od vata » čtv lis 17, 2011 3:46 pm
Zdravím, MorningStar MPPT je dobrý výběr. Má volba na Phocos CXN40 byla, když to zpětně posuzuju, chybou. Na druhou stranu, chybami se člověk učí, takže máte šanci neopakovat tu mou a jít rovnou do MPPT. Systém se stane flexibilnější a výkonnější. A v případě Tristaru budete i vědět, kolik jste vlastně vyrobil a spotřeboval, o čemž si já s CXN můžu nechat jen zdát. Nezapomeňte, že MorningStar nemá v základní výbavě odpojování zátěže při nízkém napětí baterie, to byste měl zakalkulovat do plánů. Spoléhat na odpojení měniče není dobrý nápad - měnič odpojuje většinou až na 10,5V, to je velmi nízko.
300W měnič mi připadá jako velmi neprakticky slabý - pokud jej nebudete používat jen opravdu na malá zařízení, pojede dost naplno bez rezervy, a možná pak dřív odejde.
Baterie - peněženka (ani regulátor) mi nedovolily jít do LiFePo, jsem na AGM olově (Banner). Zatím (po roce provozu) si nemůžu stěžovat, fakt je ale ten, že z každé 100Ah prakticky využiju jen asi 30Ah, protože baterie maximálně šetřím (odpojuju zátěže při relativně vysokém napětí). To se podle zkušeností kolegů zde u LiFePo technologie nemusí tak prožívat. U LiFePo mě taky znervózňuje to balancování, což je problematika které příliš nerozumím, takže mi to připadá příliš komplikované.
U baterií je potřeba naplánovat kapacitu tak, aby jste příliš nepřekračoval nabíjecí proud C/10 (olovo). Při dvou 230Wp panelech skrze mppt můžete na 12V dosáhnout proudů dost přes 30A, což je tak na 300Ah baterii.
-

vata
-