Správný chránič pro ostrovní systém

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje správnému výběru chrániče pro ostrovní systém s ohledem na vysokou impedanci, která může ovlivnit jeho funkčnost. Uživatelé řeší, zda chránič správně vybaví při provozu bez připojení na síť (ostrovní režim) a jak zajistit bezpečnost a spolehlivost ochrany. Doporučuje se zkontrolovat uzemnění a pochopit, že ostrovní střídače mají specifické vlastnosti, kdy jistič nemusí vždy reagovat klasicky, ale chránič by měl fungovat správně i při vyšší impedanci.
lukas.okoun
Reputace:3

Správný chránič pro ostrovní systém

Nový příspěvek od lukas.okoun »

Ahoj, měl jsem revizáka na měření zásuvek a když jsem je v ostrovním systému tak říkal, že mám velmi špatnou impedanci. Mám klasický 3F systém s Multiplusy II 8000VA. Když jsem se přifázoval na GRID tak už byla impedance zcela OK.
Je však otázka jestli když funguji v ostrově bez fázování jestli potom správně vybaví chrániče? Nebo jak tohle řešit?
Ghost86
Reputace:2
Lokalita: SK - Kysuce
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Správný chránič pro ostrovní systém

Nový příspěvek od Ghost86 »

A vybavuju chranice teda? skusal si?
Diablo1st
Reputace:218
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Diablo1st »

Určite by som si skontroloval uzemnenie.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
Mex
Reputace:369
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

lukas.okoun píše: úte bře 31, 2026 11:31 am
Ahoj, měl jsem revizáka na měření zásuvek a když jsem je v ostrovním systému tak říkal, že mám velmi špatnou impedanci. Mám klasický 3F systém s Multiplusy II 8000VA. Když jsem se přifázoval na GRID tak už byla impedance zcela OK.
Je však otázka jestli když funguji v ostrově bez fázování jestli potom správně vybaví chrániče? Nebo jak tohle řešit?
Já nejsem žádný ochranář. Ale fyziku mám zase naopak docela rád.
Impedanci čeho? Impedance je vždy mezi dvěma body/subjekty/zařízeními.

Pokud by se jednalo o impedanci PE proti potenciálu země, tak PE by snad měnič neměl ovlivnit, ne? To máš doufám natvrdo pořádně utaženo pod šroubek, ne přes nějaké stykače nebo něco podobného.

Nebo jde o impedanci N proti PE?
A čemu by to v praxi mělo vadit?
Že by při zkratu mezi fází a kostrou nějakého přístroje neprošel dostatečně velký proud, který shodí chránič?
Že by neprošlo ani těch 30mA? To jako vážně?
Nehledě na to, že N máte vy Victroňáci spojené s N gridu, ne?

Píšeš, že se bojíš o funkci chrániče. Ale chránič přece vyhodnocuje jen to, jestli utíká nějaký proud mimo napájecí smyčku.
A těch 30mA uteče i přes hodně velkou impedanci. A pokud by náhodou neuteklo, tak tím líp, aspoň to nemůže projít ani člověkem a nějak mu ublížit.
kuba47
Reputace:39
Lokalita: Krušné hory
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od kuba47 »

Mluvil zřejmě o impedanci sítě, mezi L-PE. Ta se měří, aby se zjistilo, jestli bude fungovat zkratová spoušť jističů. Někde daleko od trafa může být impedance tak vysoká, že jistič při zkratu hned nevypadne.

Ostrovní střídač bude mít samozřejmě impedanci vysokou a jistič většinou nevyhodí, místo toho se vypne sám. To není závada, to je vlastnost každého ostrovního systému.