Omlouvam se jestli to vyznelo konfrontacne, tak jsem to urcite nemyslel, oni ty vety obcas vypadaji ohniveji nez jsou mysleny

kazdopadne i tuto diskuzi vnimam pozitivne a dekuji za ni, protoze se konecne neresi jen to ze fotovoltaika je zlo ktere nici urodnou pudu a zdrazuje lidem elektrinu

Snazil jsem se pouze nejak strucneji vyvratit vase zhodnoceni dle meho nazoru uplne odlisnych systemu a mozna se trochu neobratne ocistit od narceni ze si snad tech 70t strkame do kapsy

ale neberte to nijak ve zlem, ba naopak jsem rad ze se jsme do toho trosku zabredli a ostatni uzivatele se snad trochu pobavi. Jinak k vasim dotazum .. data k vyrobe panelu bohuzel nemam, navic by jste preci musel porovnavat dva systemy se stejnym sklonem na stejnem miste. Data k vyrobam elektriny technologii CIGS samozrejme na internetu existuji na mnoha mistech. Zhruba pred rokem mela tato technologie nejlepsi pomer ze vsech technologii vyrobene energie za rok na 1Wp (srovnani vyslo v casopise Photon zacatkem minuleho roku) od te doby se toho mnoho zmenilo a dnes maji nejlepsi rocni vynos s ohledem na cenu a na 1Wp panely s technologii tandem μ-Si, ktere maji zaroven nejlepsi teplotni koeficient, takze nejen ze maji nejlepsi ucinnost pri difuznim zareni, ale zaroven dochazi k nejmensi degradaci vykonu vlivem teploty v letnich mesicich. Co se tyka snehu v jizerskych horach, verte nebo ne ale tento faktor je absolutne zanedbatelny. V zime je v techto mesicich zareni tak male, ze je obcas skoro jedno jestli mate panely zasypane nebo ne. Zaroven se chci omluvit, ze na nasich strankach nejsou o vsech systemech uvadeny uplne vsechny informace, ale vetsinou si klienti, kteri si nejake zarizeni chteji koupit bud prectou navod nebo zavolaji a zeptaji se. Tento konkretni system, na ktery jste odkazoval je stejne jako ostatni systemy prikladovy a v praxi se vlastne nikdy neinstaluje system z "e-shopu". Systemy jsou vzdy peclive navrzeny na miru daneho objektu, pripadne podle financnich moznosti klienta. Jeste jdnou se tedy omlouvam jestli jsem Vas spatne pochopil, me na vasem prispevku pouze pobavilo to jak jste zacal: "Mám prakticky tento systém" a dále "ale asi o 70 tisíc levnější, což asi bude odměna za práci a navýšení za panely (mám ES-210)" což doufám už teď sám uznáte že to nebylo příliš fér, protože jste hodnotil něco co je absolutně neporovnatelné. Navíc pokud byste předtím jen trošku zapátral a napsal do vyhledávače typ toho měniče našel byste podrobný popis všech funkcí a možností zapojení, stejně tak parametry panelů Avancis, jejich účinnost při nízkých osvitech atd. a nemohl byste tudíž napsat .. "a také jakékoliv upozornění, že tento systém je v zimě pro provoz domácnosti velmi těžko použitelný, zvláště na horách." Což je, nezlobte se na mě - nemyslím to zle, opravdu zavádějící a mohl by u některých uživatelů vyvolat pocit, že nabízíme "prakticky stejný systém" o 70t dražší a navíc bez upozornění že je v zimě velmi těžko použitelný, zvláště na horách. Děkuji