Zdravím vespolek,
Už jsme tu na více místech probírali způsob přímého napájení (home) serveru z DC, takže bych se ráda podělila o nějaké zkušenosti.
Jeden z mých serverů je dnes už stařičký ITX Marshalltown, ten má DC in papírově 12V. Mám systémové napětí 12V v lithiu a v případě nouze přepínám na DC záložní spínaný zdroj. Servřík má vlastní olověnou zálohovací baterku, takže je od DC rozvodu oddělený diodou - tedy je napájen s patřičným napěťovým úbytkem na diodě, cca tedy v rozmezí 12,2 - 14,4V. Jede úplně bez potíží už pár let, s uptime přes dva roky.
Nově jsem mu pořidila posilu - J3160DC-itx. Tahle deska má DC vstup na 19V. Měla jsem tady od jednoho člena fora DC-DC měnič Opus - hrozně chytrý (až moc na můj vkus) měnič s funkcí ATX, takže jsem jej chtěla použít, ale bohužel, buďto jej neumím nakonfigurovat, nebo je vadný - do hodiny provozu se vypne s jakousi chybou (něco jako "shutdown sequence failed" - říkám, příliš chytrý). Takže jsem v zoufalosti desku nakonec připojila přímo k baterkám FVE (opět přes diodu), a zdá se, že deska je s tím spokojená a jede. Což bylo pro mě milé překvapení, protože jsem na toto téma nic pozitivního nevygůglila - zdá se, že to nikdo nezkouší, prostě lidi jedou tyhle desky na baterie přes DCDC měniče.
Řešíte-li někdo něco podobného, vězte tedy, že tyhle 19V desky, nemají-li nějakou podporu pro nabíjení noťasových baterií, prostě bez problémů 12V systémové napětí v LIFE akceptují, bez ohledu na to, co říká v papírech výrobce. Svůj systém mám nastavený tak, že pod 12V nejde, takže nevím, jak by deska zareagovala v tomhle případě - resp. ano, jednou se mi stalo, že Marshalltown mi při poruše jel přes den na své záložní olovo (7Ah), až to úplně vybil, pak se vypnul. V okamžiku vypnutí musela být baterka hoodně nízko, protože naprázdno měla tak 8V. U té nové to dobrovolně zkoušet nebudu