Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

mam dotaz, ten 30A senzor - ten proud proteka tim cipem? Ja si vsimam ze to je naletovane vzdycky dvouma nozickama, ale beztak, 30A do takoveho maleho prurezu, to se može :?: ? Co kdyz tam pujde 29A trebas 6 hodin v kuse ? ... Ale jinak to je masaker, to se mi moc libi .. a dokonce i cena neni zas nejak velka, koupim asi jeste jednoho Vellemana a 4 tady ty senzory coby prevodniky proud -> napeti a de se merit proud. Mozna koupim jeste 2 s vetsim rozsahem (do 100A) na proudy z baterek.

Zvazuju ze bude zajimave merit proud
a) panel -> regulator (30A staci - vic tam panely nedaji)
b) regulator -> baterie (30A staci - vic tam panely nedaji)
c) baterie -> ven z rozvadece (30A by mohlo byt malo)
to cele X 2 pac mam 2 vetve.

No a jeste premyslim jestli bych neusetril na vellemanovi, kdyz bych to udelal nejakym zpusobem prepinane. jeden velleman by meril 2 vteriny proud, pak si prepnul cidla a 2 vteriny meril napeti. Nicmene v tu chvili nebudou videt souvislosti mezi napetim a proudem, pac se nebude dat mereni presne synchronizovat. Takze mozna asi optimalni bude behem jednoho mereni merit zaroven napeti a zaroven proud. Veleman ma 4 kanaly, tzn 2 x napeti 2 x proud.. Hm kuwa to bude taky parada to vymyslet aby to bylo co nejpouzitelnejsi.. Uz tedka se to pekne komplikuje:) pac synchronizovane mereni proudu a napeti by bylo fakt uzitecne. No asi se vykaslu na komplikace s prepinanim cidel a koupim 2 dalsi vellemany a budu mit k dispozici 12 kanalu pro mereni z rozsahem 0-30v.

I kdyz .. hmhm ... Mam moznost vellemanem ridit neco (cokoliv - treba 4 kanalove prepinani cidel). Da se na nem programove rozsvitit a zhasnout cervena led, coz se da vyuzit jako ridici signal pro logiku prepinajici cidla. Ale je otazka co vyjde levneji, jestli to switchovani nejak resit, nebo proste koupit dalsiho vellemana a je vyreseno, pripadne switch resit az pak, pac s dvouma velemanama mam uz 2 programove rizene leddiody = moznost vyuzit to jako 2 bity pro prepnuti az 4 sad čidel. Hmhm .. uz zas to komplikuju .. :roll: :D
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2573
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od tomas »

Je to vidět i na fotce http://shop.snailinstruments.com/images ... lu1187.jpg a na webu výrobce http://www.allegromicro.com/en/Products ... /index.asp Pin 1 a 2 je propojen a je to + a pin 3 a 4 je -. Vnitřní odpor 1,2 mΩ. Tedy při maximálním proudu 30A tam tedy bude úbytek napětí U=0,0012 * 30 = 0,036V. Maximální ztrátový výkon je tedy 30 * 0,036 = 1,08W ta to ten čípek vyzáří, netřeba se o něj bát. :-)

U těch pro 200A je už na čipu pořádná noha http://www.allegromicro.com/en/Products ... /index.asp
Při vnitřním odporu 100 µΩ a 200A to dělá úbytek napětí 0,0001 * 200 = 0,02V a ztrátový výkon 4W.

Jestli to dobře chápu, tak jak je uvedeno 133 mV/A zde: http://www.pololu.com/catalog/product/1186%20target= tak pro max. proud 30A by mělo být na výstupu snímače 0,133 ⋅ 30 = 3,99 V. Pokud má Velleman takový vhodný rozsah měření, tak by to použít šlo a softwarově zkalibrovat.
Aha tak ne, bez protékajících proudu tam je na výstupu 500 mV. Takže při 30A by mělo být na výstupu snímače 4,49V.
Ten snímač + - 30A má při 0 proudu na výstupu polovinu vstupního napětí tedy 2,5V.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

to by porad slo, velleman ma nekolik programove (povelem skrz USB) nastavitelnych rozsahu. Vychozi je 0-30V cehoz ted vyuzivam, programove se to da "zcitlivět"

Vstupní rozsahy : 0 - 3V / 0 - 6V / 0 - 15V a 0 - 30V
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

Tak...
Děkujeme! Vaše objednávka byla zpracována a úspěšně přijata!
Vaše číslo (variabilní symbol) objednávky je: 3480
4x http://shop.snailinstruments.com/index. ... cts_id=547

Obrázek

Jak to naskladní a dojde to, tak zacne experimantovani s merenim proudu v tomto FV systemu.

Jeste premyslim kam umistim "merici body". Zamerne jsem vybral typ ktery meri -30A az +30A, tzn kdyz to dam k bateriim, uvidim jestli proud tece do baterii a baterie se nabiji, nebo se baterie vybiji a proud tece z nich ven... :idea:
MS-fanousek
Příspěvky: 1
Registrován: ned čer 05, 2011 6:15 pm

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od MS-fanousek »

Zdravím, zrovna řešíme něco podobného :-) Takže díky za tip na převodník I/U.
Koukám, že chcete k ovládání použít PC, neuvažuje někdo o řešení s jednočipem? Máme nějaké zkušenosti s ATMELAMA.
camel1cz
Příspěvky: 777
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od camel1cz »

@ MS-fanousek: Není to atmel, ale jednočip ano - čekám zítra balíček s arduinem. Skrz něj a 1-wire chci řídit všechno v domě (nejen FVE)... chtěl bych na to vyvinout nějaký univerzálně použitelný softík/firmware... no uvidíme, co se z toho vyklube.
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

pokud je zajem mrknout tak to vlakno pokracuje zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=5&t=71 jakekoliv napady lepsi nez ke kterym sem tam dospel jsou samozrejme vitany ..
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od avatar »

chtěl sem se zeptat na hlavni strance vykreslujes ty grafy FV1 FV2 bat 1 bat2 jak ?

z toho velmana se ti to uklada do souboru a PHP ti to cuca z toho souboru ??? a kresli na mypower. Ja totiz jsem ve fazi ze se mi hodnoty ukladaji do souboru na disku. ted uz jen potrebuji udelat nejake PHP ktere mi to zpracuje z toho souboru.

tak me zajima jak to mas ty ze bych vyuzil to co mas ty )))
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

no a ses na netu 24/7? Jestli jsou data na disku, tak by jsme se mohli domluvit, existuje utilitka CURL (funguje na vsem - win, linux, mac), kterou by se ten soubor dal pri kazde aktualizaci poslat na mypower a ja bych to na serveru zpracoval ten soubor, ulozil do databaze kvuli historii a vykreslil grafy z cehokoliv z dostupnych dat z tveho mereni? Ja na to kresleni mam hotove sve vlastni servisni scripty, kteryma nekreslim jen mypower, ale i zatez serverů, traffic na siti a kde co..

No jinak co se me tyce:

NOTEBOOK u me na chate:

Cron (na windows jsou to planonave ulohy ale ja windows neprovozuju) spusti PHP script, ktery nacte 2s mereni z vellemnana, ulozi do souboru pojmenovane podle casu. Tot cela jeho cinnost.

Pak bezi jiny script nezavisle, ktery tyto soubory chytne a pokud je konektivita, tak je posle na mypower, to znamena tady je ten moment kdy se data (i ty ktere se drive nedostaly na server) dostanou z chaty na server do serverovny.

SERVER v serverovne:

Na serveru se data prijmou a ulozi do mysql.

Pak se na serveru kazde dve minuty spousti script, ktery data z mysql, ktere jeste nezakreslil, tak je zakresli do grafu tak ze je predhodi rrdtool a ten si je zapise do sve rrd databaze.

No a jeste na serveru bezi script, ktery kazde 2 minuty vykresli grafy ale s tim ze treba mesicni grafy se generuji jen jednou denne, pac jinak se tam toho moc nezmeni a byla by to zbytecna zatez pro server.

Pak je jeste jeden script, ktery kazde 2 hodiny vyrenderuje FLV video z mereni za posledni 2 dny (php + gdlib + ffmpeg + data jednotlivych mereni z mysql kde je ulozeno vse do posledniho samplu z vellemana).
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

no a pokud by ty data z tveho mereni sly na mypower, tak bych tam pridal do grafu na hlavni strance buttonky

[mypower] | [avatar]

a slo by si prepnout, ktere mereni chce clovek sledovat .. :) no to by byla uplna parada ..
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

v podstate by staclo nainstalovat CURL a po kazde aktualizaci tveho souboru spustit

Kód: Vybrat vše

curl -A fvlog --form data=@soubor_s_merenim.pripona http://mypower.cz/
a hotovo..

a ja uz zajistim zbytek.
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od avatar »

net neni problem 24/7. AKtualizaci dat si muzu nastavit od 1sekundy vejs , no a muzu taky bud vse hodit do jednoho souboru nebo to muzu data rozdelit na nekolik souboru napriklad do jednoho voltaz baterky do druheho watty do tretího proud atd....

Jinak ta utilitka funguje tak ze si to nainstaluji a tam urcim posilej tento soubor tam a tam jeslti sem to dobre pochopil
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od avatar »

no a dalsi vec je zemam windows xp coz sem zapomel dodat )))
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

platforma vubec nevadi, XP nejsou problem. CURL bezi i pod XPama.

pokud jde o CURL tak CURL je v podstate totez co www prohlizec ale bez kresleni.. Proste umi z prikazove radky poslat neco na http uplne stejne jako webovy prohlizec a vrati data ktera odesle server jako odpoved na http dotaz ..

Jestli je zajem, tak nachystam CURL pro windows ? A dam to tady na mypower ke stazeni, mam v oblibe curl z cygwinu (bezny linuxovy GNU software ale zkompilovany pro windows)
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

a nebo jeste to jde tak, ze si nainstalujes http://www.cygwin.com/install.html a zaskrtnes pri instalaci hlavne CURL. To je ta utilitka, ktera je potrebna.. A nebo jestli chces, pripravim totez do zipu bez nutnosti instalace cygwin, je to par dll knihoven a curl.exe.
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od avatar »

jj urcite to priprav . jen se jeste zeptam

ten curl tam se da nastavit jak casto to posilat ? jde o to ze vlasntne behem ukladani dat do toho souboru je soubor porad otevren. Ke kopirovani to nevadi. Tak jeslti tam jde nastavit posilej tento soubor po cca 5 minutach nebo nejak jak to mas ty
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

idealni by bylo umet CURL spustit bezprostredne po ulozeni kazdeho noveho souboru. A nebo pak prikaz CURL s nastavenyma parametrama nastavit jako planovanou ulohu ve windows, ale tohle muze bud odeslat 2x stejne data, nebo jedny vynechat. Tohle ale muzeme doladit. Idealni by bylo kdyby si umel soubory pojmenovat podle casu aby se hromadily kdyz by vypadl net a pak je po jednom posilat na mypower a ten ktery byl dorucen OK tak ten smazat .. na tohle muzu klidne napsat PHP script, ktery by prosel adresar a poslal soubory ktere je mozne poslat a ty, ktere se podarilo poslat a server vratil OK tak ty by smazal. Pak je celkem jedno jak casto by se spoustel tento odesilaci script, protoze by odeslal i data ktere se pred tim neodeslaly.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

takze jako planovanou ulohu bys ve vysledku nastavil

Kód: Vybrat vše

php.exe C:/mereni/odesli-na-mypower.php C:/mereni/mojedata/*.data
hotovo..

trebas 1x za 5 minut bohate staci.

muze byt? Do toho PHP odesilatka se budes moci klidne mrknout co to dela, pac php script je opensource :)
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od avatar »

Tak tak mi to nepujde

ja muzu nastavit cas ukladani od 1s dat po treba hodinove data. ale Soubor je porad otevren protoze ten program to do nej neustale uklada zasebou. Neco jako je tabulka v exelu kazdej radek je nastaveni toho casu do 1s dat trebo po hodinova.

DOkazu udelat to ze se budou data ukladat zvlast treba watty a ampery z panelu ale vzdy to bude otevreny soubor nikdy nenastane situace ze by soubor byl zavren. Ten program uklada porad do 1 souboru neco jako pomale kopirovani do souboru (soubor roste da se cist) .

Kód: Vybrat vše

"time (UTC)","TriStar-MPPT Array Voltage (V)","TriStar-MPPT Array Current (A)","TriStar-MPPT Output Power (W)","TriStar-MPPT Battery Current (A)","TriStar-MPPT Battery Voltage (V)","TriStar-MPPT Array Voc (last sweep) (V)","TriStar-MPPT Input Power (W)"
"2011-08-15T14:16:19.070+00:00","12.74","-0.03","0.00","-0.09","12.69","13.25","0.00"
"2011-08-15T14:16:20.070+00:00","12.74","-0.03","0.00","-0.09","12.69","13.25","0.00"
"2011-08-15T14:16:21.070+00:00","12.74","-0.03","0.00","-0.09","12.69","13.25","0.00"
"2011-08-15T14:16:22.070+00:00","12.74","-0.03","0.00","-0.09","12.69","13.25","0.00"
"2011-08-15T14:16:23.070+00:00","12.74","-0.02","0.00","-0.07","12.69","13.32","0.00"
"2011-08-15T14:16:24.070+00:00","12.74","-0.02","0.00","-0.07","12.69","13.32","0.00"
"2011-08-15T14:16:25.070+00:00","12.74","-0.02","0.00","-0.07","12.69","13.32","0.00"
"2011-08-15T14:16:26.070+00:00","12.74","-0.03","0.00","-0.06","12.69","13.32","0.00"
"2011-08-15T14:16:27.070+00:00","12.74","-0.03","0.00","-0.06","12.69","13.32","0.00"
"2011-08-15T14:16:28.070+00:00","12.74","-0.03","0.00","-0.06","12.69","13.32","0.00"
"2011-08-15T14:16:29.070+00:00","12.74","-0.03","0.00","-0.06","12.69","13.32","0.00"
"2011-08-15T14:16:30.070+00:00","12.74","-0.03","0.00","-0.07","12.69","13.32","0.00"
"2011-08-15T14:16:31.070+00:00","12.74","-0.03","0.00","-0.07","12.69","13.32","0.00"
"2011-08-15T14:16:32.070+00:00","12.74","-0.03","0.00","-0.07","12.69","13.32","0.00"
"2011-08-15T14:16:33.070+00:00","12.74","-0.03","0.00","-0.06","12.69","13.32","0
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od avatar »

jeste mi nejak nesedi hodiny mam to posunute presne o 2h

to co vidis jsou sekundova data

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek