Bydlíme na samotě u lesa,pod kopcem,takže slunce nám na dům svítí cca od 10°°hod až do večera. Dům je ale na JZ štítem, takže jako použitelná plocha je zřejmě jen střecha vykýře, asi tak na tři panely, nebo střecha kůlny, která je asi 10m od domu.
V domě elektřinu máme, ale protože jsme na konci sítě, často padá, nebo kolísá. Největší problém je čerpadlo u kotle, což by se dalo řešit pomocí UPS, ale protože bych byl rád alespoń částečně energeticky nezávislý, přemýšlím o fotovoltaice. Nepředpokládám, že bych dokázal trvale fungovat jen ze soláru, ale pro nouzový stav, a případná úspora na účtu za elektřinu by to mohlo jít.
Chci za co nejméně peněz sestavit systém, který bude efektivní, a pokud se mi to osvědčí tak ho dál zdokonalovat a rozšiřovat. Jsem elektrotechnik, což by mi mohlo ušetřit dost peněz, protože si vše sestavím a zapojím sám. Navíc mám přístup ke spoustě potřebného elektromateriálu levně, nebo zcela zdarma. Nemám ale se solárními systémy zkušenosti, tak potřebuji poradit, jaké komponenty použít, abych zbytečně neutrácel.
Velice se mi líbí projekt "Napajedla 800W", ze kterého bych asi vycházel, jen bych ho chtěl zformovat pro naše podmínky.
Zkusím nadhodit moji laickou představu sestavy a budu moc rád,když mi to bude někdo připomínkovat a radit lepší alternativy.
2 x solar panel 200Wp (třeba ES-A-200)
1 x solar nabíječ 30A (Nevím typ,potřebuji nějaký doporučit.)
2 x akumulátor gelový 12V/100Ah, FG12-100DG(Přijde mi dost drahý,ale co jiného?)
1 x měnič napětí 1000Whttp://www.dstechnik.cz/menic-napeti-z-12v-na-230v-vykon-1000w-sinus-trvale-spickove-az-2000w/menice-se-sinusovym-prubehem-inv-12v-sin-1000w-menic-napeti-vykon-1000-2000-w-3186.html?qkk=ac(Je to předimenzované, ale počítám,že by se systém časem rozšiřoval.)
Předem díky za pomoc .