Průběhové měření

Vyplatí se nebo nevyplatí se? Koupit použité nebo nové? Za jak dlouho se to vrátí? Kolik mi to ušetří? Kolik za to zaplatím? Nebude to příliš drahé? ... a podobné dotazy : )
Uživatelský avatar
hornik
Příspěvky: 7
Registrován: pon říj 27, 2014 1:59 pm

Průběhové měření

Příspěvek od hornik »

Může mi prosím někdo vysvětlit, jak funguje průběhové měření? Rozumím tomu dobře, že A- je přebytek, tedy to co vyrobím a nespotřebuji a A+ je to, co kupuji? Proč tedy v jeden okamžik mám (třeba na grafu níže ve 14 hod.) zároveň přebytek výroby a zároveň kupuji?? Proč nejdříve nespotřebuji vše z elektrárny? Na obrázku jsou spojené grafy z portálu ČEZ a ze střídače Fronius.

Děkuju moc za vysvětlení.


Obrázek
větší obrázek: http://www.pechan.eu/mereni-fve.png
jhladik
Příspěvky: 99
Registrován: pon čer 27, 2011 6:02 pm

Re: Průběhové měření

Příspěvek od jhladik »

jen tipuji: měření po fázích a ne sumární? Tj. dodávka do sítě přes 1fázi. Odběr na jiných fázích...
Uživatelský avatar
hornik
Příspěvky: 7
Registrován: pon říj 27, 2014 1:59 pm

Re: Průběhové měření

Příspěvek od hornik »

Měření je po fázích, to je pravda, ale máme Fronius Symo 4.5-3-M, měl jsem za to, že by to měl umět nějak lépe optimalizovat..
Nicholas
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 8:00 pm
Bydliště: HK

Re: Průběhové měření

Příspěvek od Nicholas »

To bohužel neumí, protože ve většině Evropy je součtové měření, kde to funguje, jak se očekává, jen tady je to podvodně na hlavu. Pokud se na třech fázích vyrobí 3x 1 kW a na L1 je spotřeba 3 kW a na ostatních 0 kW, tak ČEZ naúčtuje spotřebu 2 kW (L1) a výrobu 2 kW (L2-L3)...

Proto symetrická 3-fázová výroba nedává v ČR smysl. Obdobně i symetrická spotřeba z baterie, tam to musí taky fungovat blbě. V případě potřeby 1 kW na L1 a 0 kW na L2-L3, se vyrobí buď 3x 1 kW a 2 kW přetečou do sítě a nebo 3x 0,33 kW a 0,66 kW se zároveň docucne ze sítě na L1 a přeteče na L2-L3... U tohohle si nejsem jistý, který z těchto případů nastane, každopádně oba jsou nesmyslné.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
PapoS
Příspěvky: 172
Registrován: úte zář 01, 2015 9:56 pm

Re: Průběhové měření

Příspěvek od PapoS »

Tak, tak, mozem ti poslat mobilnu aplikaciu pre Android na Fronius ktora ti bude ukazovat aktualny vykon pre kazdu fazu, ci je + alebo - . Ale 3f smetricky menic nema v CR vyznam.
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
ok2vuv
Příspěvky: 51
Registrován: stř dub 10, 2013 9:19 pm

Re: Průběhové měření

Příspěvek od ok2vuv »

No, nevím to úplně přesně, ale měření z ČEZu je ve čtvrthodinách a ne v milisekundách... Takže v jedné čtvrthodině nastane případ, že chvíli jsem na A+ (spotřeba) a chvíli na A- (dodávka). Měřák umí pouze 0 nebo 1, takže pokud máš za čtvrthodinu spotřebu do 1, tak do hodnot hodí 0 a pokud vyšší, tak 1. Ne takto úplně přesně, jelikož se načítá každá sinusovka a celkový naměřený výkon musí nabýt hodnoty 1, aby se zapsal jako 1. Když budou 4 čtvrthodiny 0,25kW, tak každá čtvrtá bude 1 a předchozí 3 budou 0. Pozor neplést s jednotkou kWh... Čtyři čtvrthodiny naměřené 1kW bude spotřeba 1kWh.
Každopádně má měření přesná pravidla podle vyhlášky o měření a nezáleží jestli hodnoty měří ČEZ, PRE, e-On nebo lokální distributor.
Uživatelský avatar
hornik
Příspěvky: 7
Registrován: pon říj 27, 2014 1:59 pm

Re: Průběhové měření

Příspěvek od hornik »

Díky za vysvětlení. Měl bych se tedy snažit, abych spotřebu měl co nejrovnoměrněji zapojenou na všechny tři fáze, že? Např. kdybych teď měl půlku domácnosti na jedné fázi, půlku na druhé a třetí fáze by byla vyhrazena pro zahradu, tak to by pro mě asi nebylo optimální.

Co se týče měření, ČEZ nám měří v kW na tři desetinná místa každou čtvrthodinu. A to se měří v jeden okamžik nebo to ten elektorměr nějak tu čtvrthodinu počítá a pak jednou zaznamená?

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek