Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát čer 09, 2023 1:00 pm
PavelR píše:Krasna prace. Nemas na tyto jednotky odkaz? Jen tak pro zajimavost .... V byvale praci jsme vyrabeli spinane zdroje. Nejvykonnejsi verze byly modularni do racku. Predstava ze pri dokoupeni par panelu zasunu dalsi napr 2kw menic a jede se dal. To by bylo fenomenalni.
vata píše:Hmm, uvidím, jak to bude fungovat v praxi - u LifePo to snad takový problém nebude, protože absorpční fáze je typicky velmi krátká (já mam jen 10 minut). Maximálně si trochu pohraju s nastavením VALCu (detekce přebytkové fáze).
Více mě irituje to rozdílné měření napětí - je to závislé na proudech každého z regulátorů, skoro jako by to měřilo z proudových vodičů a ne z bat sense. Ten regulátor, který má okamžitý větší výkon, měří větší napětí - místy až o 50mV víc než ten druhý, který nemá zatím dost panelů. Myslíte, že by mohlo vadit, že mám bat sense za malou skleněnou 4A pojistkou? Když jsem to vymýšlela, usoudila jsem, že to vadit nemůže, pokud přes ten měřící kablík prakticky žádný proud neteče... Musela jsem to takhle oddělit, protože se mi nechtělo rozebírat připojení vodičů na straně baterie a tohle jsem nechtěla montovat pod napětím.
solarni-panely.cz píše:Jeden MPPT prejde do Floatu a tim padem proud z regulatoru klesne na temer 0, jinak by samozrejme nabijel dal a drzel by napeti v absorpci treba 3 hodiny. Vpodstate je to tak, ze dokud nemate srovnani kolik by system opravdu vyrobil v pripade ze by faze nabijeni byla ze vsech MPPT synchronizovana, muze vam odchylka pripadat nepodstatna. U systemu na RD muze ztrata byt az nekolik kWh az desitek kWh za den.samozrejme ze u 2 MPPT to neni jeste tak markantni, ale u RD kde mate treba 4 MPPT by to znamenalo ze 3 MPPT uz davaji temer nulovy proud jen proto, ze prvni MPPT uz dosahl absorpce.
kybos píše:solarni-panely.cz píše:Jeden MPPT prejde do Floatu a tim padem proud z regulatoru klesne na temer 0, jinak by samozrejme nabijel dal a drzel by napeti v absorpci treba 3 hodiny. Vpodstate je to tak, ze dokud nemate srovnani kolik by system opravdu vyrobil v pripade ze by faze nabijeni byla ze vsech MPPT synchronizovana, muze vam odchylka pripadat nepodstatna. U systemu na RD muze ztrata byt az nekolik kWh az desitek kWh za den.samozrejme ze u 2 MPPT to neni jeste tak markantni, ale u RD kde mate treba 4 MPPT by to znamenalo ze 3 MPPT uz davaji temer nulovy proud jen proto, ze prvni MPPT uz dosahl absorpce.
Tahle teze pochází buď z neznalosti (což lze tolerovat), nebo je to nekalá obchodní praktika (což je neomluvitelné) s cílem zvýšit odbyt jiných značek regulátorů.
Pracují-li čtyři MPPT nabíječe (například značky Tristar) na nabíjení jedné společné baterie a nejsou spolu synchronizovány, je vyloučeno, pokud jeden z nich samostatně udrží absorpční napětí baterie, aby se zvýšil nabíjecí proud případě, že by všechny čtyři regulátory v daném okamžiku pracovaly v režimu absorpce oproti stavu, kdy jediný z nich je schopen udržet absorpční napětí a ostatní tři už odpočívají ve floatu. Baterie si z této napěťové hladiny v daném stavu nabití prostě více proudu neodebere ani kdyby bylo připojeno deset synchronizovaných regulátorů, každý se schopností dodat maximální proud (60A) v daném čase. Tím však nechci žádným způsobem obhajovat nedostatky nesynchronizovatelných regulátorů značky Tristar.
Poněkud jiná situace nastává když je nabíjeno olovo s teplotní kompenzací a každý ze skupiny nesynchronizovaných paralelně pracujících regulátorů vyhlásí jiné cílové napětí (díky odchylce v měření teploty). Pak se rozdělí výkony mezi jednotlivé nabíječe pouze do okamžiku dosažení nejnižšího cílového napětí. Vzhledem ke skutečnosti, že odchylky cílového napětí nejsou velké, dojde k odstavení nabíječe s nejnižším napětím v době, kdy ostatní regulátory již omezují svůj výkon (koleno mezi BULK a ABSORPTION není ideálně ostré ale poněkud zakulacené), nedojde tak k podstatnému omezení celkového výkonu ale pouze k nerovnoměrnému zatížení (a tím i opotřebení) jednotlivých nabíječů.
kybos píše:Pokud za fází absorpce následuje vyrovnávací nabíjení, které má většinou vyšší úroveň napětí než absorpce, pak není důvod, aby některý z paralelně spolupracujících nesynchronizovaných regulátorů spadnul po absorpci přímo do fáze float, když se napětí na baterii ještě nezvýšilo na úroveň vyrovnávacího nabíjení. Otázka množství vyrobené (zužitkované) energie je spíše otázkou řízení zátěže než synchronizace regulátorů. Zásadní problém Tristaru je, že nemá dvě výstupní svorky. Jednu pro zátěž a jednu samostaně měřenou pro baterii. Kdyby to tak bylo, bylo by možné podstatně kvalitněji rozhodnout o stavu nabití baterie a nevařit zbytečně elektrolyt. Pokud ale regulátor měří společný proud uzlu zátěže a baterie, není možné rozhodnout, kam proud regulátoru vlastně teče.
PavelR píše:No a mas tam na bat sens natazeno i - ? Muj regl ma na batsens + i - pokud tam nemas - tak to muze byt ubytek na silovem - pri zatizeni
kybos píše:Zásadní problém Tristaru je, že nemá dvě výstupní svorky. Jednu pro zátěž a jednu samostaně měřenou pro baterii. Kdyby to tak bylo, bylo by možné podstatně kvalitněji rozhodnout o stavu nabití baterie a nevařit zbytečně elektrolyt. Pokud ale regulátor měří společný proud uzlu zátěže a baterie, není možné rozhodnout, kam proud regulátoru vlastně teče.
solarni-panely.cz píše:A jestli máte na mysli Ekvalizaci .. tak ta se na většině MPPT nespouští automaticky, ale manuálně a pokud je spuštěna automaticky (umí zase Studer)je standardně spouštěna cca 1x za měsíc. To platí samozřejmě pouze u kyselinových akuulátorů, nelze ji provozovat na AGM, GEL či LiFEPo. Pokud by tedy za absorpcí následovala ekvalizace .. musela by být nastavena na každý den, což myslím mám jenom já
protože připínám zátěže od 57V a dále pak od 59V. Řekl bych, že u drtivé většiny uživatelů zde na fóru následuje za Absorpcí právě Float. Nebo snad ne?
vata píše:Tohle se dá ovšem docela dobře měřit - viz. vizualizace ve vláknu počasí: viewtopic.php?f=7&t=801&p=28348&hilit=po%C4%8Das%C3%AD+p%C5%99ebytky&sid=bd67f761d3cdc2f403df280d0a2ef22d#p28348
PavelR píše:No na zaklade proudu to dost dobre nejde. Co zatez? To bys musel merit jak proud z reglu tak proud ze systemu ven abys mohl udelat rozdil - tedy kolik tece do aku
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník