Inhibitor koroze

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje použití inhibitoru koroze v topných systémech obsahujících měď, ocel, nerez, plast a mosaz. Uživatelé sdílejí zkušenosti s různými produkty a zdůrazňují význam úpravy vody, filtrace a správné chemické ochrany proti korozi. Doporučuje se kombinace inhibitoru s filtry a pravidelnou údržbou pro dlouhodobou ochranu systému.
ElektroEzs
Reputace:128
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8340
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Inhibitor koroze

Nový příspěvek od ElektroEzs »

Ahoj mam v systemu topeni med, ocel, nerez, plast, mosaz a neni to idealni i kdyz to tak ma vetsina topnych systemu co jsem videl. Ma smysl tam davat https://allegro.cz/produkt/inhibitor-ko ... 8143122638 a ma nekdo zkusenost konkretne s timto? Mam cca 800L vody. Diky
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 2x 16 x EVE 332Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
JirkaE
Reputace:393
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Re: Inhibitor koroze

Nový příspěvek od JirkaE »

Rozhodně to smysl má v kombinaci se dvěmi ventily a mezi nimi pořádný filtr který tu a tam i čistí 👍

Lehce načernalá mrtvá voda naprosto bez koroze - doporučuju kteroukoliv z těchto sra.ek přidat - bez ironie.

Viděl sem filtry které nikdo 20let neotevřel - to smysl naopak nemělo a slabým průtokem trápilo čerpadla... 😂
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
unicast
Reputace:525
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Voda v topení je mrtvá proto, že rozpuštěný kyslík z ní už se někde navázal, něco málo koroze někde způsobil a dál už tam žádný není (ok, něco málo se do té vody pořád dostává přes trubky difuzí, ale to lze zanedbat). Asi bych se spíš inspiroval obětovanou anodou z bojleru.
JirkaE
Reputace:393
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Další se ale objevuje dál - při nepatrném každoročním dopouštění - malokterý systém je dokonalý a nemusí se dopouštět vůbec. Tam ta chemie pak hraje roli, umrtví novou vodu hned
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
soami
Reputace:114
Lokalita: Posázaví

Nový příspěvek od soami »

Záleží na složení vody. Já mám jen vrt, takže u mě docela nutnost - přes úpravnu, s inhibitorem a biocidem. Pokud nemáš demineralizovanou vodu, tak je to doporučená ochrana proti "zarůstání" výměníku. Já jsem použil vše od Calefi, ale mám jen 180l v alpexu a mědi. Pokud bych měl Aku, tak bych to každopádně použil. Ten z odkazu se jeví jako vhodný, ale neznám to.