Reálné zkušenosti s životností dnešních LFP baterií
Souhrn tématu
Životnost dnešních LFP baterií ovlivňuje kvalita článků a zejména správné řízení stavu baterie, včetně vyhýbání se podbití, přebití a nabíjení za nízkých teplot. Častou příčinou selhání jsou nevhodně nastavené BMS, které mohou způsobit nesprávné vyrovnání článků a degradaci kapacity. Reálné zkušenosti ukazují, že i baterie s pasivními balancéry mohou po úpravě BMS fungovat lépe a déle, přičemž počet cyklů kolem 600 za 4 roky je dosažitelný bez výrazné ztráty kapacity.
- cuki
- Reputace:17
- Lokalita: Berounsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6400
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
- Lokalita:BerounskoSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:6400 Kapacita baterie [kWh]:16
Reálné zkušenosti s životností dnešních LFP baterií
Nikde jsem podobné téma nenašel, tak ho zde zakládám. O tom kolik ty naše baterie vydrží a co je opravdu ničí víme teoreticky dost. Ale reálné zkušenosti z praxe v jednom vlákně mi přijdou jako velmi zajímavá studnice reálných informací.
Za mě jedna věc je kvalita (a podobnost) článků použitá v baterii ale mnohem důležitější je imho hlídání jejich stavu. Převážně, podbití, přebití, nabíjení za nízkých teplot, Maximálním nabíjecím a vybíjecím proudu (to už ale u dnešních velikostí nebývá problém).
V běžné elektrárně se setkávám cca s něco přes 100 cyklů za rok. Což i u těch nejhorších 4000 cyklů máme na 3-4 dekády. Přesto mrtvých baterií vídám hromady.
Proto by mě mě zajímalo co se s těmi vašimi a z vašeho okolí přesně stalo co vydrželi a co je oddělalo?
Například Španělsko je plné mrtvých klasických pláštovaných baterií Winston a spol. Odhaduji že jeli pouze několik málo let. Sám jsem tu měl spousta boxovaných baterií značkových i neznačkových a vždy byla na vině BMS. Většinou špatně nastavená z výroby i u těch značkových. Někdy se jen rozjeli hodně články vlivem absence pořádného balanceru. Stačilo srovnat osadit lepší BMS přenastavit a baterie jela dál. Dokonc dost často špatným nastavením trpěli i značky jako Pylontech a pod. Jaké máte zkušenosti vy? Až budu na PC popíšu ty baterie které mi prošli pod rukama a u kterých se mi podařilo zjistit příčinu. Ale v drtivé většině to byl nekontrolovaný nenadálý stav.
Za mě jedna věc je kvalita (a podobnost) článků použitá v baterii ale mnohem důležitější je imho hlídání jejich stavu. Převážně, podbití, přebití, nabíjení za nízkých teplot, Maximálním nabíjecím a vybíjecím proudu (to už ale u dnešních velikostí nebývá problém).
V běžné elektrárně se setkávám cca s něco přes 100 cyklů za rok. Což i u těch nejhorších 4000 cyklů máme na 3-4 dekády. Přesto mrtvých baterií vídám hromady.
Proto by mě mě zajímalo co se s těmi vašimi a z vašeho okolí přesně stalo co vydrželi a co je oddělalo?
Například Španělsko je plné mrtvých klasických pláštovaných baterií Winston a spol. Odhaduji že jeli pouze několik málo let. Sám jsem tu měl spousta boxovaných baterií značkových i neznačkových a vždy byla na vině BMS. Většinou špatně nastavená z výroby i u těch značkových. Někdy se jen rozjeli hodně články vlivem absence pořádného balanceru. Stačilo srovnat osadit lepší BMS přenastavit a baterie jela dál. Dokonc dost často špatným nastavením trpěli i značky jako Pylontech a pod. Jaké máte zkušenosti vy? Až budu na PC popíšu ty baterie které mi prošli pod rukama a u kterých se mi podařilo zjistit příčinu. Ale v drtivé většině to byl nekontrolovaný nenadálý stav.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
- misif
- Reputace:21
Re: Reálné zkušenosti s životností dnešních LFP baterií
Mám k dispozici 6ks "originálních" 10kWh LV nástěnných baterií různých výrobců, pořídilo se to na testování. Z výroby BMS s pasivními balancéry. Nejhorší baterie po roce chodila jenom 30-60% nabití (při spodku tam byl jeden článek už na 2.6V, na vrchu jiný zase 3.65V), BMS absolutně bez šance to srovnat, postupně to rozhodilo i ostatní baterie v paralelním provozu, které se nikdy nedobily.
Vytrhal jsem ze všech elektroniku a dal tam JK BMS v19, od té doby je klid, všechny baterie se srovnaly. Degradaci jsem neměřil, ale odhadem to +- původní kapacitu má. Nejstarší baterie má za sebou 4 roky a cca 600 cyklů.
Když vidím, co dělají BMS u mých známých, tak je to často dost děsivé, osobně se divím, že těch úplně vadných originálních baterií se objevuje tak málo.
Vytrhal jsem ze všech elektroniku a dal tam JK BMS v19, od té doby je klid, všechny baterie se srovnaly. Degradaci jsem neměřil, ale odhadem to +- původní kapacitu má. Nejstarší baterie má za sebou 4 roky a cca 600 cyklů.
Když vidím, co dělají BMS u mých známých, tak je to často dost děsivé, osobně se divím, že těch úplně vadných originálních baterií se objevuje tak málo.