UPS-vhodny menič DC-AC

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
luge
podporuje fórum
Příspěvky: 738
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od luge »

Zdravím.
Počítačový založny zdroj APC BACK-UPS-RS BR1000I.
Je vhodný ako menič 24V-230V? Nevyznam sa aký je rozdil mezi APC BACK-UPS-RS BR1000I a APC SmartUPS 1000.
Bude vhodný na trvalý provoz?Rozdiel medzi off line - line interactiv.
Dík.
Naposledy upravil(a) luge dne ned led 15, 2012 6:41 pm, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1214
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od Lui »

No APC back 1000 moc nepoznam,ten nema tusim cisty sinus,ale na 100% to netvrdim...ale APC smart 1000 ma na 100 % cisty sinus...a pouzival som ho bez prestavky minimalne 7000 hodin...potom som ho len vymenil za vecsi... 8-) takze na trvaly chod je vhodny... ;)
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
luge
podporuje fórum
Příspěvky: 738
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od luge »

zvládne APC smart 1000 aj obehové čerpadlá kúrenia 100W?
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1214
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od Lui »

Obehove cerpadlo ma tusim okolo 70W....takze uplne bezproblemovo.... ;)

PS:teraz si spominam,ze teplu vodu som prehanal cez taketo cerpadlo v hadici na streche....
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
luge
podporuje fórum
Příspěvky: 738
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od luge »

No budujem systém na 24V tak budem musieť zohnať UPS ,Tú čo mám je na 12V,alebo menič 24/12
APC smart 1000 sa mi páči prezrem bazáre.
Aký je rozdiel medzi off line - line interactiv?
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1214
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od Lui »

Samozrejme aj tych 100W ako pises zvladne bez problemov....a ak sa dobre pametam,tak do 350W bez pridavneho chladenia...a "stratu" budes mat este cca 24W...totizto tolko ma spotrebu naprazdno....
luge píše:Aký je rozdiel medzi off line - line interactiv?
Tak toto Ti neviem povedat...nikdy som to nehladal,neriesil....
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4928
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od mypower.cz »

luge píše:Aký je rozdiel medzi off line - line interactiv?
http://en.wikipedia.org/wiki/Uninterrup ... chnologies

nebo

http://cs.wikipedia.org/wiki/UPS#Typy_UPS
vanous
Příspěvky: 116
Registrován: sob říj 15, 2011 7:28 pm
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od vanous »

pokud tam to čerpadlo ještě není tak bych asi nekupoval 100W, ale nějaké moderní, bude to brát řádově méně (5W). osobně tady zatím mám také "klasické" čerpadlo, ale plánuji jej časem vyměnit... např zde http://www.grundfos.cz/web/homecz.nsf/W ... TRA-7BGKKT
luge
podporuje fórum
Příspěvky: 738
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od luge »

vďaka za wikiodkazy,
čerpadlá majú dva roky,skôr uvažujem o tomto http://www.laing.cz/index.php?option=co ... 1&Itemid=2
:| Odkedy zdražel plyn kúrim teplovodným krbom DIY,do podlahy na prízemí sa čerpadlo dá vymeniť,ale druhé využívam z plynového kotla na okruh radiátorov v podkroví tak to neviem či by bola možná výmena.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2540
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od tomas »

vanous píše:pokud tam to čerpadlo ještě není tak bych asi nekupoval 100W, ale nějaké moderní, bude to brát řádově méně (5W). osobně tady zatím mám také "klasické" čerpadlo, ale plánuji jej časem vyměnit... např zde http://www.grundfos.cz/web/homecz.nsf/W ... TRA-7BGKKT
Ten Grundfos ALPHA2 jsem nedávno kupoval (cca 4000Kč) a montoval. Rozhodoval jsem mezi ním a Wilo-STRATOS PICO, http://www.wilo.cz/cps/rde/xbcr/cz-cs/C ... rpadla.pdf ale k němu se mi nepodařilo najít žádné technické údaje (jen samé marketingové kydy), tak to vyhrál ten Grundfos.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
JiříK
Příspěvky: 1010
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od JiříK »

Tak jsem dnes pořídil UPS APC Back-Pro 700ES... Za 300 peněz-nekup to! No, budem kamarádi. Jde nakopnout z baterek, přidané baterky si také nechá líbit. S výstupním napětím se moc nemaže, při zátěži mi to ukazuje 190-205V. Spotřeba z baterek bez zátěže 0,5A. Co se jí asi ale líbit nebude, je trvalý odběr nad 120W. Při dvouhodinovém testování touto zátěží na mě vesele mrkala svým zeleným očkem. Tak jsem ji kuchnul, uvnitř parodie na chladič-dvě hliníkové kostky tak 2x2x4cm. Trafo jak z nabíječky, co mám jinou srovnatelnou UPS, tak tam je toroid jak kráva. Ale na světla to bude stačit :-). A až se vrátí naše zánovní OVP ze servisu, prubnu, jak ustojí proudovou pecku při zapnutí a jestli nebude vrčet.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
Příspěvky: 1010
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od JiříK »

Tak jak jsem někde tady na fóru psal, že UPS je v kytkách, tak hlásím, že teda asi e-e. Je možné, aby ta UPSka zamrzla? Protože v garáži (-10°C) nejela-vrčela, chrchlala, pištěla, doma jsem tam šoupnul jakous baterku a ta potvora se po zahřátí tváří zcela spokojeně! To mi hlava nebere... Nic, vyštrachal jsem u kolegy APC 400, takovou stařku, tak ju dám na mráz, jak to bude zvládat.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Franta
Příspěvky: 9
Registrován: úte úno 07, 2012 12:12 pm
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od Franta »

Zdravím Vás a prosím o radu. Mám IUPS 600 PRO - jeho výstupní napětí je 170V. .Nemá někdo schema tohoto měniče
Franta
Příspěvky: 9
Registrován: úte úno 07, 2012 12:12 pm
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od Franta »

Máte někdo zkušenost s měničem WHITENERGY 1000W - nebo doporučte odzkoušený typ měniče 1000W 12/230V - díky
(prodám levně SMART UPS 700- 24/230V ,plně funkční vč. baterií) / srbfrant@seznam.cz /
rob.brno
Příspěvky: 957
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od rob.brno »

V mezičase než se stav u mě doma trochu pohne, bych udělal sestavu pro tchána na chatu.

Mám tu 2xAPC smart 1000 a 1xAPC smart 1400(předpokládám, že jsou všechny čistý sinus). A bude 20článků KPH150. Moje představa je vyhodit z APC odejité olova a místo nich připojit 20čl NiCd KPH150. PAk bude třeba nějaký panel(musí dat alespon 30V-budto 2x amorf nebo jeden 2xxWp panel) a regulátor MPPT(něco do 20A na 24V v ceně do 3t kč).

Doufám, že jsou APC OK, nejdou pouze tlačítkem zepředu nahodit, myslím je to tím, že vadná olova mají malé napětí.

Můžu sol.regulátor připojit přímo na AKU a tak zároven na UPS DC stranu, nebude UPS nějak otravovat pokud se objeví na AKU třebas 30V?
Nebude mít APC potíže s NiCd, když je zvyklá na olovo(přestože jmenovité napětí obou je stejné)?
Můžu počítat, že by APC1400(max 6,5A) utáhla trvale 900W zátěž?
Asi s ní nerozeběhnu čerpadlo z vrtu co má jmenovitý příkon 900W?
KDyž nebude potřeba 230V je asi nutné APC od AKU odpojit(možná by APC stačilo jen tlačítkem zepředu vypnout), jinak by žrala 22W?

Díky za názory.
atom
Příspěvky: 434
Registrován: sob čer 02, 2012 8:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od atom »

rob.brno píše:V
Můžu počítat, že by APC1400(max 6,5A) utáhla trvale 900W zátěž?
Asi s ní nerozeběhnu čerpadlo z vrtu co má jmenovitý příkon 900W?
KDyž nebude potřeba 230V je asi nutné APC od AKU odpojit(možná by APC stačilo jen tlačítkem zepředu vypnout), jinak by žrala 22W?
APC1400 dobře znám, 900W zátěž utáhne, ale trvale asi né, půlhodinu - hodinu v klidu, ale pak se přehřeje trafo a vypne to na overload. Řešením je odkrytovat, místo 80mm větráčku dát 120-140mm a nejlépe na jednu i druhou stranu, pak to 900W zvládne dlouhodoběji (pár hodin bez problémů).
Čerpadlo do vrtu nemám, ale obecně rozběhové proudy motorů sou značné, doporučuje se dimenzovat měniče 5x pro motory, takže zcela jistě to upsku shodí.
Stačí vypnout, ale naprázdno žere trochu víc, přes 1A určitě, myslím že to bylo 1,1 nebo 1,4 snad i, takže počítat spíš s 35W.
2x Tristar / 17kWh v lithiu / 7,3kWp na střeše / 2xXTM-4000 / >31MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
rob.brno
Příspěvky: 957
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od rob.brno »

rob.brno píše:V mezičase než se stav u mě doma trochu pohne, bych udělal sestavu pro tchána na chatu.

Mám tu 2xAPC smart 1000 a 1xAPC smart 1400(předpokládám, že jsou všechny čistý sinus). A bude 20článků KPH150.

Ještě mě napadlo, když tu APC nastartuju bez sítě, na jakém kmitočtu se rozjede?
A co takhle rozjet čerpadlo na centrálu a pak bleskurychle, třeba stykačem, přepnout na APC?
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1214
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od Lui »

rob.brno píše:
Ještě mě napadlo, když tu APC nastartuju bez sítě, na jakém kmitočtu se rozjede?
Na 99 % pôjde na 60 Hz.... :(
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
atom
Příspěvky: 434
Registrován: sob čer 02, 2012 8:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od atom »

Mám tu 2 APC smarty , 1400 startuje na 60Hz a 700 do racku startuje s 50Hz, takže 99% bych netvrdil, ale většinou opravdu bez sítě naběhnou na 60Hz
2x Tristar / 17kWh v lithiu / 7,3kWp na střeše / 2xXTM-4000 / >31MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
rob.brno
Příspěvky: 957
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am
Re: UPS-vhodny menič DC-AC

Příspěvek od rob.brno »

Na 99 % pôjde na 60 Hz.... :([/quote]

To je blbé,možná by to šlo nastavit v PowerChute, ale asi ne, v offline režimu nic takového nenabízí.
Na chatě není sít, aby se ups chytila na 50Hz.

Problém s 60Hz bude tedy asi u motorů,co?

Zpět na