Zdravím,
nevím, jestli někdo se mnou budete souhlasit, ale předkládám trochu odlišný názor.
Už před rokem jsem psal v níže uvedeném příspěvku, že druhý den vyjde sluníčko.
Stačí tedy dimenzovat aku nezbytně pro nejnutnější spotřebiče na jednu noc.
Aku je vždy drahá investice a tak pokud je to možné, používat virtuální aku jednosměrně
z DS. A tento virtuální jednosměrný aku z DS kombinovat s menším fyzickým aku.
Virtuální aku z DS je vždy levnější jako fyzický aku , který máme doma a musíme zaplatit.
A využití jednosměrného aku z DS má navíc tu výhodu, že do DS z principu nikdy nic nepřeteče.
Opět je to popsané ve stejném níže uvedeném příspěvku. Jak takový systém vypadá, brzy
ukáži později na fotkách s popisem v domovském vlákně.
Pokud virtuální jednosměrný aku z DS není k dispozici, tedy nemovitost bez DS ,tak raději
Investovat víc do FV panelů než do aku. To má dva důvody . Oba důvody jsou ekonomické, ale
s jiným úhlem pohledu. Investice do 1kWp panelů je přibližně 18tis.kč.
Investice do 1kWh LIFEPO4 je 12tis.kč. Na první pohled je investice do FV panelů 1,5 x vyšší
než do do aku LIFEPO4. Jenže ve dnech, kdy svítí slunce velice málo , hlavně v zimním období, nám
pomůže více FV panel než aku, který nemáme čím nabít. Druhý důvod je životnost. Životnost
FV panelů je v zásadě mnohem vyšší než kterýkoliv aku.
Takže z FV panelů s mnohem, mnohem delší životností jako je aku je také větší ekonomický užitek.
Já osobně bych raději za každých okolností investoval více
financí z do FV panelů, než do aku. Aku ano, ale v nezbyté míře a podle potřeby aku co nejmenší.
A co se týče rezervního aku pro případ , blackoutu tak v hlavním aku např. 5kWh
najdeme vždy nějakou energii na pár hodin svícení v noci v domě.. Takové nouzové svícení LED
světlem spotřebuje řádově desítky Wh Stačí to i na nabití í mobilu v noci. A druhý den
zas něco z předimenzovaných FV panelů dostaneme.
Já bych držení rezervního aku pro případ blackoutu vynechal .
Prostě co nejméně starostí s aku a co nejméně investic do aku. Za mně tedy raději vždy více
investovat do FV panelů jako do aku.
Níže popisuji loni využití DS jako jednosměrný aku.
viewtopic.php?f=6&t=3309&p=57757&hilit=druh%C3%BD+den+vyjde+slun%C3%AD%C4%8Dko#p57757
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5300Wp panel , reg. Victron E. 150V/70A ,aku 50ks LTO 40Ah,to je 4kWh v LTO nap. 57,5V, BMS Sokol 400E ,řídící relé Leonardo 48V,
LF Victron E.P.1200VA a HF měnič 3kW Gepard 48V a LF Modrá trojka 3000VA
Příprava nová instalace panel 8kWp,reg.Harmonie12kW/360V,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW, BMS Sokol 400E , řídící relé Leonardo 360V,
modul HIS, modul chytré řízení ,Aku LIFE 360V/ 10kWh