Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned čer 11, 2023 2:05 am
vata píše:Tahle data by se dala odvodit nejlépe ze statistik. Já osobně si tipuju u svého systému (amorf, 45 stupňů / jjz) něco kolem 5%, a můžu se svým CXN bohužel fakt jen tipovat, protože se mu nedá věřit
ZdZ píše:Tak dodělávám finální konstrukci na část panelů a jedná se mi o to, jaký mám udělat sklon 50°nebo 60° ? v létě je energie celkem dost, taže se mi jedná jen o zimu a tam to podle pvgis vychází o trochu lépe.
Nebo je 60°už zbytečné ? co se týká konstrukce tak je to cenově i pracnostně nastejno.
Pořád se nemůžu rozhodnout, ale určitě nechci 35° nebo něco takového, protože to v zimě dává znatelně méně a mně jde hlavně o tu zimu. A jak se tady někde tvrdilo, že difůznímu světlu, když není vidět sluníčko, je jedno pod jakým úhle je panel, tak to také není pravda. To jsem zkoušel a když ho třeba položím, tak dává ani ne polovinu oproti nakloněnému.
ZdZ píše:Tak dodělávám finální konstrukci na část panelů a jedná se mi o to, jaký mám udělat sklon 50°nebo 60° ? v létě je energie celkem dost, taže se mi jedná jen o zimu a tam to podle pvgis vychází o trochu lépe.
Nebo je 60°už zbytečné ? co se týká konstrukce tak je to cenově i pracnostně nastejno.
Pořád se nemůžu rozhodnout, ale určitě nechci 35° nebo něco takového, protože to v zimě dává znatelně méně a mně jde hlavně o tu zimu. A jak se tady někde tvrdilo, že difůznímu světlu, když není vidět sluníčko, je jedno pod jakým úhle je panel, tak to také není pravda. To jsem zkoušel a když ho třeba položím, tak dává ani ne polovinu oproti nakloněnému.
ZdZ píše:já zkoušel panel opřít o komín a dal víc než když jsem ho položil, možná to bylo tím, že bylo trochu jasno, ale sluníčko vůbec vidět nebylo, zkusil jsem to jen jednou, protože se s tím mořit kvůli pár watům nemá cenu, navíc mě panel kopnul a to byla posledí kapka
těch 55° je docela bída jak to tam drží, evidentně 60°taky moc nepomůže a víc to nemá cenu dávat, protože podle pvgisu bych si už nepomohl se ziskem a na jaře a na podzim by zisky byly naopak nižší, podle výpočtu, odzkoušené to ale nemám
ZdZ píše:tak udělám 55 to mi připadá jako kompromis
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků