Přepěťovka a odpojovače v akci

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na výběr přepěťových ochran a odpojovačů pro solární elektrárnu s dvěma MPPT. Uživatel zvažuje, zda instalovat odpojovače na každou paralelní větev nebo jen na MPPT, a řeší otázku stínění a bleskosvodu. Součástí je i hodnocení aktuální nabídky komponentů ETI s ohledem na cenu a funkčnost.
XKrement
Reputace:6
Lokalita: Nošovice

Přepěťovka a odpojovače v akci

Nový příspěvek od XKrement »

Je to dobrá nabídka? https://www.dek.cz/produkty/detail/8500 ... h-10-dc-2p

Náhodou jsem narazil na tuto nabídku. Protože je nabídka omezená, musím jednat rychle. Jenže ke studiu přepěťových ochran a rozpojovačů jsem se ještě nedostal. Mám rozečtenu kníšku o hromosvodech, ale ještě z toho moc nechrý nejsem.

Na domě, šopě ani pergole hromosvod dle projektu mít nemusím. Okolní zástavba je mnohem vyšší. Náš dům má jen přízemí a pergola s šopou jsou ještě menší. Nad bleskosvodem uvažuji. Pod domem mám zemnící pásek a je vyveden k patě domu. Co mě zatím odrazuje jsou stíny které by lapače blesků vrhaly na panely. Nicméně bleskosvod vyloženě řešit nechci. Spíš tu přepěťovou ochranu/bleskojistky. Ale taky vím, že se to řeší dohromady.

ETI ETITEC EM T12 PV 1100/6,25 Y je běžně za 2000kč a ETI EFH 10 DC 2p je za 200kč. V odkazu nabízí 3x 2000+ 3x200kč = součástky za 6600 z acenu 4900kč.

Elektrárna bude mít 2 MTTP. První 2S3P, druhý taktéž. Jeden panel má Isc15A. A nevím, jestli se odpojovače dávají na každou paralelní větev zvlášť(tedy dohromady u mě 6ks) nebo jen na každý MPPT. Pak by to pro mě nebylo, protože rozpojovač je jen do 25A. Ale taky by se rozpojovač dal dokoupit na každé panely v sérii a přepěťovka na každý MTTP.