Ideální měnič pro mne :-)
Souhrn tématu
Pro domácí fotovoltaickou instalaci s 1 kWp panely a 24V bateriemi je vhodný měnič s čistým sinusovým výstupem kolem 1500 W, který nabízí tichý chod a nízkou standby spotřebu. Důležitá je funkce automatického přepínání mezi bateriemi a distribuční sítí (DS) při přetížení nebo nízkém napětí, což zajišťují hybridní měniče s UPS funkcí. Uživatelé zmiňují modely Axpert, které mají dostatečně dimenzovaný MPPT regulátor, ale nepodporují thin film panely. Výkon měniče by měl být přizpůsoben reálné spotřebě, aby se minimalizovala spotřeba na prázdno a zajistila spolehlivost přepínání mezi zdroji.
- Tulen007
- Reputace:5
Ideální měnič pro mne :-)
Zdravím,
po prvních pokusech s 800W měničem mod. sinusem bych rád něco se sinusem (Lednice a plynový kotel není podmínkou, ale bylo by hezké). Jsem připojen k DS, v panelech mám zatím cca 1kWp, baterie na 24V, regulátor Epsolar MPPT 4210.
V současné době postupně omezuju DS, ale limituje mne měnič. Vím, že je zde o měničích toho napsáno spoustu, ale nedaří se mi zorientovat.
Takže, co bych rád:
- sinus cca 1500 W
- tichý chod
- nízkou standby spotřebu
- záloha pomocí DS
- v případě nedostatku "dososání" z DS
V posledně dvou jmenovaných bodech nemám jasno, předpokládám, že se jedná o měniče s UPS a hybridní ?? A dle zdejšího fóra se u některých měničů řeši, zda-li umí "dososávat", či nikoliv.
Při mé cestě FV jsem začal jedním panelem a GridFree měničem (zkušenosti sepisuji a určitě je zde zveřejním), poté regulátorem bez MPPT, poté olovem ..... atd ....
Rád bych se vyhnul slepým uličkám co to jde.
DS se zatím nehodlám zbavovat, proto uvažuji o výše zmíněném řešení.
Děkuji všem moc za rady.
po prvních pokusech s 800W měničem mod. sinusem bych rád něco se sinusem (Lednice a plynový kotel není podmínkou, ale bylo by hezké). Jsem připojen k DS, v panelech mám zatím cca 1kWp, baterie na 24V, regulátor Epsolar MPPT 4210.
V současné době postupně omezuju DS, ale limituje mne měnič. Vím, že je zde o měničích toho napsáno spoustu, ale nedaří se mi zorientovat.
Takže, co bych rád:
- sinus cca 1500 W
- tichý chod
- nízkou standby spotřebu
- záloha pomocí DS
- v případě nedostatku "dososání" z DS
V posledně dvou jmenovaných bodech nemám jasno, předpokládám, že se jedná o měniče s UPS a hybridní ?? A dle zdejšího fóra se u některých měničů řeši, zda-li umí "dososávat", či nikoliv.
Při mé cestě FV jsem začal jedním panelem a GridFree měničem (zkušenosti sepisuji a určitě je zde zveřejním), poté regulátorem bez MPPT, poté olovem ..... atd ....
Rád bych se vyhnul slepým uličkám co to jde.
DS se zatím nehodlám zbavovat, proto uvažuji o výše zmíněném řešení.
Děkuji všem moc za rady.
- Tulen007
Re: Ideální měnič pro mne :-)
Existuje nějaký takový měnič ? Prosím alespoň o nakopnutí správným směrem, resp. nerad bych koupil nějaký špatný měnič.
DÍKY
DÍKY
- PavelR
- Reputace:265
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 65
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
- Lokalita:ŽabčiceSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:29139 Kapacita baterie [kWh]:65
inu ze zdejsich diskuzi jsem pochopl ze hybridni menic umi dososat vykon ale stale bere 10% ze site a menic s UPS funkci prepne vse na sit. Z logiky veci mi vychazi ze UPS je lepsi a levnejsi.
- brumlaj
- Reputace:259
nevim jestli vsechny, ale jsou hybridni menice, ktere se umi chovat alternativne i tak, ze nesosaji ze site a po pretizeni prepnou na sit. Je to u nich jen o nastaveni.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
- vata
- Reputace:93
Zdravím, pokud chcete něco pro začátek, zkuste třeba Volcraft. Koukáte-li po něčem dospělejším, doporučuju nějaký Victron Compact.
Co se toho "přisosávání" týče, tak to je asi doména těch nejlepších (a nejdražších) měničů, podle mě dobrá a odzkoušená cesta vede automatickým přepínáním sítí - nemusí být nutně součástí měniče, separátně se to postavit levněji a člověk nad tím má větší kontrolu. Vzpomeňme třeba na hezké měniče Meanwell řady TN - ty tohle UPS měly v sobě včetně nabíječky, ale nedalo se to úplně odstavit, takže zkrátka pokud se měnič rozhodl, začal nabíjet baterie ze sítě a nedalo se tomu nijak rozumně zabránit.
Co se toho "přisosávání" týče, tak to je asi doména těch nejlepších (a nejdražších) měničů, podle mě dobrá a odzkoušená cesta vede automatickým přepínáním sítí - nemusí být nutně součástí měniče, separátně se to postavit levněji a člověk nad tím má větší kontrolu. Vzpomeňme třeba na hezké měniče Meanwell řady TN - ty tohle UPS měly v sobě včetně nabíječky, ale nedalo se to úplně odstavit, takže zkrátka pokud se měnič rozhodl, začal nabíjet baterie ze sítě a nedalo se tomu nijak rozumně zabránit.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
- gupa
- Reputace:191
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
- Lokalita:pod BrnemSystémové napětí:24V
A jaké jsou ideály o seznamu spotřebičů, které by ten ideální měnič měl živit?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT...
- Pan Taum
- Reputace:25
Nejblíž tvým požadavkům jsou měniče Axpert https://shop.mypower.cz/m-ni-e-dc-ac-kombinovan-1
- SJM
- Reputace:6
Můžete také konzultovat Vaše požadavky s uživatelem matej, který zde na foru nabízí upravené měniče PowerJack LF s funkcí UPS. Nevím ovšem zda má v nabídce také měniče s výkony 300-1500W.
- FRSO
- Reputace:163
- Lokalita: poblíž Hodonína
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7200
- Kapacita baterie [kWh]: 9
- Lokalita:poblíž HodonínaSystémové napětí:>48VVýkon panelů [Wp]:7200 Kapacita baterie [kWh]:9
Zdravím, Matěj má ty měniče tuším až od 2Kw, nebo až od 3Kw ??, ale zásadně použít měnič LF !! s toroidem na 50Hz, buď Power Jack, Victron Compact (mám otestované 800VA, 1200VA-velmi dobré měniče na ostrovy, dají dvojnásobek ve W po dobu 5 vteřin na rozběh, tedy 1600W a 2400W), nebo Studer dle finančních možností, ten poslední je nejdrahší.SJM píše:Můžete také konzultovat Vaše požadavky s uživatelem matej, který zde na foru nabízí upravené měniče PowerJack LF s funkcí UPS. Nevím ovšem zda má v nabídce také měniče s výkony 300-1500W.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 27.3.2025 13250kWh
K 18.06.2026 19800kWh
k 27.3.2025 13250kWh
K 18.06.2026 19800kWh
- PavelR
- Lokalita:ŽabčiceSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:29139 Kapacita baterie [kWh]:65
U Matejovych menicu je hlavni vyhoda naprosto skvela spotreba na prazdno a pritom vyhody LF menice.
- camel1cz
- Reputace:61
- Lokalita: Lounsko
- Výkon panelů [Wp]: 8430
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Lokalita:LounskoSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:8430 Kapacita baterie [kWh]:30
Mate tohle nejak zmaknute? Cetl jsem Vas popis v jinem tematu, ale porad mi z toho vychazeji urcita rizika pri prepinani - nevhodne potkani se prepinanich fazi, indukcni razy atd.vata píše:podle mě dobrá a odzkoušená cesta vede automatickým přepínáním sítí - nemusí být nutně součástí měniče, separátně se to postavit levněji a člověk nad tím má větší kontrolu.
Moc me toto tema zajima, mohla by jste o tom napsat par technickych vet?
5 kVA Axpert King 1 @ 5,67 kWp [3s6p AUO 315Wp mono] + 5 kVA Axpert King 1 @ 5,52 kWp [2s6p AS 460Wp mono] = paralelní 1F provoz
36 kWh [10x Pylontech US3000]
Škoda Enyaq 80x
Rozpracováno:
a) 28x 550Wp mono na střeše nezapojeno
b) 2x Fangpusun MPPT 150/70 Tr (asi nepoužiji)
c) 8x Pylontech US3000
Škoda Enyaq 80x
Rozpracováno:
c) 8x Pylontech US3000
- mypower.cz
- R.I.P.
- Reputace:523
- Tulen007
Díky za lavinu odpovědí,
dospěl jsem k závěru, že mi bude postačovat měnič, který se přepne na DS při přetížení. U Axpert KS 2K jsem si všiml, že má také PVM, uvítal bych raději MPPT. Ale není to zase tak zásadní, resp. regulátor mám nyní epsolar 4210 a panely 4x240W (60 čl., tedy pokud se nemýlím, tak 36V).
Moje představa je tedy taková, že v případě přetížení systému dojde k "přebliknutí" na DS a musím tedy doufat, že to spotřebiče ustojí ?
Ještě mi kapánek vrtá hlavou u řady Axpert kombinace napětí baterií a možného výkonu, neboť nyní mám 24V systém (dáno epsolarem) a klidně bych šel do "vyšší řady", ale tam je tuším limit 48V.
Stejně jsem chtěl systém ještě rozšířit o další panely, uvažoval jsem tedy o dalším epsolaru, ale ten Axpert by mohl také vyhovovat. Ale raději bych verzi 24V s MPPT
dospěl jsem k závěru, že mi bude postačovat měnič, který se přepne na DS při přetížení. U Axpert KS 2K jsem si všiml, že má také PVM, uvítal bych raději MPPT. Ale není to zase tak zásadní, resp. regulátor mám nyní epsolar 4210 a panely 4x240W (60 čl., tedy pokud se nemýlím, tak 36V).
Moje představa je tedy taková, že v případě přetížení systému dojde k "přebliknutí" na DS a musím tedy doufat, že to spotřebiče ustojí ?
Ještě mi kapánek vrtá hlavou u řady Axpert kombinace napětí baterií a možného výkonu, neboť nyní mám 24V systém (dáno epsolarem) a klidně bych šel do "vyšší řady", ale tam je tuším limit 48V.
Stejně jsem chtěl systém ještě rozšířit o další panely, uvažoval jsem tedy o dalším epsolaru, ale ten Axpert by mohl také vyhovovat. Ale raději bych verzi 24V s MPPT
- PavelR
ja mam prepinani siti nesnchronizovany dvema stykacema a prepnuti na DS mi vse ustoji. Jediny co mi spadlo byl parkrat pocitac kdy sla grafika na plny vykon tak to zdroj nezvladl. No a kdyz se to blbe potka tak to pro lednicku neni zrovna ideal...
- LIX
- Reputace:48
- Lokalita: Trnava
- Výkon panelů [Wp]: 4900
- Kapacita baterie [kWh]: 7,5
- Lokalita:TrnavaSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:4900 Kapacita baterie [kWh]:7,5
Tiež som pred pár mesiacmi uvažoval nad Axpert KS ale chalani z fóra ma odradili, že vraj má naprázdno spotrebu za 24h niečo okolo 1 kWh. Že vraj sa nechcel prepnúť pri preťažený ani naspäť na batérie zo siete. Písal mi že pripojili velkú záťaž, menič prepol na sieť, potom záťaž dali preč a menič aj tak ostal na sieti aj keď boli batérie nabité a záťaž tam už nebola. Že vraj sa dokonca menič ani neprepol na sieť pri úplnom vibití batérií... Ja ti neviem, ale ja som sa na ten menič vyfláol a radšej som si kúpil Victron Compact. mám 1200VA na 12V a v pohode mi rozbehne a utiahne klimatizáciu s odberom 1 kW. Nemá síce prepínanie na sieť ale to si môžeš spraviť aj sám, vata to tu skonštruovala velmi solídne. 
- SJM
- Reputace:6
Nebo je možnost upraveného měniče PowerJack LF s UPS od mateje, jenom nevím, zda má v nabídce také nižší výkony než 3000W.
- LIX
- Reputace:48
- Lokalita: Trnava
- Výkon panelů [Wp]: 4900
- Kapacita baterie [kWh]: 7,5
- Lokalita:TrnavaSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:4900 Kapacita baterie [kWh]:7,5
- matej
- Reputace:45
- abrams
- Reputace:427
- Lokalita: Brno
- Lokalita:Brno
Zdravím ,
pořizovat měnič jen na "pár" vybraných spotřebičů byl i můj prvotní záměr ... konkrétně 1.500W až 2.000W
, a kde su teď ? Na 6.000W
oklikou přes 5.000W
. Ze svých zkušeností bych při totožné ceně měničů mezi slabším "chytrákem" a silnějším nechytrákem (jen měnič DC/AC , maximálně DC/AC s UPS) bych volil silnější .
Jinak řečeno , první 2.500W zamýšlený jen na pokrytí noční spotřeby + přežití výpadků DS
časem se ukázal jako nedostačující
, takže jej nahradil 5.000W jež utáhl téměř cokoli jenže i tak občas něco neustál
. Přechod z 26V systému na 52V systém vyžadoval 48V měnič , tak jsem zakoupil rovnou 6.000W
dodnes se netalo že by jej něco přemohlo
když teď nad tím tak přemýšlím , jednodužší by bylo vyjmenovat spotřebiče které doma neutáhne ... žádný mě nenapadá
utáhne všechno (pochopitelně né všechny v jeden okamžik
)
.
Počkal-li bych nějaký čas
než Matěj doladil zmíněné LF Power Jacky tak bych si nejspíš koupil 8.000W verzi
.
Toť můj názor na otázku "ideální měnič pro mne
"
místo vzduchovek a bambitek rovnou dělo
.
Elektronům zdar
pořizovat měnič jen na "pár" vybraných spotřebičů byl i můj prvotní záměr ... konkrétně 1.500W až 2.000W
Jinak řečeno , první 2.500W zamýšlený jen na pokrytí noční spotřeby + přežití výpadků DS
Počkal-li bych nějaký čas
Toť můj názor na otázku "ideální měnič pro mne
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič s nájezdem 55 MWh @ 80.000 motohodin . , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
- camel1cz
- Reputace:61
- Lokalita: Lounsko
- Výkon panelů [Wp]: 8430
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Lokalita:LounskoSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:8430 Kapacita baterie [kWh]:30
Tohle je jeden přístup - prostě měnič, který utáhne vše co je třeba.
Mně ale pořád leží v hlavě druhý přístup - měnič úměrný běžné zátěži a výkrývání špiček automatickým přepnutím na DS. Muselo by to být ale udělané opravdu korektně, to přepnutí stykačem není ideál.
Myslím, že ten první přístup naprosto zabije ekonomiku provozu - měnič 6kW bude drahý jak pes a navýšení úspory proti např. 2kW bude pár procent.
Mně ale pořád leží v hlavě druhý přístup - měnič úměrný běžné zátěži a výkrývání špiček automatickým přepnutím na DS. Muselo by to být ale udělané opravdu korektně, to přepnutí stykačem není ideál.
Myslím, že ten první přístup naprosto zabije ekonomiku provozu - měnič 6kW bude drahý jak pes a navýšení úspory proti např. 2kW bude pár procent.
5 kVA Axpert King 1 @ 5,67 kWp [3s6p AUO 315Wp mono] + 5 kVA Axpert King 1 @ 5,52 kWp [2s6p AS 460Wp mono] = paralelní 1F provoz
Škoda Enyaq 80x
Rozpracováno:
c) 8x Pylontech US3000
Škoda Enyaq 80x
Rozpracováno:
c) 8x Pylontech US3000