xtm-4000 - porucha

Souhrn tématu

Uživatel provozuje ostrovní systém s dvěma střídači XTM-4000 a řeší poruchu, kdy slave jednotka nereaguje a master hlásí ztrátu komunikace. Po odpojení slave se systém rozběhl bez problémů, ale v RCC nejsou žádné záznamy o chybách. Hledá rady od komunity a doporučení, jak dál postupovat, protože si netroufá na vlastní zásah do elektroniky střídače.
zemich
Reputace:12
Lokalita: Ostrava

xtm-4000 - porucha

Nový příspěvek od zemich »

Zdravím,
potřeboval bych poradit od zkušenějších kolegů. Čtvrtým rokem provozuju ostrovní systém 2x XTM-4000 - paralelně jednofázově, 2x VT-80, 10kWp,2x 280Ah 16s LiFePO.
Vše funguje spolehlivě a předvídatelně. Před týdnem však došlo k zastavení systému a (jak jinak) zrovna v době mé nepřítomnosti.
Na masteru bliká 5x zeleně <ON> a 8x červeně <OFF>, manuál říká něco v tom smyslu, že ztráta kontaktu s XTendrem, softvérová nekompatibilita, ztráta komunikace.
Slave je úplně bez reakce, nejde ani zapnout, RCC je po tmě.
Druhý XTM (slave) jsem tedy odpojil ze systému a datovou sběrnici zapojil bez něj, RCC se rozjelo a všechna ostatní zařízení na sběrnici se ohlásili bez zjevného problému.
Bohužel v RCC jsem nenašel žádný záznam o problému systému ani komunikace.
Slave XTM jsem odkrytoval a vizuální kontrolou neregistruju žádné poškození. viz.foto.
Oba střídače jsem koupil u fy. SOLARECO jako repasované a obrátit se na ně je logický krok.
Chtěl bych touto cestou požádat o radu co s tím dál i komunitu ostatních uživatelů, případně na koho se obrátit, na vlastní zásah do elektroniky střídače si netroufám v žádné případě, byť zde na fóru jsem zaregistroval několik popisů postupu oprav.

díky,
IMG_0020.jpeg