Ahojte, chci se zeptat, jestli někdo máte praktickou zkušenost s elektrickým lapačem hmyzu s UV lampou? - kolik hmyzu dokáže pochytat?, které druhy hmyzu přitahuje?, jaká je životnost? (tento stojí 179 Kč a záruka je standardních 24 měsíců). Občas jsem si něčeho podobného (samozřejmě většího a výkonnějšího) všiml v nějakém obchodě, většinou v úseku uzenin:
lapac_hmyzu.jpg
Z popisu:
Lapač využívá UV žárovku, která přiláká hmyz do elektricky nabité mřížky. Přilákaný hmyz následně zasáhne elektrický proud a spadne do odnímatelného podnosu, který stačí jednou za čas odšroubovat a vyčistit.
Napájení / kmitočet: 220 V~ / 50 Hz
Příkon: 3 W
Napětí el. mřížky (elektrody): 1500-1800 V
Provozní dosah: cca 15 m2
Délka napájecího kabelu: 1,1 m
Zajímá mě, jestli stojí za to nad tím uvažovat, nebo jestli je to úplná blbost? - kdybych ten lapač pověsil nad vchodem kurníku (nebo na jiném vhodném místě), jesli bych pod ním (nebo v tom odnímatelném podnosu) našel každé ráno pár kousků hmyzu pro každou slepici?
Samozřejmě se dělají různě výkonné, za různou cenu, někdy je napájení i přes USB nebo s malým panýlkem, takže možnosti jsou pestré.
Jak jednoduše ještě lákáte/chytáte, případně chováte pro slepice lezoucí/létající/vodní hmyz, aby to bylo automatické/bezpracné? Já to momentálně dělám jen tak, že slepice mají kolem všech 4 stran oploceného výběhu vysokou trávu a spoustu kvetoucích rostlin, přímo ve výběhu mají několik ovocných stromů a keřů, takže kvetoucí stromy a pak popadané plody jsou taky dobrým lákadlem, takže jim tam různí koníci/mravenci/pavouci... naskáčou sami, slepice mají uvnitř výběhu taky kompost, kolem kompostu mám pár prken, kamenů, pařezů a kus plechu a když tam jsem a cokoli z toho obrátím, tak pod tím většinou něco najdou. Ve výběhu mají slepice pod okapem sud s vodou, do kterého se sice nedostanou, ale přetéká do keramického koryta ("minijezírka" nebo spíš brčálníčku s různou kvalitou vody podle teploty), takže i voda je velkým lákadlem pro hmyz. Když ryju, tak je samozřejmě vypustím, ať mi to důkladně prohrabou, přes zimu pak mají výběh po celé zahradě atd., atd.

Ještě jsem na trubce narazil na nějakého švýcara, který si chytá hmyz k jídlu, kanál se jmenuje skyfood, tak se to chystám prostudovat, až bude trochu času, sice zatím neuvažuju, že bych zkoušel hmyz jíst, ale třeba se to někdy může hodit, kdyby bylo nejhůř nebo by se to dalo momentálně využít pro slepice.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.