Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv říj 29, 2020 3:13 pm


Studer informacie

Regulátory Studer
Předchozí

Re: Studer informacie

Příspěvekod MareC3k » ned říj 04, 2020 9:14 pm

Ak by niekto potreboval ku studerom aj displej RCC-03, tak sudruhovia v cine ponukaju za par penazi, dokonca s dopravou cez dhl. Od objednania ho asi za tyzden priniesol kurier /bez akehokolvek preclievania/.
https://www.aliexpress.com/item/1005001302811402.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dpm03Bz
Po starte ukazuje logo fangpusun, ale vsetko funguje paradne...
dokonca dnes som mu nahral posledny fw od studeru a uz startuje so studer logom :D
+- 20kWp, 52V 600Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000, Victron 150/100, 150/70, 150/35, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
MareC3k
 
Příspěvky: 471
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: Studer informacie

Příspěvekod oscar » pon říj 05, 2020 8:09 pm

som trosku sklamany z BSP 500 {6059} Max battery charge current je mi sice fajn, ale to som ani nepotreboval, lebo mam akurat tolko panelov aby som baterku nevedel moc rychlo nabit.
Maximalny vybijaci prud nikde nie je a to je prave to, co mi dava vacsi zmysel a co treba regulovat, lebo nie je jedno ci svieti slnko a mam 6kw zataz (4kw z panelov+2kw z baterky), alebo bez slnka (4kw z baterky, 2kw z DS) :?
oscar
 
Příspěvky: 41
Registrován: ned říj 14, 2018 5:53 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod beethowen » pon říj 05, 2020 8:54 pm

oscar píše:som trosku sklamany z BSP 500 {6059} Max battery charge current je mi sice fajn, ale to som ani nepotreboval, lebo mam akurat tolko panelov aby som baterku nevedel moc rychlo nabit.
Maximalny vybijaci prud nikde nie je a to je prave to, co mi dava vacsi zmysel a co treba regulovat, lebo nie je jedno ci svieti slnko a mam 6kw zataz (4kw z panelov+2kw z baterky), alebo bez slnka (4kw z baterky, 2kw z DS) :?

Jedině by musel proud z baterie umět ovládat AUX1 výstup.Což bohužel není možné.
Baterie by standardně měly být dimenzované tak, aby maximální odběr měniče pro ně nebyl závažný problém.
Potom jedině ovládat externě remote control přes nějaký proudový senzor. A v případě většího proudu z baterie zapnout transfer relé. Není to ideální, ale asi jiná možnost moc není.
Na druhou stranu pokud nebudeš mít z měniče žádný odběr a budeš v plném svitu dobíjet baterii 4kW, tak to taky nebude asi úplně fajn, když 4kW odběr z baterie je problém. Většinou bývá max. nabíjecí proud pro baterie menší než max. vybíjecí. Je to tak u většiny typů baterií.
Pokud max. nabíjení musíš kvůli malé kapacitě baterie omezovat, tak to taky není úplně fajn a něco pak necháváš na střeše, pokud to neřešíš nějakým vytěžovačem, který je řízen max. nabíjecím proudem.
Zkrátka k určitému množství panelů a určitému výkonu měniče je třeba mít dobře dimenzovanou baterii. Ale to je zase o penězích. To se tu vlastně řeší pořád.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 505
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » úte říj 06, 2020 5:23 am

Řeší to pořádná BMS. Já si v Batriu nastavím max nabíjecí a max vybíjecí proud a celý systém se podle toho řídí.
redcrown
 
Příspěvky: 809
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » ned říj 18, 2020 8:19 pm

Definitivne mozem potvrdit, ze cez XCom 232i je mozne nastavovat aj Installer parametre. Da sa na to napriklad pouzit command line utilita scom.exe (z popisu komunikacneho protokolu k XCom232).
Tu je priklad faktory resetu XTM/XTH (prveho) ak xCom je na porte COM4 (vsetko v jednom riadku):

scom.exe --port=COM4 --verbose=3 write_property src_addr=1 dst_addr=101 object_type=2 object_id=1287 property_id=5 format=INT32 value=1

POZOR prikaz sa vykona bez varovania!!! (niekedy ho treba spustit aj dva krat ak prvy krat nie je akceptovany)

Dalej som nameral zaujimavy ukaz, ak je zopnute transfer rele, aktivne batery priority a aktivny boost, zakazany charger, je nizky odber na vystupe, napatie baterie blizke napatiu pre zaciatok battery priority, tak tecie do baterie prud cca 0,4A (menic nabija bateriu z DS). Vyzera to, ze to suvisi s boost-om. Ze by to bola chyba kalibracie? Ak ano ako sa robi? Menic ukazuje prud baterie 0, ale BSP to eviduje, a potvrdzuje to aj kliestovy merak.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 684
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » pon říj 26, 2020 9:41 pm

Sklamanie z merania prudu baterie menicom XTM - podla vsetkeho sa "mera" nepriamo vypoctom, potom napr. pri nabijani z DS sa moze stat ze sice ukazuje 10A nabijaci prud na RC02 (aj udaje vycitane cez XCom), ale skutocny je aj 12A, presne ukazuje BSP, overene aj kliestovym ampermetrom.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 684
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Studer informacie

Příspěvekod mobilik » úte říj 27, 2020 6:21 am

Poviem to takto, ja už dávno tvrdím že všetky produkty studer nevedia merať napätie a ani prúd....

Jedine co meria presne je BSP. Ale v systéme sa stým neráta. :mrgreen:
Každý prvok berie svoje meranie nepresne....

Môj XTH pri vypnutom transfer rele občas meria 0,38A z DS.... To svedčí o presnosti. :roll:

Viem ze existuje nejaký kalibračny postup na nastavenie hodnôt, napr. pri výmene procesora.
Teraz som posielal jeden nový procesor do XTH jednému clenovy mypower, ak bude chcieť, možno sa vyjadrí ci dostal návod na kalibráciu.

Ak nie skúsim to poriesit cez dodavatela, začína ma to zaujímať.
mobilik
 
Příspěvky: 2391
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » úte říj 27, 2020 8:33 am

Tie kalibracne postupy by ma tiez zaujimali. XTM co mam tiez ukazuje prud 0,17A z DS pri rozopnutom transfer rele, a je to hausnumero - skutocne tam tecie radovo par mA cez odrusovacie kondenzatory preklenujuce L, N na zem a navzajom (10nF a 47nF). Je ale zaujimave ze ten prud nezobrazi RC02 - to hodi 0, vyzera to tak, ze v RC02 maju podmienku ak je rozopnute transfer rele daj 0, nezavisle od toho co vrati objekt 3012 - prud na AC in (citane cez XCom). Horsie je ze toto ovplyvnuje aj vypocet prikonu z DS. To ze ak je zopnute transfer rele tak reportovane vstupne napatie je o 2V vyssie ako vystupne aj bez zataze je dalsia vec.
Ked opat zapojim aj druhe XTM , budem na to mysliet a preverim to, ci je to kusova zalezitost alebo "by design".
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 684
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Předchozí

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'