne až se dostanu domů, napíšu ti kde je v konektoru rs232.
Ale jestli mohu doporučit. Použij spíš microUSB.


Díky moc, to bys byl zlatej!
Přípojuju to jen na ESP a tak bych raději ten seriák.
Rozhodně si mi zvedl náladu! :D

proasnet píše:Stačí hledat a číst...
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=61&t=7574&start=40
Máš tam schému komunikační desky.


Díky, ale to schéma jsem viděl a moc nepomůže. To zapojení odpovídá tomu, co se běžně na netu tvrdí a co nesedí na mé testy - minimálně nemám na PIN4 12V a o PIN1 a PIN2 jsem už psal.
Za ty 2 dny jsem proserfoval kde co :/
3,78 kWp [12 x AUO 315 W mono]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
?
camel1cz
 
Příspěvky: 710
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod rottenkiwi » čtv čer 02, 2022 10:25 am

No malo by to byt takto, ci uz to zmenili ?

.
mpp_rs232.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Of the 12-million-plus emergency-department visits from across 38 hospitals in the US, 28.3% were Hispanic patients, 26.1% were non-Hispanic Black and 35.9% were non-Hispanic White. Of these patients, around 1.5 million received diagnostic imaging testing, including 42.7% White children, 22.4% non-Hispanic Black children, and 25.7% Hispanic children.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4559
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod camel1cz » čtv čer 02, 2022 10:30 am

rottenkiwi píše:No malo by to byt takto, ci uz to zmenili ?


Díky! Tohle zapojení jsem právě zkoušel - axperta mám od MPP asi 2 roky, takže žádná novinka by to být neměla... napadá mě jedině, že bych prohodil RX a TX, ale pořád mi nesedí, jak zvládá to RX protí TX dávat takový proud. To by přece nemělo, ne?

Máš prakticky stejné zapojení - jakou používáš rychlost komunikace?
3,78 kWp [12 x AUO 315 W mono]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
?
camel1cz
 
Příspěvky: 710
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod PetrDubi » čtv čer 02, 2022 10:31 am

V popisu komunikačního protokolu pro MAXe je taky 1 RTXD, 2 TXD a 3 GND
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 413
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod PetrDubi » čtv čer 02, 2022 10:32 am

A nezapojil jsi na tu RJ45 tu TTL část převodníku?
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 413
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

PředchozíDalší

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'