Multiplus II GX komunikace s BMS Jikong

tomsth
Reputace:1
Lokalita: Dobříš

Multiplus II GX komunikace s BMS Jikong

Nový příspěvek od tomsth »

Zdravím pánové, postupně uvádím do provozu svůj ostrůvek s MP II GX 3kVA a 5 KWh baterií. Skoro vše je krásné a zalité sluncem, první vyrobené kWh jsou již spotřebovány, jen jsem se zasekl na komunikaci mezi BMS a měničem po CAN. Měnič je MP II GX, což je jaksi ořezaná verze Cerba, má mj. rozhraní BMS-Can, BMS je Jikong. Pročtením manuálů jsem zjistil, že přímý ethernetový kabel nebude fungovat, neb victron pro CAN používá piny 3 (GND), 8 (CAN-L) a 7 (CAN-H), zatímco BMS má GND na pinu 7, CAN-L na 5 a CAN-H na pinu 6. Už jsem chtěl běžet do kvelbu koupit příslušný křížový kabel, leč v manuálu k MP II GX se píše, že:

"Kompatibilní lithiové baterie BMS-Can lze použít s MultiPlus-II GX, je však požadavkem, aby tyto baterie byly připojeny přes port BMS-Can zařízení GX (jako je Cerbo GX), a nikoli k MultiPlus-II."

Jsem z toho poněkud zmaten..mám jít koupit křížený kabel, nebo to prostě nebude bez plnohodnotného cerba fungovat? Proč by pak na měniči byly porty označené BMS-CAN?
MP_II_GX_porty.jpg
Předem děkuji za odpovědi.
glottis
Reputace:544
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Re: Multiplus II GX komunikace s BMS Jikong

Nový příspěvek od glottis »

co si matne pamatuju od kamarada, mp gx ma ten can nejak omezeny kvuli jinemu procesoru uvnitr. Aspon to tak driv bylo a myslim ze neumeli pouzit 500kbit rychlost ale jk to mozna ani nema. A mozna ze pro GX to uz i dodelali, ze to jde nastavit v novem venus. To si uz nepamatuju. Koupil bych kabel a zkusil to. Tim nic nezkazis. Nebo vem doma nejakej, prestrihni ho a zkus napojit zili jen zkroucenim :)
Diablo1st
Reputace:233
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Diablo1st »

Fungovať to bude, len musíš mať špeci LAN kábel, klasický LAN kábel ti nebude fungovať. Buď si vytvoríš vlastný, alebo kúpiš originál od Victronu.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
tomsth
Reputace:1
Lokalita: Dobříš

Nový příspěvek od tomsth »

Pánové díky, zkusím a dám vědět, jak jsem dopadl.