Provoz centrály na 110% vykonu

Benzinové, naftové, LPG a jiné elektrocentrály, alternátory poháněné parou, stirglingův motor, atd.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od mypower.cz »

no .. mam tu zbytky 4ky kablu z DC rozvodu, nejakou 6ku, dokonce i 50ku ... :D tak tohle vyzkousim taky .. Ja si myslim ze to ta centrala da, jen to dotunit. Kdyz u vas to utahne 1600W a drzi >220V, tak to musi zvladnout i ta moje. Snad ... Pokud tam neni jeste nejaky jiny rozdil.
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od goodbie »

přesně tak.když to jde na mojí .Ale je zde otázka když shořel původní rozvaděč nedošlo li náhodou někde v cívkách nebo rotoru náhodou k mezizávitovému zkratu ale na kvalitu stroje bych to netipoval :) ten rozvaděč bych dal na původní místo myslím ,že byl vyroben tak aby něco vydržel.nejsou to ty dnešní centrály to je utrpení ale je to poctivá práce.dále pak taky zkontrolovat uhlíky a kroužky rotoru
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od mypower.cz »

Tak rozvadec je zpet na miste v centrale, rekl bych ze to vydrzi o neco dele, ale beztak taky spadne pod 195V. Na rozborku alternatoru si fakt netroufam.
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od goodbie »

Zdravím sundejte kryt alternátoru a zkuste mi poslat pár fotek
Matess
Příspěvky: 1516
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od Matess »

priznam se ze jsem to osobne nikdy nezkousel a jen me to napadlo, ale...

nestacilo by proste jen napeti z centraly usmernit pres dostatecne dimenzovany usmernovac, treba ze 4 techto diod

http://www.gme.cz/mur1560-p223-117

a usmernene napeti pripojit do mppt regulatoru? (za predpokladu ze takove napeti snese - pro 230V stridaveho bych pocital az s 320V DC)... pripadne pouzit jeste trafo.
honzasl
Příspěvky: 275
Registrován: stř srp 29, 2012 10:25 pm

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od honzasl »

Napětí centrály padá při přetížení z obyčejných fyzikálních příčin. Pokud je spalovací motor dobře dimenzovaný = výkonější než generátor, při přetížení nedojde k jeho udušení, ale prostě jede dál, ale snižuje se napětí na svorkách o úbytek na vnitřní reaktanci stroje.

Je to fyzika, nedá se s tím v podstatě nic dělat, nepomůže dimenze vodičů, nepomůže očurání regulátoru.

Co ale MOŽNÁ pomůže:

1) Přibudit stroj připojením kapacitní zátěže. Prostě přidat kondezátor paralelně k zátěži.

2) Pokud by nám nevadila frekvence odlišná od 50 Hz, zvýšit otáčky motoru, tím se zvýší výkon generátoru Pokud je záteží usměrňovač, nemuselo by to vadit. (prostě ji přepnou na "Ameriku" 60 Hz.)

Doporučuji nastudovat tyto skripta, tam je to hezky vysvětlené. Napsal to můj středoškolský PAN učitel Ing. Sokol ze SPŠE Dobruška. :)

http://www.spse.dobruska.cz/download/sokol/SG.pdf
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
butan
Příspěvky: 13
Registrován: pát črc 08, 2016 2:23 pm

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od butan »

Navím zda je to ještě aktuální, ale moje typy:
Zvednout otáčky na 60Hz.
Nahradit selénové usměrňovače v rozvaděči křemíkovým můstkem. Selénové usměrňovače mají velký úbytek v propustném směru, a navíc ještě stárnou.

Je dobíječ který používáte s PFC kompenzací?
Lubor

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek