Ostrov 6kWp do 170 000kč, je to reálné?
- Leo81
- Reputace: 0
- Lokalita: Velké Meziříčí
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ostrov 6kWp do 170 000kč, je to reálné?
Dobrý den,
má někdo zkušenost z FVE svépomocí do 170 000kč bez dotace. Chtěl bych ostrov 3f, 6kWp, do budoucna s možností rozšíření, ale max 10kWp. Baterie 10kW. Doporučíte mě značku výrobce komponentů s dobrým poměrem cena/spolehlivost/dostupnost servisu. Předem díky za rady a typy.
má někdo zkušenost z FVE svépomocí do 170 000kč bez dotace. Chtěl bych ostrov 3f, 6kWp, do budoucna s možností rozšíření, ale max 10kWp. Baterie 10kW. Doporučíte mě značku výrobce komponentů s dobrým poměrem cena/spolehlivost/dostupnost servisu. Předem díky za rady a typy.
-
- Reputace: 367
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Re: Ostrov 6kWp do 170 000kč, je to reálné?
Zkušenost tu má skoro každý. Ale předně, ostrov 3f 6kWp je nesmysl. Baterie o podobné kapacitě jako špičkový výkon panelů taky není nejlepší nápad. Pokud má zůstat výkon měniče pod 12 kW, tak se vůbec nemá smysl bavit o 3F, asi tak z pěti různých důvodů. Vypisovat je nebudu, samostudium na fóru dá mnohem víc.
6 - 8 kWp v panelech, 14 - 16 kWh baterie (menší už cenově nedává dneska smysl), 1F měnič kolem těch 6 - 8 kW, to je za tuhle cenu postavitelné s celkem slušnou rezervou. Must, Easun, Voltronic/Axpert, dost možná i Victron. Ale dostupnost servisu, no, ehm, to je vtip
6 - 8 kWp v panelech, 14 - 16 kWh baterie (menší už cenově nedává dneska smysl), 1F měnič kolem těch 6 - 8 kW, to je za tuhle cenu postavitelné s celkem slušnou rezervou. Must, Easun, Voltronic/Axpert, dost možná i Victron. Ale dostupnost servisu, no, ehm, to je vtip
-
- Moderátor
- Reputace: 848
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
- Chci prodávat energii: NE
Re: Ostrov 6kWp do 170 000kč, je to reálné?
Svépomocí = stringy do 120V, aby to nebylo vyhrazené zařízení.
Co to je za ostrov? Chybí dost podstatné informace, instalovaný výkon spotřebičů, režim provozu, ...
Podle té směšné velikosti panelů a ještě směšnější baterky to vypadá spíše na nějakou občasnou dílnu, kde se předpokládá provoz pouze přes den a je tam nějaký točící se stroj slabší.
Jaký jiný důvod je pro 3f?
Baterka pro standardní použití je naprosto nedostatečná, pro ostrov tím tuplem. Pokud má být na střeše 10 kWp (proč je tohle maximum? dovolených je teď snad už 200, no minimálně 50 je "v základu"), tak baterka v ostrově musí být 20-40 kWh.
Nebo to 2x za den otevře větší pojezdovou bránu? Pak je teda 170 tisíc krapet drahé otvírání brány.
Doplň informace!
Jinak obecně, těmi 120V jsi omezen na výběru MPPT regulátorů, protože levné kombikrabice jedou na vyšším napětí, tak tady končíš u Victronu (Epever to zdá se v CZ zabalil), baterku si seskládáš (desítky příspěvků napříč fórem), a měniče asi také Victrony.
Panely je úplně jedno, co budeš mít po ruce.
Profily co najdeš (200 Kč/metr nové, v bazarových se dostaneš na polovinu), háky taktéž - podle střechy. Jestli máš plechovou profilovanou krytinu, tak jsi v prdeli, protože jen to uchycení profilů tě stáhne klidně o 30 tisíc - proto jsem změnil plány na rekonstrukci střechy přístavby a dám tam obyčejný falcovaný plech, to uchycení vyjde pak na desetinu.
Co to je za ostrov? Chybí dost podstatné informace, instalovaný výkon spotřebičů, režim provozu, ...
Podle té směšné velikosti panelů a ještě směšnější baterky to vypadá spíše na nějakou občasnou dílnu, kde se předpokládá provoz pouze přes den a je tam nějaký točící se stroj slabší.
Jaký jiný důvod je pro 3f?
Baterka pro standardní použití je naprosto nedostatečná, pro ostrov tím tuplem. Pokud má být na střeše 10 kWp (proč je tohle maximum? dovolených je teď snad už 200, no minimálně 50 je "v základu"), tak baterka v ostrově musí být 20-40 kWh.
Nebo to 2x za den otevře větší pojezdovou bránu? Pak je teda 170 tisíc krapet drahé otvírání brány.
Doplň informace!
Jinak obecně, těmi 120V jsi omezen na výběru MPPT regulátorů, protože levné kombikrabice jedou na vyšším napětí, tak tady končíš u Victronu (Epever to zdá se v CZ zabalil), baterku si seskládáš (desítky příspěvků napříč fórem), a měniče asi také Victrony.
Panely je úplně jedno, co budeš mít po ruce.
Profily co najdeš (200 Kč/metr nové, v bazarových se dostaneš na polovinu), háky taktéž - podle střechy. Jestli máš plechovou profilovanou krytinu, tak jsi v prdeli, protože jen to uchycení profilů tě stáhne klidně o 30 tisíc - proto jsem změnil plány na rekonstrukci střechy přístavby a dám tam obyčejný falcovaný plech, to uchycení vyjde pak na desetinu.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.