S ohledem na striktní zaměření tohoto webu na svobodu a nezávislost zakládám ZDARMA A BEZ DOTACÍ Z EU toto téma jako informační zdroj o poznatcích o tom, jak v současných pokřivených právních podmínkách České Republiky velmi výhodných pro jisté zájmové skupiny, instalovat fotovoltaické panely na svou vlastní střechu, či jinam, kolik maximálně, v jakých množstvích, intervalech, atd., aniž by nám hrozily postihy od osob, které si říkají "stát", které plně ovládají policii a soudy, které dávají volnou ruku exekutorům, kteří by nás k jejich radosti dost nepříjemně obtěžovali v případě, že by ony osoby, které se nazývají "stát", dospěly k názoru, že po nás budou požadovat za takovou vlastní svépomocnou instalaci pokutu, která údajně může být až ve výši 100.000,-
Svobodu si nepředstavuji jako povinnost si pro instalaci konkrétního zařízení objednat placeného hejla, který certifikát udělal za účelem zajištění si příjmu (zajisté mi papír o správnosti instalace pro úřady nedá zadarmo, cestovat ke mě také nebude zadarmo a jeho práce, kterou nepotřebuji také zadarmo nebude), kdy občanům je zákonem nařízeno si takového certifikovaného hejla objednat a jeho ne nezbytně nutné služby zaplatit dle ceny, jakou hejl po dohodě se svou konkurencí nasadí.
Svobodu si představuji jako svobodnou volbu, zdali se na instalaci cítím a provedu si ji dle svých nejlepších schopností a dovedností na vlastním majetku sám, nebo se na to necítím, tudíž si svobodně vyberu montéra, kterému důvěřuji a na kterého případně zjistím dobré reference. Jak si je zjistím, či zdali vyberu kvalitního nebo nekvalitního montéra je čistě má záležitost a má svobodná volba a nikomu do toho nic není. Dle vlastní svobodné vůle. Dobrou referencí není státní certifikát. Ten mi říká, že dotyčný dodavatel má dobré kontakty na úřady a možná i dostatek peněz a času a nervů na vyřízení všech náležitostí, které si úřad vymyslí. O odbornosti a kvalitě práce takový certifikát nevypovídá vubec nijak.
Důkazem odbornosti/neodbornosti v úzce specializované oblasti oboru elektro je i první instalace mého systému, která byla provedena odbornou firmou, ale trpěla takovými nedostatky v návrhu, že to odnesly hned první rok mé baterie drastickým snížením životnosti a systém jsem musel kvůli nedostatečně rychlým reakcím montážní firmy při výpadcích přepsat na sebe, záruku převzít jen na komponenty a systém zcela zásadně předělat, svépomocně vyvinout a připojit podrobný a stabilní monitoring, vyměnit nevhodně zvolené komponenty za vhodnější, změnit zapojení panelů na výhodnější z hlediska použitých kabelů, které nepočítaly s budoucím rozšířením a podobně.
Dodavatele, kterého mi vnutí stát budu mít potřebu kontrolovat a hlídat na každém kroku (pro dva a více osob bude potřeba zajistit více osob pro dohled), zdali svou práci opravdu odvádí dobře, už z toho důvodu, že mu nedůvěřuji. Jeho zkušenosti navíc mohou být na značně nižší úrovni než mé dosavadní čistě praktické (nikoliv teoretické) zkušenosti po více než 3 letém svépomocném servisu svého systému kdy prokazatelně nedošlo k žádným škodám na cizím majetku, přičemž mé vzdělání v této oblasti pochází pouze z vlastních zkušeností, odborných zkušeností zde na fóru, samostudiem a na základě vlastních měření, důkladného vedení online statistik, logování, výzkumu, pokusů a omylů.
Necítím se jako člověk nesvéprávný, nebo nezodpovědný a velmi mě vadí, že takového člověka ze mě jistá skupina s ekonomickými zájmy dělá. Doslova a do písmene mě to uráží až tak, že kdyby se za to dalo podat účinně trestní oznámení a bylo na koho konkrétně, podám ho. Pokud v celé věci není jen a pouze ekonomický zájem, pak legalizace ostrovních svépomocných systémů později instalovaných musí být zdarma, jinak tam ekonomický zájem je. Pokud někomu můj majetek prokazatelně poškodí jeho majetek (a nebude celému poškození pomoženo a zinscenováno aby se to tak skutečně stalo), nesu plnou zodovědnost za své chyby. Tak tomu ale je i u věcí bez certifikovaných hejlů. Nebo certifikovaný hejl nese ještě větší zodpovědnost? A jak ji po hejlovi vymůžu?
Věřím, že i zdejší komunita ocení informace jak se nedostat do konfliktu se "smyčku utahujícím" státem, který by měl pro občany dle mého názoru dělat pravý opak, avšak neděje se tak, a jak tento problém logickými a nevyvratitelnými a dobře zaurgementovanými cestami překonat.
Samozřejmě řešením takového problému je se s hejlem domluvit na nejnižší ceně, sklonit před systémem hlavu a přizpůsobit se. Nezdá se to zdejší komunitě jako otevřené dveře k protekčnímu jednání, korupci, vydírání a různým podobným nepěknostem, navíc podporované zákonem? Důvody proč může být problém vícenáklad v podobě placeného nepotřebného hejla mohou býti různé. Někdo může být rád, že sehnal a zaplatil ve slevě několik let jeté a stále funkční panely a víc peněz prostě na rozhazování už nemá, přičemž odborné znalosti mohou býti více než dostatečné bez ohledu na aktuální ekonomickou situaci. Je to stejné jako jakékoliv byť i drobné zvýšení nákladů na cokoliv, například zdražení benzínu, potravin, potřeb pro děti. Někomu je to jedno, jiného to může zcela zásadně diskriminovat a znemožňovat důstojněji žít jen kvůli ekonomické situaci.
Do jaké míry je kdo ochoten se přizpůsobit? Například registrace maximálního povoleného množství energie, kterou můžete z vaší FVE spotřebovat, za neschválené nebezpečné množství budete pokutováni? Certifikování zavádí brzkou možnost instalace certifikovaného měření. Uvědomuje si tuto skutečnost někdo? Je nějaký mechanismus, který by takovému zostření a zvýšení příjmů zájmovým skupinám zabránil? Bude zdejší komunita ochotna si do svých FVE dobrovolně (nebo dokud je někdo nenapráská) instalovat jistě zajímavě placený certifikovaný měřák s dálkovým odečtem? Spotřební daň z vyrobené energie by komunita také skousla?
Předem děkuji za názory i když jsem si jist, že budu asi velmi vyveden ze své iluze o svobodě a nezávislosti, pokud tedy ještě najdu nějaké zbývající iluze, které bych ještě ztratit mohl.
S chutí do diskuze.

X

PS: Dávám si předsevzetí, že toto vlákno je pro mě osobně pouze readonly. Nebudu se zde dále vyjadřovat, protože mě spíše zajímá mnou už v tomto vlákně dále neovlivňovaný názor komunity.