Creative Inspire P580 na DC napeti

Bedny, zesilovače, rádia, televize, videopřehrávače, audiosestavy
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od mypower.cz »

Obrázek

puvodni adapter k tomu je z 220V AC na 12V AC, neustale topici trafo. Ja jsem to vybastlil nasledovne:

Kód: Vybrat vše


. [FV2,REG2,BAT2]====>[DCDC]========>[STABILIZATOR]==[C1]==>[CREATIVE 5.1]
.        10.5V-14.7V    19V-18V-16V-15V             13.99V      

C1 = kondenzator z PC zdroje paralelne na vystupu stabilizatoru, 220uF 250V

Jede to v pohode.

ten DCDC menic tam je proto, ze pokud klesne napeti na baterce pod 12.5cca, coz je bezne treba pres noc, tak se zesilovaci nechce zapnout. Takze zvysuju napeti na 19 - 15 podle potreby, mam na tom jeste paralelne nejake veci a stabilizatorem limituju na 13.99 DC, coz Creative chape jako ok. Takze mam konecne i bedynky na DC. Stridac zachvili nebude potreba vubec na nic trvale zapojeneho, pouze obcas (primocara pila, cerpadlo, atd).

Akorat teda bojuju trosku s lehounkym a mirne slysitelnym rusenim, patrne zemni smycka.. Poradi mi nekdo nejake dostupne galvanicke oddeleni audiovstupu?
:repair:
JiříK
Příspěvky: 1021
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od JiříK »

Stabilizátor jaký? Běžná 78xx vyžaduje spád napětí 3V tuším, LM317 chce 2V. Zkus keramickými kondy bloknout vstup i výstup stabilizátoru-hned na nožičkách. Další varianta je vřadit tantalové kondenzátory do signálové cesty-levý, pravý i zem.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od mypower.cz »

stabilizátor L78S12CV
JiříK
Příspěvky: 1021
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od JiříK »

mypower.cz píše:stabilizátor L78S12CV
Takže klasika. Rozdíl napětí 3V. V datašitu jsem našel ty blokovací kondenzátory, píšou 330nF. Osobně si myslím, že ty bedny nebudou mít stabilizaci napětí, takže 14-15V ss stabilizovaných by měly bez problému sežvýkat.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od mypower.cz »

jen pro zajimavost spotreba 0.33A pri 13.25V = 4.3725 W, namereno ted pri mem beznem poslechu, standardni podkresova hlasitost, aby tu nebylo uplne ticho, ale zase tak aby to neřvalo, proste tak akorat. V provozu je subwoofer a 2 front repracky, jinak nic vic .. stereo sestava se subwooferem.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od mypower.cz »

mypower.cz píše:Akorat teda bojuju trosku s lehounkym a mirne slysitelnym rusenim, patrne zemni smycka..
Vysledoval jsem, ze zdrojem ruseni je podsviceni displaye u notebooku. Jakmile nesviti, tak je zvuk naprosto cisty bez ruseni.
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od joseff »

zajimave, kdo by to rekl, ze?:)
Cossman
Příspěvky: 56
Registrován: úte pro 27, 2011 1:22 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od Cossman »

Taky mi notebook HP ruší Creativy, ale pouze pokud je napájený ze síťového adaptéru a je naplno dobitá baterka.
KarelSebela

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od KarelSebela »

To co tady popisuješ je dobré. Ale jestli jsem tomu dobře vyrozuměl tak budeš mít domácnost na 24V nebo ne? Co pak? s těma reprákama?
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od mypower.cz »

KarelSebela píše:To co tady popisuješ je dobré. Ale jestli jsem tomu dobře vyrozuměl tak budeš mít domácnost na 24V nebo ne? Co pak? s těma reprákama?
Pokud je to na me .. ja zatim zustavam u 12V, pac bych musel menit spoustu veci. Mozna ale jak bude jednou stridac pro pracku, tak se tomu prechodu na vyssi systemove napeti asi nevyhnu. Jeste uvidim, ale zatim to vidim porad na 12V.
KarelSebela

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od KarelSebela »

jojo bylo to na tebe. Sorry měl jsem to lépě pojmenovat. A také jsem asi někdo blbě vyčetl tvoje lány :-)

No stejak lidi musí řešit podobné problémy když mají 24 nebo 48V systém. Já jsem 12V opustil k vuli velkým proudum už u 24V je to lepší a také případný rozvod na zahradu čím vyšší proud tím menší ztráty v delších drátech.

Jenže jak to řešit se spotřebiči. Ty prostě neokecám a 24V je to trošku mizerie.

LED diode viz. jiné vlákno fora je také problém zapojit. a to u 24V systému je orzptil 28V-21V to ty diody napřímo asi neustojí. Takže zase nějaký ten usměrnovač ale tma budou ztráty :-( Horko těžko nabraná energie (ted v zimě) se tak s ní mrhá.

Chvílemi mam pocit že si člověk hrajě jako kdyby dělal vermírnou loď kde na každé mA záleží :-)
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od mypower.cz »

mypower.cz píše:
mypower.cz píše:Akorat teda bojuju trosku s lehounkym a mirne slysitelnym rusenim, patrne zemni smycka..
Vysledoval jsem, ze zdrojem ruseni je podsviceni displaye u notebooku. Jakmile nesviti, tak je zvuk naprosto cisty bez ruseni.
vyreseno.

Obrázek

Diky matejovi za trafa.
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od mobilik »

Mozem vediet ake su to trafa, resp. co za vinutie maju a kde to zohnat. :wink:

Dakujem pekne, skusim to u seba na chate...
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od mypower.cz »

mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od mobilik »

Dakujem, take nieco zial vidim prvy krat, nevedel som co hladat... :wink:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
kolista
Příspěvky: 1
Registrován: pát pro 19, 2014 8:16 pm

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od kolista »

Zdravím. Mám doma starší repro Creative Inspire P580. Před lety mi odešel zdroj.Tehdy jsem už doma nebydlel, repráky nepoužíval, tak jsem je jen schoval že je rozchodím až budu mít čas. Teď po letech jsem si na ně vzpomněl, nostalgicky zavzpomínal jak hezky hrály a rozhodl se je opravit. Bohužel mi někdo aktivně vyhodil nefunkční zdroj. No a já bych potřeboval poradit jakou náhradu. Bohužel neznám parametry zdroje a ani rozměry konektoru. Mohli byste mi s tímto poradit? Předem díky.
kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od kodl69 »

na bednách je napsaný 12v AC, je to tak? Jestli jo, tak 12V trafo, dle mýho odhadu bude stačit 2A. ( je na tom napsaný 500W PMPO? :lol: :lol: ) Vevnitř to stejně začíná usměrňovačem, takže když to budeš krmit nějakým 12V dc adaptérem, tak to bude hrát taky. Aspň nemusíš řešit polaritu napájení.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Vaclav V.
Příspěvky: 1
Registrován: pát srp 14, 2015 11:15 am

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od Vaclav V. »

Zdravím.
Vlastním sestavu CREATIVE Inspire P580 a po zadání do hledáčku jsem přišel na vaše stránky.Sestavu jsem pořídil někdy v roce 2004 a perfektně fungovala.Jednoho dne když jsem s ní hrál na narozeninách kamaráda které byli v prosinci 2012 jsem po skončení nechal aparatůru přes noc v autě.Ráno jsem ji vzal a zapojil,chvíli hrála cca 10 minut (byla lehce orošená z výkyvu teplot auto a pokojová teplota a tím se podle všeho něco stalo) ale pak se vypnul subwofer ( jen potichu lehce hraje ale jde to zjistit jen po přiložení ucha jinak není slyšet.Ostatní repro hraje normálně.Reostat na ovládání hlasitosti a basů a výšek též funguje ale subwofer ne.Vizuálně není vidět žádná porucha.
Strčil jsem je do skříně a dnes si na ně vzpoměl.
Bohužel nejsem z oboru spíše jen domácí kutil a repro je již dávno po záruce takže záruka nic ale i přesto bych to rád opravil pokud to tedy jde ale bohužel nikoho takového neznám.
Proto jsem se zaregistroval zda bych zde někoho nenašel popřípadě zda by mě někdo někoho nedoporučil kdo by byl schopný to dát dohromady.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od tomas »

Vaclave V. zkus fórum http://www.ebastlirna.cz tam je hodně opravářů jak amatérů tak profesionálů s touto specializací a možná bude i někdo poblíž tvého bydliště, pokud se ti tady nikdo neozve. Napiš odkud jsi. Pojistky jsi zkontroloval?
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Creative Inspire P580 na DC napeti

Příspěvek od kodl69 »

doplňuju to zde: Creativ na 47W výkonu potřebuje cca 100W příkonu, kdežto ten TPA3116 jenom něco málo přes 50W příkonu, a to je ten rozdíl, na topení je lepší přímotop nebo klimatizace, než zesilovač... Ostatně i kdyby v těch tvejch bedýnkách byl můstkovej zesilovač, a byly napájený z 14V a reprák v subu měl 4 ohmy (dva ohmy asi nemá?) tak vychází max. výstupní napětí se započtením úbytků na tranzistorech na nějakejch 10V, což je P=U*U/R nějakejch 25W.
A do těch pidisatelitů pokud půjde víc než 10W, tak za chvilku budou hořet plamenem.
Takže výrobce zase lže. 47W může být příkon, potom to odpovídá něco přes 20W výkonu...
U toho TPA jsou údaje z datasheetu TI, a navíc to mám skutečně změřeno do odporové zátěže.
Prostě srovnání účinnosti zesilovače AB oproti D je tristní.
edit: tady to pořád prodávají, a je to fakt slabá hra. https://www.czc.cz/creative-labs-inspir ... 38/produkt
do subu snad jde 17W a do satelitů po 6W , a to asi bude při zkreslení 10%.
47W je příkon, to budou nějaký 3.5A při 13V...
Pokud chceš slyšet, jak hraje aparátek na baterky, tak se zastav, nebo to můžu i s minibedýnkama vzít na příští setkání, snadno to uvezu i na kole... dá se předpokládat, že potom tuhle imitaci necháš ležet u popelnic...

Admin edit: diskutovano z tematu o Youdove laborce
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek