Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od drama »

Bohužel zklamu jak zajíce tak vlka, navržený postup je nepoužitelný. Dotažený do konce by vyústil v systém, jehož výkon v zimním období by odpovídal příkonu domácnosti. V létě by byl stonásobný přebytek výkonu. Nabíječka je ve srovnání s takovým systémem zadarmo.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od vlkazajac »

Isteže, ja som ale nehovoril o bezbrehom posilnení batérioveho poľa, ale o zmysluplnom investovaní. Pripomínam, že som to vzťahoval na kapacitu 65 Ah v olove, potom v príklade som odkazoval trojnásobnú investíciu v baterkách, teda 200 Ah. Či je kapacita malá alebo veľká, pripadá mi nezmyselné povedzme v priebehu takého mizerného dňa ako dnes ísť na batérie až do dna a o 20:00 nechať prepnúť na DS alebo čo je horšie, dobíjať z DS.
Môj pohľad je teda "zospodu", uvedomujem si, že ak má niekto v baterkách kapacitu na dva dni, je v pohode a môže to pokojne risknúť a predpokladať, že sa batérie dobijú zajtra či pozajtra.

Každý má nejakú stratégiu, ako používať svoj systém, našťastie je to slobodná voľba ostrovníkov. Použitie nabíjačky je technicky jednoduché, ja ho odmietam, keď je nelogické. Odbočili sme od témy, ja sa ospravedlňujem, ale keď sú podnety, človek má reagovať. Ďakujem za reakcie, ak bude potreba, nech diskusia pokračuje v patričnom vlákne.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
MareC3k
Příspěvky: 491
Registrován: pát říj 05, 2012 8:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od MareC3k »

Pouzitie nabijacky je mozno velmi vhode v pripade olova... nechat par dni vybite olovo je prenho ista smrt. V pripade lifeypo by som to az tak tragicky nevidel. Aj ked mat prepnute na DS a zaroven baterie vybite... co ked DS vtedy vypadne? domacnost zhasne?
Preto mam ako zeleznu zalohu ku lifeypo este SLA olovo Fiamm, ktore udrziavam nabite a v takomto pripade ho mozem kedykolvek zapojit do systemu a ani vypadok DS a zaroven vybite primarne lifeypo ma az tak netrapi ;)
+- 25kWp, 53V 700Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000+Victron quattro 15.000, 5x Victron 250/100, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780 KIA EV6
Uživatelský avatar
jarík
Příspěvky: 75
Registrován: úte zář 25, 2012 1:46 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od jarík »

Pri čítaní tohoto vlákna mi padli oči na jeho názov " Obvod pro prepínaní (a teraz to príde) "UPS" ( ako že ups - chyba :sm1: ) na ČEZ?
:D :D
Uživatelský avatar
jarík
Příspěvky: 75
Registrován: úte zář 25, 2012 1:46 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od jarík »

střídač píše:Snad by bylo dobré alespoň naznačit myšlenkové schéma. Pokud je ale řešení čistě elektronické,je to cesta do pekla.

Osobně, a již jsem to zde psal, uvažuji o zapojení "drama". Jde o dva stykače a jedno bistabilní relé. Při přepnutí sítě se nejdříve odpojí oba stykače přenastaví bistabilní relé a stykače spustí. Toto řešení má jeden neduh, není k tomuto vhodné dostupné bistabilní relé.
Myšlienková schéme je zostať pri stykačoch s mechanickým blokovaním, s týmto riešením som úplne spokojný. Chcem len doladiť to prepínanie aby sa nestávalo že stykače cuknú pri (podľa môjho názoru, nemám to odmerané) ked pravdepodobne nie je niektorá fáza, skôr tá na ktorú sa prína, v nule. Myslím si, možo je to nie správna myšlineka, ale za pokus veľa nedám, že ked dokážem sledovaním jednotlivých sietí prepínať v nule bude to menej náročné pre stykače ako aj pre spotrebyče.
střídač píše: Samozřejmostí je zjištění průchodu napětí nulou, odepnutí, drobné posečkání, přenastavení, sepnutí. To, že je nulové napětí ještě neznamená, že je i proud nulový.
Na toto som nepomyslel, môže to niekto objasniť? Nemám také skúsenosti a vedomosti.
Neviem či som v tomto vlákne nezačal niečo čo sem nepatrí. Ak áno tak sa ospravedlňujem. Ak je to možné prosím Filipa aby to presunul na správne miesto. Veľmi pekne dakujem. ::rolleyes::
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2706
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od kybos »

jarík píše:Pri čítaní tohoto vlákna mi padli oči na jeho názov " Obvod pro prepínaní (a teraz to príde) "UPS" ( ako že ups - chyba :sm1: ) na ČEZ?
:D :D
Není to chyba - v tomto tématu se od prvního příspěvku jednalo o připojování UPS k distribuční síti. Jen autoři některých příspěvků motají témata dohromady a je jim zcela lhostejné, co je v titulku. Přimlouval bych se u Admina za roztřídění tohoto vlákna na alespoň dvě části: jedné s příspěvky. které ctí název tématu a druhé, která se týká převážně přepínání napájení domácích sítí mezi střídačem a distribuční sítí.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od mypower.cz »

kybos píše:
jarík píše:Pri čítaní tohoto vlákna mi padli oči na jeho názov " Obvod pro prepínaní (a teraz to príde) "UPS" ( ako že ups - chyba :sm1: ) na ČEZ?
:D :D
Není to chyba - v tomto tématu se od prvního příspěvku jednalo o připojování UPS k distribuční síti. Jen autoři některých příspěvků motají témata dohromady a je jim zcela lhostejné, co je v titulku. Přimlouval bych se u Admina za roztřídění tohoto vlákna na alespoň dvě části: jedné s příspěvky. které ctí název tématu a druhé, která se týká převážně přepínání napájení domácích sítí mezi střídačem a distribuční sítí.
OFF TOPIC: Admin nad timto problemem dlouho usilovne premysli a netusi jak napriklad sem tam Rogera prinutit si precist titulek, ci uznat kdy je vhodne zalozit nove tema. Forum se tim samozrejme velmi dokonale prasí. Nekdy je to komplikovane to rozhazet pokud se odpovedi prolinaji a ruzne na sebe navazuji, pak ve vysledku nova temata po precteni davaji prach bidny smysl :). Ja bych se za pouklizeni tohoto docela uctyhodne dlouheho tematu take primlouval a pokusim se o to, jestli vyjde cas, nebo pokud mi nekdo pomuze a pomuze to nejak solidne rozhodit od konkretnich prispevku do novych temat, budu velmi vdecen. Bud pridelim prava moderatora, pokud se na to nekdo citi a umi spravovat PHPBB, nebo mi staci na SZ napsat prime odkazy na prispevky od-do a ja to podle takoveho "navodu" rozhodim.

Mozna by v tomto pripade skutecne pomohla na prvnim srazu probirana funkce stromoveho razeni prispevku na foru, kdy OFFtopic vetev stromu by proste sla dal svou cestou a dala se prejmenovat. Mozna by to bylo reseni, i kdyz na implementaci je to jako docela pecka :) Prechod na uplne novy system a nebo znasilnit phpbb ale tim se pripravime o upgrade PHPBB a system se znacne znekompatibilni.
Uživatelský avatar
jarík
Příspěvky: 75
Registrován: úte zář 25, 2012 1:46 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od jarík »

Musím vysvetliť čo som tým "UPS" a chybou myslel. :lol: Malo to znamenať, že pripájanie na čez je chyba a nie že pripájanie zariadenia UPS má byť chybné. Keby sa nemuselo pripájať na DS. *sun* *sun* *sun*
Uživatelský avatar
ixo
Příspěvky: 489
Registrován: stř říj 10, 2012 6:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od ixo »

Ahojte, napadlo mi, či nie je riziko, keď do 24V cievky stykača/relé sa púšťa aj 29V pri Absorbption, prípadne aj viac pri homogenizácii olova. Aký je váš názor na to? Budú sa iba viac hriať cievky, alebo hrozí aj niečo horšie?
1900 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: https://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15 ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: https://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: https://tinyurl.com/mx6gvsj
LIX
Příspěvky: 856
Registrován: pon črc 30, 2012 3:43 pm
Lokalita: Trnava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4900
Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od LIX »

Tá cievka by kludne mala zniesť aj dvojnásobok napájacieho napätia, ale záleží od dimenzovania výrobcom. Každopádne sa nemusíš toho báť. Cievke sa nič nestane, o minimum ti narastie teplota a tak isto o minimum spotreba cievky. ;)
FRSO
Příspěvky: 2277
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od FRSO »

Zdravím, taky jsem to kdysi dříve řešil to přepínání měniče a sítě, fungovalo to v pohodě a bylo to velmi jednoduché-relé na 230V se dvěma přepínacími kontakty, našel jsem schéma přímo na přepínačí výrobku firmy IVT pro karavany viz link, po zvětšení obrázku je schéma pěkně čitelné. Snad to někomu bude jako dobré a jednoduché řešení.

http://www.conrad.cz/prepinaci-stanice- ... -a.k513123#
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
taran
Příspěvky: 78
Registrován: ned led 13, 2013 11:11 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od taran »

Zdravím, přidám taky svojí zkušenost. Rovněž jsem se spoléhal na přepínání pomocí dvou vzájemně mechanicky blokovaných stykačů. 99x to proběhlo OK a po 100 rána, záblesk a oprava měniče u p. Kolaříka za několik tisíc. (vyletěla i 60A pojistka na baterkách)
Po této zkušenosti jsem nezahořknul, slzu jsem zatlačil, ale myšlenka automatizace je silnější. Doplnil jsem obvod o 2 časové relé, třetí jsem dal na lednici, aby kompresor nebrečel a docela pohoda. Důrazně doporučuji nespoléhat se pouze na mechanické blokování, i malý oblouk je sviňa.
Teď jsem ještě vylepšil ochranu LIFEPO, dvoustupňovým jištěním vybíjení. Při prvním poklesu U bypasse na DS, a v případě zrovna ani DS nejede odpojení měniče a čekání na sluničko, nebo DS. Teď ještě přemýšlím jak podsunout ss napětí na FV vstup měniče (Axpert), aby si i v noci (když nad ránem už AKU bude mít malou kapacitu) myslel, že svítí slunce. Je to odpozorovaná zkušenost a je mě líto nabíjet z DS, když za cca. 2 hodiny pojede na sluníčko.
Uživatelský avatar
ixo
Příspěvky: 489
Registrován: stř říj 10, 2012 6:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od ixo »

Ahoj, s tou bezpečnosťou prepínania súhlasím. Tiež mám stykače mechanicky blokované, elektricky blokované a medzi nimi ešte aj oneskorovacie relé nastavené na 5s. Radšej 5 sekúnd výpadok ale elektrický oblúčik za veľa tisíc. :)
1900 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: https://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15 ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: https://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: https://tinyurl.com/mx6gvsj
camel1cz
Příspěvky: 765
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od camel1cz »

Precetl jsem cele tema i pribuzne od vana.

Blokovane stykace jsou OK, ale:
- nezajisti ochranu spotrebicu (natahnuty oblouk),
- nektere spotrebice (bez spinanych zdroju) muzou na vypadek reagovat (samozrejme pro nas nevhodne) - to ale asi bez ups nevyresime.

Co pomoci ssr kratce vypnout zatez? Stykac by pak prepinal doznivajici proud nebo uplne na prazdno.
A potom - nedaji se nejak vyuzit funkce menicu s ups? Jsou asi primarne delane na provoz z DS a prepinani na BAT jen pri vypadku, ale neslo by to nejak poladit?
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
LIX
Příspěvky: 856
Registrován: pon črc 30, 2012 3:43 pm
Lokalita: Trnava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4900
Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od LIX »

Podla mňa by bolo celkom reálne prepínať aj s týmto tu http://eshop.elbau.sk/elbau1/eshop/0/3/5/606-PF-431
Prepínač fáz s dobou prepnutia 0,3 sekundy do 16 A. Pravdaže Nulák by sa musel spojiť...
camel1cz
Příspěvky: 765
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od camel1cz »

Tady bych se opět obával provedení - nikdo netuší, jak je přepínání řešené.
Ty dva blokované stykače se dají pořídit celkem snadno - a ono to asi nic jiného nebude.
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
LIX
Příspěvky: 856
Registrován: pon črc 30, 2012 3:43 pm
Lokalita: Trnava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4900
Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od LIX »

Máš pravdu, ale dal som to sem keby chcel niekto špekulovať nech si radšej kúpi toto než to prepínaie z conradu.. :D
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od PavelR »

no ja mam jen elektricky blokovani a uz me to bezi rok bez problemu. - stovky prepnuti
camel1cz
Příspěvky: 765
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od camel1cz »

Tohle přepínání je fakt nepříjemná komplikace... elektrické blokování určitě stačí dokud stačit nepřestane. Jenže to je stejné jako mechanické blokování - kde je zase riziko oblouku.
Ono taky hodně záleží na tom, co se přepíná - určitě je rozdíl přepínat sestavu LED žárovek a nějakou tu elektroniku (spínané zdroje) a přepínat lednice, vysavače, pračky popř. větší trafa - prostě indukční zátěže. Indukčnost je mrcha a ráda si zajiskří - stejně tak ty startovací špičky.

Dost váhám co dělat - mám teď klasické rozvody a můj nápad je rozdělit rozvod na 2 - jeden nechat natvrdo na DS a druhý jet přes FVE zálohovanou pomocí DS.
Na FVE bych chtěl jet komplet světelné okruhy a zásuvky v koupelně (teda pračka), ložnici a obýváku. Tedy vlastně všechno mimo žroutů v kuchyni a bojleru (ten možná na přebytky).

Fakt se mi líbí návrh jako má vata - jen se mi nelíbí těch 12V :-)

Váhám teď mezi konstrukcí přepínače sítí (chci aby přepínal při vybití baterek i přetížení meniče) a koupením měniče s funkcí UPS.
No babo raď :)
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
střídač
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od střídač »

camel1cz píše:Fakt se mi líbí návrh jako má vata - jen se mi nelíbí těch 12V :-)
Nepřepínej, nepřepínej, nebo se z toho zblázníš!

Ono je totiž jen otázka času, kdy se bude přepínat v nějakou indukční špičku, no a v ten okamžik je zaděláno na střídačový pláč.

Tudy cesta nevede.
Předpokládám, že i když nevede, je třeba se o tom přesvědčit. Tak mnoho zdaru.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek