Ostrov 950Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od matej »

Rounové - myslíš sklené rouno AGM? No každopádně je to lepší než obyčejné. Ale to hustoměrem nezměříš, leda refraktometrem nabrat kapičku a tak ..
Pravda a Láska zvítězí!.
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Upgrade

Příspěvek od vata »

Konečně jsem se dostala k prezentaci upgrade rozvaděče a regulátoru.
Nechápu pánové, jak to děláte vy, že máte ty vaše rozvaděče takové jakési hezké, upravené. Mě se tam dřív nebo později vytvoří klubka drátů... No ale určitě je to lepší, než to bylo předtím :) Aspoň už nehrozí, že při práci ve sklepě něčím nechtě zavadím o nějaký ten jistič, nebo kabelový závit...
Jak vidět, starý CXN jsem nakonec jako odpínač zátěže nepoužila - nevešel se tam nakonec. Sáhla jsem po napěťovém relé, zatím tom dostupném HRN-34, což je ale dost velký kompromis - má velmi malou hysterezi a přesnost nastavení je ubohá, aspoň pokud nemáte laboratorní zdroj. Časem vyměním.
Ty prázdné tři pozice měl být analogový budík s měřením systémového napětí. Nakonec jsem to nezvládla konstrukčně - rozdělala jsem jej za účelem potlačit nulu a nastavit rozsah (http://georgeb.wz.cz/technika/voltmetr/voltmetr.pdf), ale rozpadl se mi pod rukama a pak už nešel složit :( No a pak mi došlo, že bych jej stejně neuměla nacpat do těch krabiček (vyříznout ten otvor a takové ty věci). Možná tam dám časem něco digitálního, každopádně je to pro mě nepříjemný pocit, nevidět bez kompjůtru co se v systému děje... Stav systému zobrazuje ta krabička s LEDkama, která je plná signálních relátek a chuchvalce drátů, akorát se mi nepodařilo popsat ten panel :) Budu muset pověsit na dvířka zevnitř legendu...
Ta krabička vedle těch prázdných pozic je plná elektrolytů, jakožto pokus zklidnit regulací zvlněné napětí. Nevím, jestli je to těma kondenzátorama (0,2F/25V) nebo regulátorem, ale fakt to už nebliká :). Těm kondenzátorům je ještě předřazen malý výkonový odpor omezující proud do kondenzátorů na 8A, aby neprotestoval ten záložní zdroj. V krabičce jsou proto, že kdyby se chtěly rozprsknout, tak ať na to mají soukromí.
zavřený a otevřený rozvaděč - co oči nevidí, to srdce nebolí :)
zavřený a otevřený rozvaděč - co oči nevidí, to srdce nebolí :)
A jak to funguje? No prostě, funguje. Akorát jsem špatně nadimenzovala AC jistič spínaného zdroje (100W) - B2 občasně při přepnutí na zálohu odpadne.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1228
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: Upgrade

Příspěvek od Lui »

vata píše:Nechápu pánové, jak to děláte vy, že máte ty vaše rozvaděče takové jakési hezké, upravené. Mě se tam dřív nebo později vytvoří klubka drátů...
Nic si z toho nerob.... :)
...ja mam ten isty problem....najprv je to ako tak pekne pokablovane...a potom tam vsetko mozne podopajam...ale nevadi, hlavne ze to funguje.... ;)
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od mypower.cz »

nahodou pohoda, a jak se to zavre tak je to uplne v klidu :)

u me to je zkrocene tema listama kablovyma, jinak by to bylo taky vrabci hnizdo :D
Obrázek
Gmouse
Příspěvky: 97
Registrován: čtv zář 15, 2011 11:50 am

Re: Upgrade

Příspěvek od Gmouse »

Zdravím. Měl bych prosbičku. Po všech těch upgradech a výměnách regulátorů, nešlo by upgradovat to původní schéma (http://vata.cz/fv/img/schema.png) na aktuální stav pro nás méně znalé ale o to víc nadšené :) ?
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od vata »

Zdravím,

ano, zde je: http://vata.cz/fv/img/dc_rozvadec.jpg
Asi je dost nepřehledné, protože mám v tom schematu nacpané i signálová relátka pro spínání měničů a signalizační ledky. Tuhle část elektriky jsem nakonec docela oddělila od ostatního a nacpala do té DIN krabičky s LEDkama.

Mimochodem, zítra jsem se odhodlala vyměnit AC rozvaděč, který jsem navrhla a sestavila podle rad zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... t=60#p5377.
Takže když už sem nenapíšu, chybička se vloudila :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od vata »

Je dobré zmínit, že v tom celém mám takový menší problém, který způsobuje místo, kam jsem umístila relativně velké kondenzátory (vyhlazovací). Oproti schematu tam jsou dvojnásobné. DC rozvod se tak totiž chová jako třetí DC zdroj, který zafunguje, když se DC rozvody přepínají mezi baterkou a zálohou. Bůhví, co to přesně dělá, kudy tam ta elektrika chodí, vidím akorát na LEDkách, že svítí chvíli to, co by svítit nemělo... No ale nikde nic nehoří, tak jsem to nechala být :)
A ještě mě napadlo, že potom, co jsem na tomto fóru vyčetla, přemýšlím, že nahradím relé RL3 stykačem s přepínacími kontakty. Toto relé přepíná totiž DC zátěž mezi baterií a zálohou, tzn. v okamžiku přepínání může téct do DC rozvodů proud max 8A (v běžném provozu po setmění kolem 4A), to se mi zdá už jako dost velký proud na nějaký ten oblouček... Aby se mi nespeklo...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
Toul
Příspěvky: 322
Registrován: čtv dub 21, 2011 2:46 pm

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od Toul »

Počkat počkat, vyhlazovací kondenzátory tedy C1?
Řeším totiž jak odrušit DC část, mám pocit že můj měnič HQ mi do DC rozvodů pouští nemalé rušení a nějak nevím co s tím.
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od vata »

Ano. Já to ale nedělala kvůli měniči, ale kvůli zkušenostem s CXN, který pouštěl do DC takové chvění (asi PWM). Taky, aby mi při přepínání mezi baterií / zálohou neresetoval router. No, nový rozvaděč jsem spustila současně s novým regulátorem, a už se to netřepe. Tak nevím, jestli je to kondenzátorem nebo regulátorem :)
Stejně si myslím, že ta kapacita by mohla být ještě větší, nicméně nějaký vyložený kapacitor se mi kupovat nechtělo, a už těch stávajících 20000uF /25V je docela náročné na místo. Mimochodem - taky ty rezistory tam mám 2 paralelně (čili 1,5ohm), úplně bez omezení bych se takovou kapacitu obávala připojit na zdroj - kvůli DC záloze. Musím to schéma držet víc aktuální...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od vata »

Díky radám zdejších zkušenějších ostrováků jsem si troufla i na AC rozvaděč, s ručním přepínáním sítí. Přepínám oba pracovní vodiče, PE jsem nechala nepřerušen z DS (skutečně mi do baráku vedou 3 dráty, přičemž PE vypadá na vstupu do domu přizemněný) a PE měniče je nevyveden.
Základní schema zde: https://forum.mypower.cz/download/file.php?id=211&t=1
Starý rozvaděč ze 70. let
Starý rozvaděč ze 70. let
Na obrázku původního řešení vpravo nahoře vyčuhuje provizorní "přepínač sítí" - DIN krabička a do ní vsazený GES přepínač ON/ON :) Ta neskutečně velká krabice je třífázový napěťový chránič. Bůhví, zda něco chránil. Každopádně nevybavoval, dával pokoj. Sbírá-li někdo podobné starožitnosti, pošlu :)
Nový
Nový
Vnitřek neukážu - je ještě víc divoký, než u toho DC rozvaděče :oops: Prostě ať dělám co dělám, vždycky se to tak nějak zamuchlá :( Byla jsem nakonec ráda, že se mi jej podařilo kvůli těm kabelům zavřít (původní AC rozvody jsou hliníkové, takové ludry tlusté neohebné...)
No ale funguje dobře. Přepínač přepíná, měřáky měří, jističe jistí, chrániče (snad) chrání, a hlavně to nikde nehoří...

Mimochodem - teprve když člověk rozebírá tyhle staré instalace, uvědomí si, jak to měli naši předci komplikované, když neexistovaly (nebo nebyly k mání) normované DIN rozvaděče a modulové přístroje... Šílených všelijakých šroubků, takové jakési porcelánové můstky tam byly, muselo to být hrozně pracné, tohle instalovat...
Naposledy upravil(a) vata dne ned bře 18, 2012 10:52 pm, celkem upraveno 1 x.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od drama »

Kolik zerou ty meraky?
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

moc pěkná práce :yes: , nejzákladnější pravidlo kterým se řídím je :
"předymenzovat a když to při oživení nebochne a vše funguje , tak je to OK :mrgreen: (párkrát se mi nějak povedlo
uzemnit fázi , většinou při oživení okamžitě spadl hlavní jistíč , ale jednou bouchla 40A pojistka v přípojce k DS :uh: )
vata píše: ........

Mimochodem - teprve když člověk rozebírá tyhle staré instalace, uvědomí si, jak to měli naši předci komplikované, když neexistovaly (nebo nebyly k mání) normované DIN rozvaděče a modulové přístroje... Šílených všelijakých šroubků, takové jakési porcelánové můstky tam byly, muselo to být hrozně pracné, tohle instalovat...
No jó , dneska je to samý cvak - cvak , lup - lup ...... , dříve ty rozvody delali "umělci" - někdy z toho hrůzou vstávají
na hlavě vlasy , a někdy je škoda to rušit . Holt řemeslníci , ikdyž , i dnes se najdou "plácalové" , že ?

Elektronům zdar *sun*

PS. takovéto din hodiny mívají spotřebu 0,25W až 0,8W :idea:
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od vata »

Díky za pochvalu. Kdybych to ukázala otevřené, ocenil byste jistě i moji uměleckou kreativitu :) Za vysoce kreativní považuji i já způsob, jak vyhřívám studnu - dovedla jsem do ní kdysi jediný třížilový CYKY, po první zimě zjistila, že zamrzá, takže potřeba vyhřívání. Testovací otázka - jak by jste vyřešili vy?
Ano, ty měřáky mají 0,4W - tak to stojí v papírech. No, za ten přehled mi to stojí. To ta lenost - ke krabici distributora pár set metrů po louce, takhle to mám pod nosem :) Mimochodem, ti jejich křižíci žerou asi o dost víc, soudě podle zvuku.
Nic nebóchlo, většinou před zapojením zavírám oči, jenže tentokrát jsem byla tak utahaná, že si ani nevybavuju ten okamžik, kdy jsem to zapnula.
Na té staré instalaci je matoucí to barevné značení: v krabici je nulák modrý, jak by měl být, vnitřní rozvody mají nulák černý, fázi už normálně hnědou, a fázi v zásuvkách obráceně vpravo. Doufám, že aspoň ve všech. Že je to fáze, jsem změřila - skutečně mezi N a PE velmi malý odpor. Je to hrozně matoucí.
Světelné okruhy jsou tahané ve 4 žilových kabelech (dva černé, hnědý a žlutozelený), přičemž pracovně vypadají být ty černé. Na zapojení světelných okruhů jsem rezignovala (svítím na DC, takže chybět nebudou), když nerozumím tomu jak je to vymyšlené nechám to zatím být.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
vanous
Příspěvky: 116
Registrován: sob říj 15, 2011 7:28 pm

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od vanous »

vata píše:Za vysoce kreativní považuji i já způsob, jak vyhřívám studnu - dovedla jsem do ní kdysi jediný třížilový CYKY, po první zimě zjistila, že zamrzá, takže potřeba vyhřívání. Testovací otázka - jak by jste vyřešili vy?
žárovka? :)
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od vata »

Vyhřívám topným kabelem, otázka směřovala spíš na způsob, jak napájet nezávisle dva spotřebiče jediným třížílovým káblem :) Kultura řešení je velmi problematická :(
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
jhladik
Příspěvky: 99
Registrován: pon čer 27, 2011 6:02 pm

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od jhladik »

Hihi, vzhledem k mým improvizačním technikám, tak začínám již trošku tušit:)
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od drama »

vata píše: Ano, ty měřáky mají 0,4W - tak to stojí v papírech. No, za ten přehled mi to stojí. To ta lenost - ke krabici distributora pár set metrů po louce, takhle to mám pod nosem :) Mimochodem, ti jejich křižíci žerou asi o dost víc, soudě podle zvuku.
Křižík si vezme asi 1W, ale jenom když spotřebovává energii, ale tohle si bere 0,4W pořád, což mi zvlášť v zimě přijde škoda.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od tomas »

Napěťové cívky Křižíku také nepřetržitě spotřebovávají výkon při 50 Hz: 0,8 ÷ 1,3 W/4,31 ÷ 5,8 V.A při třech fázích je to krát 3.
http://www.elektromery.com/soubory/EJsl.pdf
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od drama »

Ano, napěťové cívky elektroměru sice odebírají nepřetržitě, ale rozhodně nespotřebovávají. Je to čistá jalovina.
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata

Příspěvek od vata »

jhladik píše:Hihi, vzhledem k mým improvizačním technikám, tak začínám již trošku tušit:)
tak tak, jsem to i přeznačila; i když možná ne všude... ještě to projdu.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek