Tak já se ve FVE a v elektrice nevyznám, takže:
vlkazajac píše:Ak preferujete ohrev vody pred využitím energie pre napájanie iných spotrebičov, je zbytočné vytvárať veľkú kapacitu v batériach.
Já to nepreferuju. Já jsem (si) kladl otázku, jestli to má smysl prva "dobíjet" bojler a pak až vyrábět elektřinu ? Myslím si že asi ani ne, protože elektřina je dražší než ohřev vody plynem, tak jsem to spíš chtěl potvrdit tu moji úvahu.
vlkazajac píše:Ak chcete používať spotrebiče silnejšie ako 500 W, treba investovať viac do batérií.
No a když bude měnič 4kW a panely 2kWp a baterie LiFe 2kW jen na vyrovnávání když nebude chvílema svítit tak nepujde občas použít víc než 500W ? 4kW měnič jsem vybral proto, že ten Axpert je levný na tu kapacitu a asi by stačilo jen 3kW, ale říkal jsem si, že lepší, když to bude mít rezervu.
vlkazajac píše:Pri voľbe komponentov systému by som doporučoval vybrať také, ktoré sa nebudú "flákať". 4 kW menič prespí celú zimu, pretože z 1 kWp nazbiera 1 tona batérií veľmi málo energie na jeho prácu.
Já myslel, že spíš vybrat měnič, který to všechno utáhne a bude mít i rezervu než to vytěžovat nadoraz. Tím by mohl i dýl vydržet.
vlkazajac píše:Arduino a automatizované prepínanie sietí je technická lahôdka, ktorú by som pri potenciáli systému 1 kWp neriešil.
No já jsem zapoměl napsat, že nechci přetoky do sítě a ty prej hrozí i s Victronama, takže bych to chtěl řešit nějak zaručeně. Napadlo mě, že když se to přepne tím stykačem nebo nějakým relé a pojede buď FVE nebo DS, že tím zaručím, že nic nepřeteče do DS.
Já jsem netvrdil, že chci 1kWp. To chtěl camel1cz. Já jsem psal, že mě zaujala verze s 2kW, která tam neni. Takže bych chtěl 2kW pro bojler a pak něco navíc pro FVE, ale když nabíjet prva bojler je teda asi blbost, takže ze začátku bychchtěl zkusit třeba těch 2kWp a pak by se vidělo.
vlkazajac píše:Stačí sa podvečer pozrieť na voltmeter ( Ubat ) umiestnený poblíž chladničky a nechať computer v našej búdke na krku rozhodnúť, či prepnúť dvojpolový prepínač.
A chci to automaticky. Mě by nebvilo to přepínat několikrát denně a ostatní členy rodiny myslím taky ne.
atom: V těch proudech se nevyznám co kde a jak může téct. Nejsem elektrikář. Já vpodstatě používám v úvahách jen waty a volty

Ale tak to už by pak snad ten, kdo to bude vymýšlet a stavět měl nějak ošéfovat, aby to vpohodě fungovalo.
atom píše:já jen aby se neplánovaly do systému poddimenzované baterie, protože většina olova už po roce provozu nemá svou nomimální kapacitu a ty baterie se tak zbytečně rychle zničí.
A 2kW LiFe kde by se asi polovina nebo i víc používalo jako "vyrovnávací paměť když by občas nesvítilo, tak to by nestačilo ? Chtěl bych prostě používat FVE jen když svítí a když nesvítí a v noci používat DS.