Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát čer 09, 2023 11:24 am
abrams píše:pokud chcete znát aktuální Ah kapacitu , tak na to je nejlepší kapacitní zkouška dobít - vybít - nabít.
abrams píše:Zdravím ,
tohle je zkoušečka pro startovací aku do auta , pokud chcete znát aktuální Ah kapacitu , tak na to je nejlepší
kapacitní zkouška dobít - vybít - nabít.
matej_bb píše:Tak jednoduché to není. Tester neměří jenom DC odpor, ale vyšle do baterky puls a dle spektrální odezvy (řádově MHz) spočítá údaje. Dle DC odporu se dá leda tak orientačně zjistit maximální (startovací) proud .. ale ten nás konkrétně asi moc nezajímá, spíše kapacita.
drama píše:To mě přivádí zpět k myšlence, jak je vlastně měřena hloubka vybití v grafech od výrobce. Je to relativní tj. k aktuální (v čase klesající) kapacitě, nebo ke kapacitě nové baterie? Jak poznáte vy, že je baterie nabitá na 80%? Průběžně v čase děláte kapacitní zkoušky, měříte při nich napětí a zpětně dle celkové kapacity odčítáte napětí při 80% kapacitě?
timpomat píše:Najistejsie je aj tak zmerat kapacitu nasimulovanim jedneho vybijacieho cyklu, hlavne u bateriek ktore uz maju nieco za sebou alebo u takych co neviem co maju za sebou su tieto priblizne metody prilis nepresne. Ja pouzivam Turnigy wattmeter http://goo.gl/sv1ka a za nim menic zatazeny napr. ziarovkou. Turnigy zmeria Wh a Ah, menic zabezpeci ze sa to automaticky vypne pri poklese napatia (podla jeho specifikacie). Jedina nevyhoda ze sa nedodrzi konstantny prud, kedze zataz je konstantna, menic si pri postupne klesajucom napati baterie berie vacsi prud, mne to ale vyhovuje lebo to realne simuluje prevadzkove podmienky. Turnigy ma relativne maly rozsah v Ah iba do 65Ah, pri vacsich kapacitach sledujem Wh, tam je rozsah do 6554Wh co je pri 12V ~550Ah, po pretoceni zacina zase od 0.
Komanche píše:no ale tento postup trva hodne hodin, ne?
jiru píše:Ahoj,
docela by mne zajímalo někteří výrobci udávají v grafu počet cyklů při určité hloubce vybití (např. 80% DoD, tedy 20% zbyvající kapacity), ale mě by zajímalo, zda se dá někde (zatím jsem hledal a nenašel) najít, jak určit DoD - kolik to je třeba u 100Ah kapacity v C10. Zda se to vztahuje ke konečnému běžnému napětí 1,8V/čl. anebo k něčemu jinému ?
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků