přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od PavelR »

JiříK: no a co LF menice? ty maji na vystupu toroid tam by se mel vystup chovat jako "generator" tam by problem s L N PE byt nemel ne?
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od JiříK »

PavelR píše:JiříK: no a co LF menice? ty maji na vystupu toroid tam by se mel vystup chovat jako "generator" tam by problem s L N PE byt nemel ne?
Co stojí takový LF měnič? Všechno je o penězích. Ten, co mám je výkonově dostačující a v horizontu několika let si další kupovat nehodlám. Jo, pokukoval jsem po Victronu, jenže ten je jaksi cenově brutálně jinde.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od PavelR »

Tak znackove menice jsou drahy to tady vsici vime. Ja mam objednanej 8kw LF od Mateje za cenu priznivjejsi.

Nejde o cenu ptal jsem se Te na nazor jak by se slo divat z hlediska site na LF menic ktery ma na vystupu trafo. Zdali dle je to stale IT sit nebo uz je to jinak...
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od PavelR »

jak tak zjistuji tak hlidace izolacniho stavu jsou drahy natolik ze se na celou IT sit patri ... a z vysoka.
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od JiříK »

PavelR píše:Tak znackove menice jsou drahy to tady vsici vime. Ja mam objednanej 8kw LF od Mateje za cenu priznivjejsi.

Nejde o cenu ptal jsem se Te na nazor jak by se slo divat z hlediska site na LF menic ktery ma na vystupu trafo. Zdali dle je to stale IT sit nebo uz je to jinak...
Myslím, že IT síť je za každým měničem. Co se z toho dá následně vytvořit, je další věc. A protože LF má trafo, asi bych se nebránil jeden pracovní vodič uzemnit a udělat z toho následně TN-S. U mého měniče (HF) si tak jistý nejsem, proto je mi to proti srsti. To nevybavení jističe u mého měniče přičítám dostatečně rychlým ochranám, což ten měnič ctí. Ale z hlediska vybavení jističe je to špatně, ač je ten měnič výkonný dostatečně. Řekl bych, že LF či HF technologie na to vliv mít nebude.
Třeba by nám k tomu mohl něco dodat Matěj, jak by to řešil on.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
ixo
Příspěvky: 489
Registrován: stř říj 10, 2012 6:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od ixo »

Tak tak, Matejov názor na možnosť bezpečného vytvorenia TN-C-S siete za HF meničom by zaujímal aj mňa. ;)
1900 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: https://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15 ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: https://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: https://tinyurl.com/mx6gvsj
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od PavelR »

myslim si ze vybaveni jistice za LF menicem nebude problem kdyz radove sekundy dokaze dodavat mnohem vice nez jmenovity vykon. Samozrejme zalezi na hodnote a charakteristice jistice.
Chapu proc je ti to proti srsti. Ale pokud jeden vodic i za HF menicem prizemnim tak se mezi mnou a kovovym sasi pristroje nekona rozdil potencialu. Tudiz bych tam problem nehledal.
Neco jako vrabec na dratu...

Jeste neco do pranice ... jsem na DS za distribucnim trafem. Mam tedy IT sit?
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od JiříK »

PavelR píše: Jeste neco do pranice ... jsem na DS za distribucnim trafem. Mam tedy IT sit?
Nemáš. Trafo má uzemněný střed. A vedení PEN od trafa má být tuším co 100 metrů uzemněné. Teoreticky bys mohl mít TT síť. Někde se to ještě sporadicky vyskytuje. Co jsem zaslechl, tak třeba v Práglu na Žižkově...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od PavelR »

to jsem netusil ze se to nekde jeste pouziva.proc ne.

kazdopadne LF menic si zapojim jako TN-S ona kazda sit ma svoje vyhody a nevyhody.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2217
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od gupa »

No já bych si přečetl návod. Pokud ho čtu, na straně 4 je první a poslední informace v tom smyslu, že měníč Carclever má ochranu proti průtoku proudu přes zemnící svorku při nesprávném uzemnění. Takže pokud to chápu já, měnič má veškeré ochrany. Měnič uzemnit a vyzkoušet.
Carclever.JPG
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2578
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od tomas »

Jestli je měnič HF nebo LF o galvanickém oddělení moc nevypovídá a cena taky moc ne. Obě technologie jdou udělat jak galvanicky oddělené tak neoddělené.
Například v této elektrárně:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=6
byl první měnič hutermann-hi3000 bez galvanického oddělení a nebylo řešitelné jak to bezpečně připojit na stávající rozvod TNC.
Takže byl měnič vyměněn za Mean Well 3kW a ten galvanické oddělení má a funguje dodnes.
Já jsem si koupil novou verzi měniče od Hutermannu s tím že si ho předělám, ale zjistil jsem že už má galvanické oddělení a je za ním vytvořena standardní TNS síť i s funkčním chráničem, už se ale asi neprodává, protože v eshopu už ho nevidím.

Fotky v tomto příspěvku jasně vyjadřují nebezpeční a nepoužitelnost v síti TN galvanicky neoddělených měničů:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 810#p30803
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od PavelR »

no spis me prislo ze se tady resilo ze HF menice byt oddeleny nemaji jakoze N ale 2*115V proti koliku....
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od brumlaj »

JiříK píše:Brumlaji, je vidět, že absolutně nechápeš ochrany v síti IT. Měl bys začít studovat. Opakuju, IT síť, za dodržení podmínek pro ni daných, proti vodovodnímu kohoutku, jak jsi popsal, kopat prostě NEMŮŽE a NESMÍ!!!!
Promiňte že na toto ještě reaguji, ale zkus mi nalézt chybu v tom co jsem napsal. To co jsem napsal je možná realita IT sítě bez ochrany. Jsem zvědav, kdo ze solárníků bude kupovat hlídač izolačního stavu. Proto předělání IT na TN-C-S je ochrana za rozumnou cenu narozdíl od nechráněné IT.
JiříK píše:Pročpak se asi tato síť používá v nemocnici???
Protože dovoluje bezpečně pracovat s JEDNOU závadou a tu opravit okamžitě jak to bude možné. Při druhé závadě tak jak jsem ji popsal musí světla okamžitě zhasnout.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od matej »

Ostrovni menic s galvanickym oddelenim LF ci HF: Na vystupu menice spojit jednu ze zdirek (nejradeji pravou, ale u zasuvek Schuko tezko rict ktera je prava) s kolikem, tohle bude PEN a ten uzemnime. Druha zdirka je L. Tim vznikne sit TNC u ktere si nasledne muzeme rozdelit PEN na PE a N a tim dosahneme sit TNC-S kterou rozvedeme po baraku a budou nam v ni fungovat proudove chranice.
POZOR tohle neplati u menicu poloostrovnich a hybridnich, ktere maji AC vstup pripojen na DS, tam na vystupu jiz mame sit TNS a kolik se zdirkou nespojujeme!
Menic bez galv.oddeleni: Nedoporucuji kupovat ani pouzivat.
PS: To ze mezi kolikem a zdirkami lze namerit 2x115V je uplne nepodstatne, jeste jsem nevidel menic ktery by vyrabel 2x115V. Namerene napeti je pouze parazitniho charakteru, lze ho namerit u mnoha menicu vcetne velmi kvalitnich a jakmile se spoji jedna zdirka s kolikem, napeti zmizi :-)
Pravda a Láska zvítězí!.
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od JiříK »

Matěji, jak se pozná měnič s galvanickým oddělením? V návodu k obsluze to patrně nebude. Třeba ten, co mám já. Má, či nemá galvanické oddělení?
V návodu je pouze to, co několik příspěvků dříve popsal Gupa. Klobouk dolů, že se mu to chtělo hledat, já to sice četl, ale nějak k tomu nemám důvěru...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od PavelR »

Ja bych postupoval asi takto: Menic rozdelal a opticky prohledl jak je to cely reseno zda se o oddeleni vubec nekdo pokousel. Pak ohmmetr bo meric izolacniho stavu nemam. Pak mala zatez vstup/vystup a pokud si budu dostatecne jisty tak ruka .... coz nikomu nedoporucuju.
Dle vyse uvedeneho muj menic oddelen je a i tak nejakej bordel voltmetrem na vstupu/vystupu namerim. Je to asi neco co leze pres kondy. Kazdopadne to netrka....
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od JiříK »

Ohmmetrem je u mě všecko OK. Zkoušel jsem i měřit napětí při zátěži mezi vším možným, napětí je jen tam, kde býti má. Vadaska taky mlčela. Což je dobře. Nekope to nikde. Včera u mě byl kámoš s takovým prckem měničem, 200W schody. Tak jsem tam cosi měřil, no, asi jsem měl špatné boty, normálně to brnělo, a to nemám systém uzemněný. To ten můj Cartrend nedělá.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
PavelR
Příspěvky: 3133
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od PavelR »

tak v tom pripade bych to povazoval za oddeleny menic a velese si zapojil TN-S ...
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2217
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od gupa »

menic-napeti-12_230-sinus-1500w-carclever.pdf
(596.45 KiB) Staženo 117 x
Pokud čtu v návodě tohoto měniče, jde především o měnič pro přímé zapojení ke spotřebiči. Není doporučeno jej zapojovat na domovní rozvod. Nesmí být zapojen na rozvod, kde je propojena N s PE. Měnič nejsnáze napájí hlavně odporovou zátěž, ikdyž indukční také dokáže, ale může se přetížit a vypnout.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm

Re: přeznačení vodičů 230VAC>24VDC - lze v souladu s normou?

Příspěvek od matej »

Upozornění: Měnič je určen k přímému napájení elektrických zařízení. Měnič nepřipojujte
na domovní rozvod apod. Nepřipojujte žádná AC zařízení, u kterých je nulový vodič zapojen
na zem nebo na zápornou svorku baterie
.
Z toho mne vyplývá, že měnič nemá galv. oddělení .. jinak by tato podmínka neměla smysl.
Pravda a Láska zvítězí!.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek